• No results found

informationssystem Fakta om GIS

GIS är datoriserade system för att hantera, analy- sera och presentera geografisk eller lägesbunden information. GIS innefattar både programvara och datorutrustning, data, den organisation som krävs för att administrera detta, samt användarna. GIS är sålunda inte enbart ett sätt att underlätta och förbättra grafisk redovisning av information på kartor. Det är också ett verktyg som gör det möj- ligt att knyta ihop geografiskt lägesorienterade objekt med annan typ av information och andra presentationssätt än kartor, t.ex. tabeller, texter, bilder eller videosekvenser.

Information som finns tillgänglig i datorer kan användas i GIS genom att den struktureras på ett enhetligt sätt och kopplas till jordytan via refe- renssystem (koordinatsystem, belägenhetsadres- ser, statistikområden eller vägnummer). Olika typer av information kan då kopplas ihop och ana- lyseras kombinerat.

Den mängd information som behövs för att hante- ra miljöfrågor i samhällsplaneringen har ökat lavin- artat under senare år. Svårigheterna att kartlägga, analysera, bearbeta och redovisa den i manuell form bara ökar. Det kommer att ställas allt högre krav på att kommunerna utvecklar former för att hantera sammansatt underlagsmaterial. GIS-tek- niken kommer med denna utveckling att få en allt viktigare roll i framtidens samhällsplanering. Men tekniken är inte bara ett hjälpmedel för att rationalisera rutiner. Den är också ett kraftfullt verktyg för att förstärka den översiktliga planer- ingen inte minst när det gäller att integrera mil- jöfrågor i denna. Som konstateras i temastudierna beträffande GIS och miljömål i fysisk planering kommer det att krävas viss metodutveckling för att GIS-tekniken ska bli ett effektivt verktyg. En viktig grund för fortsatt metodutveckling är den de facto-standard som togs fram i PilotGIS-pro- jektet, se Slutrapport pilotGIS, 1997,http://gis. lst.se/

GIS används ibland synonymt med GIT, Geografisk informationsteknik. Då är GIS ett samlingsnamn som även inbegriper GIT. GIS är den dominerande termen nationellt och interna- tionellt.

Förutom att kartlägga läget ifråga om GIS i Sverige och i viss mån internationellt har GIS-temastudien fungerat som stödresurs till de fallstudier som använt GIS för att tydliggöra samspelet fysisk struktur-miljömål samt för att utveckla indikatorer. Temastudien arbetade i nära samarbete framförallt med fallstudierna i Helsingborg och Burlöv men i viss mån även med Falun/Borlänge, RTK och Stockholm-Nationalstadsparken. En idékatalog visar exempel på GIS-användningen i dessa fallstu- dier. Här lyfts några viktiga slutsatser fram från arbetet med GIS i fallstudierna.

Satsa på kompetenshöjning!

Förbättrad GIS-kompetens är avgörande för att tekniken ska få större genomslag i arbetet med att integrera miljömål i den fysiska planeringen. Breddutbildningsprojektet StrateGIS är ett väl- kommet initiativ för att användningen av GIS ska utvecklas på ett bra sätt. StrateGIS pågår under åren 1999 till 2001 och avser bl.a. breddutbildning i GIS mot området samhällsplanering. Utbildningen riktar sig främst till länsstyrelser och kommuner där ett av syftena är att genom ett nationellt samman- hållet program få möjlighet att etablera de facto- standarden som utvecklades i PilotGIS-projektet (se www.lst.se/strategis). En liknande utbildnings- satsning borde ske vad beträffar GIS-verktygets roll i miljömålsarbetet och för arbetet med planindika- torer.

GIS består oftast av komplexa system och fråge- ställningar. Därför krävs mycket baskunskap innan man förstår dess styrkor och svagheter. Detta kan få till följd att starttiden för GIS-arbete bland ovana användare blir lång. Kommunernas handläggare måste hinna ta del av GIS-utbildningar, datorer och programvaror måste införskaffas. Datatillgången måste ses över och framförallt måste handläggarna veta vad GIS kan och bör användas till.

Förbättra kvalitet

och utbyte av indata och metadata!

Det ställs höga krav på den indata som används vid olika indikatoranalyser kopplade till miljömålen. Ofta krävs mycket specifika metadata för varje beräkning.

Kostnader och restriktioner för geografisk data kan vara ett problem för att få till stånd en gemensam geografisk databas. Dock kan samordning av geo- grafiska databaser inom organisationen leda till att data i själva verket blir billigare och mer tillgänglig för samhällsplaneringen.

Det är i dagsläget svårt att finna bra dataset för regio- nal och kommunal planering på ett och samma stäl- le. Utvecklingspotentialen ligger i att tillgängliggö- ra flera olika datavärdars geografiska databaser på ett enkelt sätt via Internet. Även betalnings- och licensrutiner behöver integreras i systemen.

Exempel

Det är inte alltid så lätt att veta om de data som hämtas in har den kvalitet som fordras. De analy- ser av kvaliteten på ingående data som gjorts i Falun-Borlänges fallstudie visar att det är viktigt att noggrant kontrollera kvaliteten på ingående data.

Blockkartor testades där som ett redskap för att kartlägga biologisk mångfald i jord- och skogs- bruk. Men det visade sig att alltför omfattande bearbetningar skulle krävas för att göra exempel- vis analysen av kantzoner – som har stor betydel- se för den biologiska mångfalden. Motsvarande analys fast med satellitbilder (25 meters upplös- ning) testades också men med dåligt resultat. Analys av satellitbilderna visade sig inte heller ge säkra upplysningar om var lövskogsinslaget är sådant att det tidigare funnits ängsmark.

Exemplet visar i viss mån att satellitbilder med 25 meters upplösning inte har tillräcklig noggrannhet för att kunna tjäna som underlag för den här typen av beräkningar i den kommunala samhällsplaner- ingen. Bilder med högre upplösning och med en genomtänkt klassning skulle kunna användas vid kontroll av miljöläget inom kommunen, men just nu överstiger kostnaden nyttan. Den geografiska

information som förvaltas av Lantmäteriverket förefaller vara mest attraktiv, men den behöver ses över så att klassningarna och attributdatan blir ade- kvata för användning i miljömålsinriktad samhälls- planering.

I utvecklingsarbetet är det viktigt att åstadkomma en bättre samordning mellan lokala, regionala och centrala myndigheter kring begreppsapparat, struk- turer, format och koordinatsystem för att underlätta utbytet av geografisk data och för att skapa en bra databas med hög kvalitet. Exempelvis hur kommu- nerna bör klassificera och beskriva områden i över- siktsplanen. Detta för att bättre kunna utnyttja pla- neringsinformation i GIS vid regional planering och regionala strategiska miljöbedömningar. Andra myn- digheter och organisationer – till exempel Natur- vårdsverket, Vägverket och Banverket – skulle också kunna leverera digital indata, som kan vara värdefull för planprocessen och den strategiska mil- jöbedömningen.

I PilotGIS projektets de facto-standard ingår bl.a. benämningar och innehåll för informationen samt hur den ska struktureras. De facto-standarden om- fattar huvudsakligen den information som utbyts mellan länsstyrelser och kommuner i anslutning till den översiktliga fysiska planeringen enligt plan- och bygglagen, med tonvikt på det planeringsun- derlag som länsstyrelserna ska tillhandahålla kom- munerna. Även resultatet av planeringen i form av kommunala översiktsplaner ingår i standarden. ”Det regionala miljöunderlaget bör vara allmänt tillgängligt för att kunna tjäna som samlad och gemensam utgångspunkt för ett decentraliserat och förebyggande miljöarbete. Olika intressenter i länet behöver tillgång till ett lättillgängligt material om miljö- och resurshushållningssituationen och om miljömål i länen. Ett väl strukturerat och till- gängligt informationssystem för miljöfrågor är nöd- vändigt för ett framgångsrikt miljöarbete.” (SOU 2000:52)

Planera interaktivt med GIS och dess applikationer! Det finns en stor potential för interaktiv planering med hjälp av GIS och dess applikationer. Förutom möjligheten att lämna synpunkter på det rent geo- metriska, t.ex. områdesavgränsningar, kan man genomföra delar av samrådet och utbytet av infor-

68

69