• No results found

Innehållsanalys .1 Mälarenergi

In document Grön el är aldrig fel? (Page 35-40)

4. Metod och Material

5.2 Innehållsanalys .1 Mälarenergi

Mälarenergis hemsida presenterar direkt ett erbjudande om att teckna ett klimatsmart elavtal med 100 % vattenkraft. Bredvid detta erbjudande finns en certifikatliknande logga innehållande texten​Mälarenergi samt ​100 % vattenkraft

. Längre ner på sidan finns ett avsnitt

döpt till ”​För en hållbar utveckling

​ ” med text under om värnande om gemensam miljö,

miljöpåverkan, kretslopp samt restprodukter. Detta avsnitt ackompanjeras med en bild på två hästar med åkerlandskap i bakgrunden. Bredvid detta finns ännu en artikel med information om var Sveriges godaste kranvatten finns, såväl som en sista genväg med information om driftstörningar och eventuella framtida störningar för kunder.

Under genvägen ”​Om Mälarenergi

​ ” presenterar företaget sin verksamhet mer detaljerat. Här

presenteras ett avsnitt döpt ”​Samhällsbyggare sedan 1861

​ ” som redovisar hur företaget

sponsrar ungdomsidrott samt andra idrottsevenemang. Det informeras även om att det finns en stor chans att mötas av företaget i Västerås. Nedanför visas ett avdelning med titeln ” ​Miljö

och hållbar utveckling” med texten ​”För oss handlar hållbarhet om ekologisk, ekonomisk

och social hållbarhet. Vi har till exempel halverat utsläppen av fossil CO2 och varit med och byggt Sveriges största solcellspark. Men vi sponsrar också skolor med vattenautomater och bedriver förebyggande arbetsmiljöarbete.”

​ (Malarenergi.se). Under detta avsnitt finns fem

avsnitt där Mälarenergi på fem olika områden visar och förklarar företagets värderingar. Dessa fem punkter är ​”kretslopp, förnybar energi och hållbara produkter”

​ , ​”Minskade

utsläpp med 543 000 ton”, ”Jämställdhet och mångfald”, ”Forskning och utveckling”

​ samt

”Våra anläggningar”.

Språket är faktabaserat och med sammankoppling till organisationen, där ord som​“vi”

​ och

“oss” används mycket. Faktan informationen baseras på är baserad är relevanta nyheter från organisationen, där varje kolumn har sitt eget tema. På startsidan finns mycket information avsedd för deras intressenter, där individer som köper energi från Mälarenergi kan få information om driftstörningar och korrigera sitt elavtal. Denna typ av service kombineras

med information för potentiella intressenter, nyheter presenteras och organisationens framgång presenteras för att tydligt informera vad som händer i organisationen.

De nyhetsartiklar som presenteras har relevans till närområdet, med exemplet på ​“Svealands

godaste vatten” som en central pelare på startsidan. Mälarenergi inbjuder också individer till att ringa dem eller chatta med dem med eventuella frågor i form av en tydlig genväg på startsidan.

5.2.2 E.ON Sverige

E.ONs hemsida presenterar direkt över hela skärmen budskapet​”Tänd tusen juleljus med gott

samvete: Använd din egen solel när du vill, med vårt lagringsbatteri”

. Nedanför detta finns

ett avsnitt med E:ON Sveriges Facebookflöde, nyheter samt populära frågor. Längst ner på hemsidan finns titeln ​”Fördjupning” där sedan kan välja mellan ​”biogas”, ”Elnät”,

”Energikunskap”, ”Hållbarhet”, ”Innovation”

​ ​ samt ​”Solenergi”. Dessa flikar presenterar

olika sätt för kunder själva att kunna påverka sin egna energiförbrukning.

Under fliken “​Om E.ON - Om Företaget”

presenteras olika ämnesgrupper,​“Företagsfakta -

Kort företagsfakta om E.ON Sverige”, “Investeringar E.ON Sveriges investeringar”, “Nyckeltal - E.ON Sverige i siffror”, “Hållbarhetsredovisning - E-ON Sveriges hållbarhetsrapport 2015” och “Sponsring och Samhällsengagemang - Det finns ett nyckelord som all vår sponsring lutar sig emot, och det är samhällsengagemang”

. Varje

rubrik har en medföljande bild och uppmuntrar besökaren att klicka sig vidare.

En bit ned på hemsidan finns olika typer av genvägar som är avsedda för besökaren: “ ​Jag

vill:”

​ som innehåller information om hur kunder eller blivande kunder kan få information om

elavtal, driftstörningar, göra felanmälningar eller handla i webbshop. Bredvid denna finns fakta om företaget och annat relevant till det, som press och utlysta arbetstillfällen som behöver fyllas. Sist finns också E.ON på sociala medier, vilket är direktlänkar till Facebook, Instagram och Youtube.

Utöver det finns också genvägar avsedda för kunder, där dessa intressenter kan göra felanmälan och hitta driftstörningar och liknande. Startsidan har i sin helhet en större mängd information för kunder jämfört med potentiella intressenter, även om typen av information som presenteras lämpar sig för båda. Det finns en tydlig inriktning på att fördjupa de som läser innehållet i ämnet och att visa nya vägar att använda sig av energilösningar i hemmet. Ett bra exempel på detta är vad de kallar för ​“Fördjupning”

​ , som är en samling artiklar

baserade på kunder hos E.ON Sverige som hittat på nya lösningar i hemmet och fått hjälp av E.ON Sverige att genomföra dem.

Något längre upp på startsidan finns även länken​“Senaste Nytt”

​ , vilken presenterar vad som

händer i organisationen och framförallt energirelaterade nyheter. Upplägget på dessa artiklar är även här informativa och tydliga presentationer av nyheter relaterade till energi handelsmarknaden och vad som utvecklas.

Språkbruket är formellt, där fakta och nyhetsartiklar presenteras utan kopplingar tillbaka till organisationen. Korta, informativa meningar med länkar för mer information är det som dominerar på hemsidan som gör det snabbt att förstå vad varje länk handlar om. För att få reda på mer fakta om organisationen krävs ett flertal klick innan information presenteras.

6. Analys

Mälarenergi och E.ON Sverige arbetar inom samma branscher, men skiljer sig åt på ett flertal punkter. Mälarenergi ägs av Västerås Stad och jobbar därför nära med kommunen på många frågor. E.ON Sverige är privatägt från Tyskland och har därför inte samma förhållande eller skyldigheter till stat eller kommun. De flesta av Mälarenergis intressenter befinner sig i närområdet och består av individer bosatta i Västerås kommun och Mälardalen, samt individer som aktivt valt organisationen som leverantör av el till hemmet. I och med styrningen av organisationen har Mälarenergi också ett starkt förhållande till kommunen och staten, de är beroende av kommunala och statliga organisationer för att hålla driften igång. E.ON Sverige har som privatägt en annan roll och framförallt ett annat förhållande till sina intressenter, vilka består av mestadels individer som endast valt organisationen som elleverantör. Stat och kommun spelar en stor roll för E.ON Sverige, men organisationen är inte lika beroende av ett välfungerande samspel för att lyckas (Freeman et al. 2012). Mälarenergi har genom sin ägandeform intressenter i hela närområdet, de bosatta blir passiva intressenter bara genom att bo i kommunen. Jämfört med E.ON Sverige vars intressenter består av mestadels individer som valt organisationen som leverantör av el till hemmet.

För att kunna analysera företagens CSR-kommunikation genomförs en induktiv innehållsanalys där variablerna ställs för att kunna kartlägga olika definitioner och synsätt av CSR. Fem olika variabler kommer analyseras, alla fem med koppling till det CSR-perspektiv som tidigare presenterats. Dessa fem variabler är Miljö, Certifikat, Hållbarhet, Ansvar samt Energieffektivisering. Genom dessa fem variabler kan en enklare bild över företagets arbete göras.

6.1 Mälarenergi

Mälarenergi har vävt in sitt arbete med CSR genom hela organisationen för att på så sätt bevisa att det hållbara arbetet inom samhället inte bara är något för att visa upp för god publicitet, utan för att det gynnar hela samhället i längden. Mälarenergi ser sig själva, i form av kommunägt, som en spelare i den totala samhällsfunktionen som måste leva upp till den

service och standard som förväntas av samhällets invånare. Eftersom organisationen är kommunägd är det viktigt för organisationen att hålla sin budget för att ge invånarna det de förväntar sig, en övertrasserad budget påverkat inte bara organisationen utan även invånarna i utökade skatteutgifter. För att detta ska gå till på ett så smidigt sätt som möjligt krävs det att organisationens investeringar är miljövänliga samt hållbara för att minska den framtida underhållningen av samhällsfunktioner. Dåliga investeringar som inte är hållbara och kräver underhåll kommer, som ovan nämnt, kosta invånarna dubbelt, både i form av bristfälliga samhällsfunktioner men även i form av ökade skattekostnader. Mälarenergi är en organisation som är mycket väl medveten om CSR och kommunicerar i enlighet med det arbete som utförs inom organisationen (Coombs & Holladay 2012).

På sin hemsida använder sig Mälarenergi av texter som ​“vår gemensamma natur” och ​“vi

lever här” för att på så sätt befästa sin roll som en del av och i samhället. Genom att minska det emotionella avståndet mellan samhällsmedborgare och bolag försöker Mälarenergi skapa en personligare kontakt med sina kunder. Detta förstärks med bilder som har anknytning till medborgarna i samhället, för att än en gång förkorta det emotionella avståndet mellan organisation och individ (Yi 1990).

För att kunna bevisa organisationens miljömedvetna arbete framställer Mälarenergi, som så många andra organisationer, en hållbarhetsrapport. Denna rapport är i linje med regeringens rekommendationer för ökad transparens och ansvarstagande (Regeringen.se). De nämner även att de arbetar med både interna och externa samtal om hållbarhet, vilket visar på att de tar sin roll i det lokala samhället som en förebild i hur det hållbara samhället kan arta sig. I intervjun får vi dock ingen specifik information kring dessa samtal, vilket kan tolkas som att de sker men inte under vilka strategiska förhållanden. Att involvera intressenter på detta sätt beskriver Morsing & Schultz (2006) som en viktig del i arbetet med strategier för CSR.

6.2 E.ON

Hotopp beskriver i intervjun med E.ON Sverige hur E.ON Sverige inte använder sig av begreppet Corporate Social Responsibility i sitt arbete utan hur företaget istället använder sig av begreppet Corporate Responsibility. De två begreppen är snarlika men med skillnad på

ingångsvinkel till en organisations ansvarstagande. Hotopp menar att begreppet CSR inbegriper hur organisationer sträcker sig utanför organisationens normala gränser och verksamhetsområden för att ta ett större samhällsansvar. Det Corporate Responsibility Hotopp talar om menar istället att organisationen tar ansvar för sin egna samhällspåverkan. Organisationen står inte utanför samhället utan är en del av den, att då ta största ansvar för sitt egna fotavtryck är då lika med att ta ett samhällsansvar. E.ON expanderar dock detta arbete utanför organisationen för att hjälpa kunder med att även försöka förminska deras egna miljöpåverkan. Detta återspeglas i många delar av E.ON Sveriges verksamhet där organisationen bland annat erbjuder sin energiexpertis för att hjälpa kunderna att själva kunna minska sin egna klimatpåverkan. Detta är en tydlig skillnad mot hur till exempel Mälarenergi väljer att arbeta med samhällsansvar. E.ON Sverige väljer istället att tolka CSR-kommunikation mer efter Morsing & Schultz (2006) påstående om att CSR-kommunikation skall involvera och informera intressenter om arbetet som organisationen utför istället för att kommunicera och informera intressenter.

In document Grön el är aldrig fel? (Page 35-40)

Related documents