• No results found

4. Empiri

4.2. Köpare

4.2.1. Inledande frågor

De inledande frågorna ligger utanför köpprocessens fem steg och är istället till för att introducera köparna med en kort beskrivning.

3. Är du bekant med de lagar och regler som skiljer sig från Sverige? a. Om ja, hur fick du denna info?

6. Har du köpt hus i Sverige tidigare?

a. Om ja, vad var i så fall mest olikt Sverige och vad var mest likt? (En beskrivning av alla viktiga skillnader vore bra om du kunde beskriva). A1

A1 är dåligt insatt när det kommer till lagar och regler i Spanien. Han litade istället fullt ut på vad förmedlaren hade att säga. Han berättar också att han köpt fastighet i Sverige tidigare men inte kan nämna några skillnader jämförelsevis med köpet i Spanien.

A2

A2 är bekant med en del av de lagar och regler som skiljer sig mellan Spanien och Sverige men kunde inte sätta fingret på vad. Information om reglerverk har hon fått från både advokat och en svensk förening i Spanien. A2 har köpt fastighet i Sverige tidigare och hon upplever att det finns skillnader. I Spanien är det mycket mer komplicerat att köpa hus, speciellt om köparen saknar spanska kontakter och inte

31

anlitat en mäklare. A2 berättar vidare att det är viktigt att inte bara skaffa ett spanskt bankkonto utan att också göra detta på en välmående bank. Påskrivning av

köpebrev sker på notariatet och för att skriva på detta måste köparen redan ha fått ett NIE-nummer.

A3

Person A3 bor och arbetar i Spanien. Han har köpt flera hus i Spanien och även hjälpt svenskar som haft problem med sina husköp. Han är därför mycket kunnig inom regelverket i Spanien.

Han berättar att köpprocessen ser annorlunda ut i Spanien jämfört med Sverige. Byråkratin är annorlunda och det är mycket mer pappersarbete kring affären. Det är också många olika skatter som skall betalas i Spanien tillsammans med köpet.

B1

B1 anser sig välinformerad inom regelsystemet i Thailand. Detta eftersom han hade en väldigt bra dialog med sin förmedlare som kunde mycket om thailändsk lag. Han har aldrig haft några bekymmer gällande lagar och regler.

Eftersom det är väldigt länge sedan som B1 köpte hus i Sverige kunde han inte nämna några likheter eller skillnader gällande köpet.

B2

Lagen ändras oftare än normalt i Thailand, detta har gjort att B2 känner att han inte har lika bra koll på alla regler som finns. Han menar dock att han har så pass bra koll att inga problem uppstår.

Han upplever det krångligare att köpa fastighet i Thailand, detta eftersom det finns mycket mer regler att hålla reda på jämförelsevis med Sverige. Ägandeformerna vid mark anser han också som krångliga. Avslutningsvis tycker han att det händer mycket i allmänhet i Thailand som gör köpet och ägandet mer krångligt i Thailand. B3

B3 finner regelverket som komplicerat i Thailand och känner att han kan långt ifrån alla lagar och regler som finns. Han berättar vidare att han är dålig även på de svenska reglerna och att det är minst lika svårt i Thailand. Han säger dock att han känner till de mest grundläggande reglerna som har med ägandet att göra. Denna information har han fått dels från förmedlaren och dels från internet.

I övrigt känner han inte till någon skillnad i köpet jämfört med Sverige. C1

Respondent C1 fick mycket hjälp av förmedlaren vid sin bostadsaffär. Han känner därför att han inte är bekant med de lagar och regler som kan skilja sig mellan Turkiet och Sverige. Han säger också att det var många år sedan han köpte hus i Sverige och därför inte kan berätta några skillnader eller liknelser.

4.2.2. Behovsidentifikation

Första delen i köpprocessen är behovsidentifikationen. Dvs. väljer respondenterna att bosätta sig utomlands?

7. Hur uppkom idén eller tanken att köpa hus utomlands? 8. Varför köpte du hus i *land*?

A1

Idén om köp i Spanien uppkom efter att han jobbat i olika områden i Spanien. Han ville helt enkelt ha något eget där nere.

A2

Anledningen till att hon tillsammans med sin man köpte en bostad i Spanien var för att de inte vill bo i snön på vintern när pensionen närmar sig. Att det blev just Spanien var för att det är lagom långt bort inom EU med en kort flygtid och att resan inte kostar för mycket.

A3

Idén att köpa hus i Spanien uppkom när han fick jobb i Madrid. Han bodde i hyreslägenhet i början, men då anställningen blev långvarig köpte han sig ett hus. B1

Anledningen till att det blev just Thailand berodde på att han flera gånger varit i Spanien och hyrt hus. Han gillade dock inte den Spanska byggstilen och sättet att bo där. Eftersom han gillar värme föll sedan valet på Thailand där de trots den långa färdsträckan trivs ypperligt.

B2

B2 blev intresserade efter att ha lyssnat på en person som åkt runt och visat broschyrer om just fastighetsköp i Thailand (alltså en slump att det blev just

Thailand och inte ett annat land). De blev intresserande och bestämde sig för att åka ner och kolla.

B3

B3 har varit på semester i Thailand under många år. Det fanns ett område i Thailand som han verkligen föll för och det var anledningen till att det blev just Thailand. C1

C1s behov att skaffa bostad i utlandet uppkom i takt med att åldern började ta ut sin rätt. Han upplever att han mår bättre rent hälsomässigt i ett varmt klimat under den period då Sverige har det kallt och regnigt. C1 hade först en bostad i Thailand, men efter några år tröttnade C1 och hans fru på de långa restiderna och ville komma

33

närmare Sverige, men ändå ha det varmt. Valet föll på Turkiet istället för det annars så vanliga resmålet Spanien eftersom det är billigare att leva i Turkiet.

4.2.3. Informationssökning

I nästa del är syftet att se hur respondenterna söker information om allt som berör ett köp i utlandet. 10. Hur fick du upp ögonen för ert nuvarande hus/lägenhet?

12. Vilken information ville du ha tillgänglig när du skulle köpa hus/lägenhet i utlandet? (gällande regelverk, seder o bruk m.m.) 13. Tycker du mäklaren informerade om allt du behövde veta?

15. Sökte du någon information på egen hand? (lagar, regler, sedvanor) A1

A1 och hans fru fick upp ögonen för deras hus genom en förmedlare som de träffade på ett hotell i Sverige där de fick information om förmedlarens objekt. Viktig information ansåg han vara den som berättade hur köpet skulle gå till, vad han behöver tänka på och information om den byggtekniska biten.

Han är väldigt nöjd med sin förmedlare och berättar att de hjälpte till med allt. A1 försökte själv på egen hand kolla upp information om lagar och regler i Spanien genom tidningar och internet.

A2

Hittade sitt första hus på en visning i Sverige där mäklaren informerade om det mesta. A2 ville ha reda på så mycket som möjligt om huset och de speciella regler som tillkommer vid köpet. A2 fick dock först efter köpet veta vilka papper som enligt krav skulle finnas med. Detta sköttes dock bättre vid andra köpet, så hon menar att mäklaren hade lärt sig av sitt misstag. Angående övrigt som hon ville veta omkring köpet fick hon bra hjälp av mäklaren. A2 sökte ingen information på egen hand.

A3

Det nuvarande boendet hittade han genom en privat kontakt. Han använde ingen mäklare och fick således ingen information förutom den han själv sökt fram. B1

B1 tog kontakt med en förmedlare och åkte ner på en visningsresa där han fick syn på huset. B1 tänkte inte på vad han behövde för information innan köpet. Han var nöjd med den information som fanns tillgänglig via förmedlaren och sökte därför inget på egen hand.

B2

Att det blev den fastighet som det blev var för att den ingick i det utbud som byggfirman visade upp. Med tanke på att det är en så pass stor affär ville B2 ha så mycket information som möjligt, om allt. De fick tillräcklig information, och i tid, av förmedlaren och därför behövde B2 inte kolla upp någon information på egen hand. B3

B3 inledde med att surfa runt på diverse förmedlares hemsidor och fattade tycke för den fastighet som han nu äger. Han ville ha all nödvändig information men speciellt ville han veta hur standarden var på husen i Thailand. Det fördes också en lång dialog angående regelverk som också är en viktig faktor vid köpet. Förmedlaren var riktigt bra och B3 fick all den information han tyckte han behövde.

C1

C1 var på semester i Turkiet under en kort period, men blev sjuk och fick tillbringa en längre tid i landet än väntat. C1 och hans fru började under denna vistelse tycka om Turkiet och bestämde sig för att leta bostad. Han tycker att mäklaren

informerade om allt som behövdes. C1 gjorde ingen informationssökning inför köpet.

4.2.4. Alternativutvärdering

Här undersökte vi hur köparna resonerade kring de faktorer som påverkade deras val av fastighet. 20. Har du varit och kollat på fler objekt innan det blev detta?

21. Anser du att du köpte den fastighet som du helst ville ha eller var det någon annan som du hellre ville ha men inte hade möjlighet att köpa?

a. Vad var bättre med den andra fastigheten? A1

Tillsammans med sin fru var A1 och tittade på flertalet hus innan de bestämde sig för sin nuvarande fastighet. Han anser att han fick de bostad som han ville ha. A2

A2 var och kollade på flertalet objekt innan köpet. Hon anser att de fick den bostad de ville ha och påpekar att anledningen till att de sålde sin dåvarande bostad var att behovet av en större fastighet kom efter några år.

A3

Vid senaste affären tittade han på många objekt och han köpte den som han tyckte om mest.

35

B1

Närheten till havet och stranden var de enda kriterierna de hade vilket gjorde att de inte tittade på så många objekt innan de bestämde sig. B1 tycker att de fick det hus som de ville ha.

B2

B2 var på en visning innan de beslutade sig för att köpa deras nuvarande fastighet. De är väldigt nöjda med den fastighet de äger idag, trots att de bara kollat på ett objekt innan. De tycker inte det fanns något annat objekt som var bättre.

B3

B3 var inte och tittade på något objekt innan utan använde sig enbart utav internet. B3 anser också att han fick den fastighet som han ville ha, de mer intressanta fastigheterna låg i en helt annan prisklass.

C1

Han hittade tre bostäder som var intressanta, men valde den nu ägda fastigheten. Han fick således den fastighet som han ville ha.

Related documents