• No results found

Icke verbala tillträdesstrategier

Vi har sett i observation 2 ovan att barnen kan vara icke verbala när de vill ha ett tillträde till en lek. Barnen ber inte om tillåtelse om att få vara med i leken. Det vanligaste som vi har sett är att barnen bara träder in i leken och vill producera sin del av leken för att få vara med. Barnet kan först antingen tillkomma tyst och ställa sig och iaktta leken (som i observation 2 ovan). Det kan vara så att de först testar att ställa sig och iaktta leken eller händelserna och fungerar inte det till en inbjudan så kan barnet tillkomma i leken genom att bete sig likadant och producera en liknande figur i den redan pågående leken. Detta framgår av följande observation (6).

Observation 6. Gjord av Malin.

Det är förmiddag på förskolan och barnen har fri lek inomhus. Några barn sitter inne i pysselrummet och bygger pärlplattor, en del barn är inne i den lilla hemma vrån och leker mamma, pappa, barn. Några barn befinner sig ute på den stora, runda samlingsmattan och leker. De barnen leker med små plasthundar. Här befinner sig Eva 4:2, Niklas 3:8 och Malin 4:7. Från början i denna lek lekte Niklas och Eva tillsammans med hundarna. De har precis placerat sina hundar under en pall för att hundarna ska sova. Malin kommer dit med ett par hundar i handen.

1. E: Du får inte ligga vid oss! (Säger hon till Malin) 2. E: Du får ligga där! (pekar mot en annan pall)

3. Malin flyttar trots detta sina hundar så att de hamnar bredvid Evas. Eva agerar genom att flytta sina hundar till en annan pall. När detta pågår så förflyttar sig Niklas ett par meter därifrån och sysselsätter sig med något annat.

4. M: Men jag vill leka med dig. (Säger hon till Eva) 5. E: Nej du får flytta dina hundar någon annanstans!

36

6. Malin flyttar bort sina hundar och sitter sedan själv i ett hörn och leker.

Här börjar flickan med att bege sig direkt in i leken genom att ta med sig några hundar till dem som redan leker med hundarna. När denna strategi inte fungerar för Malin byter hon strategi till att använda sig av en verbal strategi och fråga om hon får vara med i leken (se rad 4). I detta fall får hon inte vara med i leken trots att hon frågar. Det kan höra ihop med att hon bara tillkom till leken utan tillåtelse och då vill dessa andra två barn skydda sin redan pågående lek. Eva visar genom sitt sätt att respondera på Malins att hon inte är välkommen i leken. Niklas som befinner sig i leken verkar inte bry sig om ifall om Malin skulle tillkomma eller inte eller så kan det vara så att han överlåter avvisandet till Eva.

En tydlig observation av en icke verbal entré (Tellgren, 2003, s.79) strategi framgår av en kort observation av tre flickor (observation 7).

Observation 7, Gjord av Malin.

Två flickor, Nina 4:7 och Irma 4:1 står vid ett träd och slår på det med pinnar. En tredje flicka Mia 4:5 kommer och ställer sig vid flickorna. Hon står tyst och iakttar de två flickorna, varpå den ena flickan säger:

1. N: Måste du följa efter oss? (Säger det till Mia) 2. N: Kom Irma, så går vi!

3. Flickorna går därifrån medan Mia står och tittar efter dem.

Denna strategi fungerade inte alls för Mia. När de två flickorna gick därifrån så gav Mia upp genom att inte försöka sig på ytterligare en strategi. Mia försöker inte ge sig in i flickornas lek utan står bara och tittar vid sidan om, liksom Saga i observation 2.

I några av våra observationer har vi sett att barnen använder sig av att barnen träder in i leken och producerar en liknande roll som passar till leken eller att de tillkommer med en likadan leksak. Vi har en observation där vi tydligt ser hur en pojke tillträder i en lek där tre barn springer omkring och leker vampyrer (observation 8 nedan). Denna pojke använder sig av en

icke verbal entré, då pojken till en början bara iakttar leken. När en pojke i lekgruppen

37

Observation 8. Gjord av Emma. Deltagare: Simon 5:9, Peter 6:1, Olle 4:12, Anton 5:11 och Ivar 1:10.

Barnen har fri lek på förskolan. Simon, Peter och Anton befinner sig i lekrummet. Två av dessa pojkar har precis tappat en varsin tand, vilket leder till leken. Olle kommer dit och ställer sig vid sidan om och tittar på när pojkarna leker vampyrer. Ett mindre barn, Ivar, sitter i ett hörn och leker för sig självt.

1. S: AJ!

2. A: Biter i luften och jagar Simon och Peter 3. S: Hjälp! Hjälp! Ta Olle också!

4. P: Simon, kom det är pax här! (står på en kudde) 5. S: Anton, det är pax här.

6. S: Wraaaaw nu är jag en varulv! 7. O: Simon pimon lingon dimon 8. P: Men Simon nu kan du ta oss! 9. S: Wraaaaw! (jagar Peter och Simon) 10. O: Wraaaaaw! (Mot Ivar)

11. O: Jag lever faktiskt!

12. S: Alla är varulvar med päls. 13. Pedagog avbryter för mellanmål.

Olle blir ändå inte inkluderad då de andra två pojkarna ignorerar hans tillträdesförsök. Simon försöker uppredade gånger att få Anton och Peter att acceptera inbjudan som han ger till Olle om att vara med i leken. Olle börjar med att göra en icke verbal entré, det vill säga han står och tittar på och väntar på en inbjudan. Olle blir inbjuden i leken av Simon men inte av de andra två, då får han byta strategi i sekvensen, rad tio. Han använder sig då av strategin Att

38

han imiterar Simons lekhandling mot ett yngre barn. Olle använder sig av icke verbal strategi för att få tillträde. Simon försöker två gånger under denna sekvens att bjuda in Olle i leken, på rad 3 och 12. Genom att säga Ta Olle också, så blir Olle inbjuden till leken av honom men inte av de andra, Peter och Anton fortsätter att leka med fokus på de som lekte först. I slutet av sekvensen så säger Simon efter att Olle också provat på att vara varulv att Alla är varulvar

med päls, som ytterligare ett försök till tillträde för Olle. Dessvärre avbryts leken där och man

39

Diskussion

Syftet med denna studie var att undersöka hur inkludering och exkludering sker i barngrupper. Det vi främst ville titta på var vilka strategier som barnen använder sig av i sitt sociala samspel då de inkluderar eller exkluderar andra barn. I våra analyser har vi sett det Corsaro (2003,s.64-65) beskriver att barn i sin egen barnkultur, i sin vardagliga socialisering på förskolan ständigt arbetar med sina relationer. Att barn exkluderas är inte något ovanligt, då barns främsta avsikt med att exkludera någon är att skydda den redan pågående relationen med något annat barn. Corsaro (2003, s.64-65) ser detta som den främsta orsaken till varför barn exkluderas ur andra barns lek.

Related documents