• No results found

4 Empiriskt Resultat

4.1 Innehållsanalys

4.1.4 Innehållsanalys för Transport, kommunikation och tjänster

I denna sektion sker en genomgång av den insamlade empirin för sektorerna Commercial Services, Logistics, Public Agency, Railroad och Tourism/Leisure. Huvud- och underhypoteser för denna sektorindelning är som följer:

H4: De sektorer som ingår i “Transport, Kommunikation och Tjänster” prioriterar ämnesområdet Social.

H4.1: Sektorn “Commercial Services” prioriterar ämnesområdet Social.

H4.2: Sektorn “Logistics” prioriterar ämnesområdet Social.

H4.3: Sektorn “Public Agency” prioriterar ämnesområdet Social.

H4.4: Sektorn “Railroad” prioriterar ämnesområdet Social.

H4.5: Sektorn “Tourism/Leisure” prioriterar ämnesområdet Social.

4.1.4.1 Commercial Services

Sektorn Commercial Services består av fem företag, där det vid två tillfällen behövdes ytterligare bedömning för att säkerställa prioritering av ämnesområde (se Tabell 18).

Tabell 18. Commercial Services

Företag Sektor Prioriterat ämnesområde Väsentlighetsandel GRI-index andel

1# 2# E M S E M S

FAR Commercial Services Ekonomi Social 33% 17% 50% 29% 13% 11%

Securitas AB Commercial Services Social Ekonomi 17% 0% 83% 14% 13% 26%

Transcom WorldWide Commercial Services Social Miljö 0% 0% 100% 14% 25% 16%

Cybercom Commercial Services Social Ekonomi 30% 20% 50% 29% 25% 37%

Loomis AB Commercial Services Social Miljö 29% 29% 42% 29% 38% 32%

Det första tillfället som krävde en ytterligare bedömning var gällande företaget FARs prioritering av ämnesområde i första hand, där det stod mellan ämnesområdena ekonomi och social. Utifrån en övergripande analys av hållbarhetsrapporten gjordes bedömningen att ämnesområdet ekonomi var av högre prioritet än social för företaget. Därmed fastställdes ämnesområdet ekonomi som prioritering i första hand och social i andra hand.

Det andra bedömningen som gjordes var för företaget Loomis AB, där det var relativt jämnt mellan ämnesområdena social och miljö gällande prioritering i första och andra hand. En ytterligare bedömning av hållbarhetsrapporten i dess helhet genomfördes med slutsatsen att social var högre prioriterat och placerades därmed som prioriteringen i första hand.

Empirins resultat visar därmed att bland företag i sektorn Commercial Services, prioriteras ämnesområdet social i första hand i fyra av totalt fem företag, där enbart ett företag prioriterade ekonomi. Gällande prioriteringen i andra hand så prioriterades både ekonomi och miljö i liknande grad, där två företag vardera prioriterade ämnesområdet ekonomi och miljö och ett prioriterade social. Därmed prioriteras primärt social av företagen i Commercial Services vilket är enlighet med H4.1.

4.1.4.2 Logistics

Sektorn Logistics består av två företag där inga ytterligare bedömningar krävts för att säkerställa prioritering av ämnesområde (se Tabell 19).

Tabell 19. Logistics

Företag Sektor Prioriterat ämnesområde Väsentlighetsandel GRI-index andel

1# 2# E M S E M S

Helsingborgs Hamn Logistics Miljö Ekonomi 22% 56% 22% 29% 63% 16%

Port of Gothenburg Logistics Miljö Ekonomi 31% 31% 38% 43% 50% 26%

Resultatet av empirin visar att i sektorn Logistics prioriteras miljö i första hand och ekonomi i andra hand av båda företagen. Detta betyder att miljö prioriteras primärt av företagen i sektorn vilket inte är enlighet med H4.2.

4.1.4.3 Public Agency

Sektorn Public Agency består av två företag, där det vid ett tillfälle behövdes en ytterligare bedömning för att säkerställa prioritering av ämnesområde (se Tabell 20).

Tabell 20. Public Agency

Företag Sektor Prioriterat ämnesområde Väsentlighetsandel GRI-index andel

1# 2# E M S E M S

Nobina Public Agency Miljö Social 29% 29% 42% 29% 38% 16%

Region Jönköpings län Public Agency Miljö Social 30% 40% 30% 14% 63% 26%

Extra bedömning behövde göras gällande Nobinas prioritering i andra hand, på grund av att prioriteringen av ämnesområdena ekonomi och social utifrån väsentlighetsanalysen och GRI-index inte var tydlig. Social hade högre värden i väsentlighetsanalysen, men lägre i GRI-indexet, medan ekonomi hade medelhöga värden i både väsentlighetsanalysen och GRI-index. Därför genomfördes en övergripande analys av hållbarhetsrapporten, med slutsatsen att social var högre prioriterat än ekonomi, vilket därmed utgjorde Nobinas prioritering i andra hand.

Resultatet visar att i sektorn Public Agency prioriteras ämnesområdet miljö i första hand och social i andra hand av båda företagen. Därmed prioriteras primärt miljö av företagen i sektorn vilket går emot H4.3.

4.1.4.4 Railroad

Sektorn Railroad består av två företag, där det vid ett tillfälle behövdes ytterligare bedömning för att säkerställa prioritering av ämnesområde (se Tabell 21).

Tabell 21. Railroad

Företag Sektor Prioriterat ämnesområde Väsentlighetsandel GRI-index andel

1# 2# E M S E M S

A-Train Railroad Social Ekonomi 40% 0% 60% 29% 13% 37%

SJ Railroad Social Ekonomi 12,5% 12,5% 75% 29% 25% 21%

En extra bedömning behövde göras gällande företaget SJ och dess prioritering av ämnesområde i andra hand, då det var relativt jämnt mellan ämnesområdena ekonomi och miljö i både företagets väsentlighetsanalys och GRI-index. Därmed utfördes en övergripande analys av SJs hållbarhetsrapport, där bedömningen blev att ekonomi var det ämnesområde som prioriteras i andra hand.

Resultatet av empirin visar att bland företag i sektorn Railroad, prioriteras ämnesområdet social i första hand av båda företagen, medan ekonomi prioriteras i andra hand av båda företagen. Därmed prioriteras primärt social av företagen i sektorn Railroad, vilket är konsekvent med H4.4.

4.1.4.5 Tourism/Leisure

Sektorn Tourism/Leisure består av fem företag, där ett av företagen behövde ytterligare bedömning för att säkerställa prioritering av ämnesområde (se Tabell 22).

Tabell 22. Tourism/Leisure

Företag Sektor Prioriterat ämnesområde Väsentlighetsandel GRI-index andel

1# 2# E M S E M S

Dramaten Tourism/Leisure Social Ekonomi 20% 0% 80% 29% 0% 26%

Liseberg AB Tourism/Leisure Miljö Social 0% 40% 60% 43% 75% 37%

Pandox Tourism/Leisure Social Miljö 20% 20% 60% 14% 63% 42%

ATG Tourism/Leisure Social Miljö 17% 33% 50% 29% 38% 37%

SkiStar AB Tourism/Leisure Miljö Social 14% 43% 43% 43% 38% 16%

Prioriteringen av ämnesområde i andra hand gällande företaget SkiStar AB krävde extra bedömning, då väsentlighetsandelen i ekonomi var 14% respektive 43% i GRI-index, medan i social gällde det omvända med väsentlighetsandelen på 43% respektive 16% i GRI-index.

Efter en övergripande analys av företagets hållbarhetsrapport gjordes bedömningen att ämnesområdet social var en högre prioritet än ekonomi och således prioriterades social i andra hand av företaget.

Resultatet av empirin visar att bland företag i sektorn Tourism/Leisure, prioriteras ämnesområdet social i första hand av tre av fem företag, vilket gör den till det högst prioriterade ämnesområdet i sektorn. Gällande prioriteringen i andra hand, prioriteras både miljö och social delat då två företag prioriterade dessa, medan endast ett företag prioriterade ekonomi. Därmed prioriteras primärt social av företagen i sektorn Tourism/Leisure vilket är enlighet med H4.5.

Related documents