• No results found

4. EMPIRI

4.2 Särskilt betydelsefulla områden

4.2.3 Innebörden av SBO - dokumentstudien

Särskilt betydelsefulla områden är som tidigare redogjort de områden som har varit särskilt relevanta för revisionen och granskningen av företagets räkenskaper. Genomgående under studien har dessa områden tolkas att till sin natur vara branschspecifika, eftersom att de talar om vilka

35

områden som är av extra signifikans hos företaget och dess omvärld. Vid dokumentstudien noterades identifierade SBO separat beroende på om de är hänförliga till bank eller kreditmarknadsinstitut. Dock upptäcktes vid granskningen att det i många fall var samma områden för både banker och kreditmarknadsinstitut, vilket kan förklaras eftersom att branscherna är lika till sitt väsen. Vid sammanställningen innebar detta att de mest frekvens förekommande SBO:erna nästan blev identiska för de två branscherna. Nedan har de fem mest frekvent förekommande SBO:erna sammanställts i två tabellerer; en för respektive bransch. Tematiseringen har grundats i förekomstfrekvensen för de olika rubriceringarna.

Tabell 5: SBO Banker

Tabell 6: SBO Kreditmarknadsinstitut

Som syns i tabellerna ovan är de fem mest frekvent förekommande SBO:erna av samma slag för både banker och kreditmarknadsinstitut med undantag för “nedskrivning av lån” samt “informationssäkerhet”, vilka inte förekommer i båda tabellerna. Dessa SBO:er finns dock identifierade för båda branscherna, bara inte som mest frekvent förekommande i båda. Kreditreserveringar, nedskrivning av lån, lånefordringar och värdering av finansiella instrument är så branschspecifikt man kan komma för både banker och kreditmarknadsinstitut. Nedan beskrivs och exemplifieras de mest frekvent förekommande SBO:erna mer ingående.

4.2.3.1 IT-system

Den vanligast förekommande SBO:n identifierad för både banker och kreditmarknadsinstitut är IT-system. Bakgrunden till varför den anses som ett område vilket är av särskild vikt för revisionen är dess stora inverkan på den finansiella rapporteringen. Nedan presenteras ett urklipp från Marginalen Banks årsredovisning för 2016, innehållande just IT-system som en SBO. I utdraget syns att revisorn först beskriver det identifierade området, varpå en personlig beskrivning om hur beaktandet av området har genomförts vid revisionen. Vid motiveringen bakom den identifierade

36

SBO:n beskriver revisorn varför området är viktigt för revisionen och vilken påverkan det har på den finansiella informationen. Revisorn beskriver hur IT-systemen har testats och vilka kontroller som har granskats. Studiens tolkning är att revisorn med hjälp av formuleringar som “Jag har bedömt och testat...” och “Jag har granskat…” med egna ord beskriver hur hen har gått tillväga för att granska det identifierade området. I studien tyder detta tillvägagångssätt på att informationen är speciellt framtagen för det reviderade bolaget, precis som namnet i figuren också antyder, särskilt betydelsefullt område och upplevs därför vara företagsspecifikt.

Figur 11: Marginalen Bank Årsredovisning, 2016 s.69, exempel på SBO (IT-System) Källa: Retriever Business

37

4.2.3.2 Kreditreserveringar

Kreditreserveringar har för både banker och kreditmarknadsinstitut varit med i ovan tabeller för mest frekvent förekommande SBO. Området är synnerligen branschspecifikt, och avhandlar eventuella reserveringar (avsättningar) för osäkra kreditfordringar. SBO:n berör risken att utlånade krediter inte kommer att inflyta, och granskar hur dessa har blivit redovisningsmässigt behandlade och således presenteras i årsredovisningen. Området är applicerbart på både banker och kreditmarknadsinstitut, då deras kärnverksamhet berör just krediter av olika slag. I nedan utdrag från Svea Ekonomi AB:s årsredovisning för 2016 syns ett exempel på SBO avseende kreditreserveringar. I ljuset av exemplet tolkar studien texten på samma sätt som ovan, där revisorn först motiverar valet bakom det identifierade området, varpå det beskrivs vilka bedömningar som har gjort följt av vart mer information om området återfinns i årsredovisningen. Även i detta exempel bedöms finnas spår av personliga formuleringar, där revisorn skriver att “Jag har granskat…”. Detta tyder på att revisorn med egna ord formulerar sin riskbedömning och sina granskningssteg, och frångår den i övrigt standardiserade revisionsberättelsen.

.

Figur 12: Svea Ekonomi AB Årsredovisning, 2016 s.75, exempel på SBO (Kreditreserveringar). Källa: Retriever Business

4.2.3.3 Nedskrivning av lån

I likhet som ovanstående SBO avseende kreditreserveringar har nedskrivning av lån för banker varit en av de mest vanliga SBO:erna för branschen. SBO:n har även förekommit vid granskningen av kreditmarknadsinstitut, men inte i samma omfattning. Detta kan ha sin förklaring i att SBO:erna tycks utgöras av så pass branschspecifika faktorer att endast de mest applicerbara områden väljs ut för respektive företag. Att “nedskrivning av lån” är med som ett särskilt betydelsefullt område gällande banker, understödjer argumentet om att de identifierade SBO:erna är branschspecifika. I den identifierade SBO:n beskrivs vanligtvis hur stor det reviderade företagets låneportfölj är och hur stora andel som utgörs av befarade kreditförluster. Här granskas hur företaget redovisningsmässigt har hanterat nedskrivningar av lån vilka inte förväntas inflyta. Till skillnad från ovanstående två beskrivningar av SBO, formulerar revisorerna sig här som “Vi har testat…” och “Vi har också stickprovsvis kontrollerat...” för att beskriva hur revisionsteamet har gått tillväga vid granskningen och hur de har behandlat det särskilt betydelsefulla området. Det särskilt betydelsefulla området exemplifieras nedan genom ett utdrag från årsredovisningen för

38

Volvofinans Bank AB avseende år 2016. Tolkningen om att revisorn alternativt revisorerna rapporterar SBO med egenformulerade fraser förstärks ytterligare utifrån nedanstående utdrag, där revisorerna bland annat skriver att “Vi har utmanat företagsledningens bedömning av återvinningsvärdet av framtida kassaflöden för nedskrivningar gjorda på individuell basis”. Denna formulering interpreteras som mycket företagsspecifik, inte minst revisionsspecifik, med hänsyn till att den på ett tydligt sätt beskriver att de har ifrågasatt hanterande av en viss bedömning. Revisorerna förtydligar ytterligare genom att specificera att det är företagsledningen de har ifrågasatt. Vidare beskriver de specifikt vilken bedömning det rör sig om - nämligen återvinningsvärdet av framtida kassaflöden för nedskrivningar. Detta förstärker således tolkningen om att rapporteringen av SBO är av företagsspecifik karaktär.

Figur 13: Volvofinans Bank AB Årsredovisning, 2016 s.76, exempel på SBO (Nedskrivning av lån)

Källa: Retriever Business

4.2.3.4 Lånefordringar

Lånefordringar och värdering av dessa har identifierats som ett särskilt betydelsefullt område hos både banker och kreditmarknadsinstitut. Området berör liknande faktorer som SBO:n för kreditreserveringar och nedskrivning av lån. I liknande anda granskas under SBO:n “lånefordringar” hur stor del av företagets låneportfölj som utgörs av osäkra fordringar och reserver. I nedanstående utdrag från årsredovisningen 2016 för AB Sverige Säkerställda Obligationer presenterar den påskrivande revisorn vilka granskningssteg som utförts vid revideringen av det särskilt betydelsefulla området. I liknande anda som för ovanstående rapporteringar av SBO har revisorerna beskrivit vad för revisionsåtgärder som har vidtagits. Även här står det att “vi har granskat…” vilket tyder på avvikelser från den annars tämligen generiska brödtexten i revisionsberättelsen. Trots att rapporteringen kring det särskilt betydelsefulla området

39

är relativt komprimerad, bedöms det innehålla informativ information avseende direkta granskningsupptäckter. Bedömningen är att ingen text avseende SBO är den andra lik, trots att SBO:n om exempelvis lånefordringar identifierats i flertalet banker och kreditmarknadsinstitut.

Figur 14: AB Sverige Säkerställda Obligationer Årsredovisning, 2016 s.36, exempel på SBO (Lånefordringar)

40

4.2.3.5 Värdering av finansiella instrument

Värdering av finansiella instrument har identifierats som ett av de mest frekvent förekommande särskilt betydelsefulla områdena både för banker och kreditmarknadsinstitut. SBO:n uppskattas vara tämligen branschspecifik och berör hur de finansiella instrumenten har värderats i det reviderade bolagets redovisning. Utgångspunkten är att finansiella instrument ska värderas till verkligt värde. Eftersom att fastställandet av verkligt värde för finansiella instrument är en komplex process, samtidigt som det utgör en stor del av tillgångarna för banker och kreditmarknadsinstitut anses det utgöra en SBO. Nedan presenteras ett utdrag från Skandinaviska Enskilda Bankens årsredovisning för 2016 vilken inkluderar SBO:n avseende värdering av finansiella instrument. Studien tolkar det som att de flesta SBO:er verkar presenteras i liknande utformning, trots att det är första året för rapporteringskravet. Även i detta fall påbörjar revisorn sin rapportering med att motivera det identifierade särskilt betydelsefulla området, följt av en beskrivning av hur revisionsteamet har gått tillväga vid granskningen. Detta avslutas med en granskningsslutsats där revisorerna gör bedömningen att inga väsentliga brister har identifierats vid granskningen av det särskilt betydelsefulla området.

Figur 15: Skandinaviska Enskilda Banken Årsredovisning, 2016 s.156, exempel på SBO (Värdering av finansiella instrument)

Källa: Retriever Business 4.2.3.6 Informationssäkerhet

Informationssäkerhet identifierades som ett av de fem mest frekvent förekommande särskilt betydelsefull områdena för kreditmarknadsinstitut. SBO:n noterades även för banker, men inte i lika stor utsträckning. Informationssäkerheten berör de interna processerna hos det reviderade företaget vilka hanterar behörighet och åtkomst till vitala IT-system. Informationssäkerhetsaspekten granskas även utifrån hur och på vilket sätt information lagras och vilka mekanismer som har implementerats för att skydda informationen från obehörig åtkomst.

41

Nedan presenteras ett exempel på IT-säkerhet som SBO, från ett utdrag från årsredovisningen för Swedbank Hypotek Årsredovisning för 2016. I enlighet med resterande utdrag avseende rapporteringen av SBO har revisorerna med personliga formuleringar presenterat de revisionsåtgärder som vidtagits med meningsformuleringar som “Vi har granskat…” och “Vi har utvärderat”. Rapporteringsmallen för särskilt betydelsefulla områden tycks således följa en röd tråd genom samtliga av de granskade revisionsberättelserna, där revisorn börjar med att beskriva området följt av en rapportering i “jag-form” eller “vi-form” vilken beskriver några av de vidtagna revisionsåtgärderna.

Figur 16: Swedbank Hypotek Årsredovisning, 2016 s.41, exempel på SBO (Informationssäkerhet)

Related documents