• No results found

Installationen vid Elverket Vallentuna

X X 45 Hur ofta kommer okulärbesiktning av de digitala mätarna att genomföras i framtiden?

7 Erfarenheter från tidigare installationsprojekt

7.2 Installationen vid Elverket Vallentuna

Elverket Vallentuna AB är noterat på Stockholmsbörsen och har ett 30-tal anställda. Bolaget omsätter runt 130 MSEK årligen och

levererar el till 11 800 kunder i regionen. Nätområdet innefattar relativt mycket landsbygd för att vara i Stockholmsområdet.

Elverket Vallentuna inledde projektet med automatisk mätinsamling hösten 2001. Projektet gick under namnet ”Rätt Mätt” och mycket arbete lades på att skapa ett genomarbetat förfrågningsunderlag och utvärdera olika anbud. Elverket uppskattar sina upphandlingskostnader till omkring 1 MSEK, men menar att det var väl satsade pengar. Genom att ställa upp tydliga ska- och börkrav förenklades utvärderingen och dessa krav kunde sedan lyftas direkt in i avtalet. (Vallentunas förfrågningsunderlag kan köpas för 50 000 SEK.)

Det är stora skillnader mellan installationsprojekten i Sollentuna och Vallentuna. Sollentuna Energi valde att själva utföra stora delar av projektet, medan Elverket i Vallentuna istället valde en helhetslösning. ”Vi köpte inte bara prylar, utan ett helt system”, menar Elisabet Falemo, nätchef på Elverket. Hon fortsätter: ”För oss var det viktigt att det bara skulle finnas en motpart i projektet, så att det inte går att skylla ifrån sig på någon annan om något krånglar.” Den systemleverantör som fick totalansvar att bygga upp mätinsamlingssystemet

- 85 -

var Enermet som har sitt huvudkontor i Vallentuna. De har stått som enda motpart, men har i sin tur använt sig av ett flertal olika underleverantörer som Viterra (verifiering av mätnoggrannhet), Elektrobyrån (montering) och Wireless Maingate (GSM-kommunikation).

Arbetet med att installera systemet påbörjades i juli 2002. Installationen tog ca 10 månader och omfattade samtliga 11 800 mätpunkter. Huvudsakligen har Enermets elmätare E120 med integrerad terminal monterats och där används PLC-teknik från terminal till koncentrator och GSM mellan koncentrator och centralsystem. En koncentrator har placerats i respektive nätstation förutom på landsbygden, där GSM-kommunikation används direkt från terminalen till centralsystemet (570 mätpunkter). 206 koncentratorer har monterats i regionen. Elverket betalar totalt 24,5 MSEK till Enermet för ett uppsatt och fungerande mätinsamlingssystem. Betalningen har delats upp i ca 10-15 betalningspunkter som utfaller vid godkända delleveranser och tester. Sista betalningen sker vid komplett slutleverans enligt avtal och Enermet står för drift och underhållskostnader tills systemet är överlämnat. Garantin börjar gälla när systemet är övertaget. Elverket har valt att skriva av investeringen på 15 år, men räknar med en livslängd på minst 18 år för systemet.

7.2.1 Organisation och administration

Eftersom Enermet har burit det huvudsakliga ansvaret för installationen, känner man på Elverket inte till detaljerna kring hur det hela organiserades. Egentligen är det flera olika projekt som bedrivits parallellt; montering (Elektrobyrån), sammankoppling av olika datasystem (Tieto Enator) och konfigurering av centralsystemet (Enermet).

På Enermet har det funnits en ansvarig för hela projektet. Flera personer har dock deltagit i implementering, testning, dokumentation och utbildning. Elektrobyrån har haft en arbetsledare som stöttat montörerna med bland annat avisering, överföring av filer till/från handterminalerna och ruttplanering. Från Elverkets sida har tre personer arbetat ungefär 20 % vardera med kommunikationen gentemot Enermet.

7.2.2 Logistik

Monteringen utfördes av en tredjepart, där i genomsnitt fyra personer arbetade heltid på ackord. Monteringshastigheten låg på 400-500 mätare per vecka, vilket motsvarar 20-25 mätare per montör och dag. Montörerna har arbetade i par om två och delade på ett fordon. Antalet svåra montage som fick utföras av egna elektriker uppgick till ca 200. I de fall det

Figur 7.2: Involverade aktörer vid installationen i Vallentuna och koppling mellan dessa (Källa: PowerPoint-presentation från Enermet)

Installatör Enermet Produkt- leveranser TietoEnator Maingate Digitalt mätarbyte Viterra Verifiering av mätplats

- 86 -

behövdes mindre åtgärder gjorde montörerna från Elektrobyrån detta. Alla åtgärder var från början prissatta i olika steg.

Avisering gjordes till alla innan montage oavsett om mätaren satt inne eller ute. Kunden informerades om vilken dag monteringen skulle ske och om det var på förmiddagen eller eftermiddagen. Kunden ombads ringa och avtala ny tid om han ej kunde vara hemma föreslagen tid.

Demonterade elmätare skänktes till Eritrea mot att Eritrea stod för transportkostnaden. På så sätt behövde man inte sortera mätarna för skrot eller betala skrotningskostnad och de gick till ett gott ändamål.

7.2.3 Drift och underhåll

Stickprovskontroll har under projektet genomförts efter montage. Dessutom har kontroller löpande gjorts vid indikation på något onormalt. Någon direkt utvärdering av driftsäkerheten har inte skett, då systemet nyss tagits i drift. Den senaste månaden är det 58 av 12 000 mätpunkter som ej levererat in mätvärden.

Elverket Vallentuna har avtalat med Enermet om ett 10-årigt avtal som garanterar ett fast pris för GSM-kommunikationen. För 2004 är 200 000 SEK budgeterat för kommunikationen. Med 206 koncentratorer och 570 GSM-terminaler installerade innebär detta 776 GSM-sändande punkter och en årskostnad på 260 SEK/punkt, vilket får ses som billigt. Utslaget på samtliga abonnenter blir det endast 16 SEK/mätpunkt och år.

7.2.4 Besparingar

De besparingar som Elverket Vallentuna hoppas ska realiseras genom införandet av automatisk mätinsamling sammanfattas i följande punkter:

• Kostnader för manuell avläsning försvinner, såväl vid årsavläsning som vid flyttavläsning.

• Antalet förfrågningar till kundtjänst steg något under installationen, men på sikt hoppas de att kundtjänsts arbete ska minska med 50 %.

• Nätförlusterna beräknas minska med någon procent genom bättre mätnoggrannhet.

• Genom att investera nu undviks framtida mätarbyten.

• Minskad investering i näten genom nätoptimering

7.2.5 Lärdomar från projektet

Informationsöverföringen från montageplatsen till Elverkets kunddatasystem var något problematiskt i början. Senare användes handdatorer för att koppla anläggnings-id och id för den integrerade elmätaren och snabbt överföra detta till datasystemet. Det är viktigt att informationsflödet planeras och struktureras väl innan projektet sätter igång för att nå korta ledtider. Vidare är det lämpligt att vänta med montage av timmätta kunder till sist eftersom det inte får bli något avbrott i dessa mätpunkter, utan terminalen måste logga på direkt.

Elverket Vallentuna har satsat hårt på att nå ut med information till allmänheten och skapa en positiv inställning till mätarbytet, vilket har förenklat arbetet avsevärt. Informering har bland annat skett genom att en folder delats ut till alla abonnenter tillsammans med elräkningen, att projektet har beskrivits tydligt på hemsidan tillsammans med beskrivning av var montering för tillfället pågår och genom en utställning på biblioteket. Elektrobyråns fordon har även märkts upp med Elverkets logotyp.

- 87 -

För att effektivisera monteringen var det viktigt att ge montörerna tillgång till all tillgänglig GIS-information och kundinformation. Detta lades in i montörernas handterminaler. Det visade sig i slutet att tiden från att sista mätaren var uppsatt till att alla mätare rapporterade in mätvärden tog mycket längre tid än beräknat. Det är viktigt att planera in ett antal månader för denna process.

Tabell 7.2: Erfarenheter från installationen vid Elverket Vallentuna

Framgångar Motgångar

Förfrågningsunderlaget var genomarbetat med tydliga ska- och börkrav som sedan kunde lyftas direkt in i avtalet.

Informationsflödet från montageplatsen till Elverkets kunddatasystem var något problematiskt i början.

Kändes bra att bara ha en enda motpart, så att leverantörerna aldrig kan skylla ifrån sig.

Tiden från att sista mätaren var uppsatt till att alla mätare rapporterade in mätvärden tog mycket längre tid än beräknat.

Tryggt med en stark samarbetspartner. Tekniken ska kunna leva vidare även om det börjar gå dåligt för systemleverantören.

Enermets integrerade elmätare med GSM- kommunikation har dröjt och är inte SP-godkänd ännu.

Minimerade antalet specialfall bland kunderna. Försökte gruppera så mycket som möjligt och använda ett fåtal lösningar.

Vid monteringen användes en strategi, där terminalerna monterades först och sedan koncentratorerna, vilket gav upphov till många återbesök. Hade varit bättre att göra tvärtom. Köpte inte bara prylar, utan ett helt system. Skrev avtal

- 89 -