• No results found

Intentionen och miljömässigt beteende  .1 Attityd

In document Klimatvänliga burgare (Page 38-42)

4.3 Bearbetad data utifrån statistiska metoder   .1 Intern reliabilitet

5.1.2 Intentionen och miljömässigt beteende  .1 Attityd

Att det finns ett så starkt positivt samband mellan att ha MAX som förstahandsval och att        respondenterna är medvetna om att MAX är klimatpositiva visar på att MAX har lyckats med        sin gröna marknadsföring där deras miljöarbete är väl framfört och att de erbjuder en        klimatpositiv meny. Detta går i linje med Cherian och Jacob (2012) som menar att det är        viktigt att göra konsumenter medvetna och leda dem till gröna beteenden. Att MAX        marknadsför sig som klimatpositiva bidrar till konsumenters insikter om hur deras köpbeslut        påverkar miljön och produkternas miljöpåverkan, vilket är exempel på drivkrafter till att ta        gröna köpbeslut (Haws, Winterich och Naylor, 2014). Däremot menar Pereira Heath och        Chatzidakis (2012) att grön marknadsföring inte har tillräckligt med makt för att hantera        miljöproblemen och Söderpalm och Wennö (2019) menar att konsumenter överlag är        skeptiska till miljöpåståenden som företag använder. Ovannämnda samband mellan        förstahandsval och att MAX är klimatpositiva överensstämmer inte med vad Pereira Heath        och Chatzidakis (2012) samt Söderpalm och Wennö (2019) menar. Resonemangen från        ovannämnda författare går däremot i samma linje som för McDonald’s del i tabell 6, eftersom        att ​miljömässigt beteende hos McDonald’s har ett starkt samband med ​grön marknadsföring            generellt men inte gällande McDonald’s gröna marknadsföring specifikt. 

5.1.2 Intentionen och miljömässigt beteende 

5.1.2.1 Attityd 

Attityd definieras som uppfattningar och åsikter om vad ett beteende skulle leda till (Ajzen,        1991). Conner och Armitage (2001) menar att har konsumenter en positiv attityd kommer        beteendet att ske, och har de en negativ attityd kommer beteendet inte att ske. Detta kan        appliceras på ett miljömässigt beteende. Anser respondenterna att miljön är viktigt och tror att        ett miljömässigt beteende kan förbättra miljön kommer det spegla ett beteende i samma        riktning. Resultatet i denna studie visar att har respondenterna en positiv       ​attityd mot att      konsumera miljömässigt leder det också till ett beteende i samma riktning för MAX och        McDonald’s. Däremot visar resultatet att betydligt fler väljer MAX för ett miljömässig       

beteende som både i tidigare undersökningar (Differ, 2020; MAX, 2019) och i denna studie       

anses vara det grönaste alternativet mellan MAX och McDonald’s. 

 

Sett till om respondenterna tycker MAX miljöarbete syns i deras marknadsföring är        sambandet medelstarkt positivt med       ​attityden​. Vidare har ​attityden även ett medelstarkt        positivt samband med om de vet vad begreppet klimatpositiv betyder samt ett starkt positivt        samband i frågan om respondenterna vet om att MAX är klimatpositiva. Det innebär att om        de har en positiv attityd mot grön matkonsumtion kan det vara så att personer lägger märke        till MAX marknadsföring om att de är klimatpositiva och därmed observerat att MAX uttalar        sig för att vara klimatpositiva. Detta kan förklara varför många väljer MAX framför        McDonald’s om de har en positiv attityd mot att äta miljömässigt hållbart. 

 

De starka korrelationerna mellan        ​attityd och ett ​miljömässigt beteende, som också är                signifikanta, visar på att studien inte indikerar på ett attityd-beteendegap för MAX eller        McDonald’s. Detta motsäger tidigare forskning som påstår att slutgiltiga miljömässiga        beteenden inte speglas av attityder mot grön matkonsumtion (Grunert, 2011; Moser, 2015;        Vermeir och Verbeke, 2006). Gapet som sannolikt inte finns går även emot Pereira Heath och        Chatzidakis (2012) tankar om att konsumenter har svårt att se kopplingen mellan konsumtion        och miljöförstöring, och därmed inte handlar grönt. Att gapet sannolikt inte existerar i denna        studie kan därav förklaras av att respondenterna ser en koppling mellan deras konsumtion hos        MAX och McDonald’s och minskad miljöförstöring. 

 

Det faktiska beteendet kunde däremot inte mätas då ingen sådan undersökning gjordes. För        att dra slutsatsen om att ett attityd-beteendegap inte finns för MAX och McDonald’s tas        respondenternas utsago som tillförlitligt. För McDonald’s del kunde ett attityd-beteendegap        troligt uteslutas med anledning av att ytterligare en korrelationstabell skapades, tabell 6, för        kontroll av frågan om förstahandsval för McDonald’s. Däremot utgjorde enbart 36        respondenter tabell 6 och antalet kan anses för lågt för att kunna dra några representativa        slutsatser. Säkerställda slutsatser kan däremot dras till följd av starka samband mellan       ​attityd  och ​miljömässigt beteende​ som även är signifikanta.  

Att ​attityden mot grön matkonsumtion har högsta medelvärdet bland samtliga variabler med        näst lägsta standardavvikelsen går i linje med tidigare undersökningar som menar att        hållbarhetsfrågor värdesätts allt mer av svenskar (Differ, 2020; Svensk Handel, 2018;        Söderpalm och Wennö, 2019). Att studien inte resulterar i ett attityd-beteendegap för någon        av snabbmatsrestaurangerna kan förklaras av Blake (1999) som menar att konsumenter som        intresserar sig för miljön och har en positiv attityd mot ett miljömässigt beteende även        kommer handla därefter. 

5.1.2.2 Subjektiva normer 

Variabeln ​subjektiva normer omfattar vad ens närmaste omgivning tycker om ett beteende        eller om de själva utför liknande beteende (Ajzen, 1991).       ​Subjektiva normer har ett starkt          positivt samband med ett       ​miljömässigt beteende hos MAX och samma gäller för McDonald’s        i tabell 6. Slutsatserna som kan dras är att väljer respondenterna att äta miljömässigt hos        MAX och McDonald’s har det med stor sannolikhet påverkats av att ens vänner och familj        anser att ett miljömässigt beteende är bra eller utför liknande miljömässiga beteenden själva.        För MAX stöds detta av att       ​subjektiva normer   ​även har ett starkt positivt samband med MAX        som förstahandsval, för McDonald’s är samma samband i tabell 6 nästintill icke-existerande.        Resultatet kan förklaras av Douglas (1976) och Jackson (2005) som menar att om människor        beter sig som den grupp de tillhör så är det för att de känner en stark tillhörighet till sin        omgivning och önskar ha det så fortsättningsvis. Respondenterna är alltså benägna att ändra        sitt beteende hos MAX och McDonald’s om omgivningen gör detsamma, däremot kan detta        även betyda att omgivningens ovilja att agera miljömässigt hållbart resulterar i att gröna        köpbeslut inte tas av den enskilda individen heller (Pereira Heath och Chatzidakis, 2012). 

 

Subjektiva normer    har även ett medelstarkt positivt samband med frågan om MAX        miljöarbete syns i deras marknadsföring och ett väldigt svagt negativt samband gällande        McDonald’s i tabell 6. Vidare är sambandet medelstark positivt mellan       ​subjektiva normer och      ifall respondenterna vet vad begrepp klimatpositiv betyder. Det finns även ett starkt positivt        samband mellan   ​subjektiva normer och om de vet om att MAX är klimatpositiva. En        förklaring kan vara att ens vänner och familj förespråkar MAX, diskuterar begreppet        klimatpositiv eller miljöfrågor generellt och därför blir respondenterna mer observanta och       

tar del av just MAX gröna marknadsföring. Liknande slutsatser kan inte dras för McDonald’s        då tabell 6 inte visade sådana samband. 

5.1.2.3 Upplevd beteendekontroll 

Upplevd beteendekontroll   ​innebär om individen upplever det enkelt att utföra ett beteende        och om personen har kapaciteten och kontrollen att utföra beteendet (Ajzen, 1991).        Cronbachs alfa för upplevd beteendekontroll blev lägre än acceptansnivån på 0,7 som              användes i studien och därför tolkades resultatet med en viss försiktighet. Resultatet visar att        upplevd beteendekontroll   har ett starkt positivt samband med miljömässigt beteende hos              MAX. Tabell 6 visar att         ​upplevd beteendekontroll har ett medelstarkt positivt samband med        miljömässigt beteende   ​hos McDonald’s. Detta kan tolkas som att konsumenter upplever ett        miljömässigt beteende som något enklare och mer kontrollerbart hos MAX. Troligtvis för att        MAX erbjuder en klimatpositiv meny vilket stöds av ett starkt positivt samband mellan        upplevd beteendekontroll​ och om respondenterna vet om att MAX är klimatpositiva.  

 

Resultatet visar även ett starkt positivt samband mellan att ha MAX som förstahandsval och        upplevd beteendekontroll   medan i tabell 6 existerar ingen korrelation med McDonald’s som        förstahandsval. Bandura (1997) menar att människan är generellt sätt mer benägen att utföra        ett beteende om de tror att det kan uppnås. Att fler har MAX som förstahandsval på grund av        miljömässiga aspekter kan vara för att konsumenter upplever sig kunna göra större positiv        skillnad för miljön om de går till MAX. Troligtvis för att MAX utstrålar en bättre grön        varumärkesimage och redan 2016 femdubblade deras utbud av gröna måltider (MAX, 2020).        Detta, tillsammans med den klimatpositiva menyn, gör det troligtvis enklare att ha ett        miljömässigt beteende hos MAX. Har respondenterna inte McDonald’s som förstahandsval        kan det vara för att det inte upplevs vara lika enkelt att äta miljömässigt hos dem trots deras        McSelection-hamburgare (McDonald’s, 2019a).  

 

Tidigare forskning påstår dels att konsumenter är villiga att betala mer för att äta på        restauranger som har ett gediget miljöengagemang (Schubert et al., 2010). Annan forskning        menar dock att ett för högt pris kan hindra ett miljömässigt beteende även om ens attityd mot        grön matkonsumtion är positiv (Chowdhury och Samuel, 2014; Moser, 2015). Inom upplevd        beteendekontroll ingår hur mycket resurser individen upplever sig ha för att utföra ett       

beteende, specifikt om ens ekonomi är tillräcklig (Ajzen, 1991). För denna studie fick        upplevd beteendekontroll   ett högt medelvärde på 4,249 med den lägsta standardavvikelsen        samt ett starkt positivt samband med       ​miljömässigt beteende   ​hos MAX och medelstarkt        positivt samband för McDonald’s i tabell 6. Detta indikerar på att pris inte spelar någon större        roll för att kunna konsumera miljömässigt hos MAX eller McDonald’s. Därmed går detta i        linje med Schuberts et al. (2010) forskningsresultat.  

In document Klimatvänliga burgare (Page 38-42)

Related documents