• No results found

4. Analys & Resultat

4.6 Hur respondenterna motiveras och känner arbetsglädje

I följande avsnitt kommer de faktorer som påverkar motivationen och arbetsglädjen att tas upp. Enligt vårt resultat baseras motivationen på ett antal faktorer. Dessa faktorer är den sociala kontakten, gästerna, sammanhållning, ledarstil, planerad verksamhet och arbetsuppgifter.

36

Den sociala kontakten har framkommit i våra intervjuer som en grundläggande faktor till motivation och till att arbetsglädje skapas. Det är såväl den sociala kontakten med gäster som med arbetskollegor. En servitris menar ”att jag får träffa nya människor hela tiden och att jag får jobba med service”. Citatet visar att det skapar en känsla av tillfredsställelse att komma i kontakt med människor som har varierande personlighet. Det kan kopplas samman med interaktionen med gästerna. Arbetsglädje skapas genom att gästerna har en bra upplevelse. Ett exempel är följande:

Ja, senast igår vaknade jag och var jätteglad att jag skulle till jobbet, det går ju i vågor hela tiden. Det som motiverar mig är att jag har så himla kul när jag jobbar. Det är klart att det är tunga stunder med töliga [jobbiga] gäster, men det är inte mycket att göra men jag gillar det också. Motivationen är att komma till jobbet och veta att man gör gästerna lyckliga bara genom att servera mat och få ett gott skratt med gästerna.

En del respondenter upplever en meningsfullhet i att ha möjlighet att påverka andra människors upplevelse. Enligt Schou (1991:64) kan motivationen påverkas av i vilken utsträckning arbetet påverkar andra människor. Exempelvis kan det handla om att vara en del av en positiv upplevelse för gästen, som att ge utmärkt service.

Trygghet och sammanhållning bland kollegorna spelar en stor roll för hur stark arbetsglädjen är. I likhet med Gustavsson (1998:26f) som menar att sammanhållningen bland kollegorna kan tillgodose de grundläggande behoven i Maslows behovshierarki, som trygghet och tillhörighet. Vi har hittat att ledarstilen kan påverka de anställdas effektivitet och motivation.

Vissa respondenter har ett behov av att få feedback från gästerna och arbetsgivaren. Det är betydelsefullt att bli sedd av arbetsgivaren och uppmärksammad som en bra anställd. Vilket blir en drivkraft för servitörerna och servitriserna att utföra sitt arbete lite bättre än som förväntas. Följande två citat belyser detta:

Den positiva feedbacken man får av både gäster och arbetsgivare, att känna att man gjort något bra, att cheferna är stolta över att man gör något bra.

blir alltid pushad av chefen/…/det är alltid en drivkraft, det är roligt.

I de sociala arbetsmiljöfaktorerna är den sociala miljön viktig som exempelvis kollegor och ledarstil hos chefen (Höög 1985:87). Detta kommer tydligt fram i vårt resultat.

Respondenterna vill uppnå ett bra resultat utifrån omgivningens perspektiv. Att få feedback från arbetsgivaren är ett sätt att se ett resultat av sitt arbete, något som Schou (1991:64) beskriver som viktigt. Behovet av att få bekräftelse av omgivningen är också stort. I vår studie är omgivningen respondenternas kollegor och gäster.

Planerad verksamhet är en av faktorerna till att respondenterna känner arbetsglädje, den baseras på både den fysiska arbetsmiljön och att arbetet är tydligt strukturerat. I den fysiska arbetsmiljön det är viktigt att exempelvis maskinerna fungerar eftersom det underlättar det dagliga arbetet. Det dagliga arbetet innebär tungt arbete såsom tunga lyft och många moment

37

där servitören eller servitrisen måste stå upp. Därmed är det betydelsefullt att arbetsplatsen är bra planerad och att den är ergonomisk utformad. Strukturen på arbetet är även väsentlig för att skapa arbetsglädje då det måste finnas kunskap om hur olika arbetsuppgifter genomförs.

Kunskap om olika arbetsuppgifter påverkar även sammanhållningen mellan kollegorna på arbetsplatsen. En servitris säger följande ”att saker och ting fungerar. Att alla vet att där är disken, såhär sorterar vi, det här finns i köket. Var sak har sin plats”. Respondenternas resonemang kring den fysiska arbetsmiljön stämmer överens med de fysiska arbetsmiljöfaktorer som Höög (1985:81) kopplar till Maslows behovshierarki.

Utifrån intervjuerna har vi hittat att varierande arbetsuppgifter är viktigt för att hålla motivationen uppe och känna arbetsglädje. En del respondenter vill ha möjligheten att påverka arbetsuppgifterna samt lägga upp arbetet själv. Detta illustreras följande:

Jag gillar när man kan få lägga upp arbetet själv, när det är ganska fritt.

Citatet visar att motivationen stärks genom att respondenten har inflytande över sitt arbete.

Schou (1991:64) menar att den anställde känner mer ansvar för sitt arbete genom att få lägga upp sitt arbete självständigt. Utifrån våra intervjuer har vi har hittat att varierande arbetsuppgifter inte är detsamma som utmanande och utvecklande arbetsuppgifter enligt respondenterna. Enligt Schou (1991:65) motiveras personer med ett högt utvecklingsbehov av utmanande arbetsuppgifter, de med ett lågt gör däremot inte det. Vi har hittat att en del av våra respondenter har ett högt utvecklingsbehov då vissa hade mer betoning på karriär under intervjuerna. Dock är serveringsyrket är väldigt varierande enligt respondenterna. Det handlar främst om en stor variation av arbetsuppgifter.

Det här yrket, det är alltid varierande, olika från dag till dag, det är inte enformigt. Jag tycker att det är jättekul.

Enligt Höög (1985:81ff) ger varierande arbetsuppgifter en högre arbetstillfredställelse.

Omväxlande arbetsuppgifter tillgodoser även de anställdas intellektuella behov. Förutom de faktorer som vi tagit fram från vårt material, har vi hittat att det varierar hur högt eller lågt respondenterna upplever kraven och kontrollen i sitt arbete. En del respondenter anser att kraven från arbetsgivaren är låga, men att kraven från en själv är desto högre. Följande är ett exempel:

Jag kan gissa på att det finns krav även om det inte är uttalat.

Citatet visar att vissa respondenter inte ens är medvetna om kraven från arbetsgivaren. Dock har vi hittat att det finns en önskan från respondenters sida att arbetsgivaren ställer krav på sina anställda. Det finns åsikter om att det är arbetsgivarens roll att se till att det inte blir något

”slöarbete”. Med det menas att det är viktigt att hålla igång, även när det är ont om gäster.

Exempelvis att sysselsätta sig med andra arbetsuppgifter som städning. En del av respondenterna upplevde höga krav från arbetsgivaren. Anledningen till de höga kraven är att det råder stor konkurrens inom restaurangbranschen.

38

Jag har jättehöga krav på mig själv, men sen är det ju så, 2012 att det är ganska tuffa krav man har på sig.

En viktig del av arbetet är att få möjligheten att vara med och bestämma. Vi har hittat att inflytande och förtroende är drivande och motiverande för servitörerna och servitriserna. En av respondenterna svarade såhär:

Jag tar ju lite ansvar och den biten. Det är ju väldigt viktigt för mig att känna att jag kan vara med och styra exakt vad jag ska göra och får fatta mina egna beslut/…/och att de har förtroende för mig att jag kan göra det.

Vårt resultat visar att behovet av egenkontroll är starkt. Den höga egenkontrollen bygger på att arbetet kan planeras helt självständigt. Vi har hittat att hög egenkontroll inte alltid upplevs positivt. Vid stort utrymme för egenkontroll är det svårt att finna tid till allt som skulle göras.

Utifrån vårt resultat anser vi att serviceyrket kan placeras mellan låg ansträngning och aktivt arbete i krav- och kontrollmodellen. Detta på grund av att egenkontrollen alltid upplevs som hög, men att graden av arbetsgivarens krav varierade.

Utifrån intervjuerna kan vi utläsa att våra respondenter anser att det är viktigt att kunna kontrollera arbetet själv, utvecklas och respekteras för det arbete de lägger ner. Deras åsikter stämmer in på teori Y i allra högsta grad. Likaså att de motiveras av eget ansvar, en inre drivkraft och viljan för att göra ett bra arbete. En del respondenter nämner dock att arbetet är deras levebröd, vilket gör att det förutom att vara självutvecklande även är nödvändigt för överlevnad. Vilket illustreras i följande svar på frågan ”Vad är det som motiverar dig?”:

Dels är det väl att det är ens levebröd, det är så man försörjer sig. Så det är väl viktigt. Sen är det nog så att jag trivs väldigt bra här, med mina kollegor och sådär, vi har det trevligt.

Enligt Heil, Bennis och Stephens (2000:131ff) bygger teori Y på att människan ser arbetet som en naturlig del av livet. Vilket framkommer tydligt i vårt resultat. Enligt teori X är den ekonomiska belöningen en del av motivationen till att arbeta. Vi vill hävda att våra respondenter uttrycker en blandning mellan teori X och Y på grund av att de har en inre drivkraft till att arbeta samtidigt som den ekonomiska belöningen är nödvändig för överlevnad.

Related documents