• No results found

INSATSOMRÅDE: Arbeta för lägre hastigheter

Det viktigaste för en förbättrad trafiksäkerhet i Malmö är sänkta hastigheter.

Lägre hastigheter och bättre hastighetsefterlevnad ger vinster i form av förbättrad trafiksäkerhet med färre olyckor som följd. Olycksstatistiken visar att majoriteten av de svårt skadade skadas på huvudgatunätet. Åtgärderna inom detta insatsområde bör därför fokuseras till dessa gator. Även om fokus ska ligga på hastighetsdämpning på huvudgatunätet är det viktigt att dämpa hastigheterna i hela staden med tanke på boende- och skolmiljö.

Figur 39. Karta över Malmös huvudgator och trafikleder (mörklila). Streckade linjer innebär framtida huvudgator. Källa ÖP2012.

6.2.1 ÅTGÄRDER OCH UTREDNINGAR

Stadshuvudgata utformad för 40 km/h

För att ta ett helhetsgrepp kring stadens olycksdrabbade huvudgator ska en strategi för ombyggnad av dessa till trafiksäkra stadshuvudgator i enlighet med trafik- och mobilitetsplanen tas fram.

När strategin är framtagen genomförs ett pilotprojekt där en huvudgata väljs ut och som ses över för att uppnå 30 km/h i korsningspunkterna och 40 km/h på sträckorna mellan korsningspunkterna. Erfarenheter från

pilotprojektet ligger sedan till grund för det fortsatta arbetet med att åtgärda stadens övriga huvudgator.

Kategori Olyckstyp Indikator åtgärd Indikator effekt Uppskattad TS-effekt B Olyckor på huvudgatunätet Pilotprojektet

genomfört Medelhastighet Mycket hög

Hastighetsdämpande åtgärder vid gång- och cykelpassager Det pågående årliga arbetet med hastighetsdämpande åtgärder i form av fartdämpande ramper i anslutning till gång- och cykelpassager ska fortsätta.

Fokus ska ligga på huvudgatunätet och skolvägar. För att säkerställa kvaliteten på farthindren behöver projekteringen av dessa farthinder bli tydlig samt byggledare och byggentreprenörer behöver informeras om vikten av att bygga enligt gällande typritningar i Teknisk handbok.

Kategori Olyckstyp Indikator åtgärd Indikator effekt Uppskattad TS-effekt A Olyckor på huvudgatunät Antal nya farthinder Medelhastighet på det

kommunala gatunätet Andel säkrade gång- och cykelpassager

Mycket hög

Se över befintliga farthinder

Vissa av de befintliga farthindren har problem med sättningar och

sönderkörningar vilket gör att effekten av dem har minskat eller försvunnit.

Arbetet med att se över och bygga om dessa farthinder behöver därför fortsättas.

Kategori Olyckstyp Indikator åtgärd Indikator effekt Uppskattad TS-effekt A Olyckor på huvudgatunät Antal ombyggda

farthinder Medelhastighet på det

kommunala gatunätet Mycket hög

Mindre ombyggnader trafiksäkerhet

Idag koncentreras ombyggnader för förbättrad trafiksäkerhet till

olycksdrabbade gång- och cykelpassager på huvudgatunätet. Detta arbete bör breddas för att även kunna gälla det övriga gatunätet där hastigheterna bedöms vara för höga. Hänsyn ska tas till skolvägar, pendlarstråk,

fritidaktiviter, vårdcentraler, rörelse/handel och funktionshindrade/äldre.

Åtgärder utanför huvudgatunätet kan få positiva effekter på tryggheten i malmöbornas boendemiljö. Insatserna kan även bidra till att minska risken för smittrafik på lokalgator i samband med hastighetsdämpning på huvudgator.

Kategori Olyckstyp Indikator åtgärd Indikator effekt Uppskattad TS-effekt

B Samtliga olyckstyper Antal nya Frågor från Mycket hög

hastighetsdämpande åtgärder

trafikantundersökningen

Utökad 40-zon

Inom tättbebyggt område i Malmö stad föreslås grundhastigheten vara 40 km/tim. Kvarvarande tätbebyggt område utanför 40-zonen bör utredas med målsättningen att dagens område ska utökas till att omfatta allt tättbebyggt område.

Kategori Olyckstyp Indikator åtgärd Indikator effekt Uppskattad TS-effekt B Olyckor på huvudgatunät Genomfört, ja/nej Medelhastighet på det

kommunala gatunätet Frågor från

trafikantundersökningen.

Mycket hög

30 km/h utanför alla grundskolor

Det är få barn som skadas i trafikolyckor runt skolorna i Malmö. Av trygghetsskäl är det ändå viktigt att barn och ungdomar har en säker trafikmiljö vid sina skolor. Otrygghet kan innebära att fler barn skjutsas till och från skolan. Hastigheten 30 km/h ska vara skyltad dygnet runt utanför samtliga grundskolor. För att detta ska bidra till en ökad säkerhet och en trygg miljö för alla barn, behöver man på vissa platser komplettera med fysiska åtgärder.

Kategori Olyckstyp Indikator åtgärd Indikator effekt Uppskattad TS-effekt A Samtliga olyckstyper Antal åtgärdade skolor Frågor från

trafikantundersökningen Medel

Åtgärder i stora cirkulationsplatser

De stora, mest olycksdrabbade cirkulationsplatserna (främst utmed Inre Ringvägen), ses över och åtgärdsförslag tas fram.

Kategori Olyckstyp Indikator åtgärd Indikator effekt Uppskattad TS-effekt A Olyckor på huvudgatunätet Antal ombyggda

cirkulationsplatser Frågor från

trafikantundersökningen Hög

Trafiksäkerhetsåtgärd som kompensation för minskat antal parkerade bilar

Parkerade bilar längs gatan har en dokumenterad hastighetsdämpande effekt.

I de fall där boendeparkering eller avgift införs minskar antalet parkerade bilar och därför bör man därför tänka på att justera den fysiska

utformningen med andra åtgärder. Exempelvis kan avsmalning punktvis eller på hela sträckan användas. Detaljutformningen utreds utifrån de lokala anspråken för varje aktuell plats.

Kategori Olyckstyp Indikator åtgärd Indikator effekt Uppskattad TS-effekt B Kollisionsolyckor på

lokalgatunätet Antal nya

hastighetsdämpande åtgärder

Frågor från

trafikantundersökningen Medel

6.2.2 PILOTPROJEKT

Trafiksäkerhetskameror

Trafiksäkerhetskameror (ATK) är ett bra sätt att åstadkomma bättre hastighetsefterlevnad, vilket kommer att kunna tillämpas alltmer även på det kommunala vägnätet. Det pågår en nationell utredning av kameror i

stadsmiljö, dock saknas idag teknik för att använda hastighetskameror på fyrfältiga gator. När tekniken finns bör Malmö göra ett pilotprojekt där kameror testas och effekterna utvärderas.

Kategori Olyckstyp Indikator åtgärd Indikator effekt Uppskattad TS-effekt

C Olyckor på huvudgatunätet Utredning genomförd - -

6.3 INSATSOMRÅDE: Skapa trafiksäker gång- och

Related documents