• No results found

INSATSOMRÅDE: Skapa trafiksäker gång- och

Malmö stad har mål om en ökad gång- och cykeltrafik. En ökning av dessa färdmedels andelar ger positiva effekter på folkhälsan och miljön och är ett led i utvecklingen av en attraktiv stad. I takt med att dessa resor blir fler riskerar antalet olyckor för dessa trafikantgrupper öka. Denna risk måste minimeras så att vi kan få en trygg och säker ökning av dessa färdmedel.

Genom att bygga om befintlig gång- och cykelinfratruktur och ta fram bättre utformning i utbyggnadsområden kommer risken för fotgängare och cyklister att minska.

6.3.1 ÅTGÄRDER OCH UTREDNINGAR

Friktionstesta olika material

Genomföra friktionstester av olika ytmaterial som används i stadsmiljön och sammanställ en tabell över dessa material som sedan kan användas vid val av ytbeläggningar vid framtida projekteringar och ombyggnationer. Tabellen bör infogas i Teknisk Handbok. Gatukontoret har redan testat en del ytmaterial men fler material behöver testas. Testerna ska utföras vid minst tre tillfällen på året, vinter, sommar och höst och vid olika väderlekar för att säkerställa ytans olika beskaffenheter under hela året.

Kategori Olyckstyp Indikator åtgärd Indikator effekt Uppskattad TS-effekt A Singelolyckor fotgängare och

cyklister Tabell framtagen Antal singelolyckor Medel

Uppdatering av Teknisk Handbok

Det bör ske regelbundna uppdateringar av bra utformning ur trafiksäkerhetssynpunkt i Teknisk handbok. Genom att följa både

forskningen och goda exempel i andra städer så väl som nationella krav (t.ex.

VGU) ser vi till att de riktlinjer vi har är aktuella och lättgillgängliga. Frågor

som ofta diskuteras t.ex. hörnavskärningar och sikttrianglar, bör lyftas och kanske få separata utredningar men som är kopplade till Teknisk Handbok.

Teknisk Handbok bör även uppdateras med radier som är cykelbara och kravet att ny- och ombyggnationer på vårt gång- och cykelnät skall ske i enlighet med överbyggnadsmallen och trafikklass 1 som lägsta tillåtna nivå.

Kategori Olyckstyp Indikator åtgärd Indikator effekt Uppskattad TS-effekt C Singelolyckor cyklister och

fotgängare Uppdaterad teknisk

handbok Antal olyckor med skadade

cyklister eller fotgängare Medel

Djupstudie av singelolyckor på grund av kantsten

Göra en djupstudie av singelolyckor bland fotgängare och cyklister som kan härledas till kantstenar samt utreda möjliga åtgärder och genomföra och utreda dessa i mindre skala. Aspekter att studera kan vara materialval i nedsänkningar, materialövergångar och kontrastmarkeringar.

Kategori Olyckstyp Indikator åtgärd Indikator effekt Uppskattad TS-effekt B Singelolyckor cyklister och

fotgängare Genomfört försök och

utvärdering Antal singelolyckor Medel

Genomgående upphöjd cykelbana vid korsningspunkter

Vid korsningspunkter bör cykelbanan vara genomgående och upphöjd för att uppmärksamma bilisten på cyklisterna och även sänka bilistens hastighet.

Under programmets genomförandetid ska ombyggnad av befintliga cykelpassager påbörjas

Kategori Olyckstyp Indikator åtgärd Indikator effekt Uppskattad TS-effekt B Olyckor på huvudgatunätet Antal upphöjda

passager Andel säkra gång- och cykelpassager på huvudgatunätet.

Hög

Ombyggnad av korsningar

Många av korsningarna i Malmö är idag överdimensionerade sett till

svängradier. Detta leder i sin tur till att fordon kan hålla höga hastigheter vid till exempel högersväng och därmed ökar riskerna att kollidera med

korsande oskyddade trafikanter. Dessutom innebär denna

överdimensionering att körytorna i korsningarna ökar och att även fordon som skall rakt fram genom korsningen kan hålla höga hastigheter.

Genom att se över korsningarna med körspårskontroller kan onödigt stora radier minskas samtidigt som ytor kan utnyttjas mer effektivt, till exempel som väntytor för cyklister och fotgängare eller trädplanteringar.

Under programmets genomförandetid ska överdimensionerade korsningar identifieras och ombyggnad av ett antal av dessa under starta.

Kategori Olyckstyp Indikator åtgärd Indikator effekt Uppskattad TS-effekt B Olyckor på huvudgatunätet Antal ombyggda

korsningar Frågor från

trafikantundersökningen Hög

Utreda trafiksäkerhetsproblematiken vid museispårvägen Det inträffar många cykelolyckor vid museispårvägen vid Malmöhus.

Exempel på åtgärder som kan vara intressanta att arbeta vidare med i trafiksäkerhetsstrategin för att förebygga olyckorna är följande:

 Byta ut materialet mellan spåren så att cyklisterna tvingas in på cykelbanan eller ut i körbanan.

 Se över utformningen vid korsningspunkterna så det upplevs gent att cykla på cykelbana istället för i gatan.

Kategori Olyckstyp Indikator åtgärd Indikator effekt Uppskattad TS-effekt B Singelolyckor cyklister Genomförd

ombyggnad Singelolyckor cyklister Hög

Trafiksäkerhetsåtgärder kring grundskolor

Alla grundskolor i Malmö har fått ut en enkät om trafikmiljön kring skolorna som kommer att ligga till grund för en inventering av miljön kring ett urval av skolorna. Inventeringen ska tillsammans med en olycksanalys ligga till grund för en trafiksäkerhetsbedömning av området kring varje skola.

Därefter görs en prioritering av var åtgärder ska sättas in först. Åtgärderna ska ske samtidigt som beteendepåverkande arbete pågår i samarbete med skola och föräldrar.

Dessutom kommer de viktigaste (mest använda) skolvägarna lokaliseras med hjälp av adresser. Åtgärder som gör dessa skolvägar säkrare kommer föreslås.

Kategori Olyckstyp Indikator åtgärd Indikator effekt Uppskattad TS-effekt B Samtliga olyckstyper Antal åtgärdade skolor Frågor ur

trafikantundersökningen Medel

Förstärkt gatubelysning vid gång- och cykelpassager

Ta fram ett underlag med platsprioritering för förstärkt gatubelysning vid övergångsställen och andra gång- och cykelpassager och årligen förbättra belysningen på de prioriterade platserna. Vid all ombyggnad av gång- och cykelpassager ska belysningsfrågan tas i åtanke.

Kategori Olyckstyp Indikator åtgärd Indikator effekt Uppskattad TS-effekt B Samtliga kollisionsolyckor Antal åtgärdade

passager Antal kollisionsolyckor motorfordon-cyklister och motorfordon fotgängare

Medel

Effekter av spårvägsinförande på singelolyckor för gående och cyklister

Samla in erfarenheter från andra svenska städer om hur singelolyckor bland fotgängare och cyklister påverkas av ett införande av spårvägstrafik.

Kategori Olyckstyp Indikator åtgärd Indikator effekt Uppskattad TS-effekt C Singelolyckor cyklister och

fotgängare Genomförd utredning - -

Förbättringar för fotgängare och cyklister i signalkorsningar I signalreglerade korsningar med stora trafikströmmar inträffar många trafikolyckor som drabbar fotgängare och cyklister. För att göra förbättringar krävs utredningar och utvärderingar av nya utformningslösningar.

Exempel på åtgärder som kan vara intressanta att arbeta vidare med i trafiksäkerhetsstrategin är följande:

Ändrade signalfaser där det förekommer cykelbanor. Utvidga och utvärdera signalkorsningar där fotgängare och cyklister prioriteras, t.ex.

genom allgrönfas för gående och cyklister.

Kategori Olyckstyp Indikator åtgärd Indikator effekt Uppskattad TS-effekt A Olyckor på huvudgatunät Antal ombyggda

korsningar Frågor ur

trafikantundersökningen Hög

Upphöjda signalkorsningar. Göra en utredning kring effekterna av kombinerat farthinder och signal.

Kategori Olyckstyp Indikator åtgärd Indikator effekt Uppskattad TS-effekt

C Olyckor på huvudgatunät Genomförd utredning - -

6.3.2 PILOTPROJEKT

Svängande lastbilar

Ett trafiksäkerhetsproblem som har fått mycket uppmärksamhet nationellt är risken för trafikolyckor mellan tunga fordon som gör högersväng i kombination med cyklister som kör rakt fram. Olyckorna har uppkommit då cyklisterna hamnat i lastbilschaufförens ”döda vinkel” vid en högersväng.

Trafikverket har tagit fram en rapport där man presenterar ett antal förslag till åtgärder, både i gatuinfrastrukturen, i fordonet samt rena

påverkansåtgärder. Det behöver utföras pilottester både för åtgärder i infrastrukturen och på fordonet och det skulle vara lämpligt att genomföra ett sådant test på någon plats i Malmö. Exempel på detta skulle kunna vara varningsljus i marken nära en korsningspunkt. Detta pilotprojekt kan med fördel kombineras med informationskampanjer riktade till cyklister och förare av tunga fordon.

Kategori Olyckstyp Indikator åtgärd Indikator effekt Uppskattad TS-effekt B Kollionsolyckor mellan

cyklister och tunga fordon Genomfört

pilotprojekt Kollionsolyckor mellan

cyklister och tunga fordon Mycket hög

6.4 INSATSOMRÅDE: Förbättra drift- och underhåll

Related documents