• No results found

5.2 Vad säger lärarna om medarbetarsamtal och skolutveckling?

5.2.6 Innehåll i medarbetarsamtalet och betydelsen av medarbetarsamtal

 Pratar om mål för ämnet och mål för skolan. Tar gärna upp egna frågor också

(möjligen kan exemplet nedan om betygsättning vara sådana frågor) och om sin egen utveckling inom ämnet och som lärare samt kompetensutveckling och (sista citatet) om den höga arbetsbelastningen:

- Ja, här är det ju mer att man ska prata om sin egen utveckling, det görs ju alltid klassrumbesök inför medarbetarsamtalet, så det är kanske mera jag som person i mitt yrke, det är mycket en sån diskussion… alltså rent det pedagogiska, hur det fungerar i klassrummet, i klassrumssituationen, det diskuterar vi, och sen så diskuterar vi lite grann också hur jag ska… utvecklas i framtiden, vilka grupper jag skulle kunna tänka mig att ta och… vi har ju X-inriktningen här till exempel och om jag är intresserad av gå in där och så har vi diskuterat sånt liksom, hur jag skulle kunna utvecklas inom mitt ämne. Så det har varit mer kanske fokus på just mig, då, som lärare här alltså, hur jag är som lärare. Jag

43

får feedback på min lektion och jag får tips och vi diskuterar… betygsättning och om vi tycker det är jobbigt och om vi får stöd från våra kollegor vid betygsättning, och såna saker vet jag att vi har diskuterat till exempel. Så det har vi, det har varit mer…

- Ja, det är alltså min egen kompetensutveckling, hur jag ska utvecklas i mitt yrke, om jag behöver… nånting, om jag känner att jag har nåt behov… inom nåt av mina ämnen, jag tog upp det där med X-inriktningen till exempel, om jag skulle ta över det, så måste jag kompetensutveckla mig, utvecklas där, så det handlar ju konkret om mig, inom mitt ämne, men alltså pedagogik också, inte bara i mitt ämne, utan allmänt kan det då vara.

- (…) det… kommer i så fall upp på utvecklingssamtalet, men det är ju… också… en allmän, ett allmänt problem, kan man väl säga, så att många känner det, vi har ju arbetsplatsträff också och… det kommer ju ofta fram där också.

 Eftersom det gått tid sedan medarbetarsamtalet och läraren inte prioriterat samtalet, är minnesbilden vag kring innehållet, men fortbildning och arbetsbelastningen

samtalar man om:

- Han, han är väldigt positiv till det, han är positiv att man ska kunna vika timmar, att man kanske ska kunna ändra om i kurser men sen när man står där med schemat och ska lägga ut det, sen så, så är det ju liksom krasst: ”De här timmarna ska ut och det här antalet lärare har vi” och då får man sin beskärda del och då hinner man ju ändå inte. Det är ju så.

- Hur tänker du kring det?

- Nä, det är frustrerande (skrattar)! Som man vill nånting och man inte orkar. Så att jag vet inte.

- Kommer du ihåg nåt mer från medarbetarsamtalet?

- Arbetsbelastning. Diskuterar vi alltid. Och… konstaterar att arbetsbelastningen är för hög.

- Ja.

- Och att dom (skrattar till) ska försöka göra nånting åt det. Haha!

 Jämför medarbetarsamtalet med lärares utvecklingssamtal med elever till de senares fördel, men menar att det möjligen handlar om skolledares chans att se lärarna: - (…) nä, vi pratar om andra grejer, hur väl man utför det man som man ska, utföra, så att

säga.

- Alltså medarbetarsamtalet, det är ju, alltså… det hade väl kunnat funka jättebra, jag tror det funkar jättebra när vi har så att säga motsvarande samtal med våra elever. Jag har ett i början, ett i mitten och ett i slutet där jag pratar betyg, och vad man ska uppnå och alltihopa sånt där… och det är en uppföljning, en kontinuitet, man ser varandra och man

44

har papper på och så vidare. Vi kommer dit en gång om året, och följer ett formulär, det är ju helt meningslöst. (…)

- Så samtalet, om jag uppfattar dig rätt, handlar mer om att titta tillbaka… och få en återkopplin… på just hur man sköter sitt jobb?

- Ja, litegrann, på det viset, och sen så nån sån här fråga om det är nån särskilda… eh, kompetensutbildningar som man tycker man behöver ha, och det är ju… (…)

- Om du skulle karaktärisera medarbetarsamtalet, vad handlar det om, enligt dig? Du har pratat om retroaktivt (om din prestation som…)

- Ja, det är… för mig så är det, är det… alltså det är inte: ”Vi känner varandra!” och: ”Hur ska vi gå vidare här?”, utan det är: ”Nu ska vi göra det här rätt, så att vi arkiverar rätt papper här”. Det är min upplevelse. Den är kanske lite… jag är ju jättekritisk, va, men… det är där nånstans det ligger.

 Ser medarbetarsamtalet som en formsak och även om det kommer fram punkter som kan vara utvecklande för verksamheten eller individen, är det inte i

medarbetarsamtalet som dessa diskuteras:

- Mm, finns det nån punkt, som du kan komma ihåg, som handlar om just skolutveckling, i den här samtalsguiden?

- Alltså jag kommer ju inte ihåg den utantill nu, det är… mer än ett halvår sen, vi satt i ett sånt samtal. Det var nån gång tidigt i höstas, och jag min-, alltså jag tror att det gör det, men men jag är inte säker, jag kan inte säga det hundraprocentigt, men jag tror att det gör det.

- Kan den ha att göra med, den punkten, kan det ha att göra med skolan som helhet då? Att man, om man har några synpunkter på, hur skolan ska utvecklas?

- Neeej…

- Alltså skolan som, just den här skolan enskilda skolan?

- Nej, inte den här enskilda skolan som helhet, nej, det tror jag inte… - Nej?

- … att man kan påstå nånting sånt.

- Utan vad, kan den ha att göra med, kan den handla om…?

- Ja, programmet som jag jobbar inom eller nånting sånt, va, eller rektorsområdet, eller… ja, jag vet inte riktigt…

- Nerstyckat på mindre enheter, helt enkelt, inte helheten, utan mindre enheter? Just det programmet eller det arbetslaget du jobbar i?

- Nä, jag är osäker, jag vågar inte säga nåt bestämt där. Det, det, jag tror inte ens jag… - Det är inget som du tycker verka… kännas…

- Nej, det är inget som jag, som känns som, som en given grej att sitta och diskutera med en skolledare…

- Nej? Mm…

- ”Vad ska vi göra nu, för att göra skolan bättre?”

- Utan huvudsakligen så handlar medarbetarsamtalet om, skulle du vilja kalla det? - Eh… i huvudsak så är det en formsak…

45

 Eftersom det är länge sen medarbetarsamtalet (i början av höstterminen) är minnesbilden vag, men det handlar om arbetssituationen bland annat:

- (…) medarbetarsamtalet, det senaste jag hade var nog att: ”Så här är det, och jag är… missnöjd”. Så mitt senaste medarbetarsamtal handlade ju mycket om att jag känner att arbetslaget har liksom gått i stå.

Related documents