• No results found

Ägare Ledning

4 Intervjuer innan match – relevanta personer kommenterar

4.2 Spindlarna i näten klubbchef Svante Samuelsson & fotbollschef Lars Eriksson

4.2.2 Visioner & Strategier

Kalmar FF har visionen att de på lång sikt ska vara ett allsvenskt lag på den övre halvan, ett etablerat lag som bör löpa en ganska liten risk att varje år åka ur. Vid en normal prestation bör laget placera sig på övre halvan. Dels ska det göras i kombination med sund ekonomi. Det är den långsiktiga målsättning Svante Samuelsson har satt upp, men sen brukar ju också en vision definieras som något man inte tror att man når upp till. Kalmar FF arbetar mer med en positiv, realistisk målsättning än att sätta upp några stora visioner. Enligt Samuelsson arbetar klubben, som tränaren Nanne Bergstrand säger, med små förbättringar i vardagen hela tiden. Klubben arbetar snarare med det än att sätta upp jättestora visioner som låter imponerande men är svåra att uppnå. Det som Kalmar FF åstadkom i år var någon sorts måluppfyllelse, att de lyckades vinna, det var inte många som trodde det för några år sen. Får man alla saker att stämma över en säsong kan man mycket väl lyckas. Det är dock oerhört många saker som ska stämma för att man ska lyckas med det. För nästa säsong är målsättningen att klubben ska vara så väl förberedd som möjligt - Att skapa så bra förutsättningar runt laget som möjligt för att göra en så bra prestation som möjligt. Annars är en bit kopplat till praktiska saker där man ska se över möjligheten om det går att rusta upp arenan, Fredriksskans, så att den blir godkänd för spel i Europa (Svante Samuelsson).

Hammarby har tidigare haft en vision om att ha en attraktiv fotbollsprodukt, att spela en fotboll som känns igen av publiken och traditionen, en fotboll som är förknippat med varumärket Hammarby. Det har varit den sportsliga visionen, för andra delar inom organisationen har det inte funnits en tydlig vision. Lars Eriksson har sedan han tillträdde vid årsskiftet arbetat tillsammans med styrelsen att skapa en 5-årsplan. I den planen ingår tre nyckelord som ska genomsyra hela bolaget och vara orden de anställda i Hammarby har framför sig och arbetar efter.

27 Business oriented

Professional attitude Winning culture

Arbetet med att implementera alla orden i organisationen är en process och Eriksson betonar vikten av att förmedla budskapet internt med ledorden. Han vill skapa en organisation med en positiv attityd till och inte se problem utan se möjligheter och lösningar. Han förklarar att hela företaget idag har en attityd han är stolt över men att det hela tiden kan bli bättre och att det ska bli bättre med den här attityden och inställningen. Det är en resa som påbörjats genom att organisationen har bestämt att ett mål de ska nå sett från dagens förutsättningar (Lars Eriksson).

För att Hammarby IF ska komma ut i Europa och spela krävs enligt Lars Eriksson:

”Att vi kommer högt upp i Allsvenskan eller vinner cupen, så enkelt är det. Jag menar kommer man högt i allsvenskan, etta till fyra, eller vinner svenska cupen då är du ute i Europa” (Lars Eriksson).

Eriksson förtydligar resonemanget genom att förklara att de arbetar mycket med strategier som innehåller många detaljerade mål som de anser måste uppfyllas för att nå ut i Europa. Det är mål som är utspridda över en femårsperiod och han betonar att de är realistiska genom att idag har de en organisation som ser ut på ett sätt och att de inte kommer att nå dit på ett år utan behöver kanske tre – fyra år för att nå dem. Framgångsreceptet för Eriksson är långsiktighet och mål i ett realistiskt och lagom strukturerat tempo. Det kan hända att framgångarna kommer redan efter ett år men då är det inte enligt den genomtänkta strategin utan beror på någonting annat (Lars Eriksson).

På sportsidan har Hammarby IF tydliga mål och de handlar bland annat om hur truppen ska se ut, faciliteterna runt omkring inkluderat. Klubben ska ha en balanserad ekonomi, och ska ha möjligheten att ersätta en förlorad spelare med en annan med samma eller bättre kvalitet. Hammarby ska också ha en träningsmetodik och en tränare som kan följa utvecklingen. Vi har många delmål som varje avdelning ska uppnå men det är slutmålet som är det viktiga.

28 Tidigare har Hammarby inte haft någon vision likt den som tagits fram nu. Att implementera den är en utmaning. Organisationen måste bestå av människor med glöden eller viljan. Alla i klubben måste förstå att det de gör är av stor vikt och att deras arbete leder till att de i den stora gruppen kan nå det stora målet. Lars Erikssons plan för sin organisation nästa år är att göra alla i organisationen delaktiga i processen att nå målet för att sedan följa upp arbetet under kommande år med en ordentlig dialog för att utvärdera hur arbetet har fortskridit (Lars Eriksson).

Det finns mängder med frågor att handskas med i organisationen som sedan ska styras ner till en grupp för utveckling av mål och visioner för det här året. Dessa små pusselbitar ska sedan ingå i det stora målet. Sen är det också att se folk, att prata med folk och utbilda folk, att utveckla människor inom organisationen. Det gäller att kunna uppmuntra och berömma men också våga vara kritisk och frågande när man tycker att det inte riktigt fungerar (Lars Eriksson).

Tidigare har Hammarby IF haft en affärsplan, men den var otydligare än det som framarbetats idag. Tidigare använde sig inte klubben av någon liknande vision, ledord eller praktiska förslag till hur de skulle nå sina mål. Många av målen de hade tidigare har uppnåtts idag men kanske på ett ogenomtänkt sätt. Det viktiga nu är att alla ska vara med på resan. Att alla anställda i Hammarby ska kunna känna det, känna en gemenskap med kärnvärden för att kunna känna att det är en viktig resa mot uppsatta mål. Lars Erikssons fokusering ligger hela tiden på att förbättra sin organisation och se vad den sportsliga delen kan bli bättre på om tre, fyra år. Det är viktigt att ha realistiska mål. Det kan bli väldigt frustrerande i en organisation där man hela tiden talar om att målsättningen är SM-guld. Det gäller att vara trovärdig både internt och externt och det har det varit si och så med i tidigare (Lars Eriksson).

4.2.3 Förebilder

Halmstad BK har varit lite av en förebild som Kalmar FF tittat extra på under åren. De tog ett par SM-guld under slutet av 1990-talet och det är en klubb i liknande storlek som Kalmar FF med liknande förutsättningar. De har varit duktiga på att sälja spelare vidare ut i Europa och finansierat sin verksamhet så, det är en modell som Kalmar FF byggt en del runt. Det är den klubb man har tittat på som man känner att man kan lära av, storklubbarna i storstäderna har annorlunda förutsättningar jämfört med fotbollen i Kalmar (Svante Samuelsson).

29 I föreningen hämtas impulser från folk som sitter i styrelsen och har egna erfarenheter från näringslivet. I styrelsen sitter det människor som är kompetenta när det kommer till näringslivet och är vana vid att leda organisationer. Annars har de svenska elitfotbollsföreningarna gemensamma träffar några gånger om året, och då snappas en del tips upp (Svante Samuelsson).

Fotbollschefen i Hammarby IF, Lars Eriksson, förklarar att i arbetet med den nya visionen har Hammarby inte haft några förebilder eftersom de lever i sin egen värld och gör det de tycker är möjligt. Det har varit ett internt processarbete med att fråga vad Hammarby vill göra och vad Hammarby är nöjda med. Vissa klubbar kanske är nöjda med att vara i allsvenskan. Man måste fråga sig om man är nöjd med att vara duktig på att ta fram unga talanger och placera sig i mittenskiktet av Allsvenskan. Lars Eriksson menar att det är frågor som man måste svara på innan arbetet inleds. Vilket också innebär, enligt Eriksson, att det blir svårt att kopiera någon annan eftersom de har sin unika organisation med sina visioner och möjligheter som styr hur de arbetar. Men påpekar han, det är klart att den erfarenhet alla inblandade tar med sig till Hammarby påverkar. Tidigare erfarenheter om vad som har varit viktigt integreras i den nya organisationen. Det är viktigt att väva in allas värden för att få ett slutgiltigt mål som både klubben och styrelsen kan enas kring. Om målet blir för orealistiskt som att Hammarby IF ska ha ett eget kapital på 100 miljoner, vinna SM-guld, ha mest marknadsandelar i hela Sverige säger nog de flesta av de som jobbar här att det inte är möjligt och det här klarar inte vi av (Lars Eriksson).

Related documents