• No results found

Sjuksköterskans upplevelse av att vårda patienter som utfört suicidförsök

Detta är ett informationsbrev för att hitta frivilliga deltagare till en magisteruppsats. Magisteruppsatsen kommer att undersöka sjuksköterskors upplevelser av att vårda patienter som utfört ett suicidförsök. Vi kommer intervjua ca 8–10 sjuksköterskor från olika akutmottagningar och akutvårdsavdelningar i Södra Sverige.

Suicid är ett folkhälsoproblem både i Sverige och i många andra delar av världen. Det är en av de vanligaste dödsorsakerna bland kvinnor och män i åldrarna 15–44 år. Varje dag tar 3–4 personer sitt liv och ännu fler försöker ta sitt liv. Inom akutsjukvården är detta en patientgrupp som förekommer ofta. Dessa patienter är ofta komplexa och det är viktigt att de blir bemötta på ett så bra sätt som möjligt. Att vårda en patient som utfört ett suicidförsök kan upplevas som extra känsligt och väcka olika känslor hos sjukvårdspersonalen.

Den här studien avser att belysa sjuksköterskors upplevelser av att vårda en patient som gjort ett suicidförsök, alltså en handling så allvarlig att den hade kunnat avsluta personens liv. Nu söker vi dig som har arbetat som legitimerad sjuksköterska inom akutsjukvården i minst 2 år, har erfarenhet av att vårda personer som utfört suicidförsök och är intresserad av att ställa upp i studien. Under en enskild intervju med en av studiens författare, som du ej har någon tidigare arbetsrelation till, får du möjligheten att berätta om dina erfarenheter och upplevelser av att vårda dessa patienter. Det finns inga rätt eller fel svar utan vi är intresserade av din berättelse/upplevelse. Vi är medvetna om att suicid kan vara ett känsligt ämne och kommer ta hänsyn till detta i vårt bemötande under intervjun. Då olika känslor kan väckas finns avsatt tid för vidare reflektion efter intervjun om detta önskas. Vid ytterligare behov kan kontakt med regionens kurator tas. Det är du som bestämmer plats utefter vad du tycker är mest bekvämt och tid kommer vi överens om tillsammans. Intervjun beräknas ta 30–60 min och kommer spelas in för att sedan skrivas ut i text och analyseras. Resultatet kommer redovisas i kategorier för att se eventuella likheter och skillnader från de olika intervjuerna. Om citat kommer användas kommer det vara allmänna citat och kommer inte kunna kopplas direkt till ett specifikt fall eller person. Materialet kommer vara avidentifierat och endast författarna till studien kommer veta att just du deltagit, det kommer inte heller kunna spåras till vilken arbetsplats du arbetar på. Materialet kommer efter avslutad studie raderas från alla platser. Vid studiens godkännande publiceras studien i det Digitala Vetenskapliga Arkivet (DiVA).

Ditt deltagande i studien är helt frivilligt och du kan avbryta ditt deltagande i studien när du vill och behöver inte förklara varför. Om intresset finns så kan det färdiga examensarbetet sedan skickas till dig.

Vi som kommer genomföra denna studie heter Amanda Uppenberg och Johanna Färdig. Vi är två

sjuksköterskor som läser specialistutbildningen inom akutsjukvård vid Linneuniversitet i Växjö. Kontakta oss gärna för frågor eller ytterligare information.

Vänliga hälsningar

Amanda Uppenberg Johanna Färdig

Leg. Sjuksköterska Leg. Sjuksköterska

Mail: au222bj@student.lnu.se Mail: jf222wr@student.lnu.se

Tel: 07….. Tel: 07…..

Handledare:

Namn Marie Kirsebom Titel: Universitetslektor Mail marie.kirsebom@lnu.se

Bilaga 3

Samtycke

Fylls i av informanterna

Jag har fått muntlig och skriftlig information om examensarbetet och har haft möjlighet att ställa frågor. Jag är även införstådd med att deltagandet är frivilligt och jag kan avbryta när som helst. Jag samtycker till att dagens intervju spelas in och analyseras för att sedan publiceras avidentifierat i aktuell studie.

_______________________________ Ort och datum

_______________________________ Intervjupersonens underskrift

_______________________________ Namnförtydligande

Bilaga 4

Intervjuguide

Tack för att du ställer upp på denna intervju, som du vet sitter vi ju här tillsammans idag eftersom jag vill veta vad du har för upplevelser av det vårdandet mötet med patienter som utfört suicidförsök.

Du behöver inte tänka på att du förväntas svara på ett visst sätt eftersom det inte finns några rätt eller fel svar utan det är din berättelse jag är intresserad av. Jag kommer ställa lite olika frågor som berör det jag vill veta men du bestämmer såklart helt själv vad du vill berätta för mig. Är det några frågor du känner är otydliga är det bara att fråga så ska jag försöka förklara. Jag kommer spela in vårt samtal men du kan när som helst be om en paus eller avbryta din medverkan i intervjun utan att förklara varför och utan att det leder till några

konsekvenser. Är du redo att börja? Kön:

Ålder:

Arbetat som leg. ssk antal år: År inom akutsjukvården: VUB:

Kan du på ett ungefär uppskatta hur många patienter du vårdat som har försökt ta sitt liv?

Fråga 1. Om du skulle berätta eller försöka beskriva för någon som aldrig har träffat en patient som försökt ta

sitt liv om hur det är, vad skulle du berätta då?

Fråga 2. Hur upplever du det är att vårda patienter som försökt ta sitt liv?

Dvs. innan patienten anländer/innan du går in till patienten, under vårdtiden, efter du avslutat vårdtiden.

Fråga 3. Kan du berätta om både ett bra och ett mindre bra vårdande möte du varit med om när du träffat en

patient som försökt ta sitt liv? Det behöver inte nödvändigtvis vara ett möte där du varit ansvarig sjuksköterska utan kanske bara ett möte du observerat/hört.

-Varför tror du att det blev ett bra möte respektive ett mindre bra möte? -Vilka faktorer tror du påverkade/spelade in?

Fråga 4. Påverkar vårdandet av dessa patienter dig på ett personligt respektive yrkesmässigt plan?

-Vill du försöka beskriva hur?

Fråga 5. Upplever du att dessa patienter får ett annat typ av bemötande jämfört med andra patientkategorier?

-Om inte varför?

-Om annorlunda varför och hur?

Fråga 6. Tycker du att du har rätt utbildning/kunskap för att bemöta denna patientkategori?

Om Ja: Hur har du fått denna?

Om Nej: Vad upplever du att du saknar?

Fråga 7. Har din uppfattning / upplevelse ändrats efter att du fått mer erfarenhet av att vårda denna

patientkategori?

Om ja: Varför tror du det?

Bilaga 5

Related documents