• No results found

Interna förhållanden: Organisationsstruktur

4.3 Andra moment i ackrediteringen

4.3.1 Interna förhållanden: Organisationsstruktur

Regeringen har ackrediterat Jordbruksverket att vara utbetalande organ i Sverige för fonderna EGFJ och EJFLU. Jordbruksverket är en myndighet som rapporterar direkt till Näringsdepartementet.

Jordbruksverket har inga regionala kontor som handlägger ärenden som avser EU-stöd. I Sverige finns istället 21 länsstyrelser som är självständiga myndigheter och som rapporterar till regeringen via Finansdepartementet. Vidare finns Sametinget, Skogsstyrelsen samt Tillväxtverket som har samma funktionalitet som

länsstyrelserna men rapporterar till regeringen via Näringsdepartementet.

Länsstyrelserna handlägger och beslutar om stöd inom populationerna EGFJ IAKS, EJFLU IAKS och EJFLU EJ IAKS samt utför kontroller på plats för EGFJ IAKS och EJFLU IAKS. Sametinget handlägger och beslutar om stöd inom populationerna EJFLU EJ IAKS. Skogsstyrelsen handlägger och beslutar om stöd inom EJFLU EJ IAKS. Tillväxtverket handlägger och beslutar om stöd inom EJFLU EJ IAKS. För ärenden inom EJFLU EJ IAKS genomför Jordbruksverket kontroller på plats. För ärenden inom EGFJ EJ IAKS är det Jordbruksverket som handlägger och beslutar om stöd. Jordbruksverket fattar även beslut om stöd och utbetalning inom EJFLU IAKS och beslut om stöd och utbetalning inom EJFLU EJ IAKS.

Jordbruksverket har ett övergripande ansvar som utbetalningsställe och är den myndighet som överprövar, verkställer och redovisar utbetalningar för samtliga populationer.

Jordbruksverkets organisation består av en ledningsgrupp, en stabsenhet och en internrevisionsenhet samt fyra divisioner varav Utbetalningsfunktionen är en av divisionerna, se bilaga 10.

All verksamhet som har samband med uppgiften som utbetalande organ har samlats i en utbetalningsfunktion. Utbetalningsfunktionen består av tre avdelningar med underliggande enheter, där varje avdelning och enhet leds av en chef. Chefen för utbetalningsfunktionen har befattning som divisionsdirektör och är organisatoriskt placerad i Jordbruksverkets ledningsgrupp.

Antalet helårsekvivalenter inom utbetalningsfunktionen har under 2016 varit 189,12 st.

Utbetalningsfunktionen består av följande avdelningar och enheter:

UTBETALNINGSFUNKTIONEN

Stödärendeavdelning Stödförvaltnings-avdelningen Stödprocessavdelningen

Företagsstödsenheten EU-fondsenheten Internkontrollenheten

Jordbrukarstödsenheten Geodataenheten Stödkommunikationsenheten

Projektstödsenheten IT-förvaltningsenheten Stödsamordningsenheten

Stödkontrollenheten Kartenheten Stödutvecklingsenheten

Processenheten

Stödärendeavdelningen

Företagsstödsenheten ansvarar för att handlägga, kontrollera och besluta om ärenden inom EGFJ EJ IAKS och EJFLU EJ IAKS. Vidare har enheten sakansvar för EGFJ EJ IAKS samt EJFLU EJ IAKS.

Jordbrukarstödsenheten ansvarar för att handlägga, kontrollera och besluta om ärenden inom EGFJ IAKS och EJFLU IAKS. Vidare har enheten sakansvar för EGFJ IAKS samt EJFLU IAKS.

Projektstödsenheten ansvarar för att handlägga, kontrollera och besluta om ärenden inom lokalt ledd utveckling samt inom fiskefonden (EHFF).

Stödkontrollenheten ansvarar för att genomföra kontroller på plats (före utbetalning) av stödärenden inom EGFJ EJ IAKS och EJFLU EJ IAKS.

Stödförvaltningsavdelningen

EU-fondsenheten hanterar in- och utbetalningar av EU-stöd, intern/extern rapportering, säkerheter EU, överlåtelser av bidrag samt kravhantering EU-stöd.

Redovisning till EU-kommissionen av Sveriges betalningar inom EGFJ och EJFLU.

Årsbokslut EGFJ och EJFLU.

Dessutom ansvarar EU-fondsenheten för överklagningsärenden inom EGFJ och EJFLU vad gäller beslut om utbetalning, tvärvillkor och vissa stödrätter samt överklagningsärenden inom EJFLU, på förvaltningsmyndighetens räkning, vad beträffar ansökningar om stöd.

Geodataenheten ansvarar för GIS-samordningen, förvaltning, utveckling och testning av IT-system för geodata, den årliga kvalitetskontrollen av blockdatabasen samt SAM Internet. Vidare tillhandahåller enheten utbildning och användarsupport för nämnda IT-system.

förvaltningsenheten ansvarar för förvaltning, utveckling och testning av IT-system som används för stöd inom EGFJ IAKS, EJFLU IAKS och EJFLU EJ IAKS.

Kartenheten ansvarar för att all information i blockdatabasen är uppdaterad och håller hög kvalitet.

Stödprocessavdelningen

Internkontrollenheten ansvarar för granskning av exportbidrag och interna

marknadsregleringar enligt förordning EG nr 485/2008 samt åtgärder för utveckling på landsbygden enligt artikel 29 i förordningen EG nr 65/2011 (kontroller efter utbetalning i båda fallen). Övervakning av andra enheter inom det utbetalande organet, ackrediteringsvillkoren och delegerade organ.

Stödkommunikationsenheten ansvarar för utformandet av föreskrifter och regelutveckling/förenkling avseende handläggning och kontroll för EGFJ och EJFLU. Representerar myndigheten i kommittéarbete och rådsarbetsgrupper inom direktstödsområdet inkluderande tvärvillkorsfrågor. Obligatoriskt remissorgan för förslag till regelverk och andra styrande dokument från förvaltningsmyndighet och delegerade organ.

Stödsamordningsenheten ansvarar för uppföljning och analys av brister som identifierats av den interna och externa kontrollstrukturen. Samordning av

åtgärdsplaner, kontrollstatistik, ekonomisk analys och prognoser, rapporter till EU-kommissionen och revisionsbesök. Uppföljning av intern styrning och kontroll för bedömning av årsräkenskaperna och försäkran till EU-kommissionen. Juridisk service.

Stödutvecklingsenheten ansvarar för utveckling av verksamhetsprocesser och IT-system på långsiktig och strategisk nivå. Ansvarar för verksamhetsarkitektur för EGFJ- och EJFLU-processerna; metodstöd för verksamhetsutveckling samt för att initiera och driva större och strategiska projekt.

Processenheten ansvarar för samordning och utveckling av processerna. Samordning och utveckling av länsstyrelsernas, Sametingets och Skogsstyrelsens kontroller på plats avseende EGFJ och EJFLU. Genomföra utbildningar, utforma

kontrollinstruktioner och checklistor. Ta fram underlag, besluta om riskanalys, kontrollfrekvenser och urval för länsstyrelserna, Sametinget och Skogsstyrelsen.

Internrevisionsenheten

Internrevisionsenheten ska bedriva en oberoende och objektiv revisionsverksamhet.

Enheten är placerad direkt under generaldirektören och är på så sätt organisatoriskt fristående från den operativa verksamheten.

Internrevisionsenheten rapporterar direkt till chefen för utbetalningsfunktionen och till general-direktören vid Jordbruksverket vad gäller kommissionens delegerade förordning (EU) nr 907/2014.

Landsbygdsavdelningen - förvaltningsmyndighet

Fiskerienheten arbetar med det operativa programmet för fiskerinäringen. Enheten handlägger även ersättningar vid bekämpning av smittsamma djursjukdomar och hanterar dessutom jordförvärvsärenden, fastighets- och jaktärenden i norra Sverige.

Enheten för lokalt ledd utveckling ansvarar för att stödja uppstarten och genomförandet av lokalt ledd utveckling under programperioden 2014-2020.

Enheten arbetar också med att handlägga ansökningar om stöd för lokalt ledd utveckling.

Landsbygdsanalysenheten arbetar med utvärderingar och uppföljningar inom landsbygdsprogrammet samt regional utvecklingspolitik och analyser kring

landsbygdsfrågor. Enheten ansvarar också för utveckling, förvaltning och support av Jordbrukets datavaruhus och samordning av statistikfrågor.

Landsbygdsutvecklingsenheten ansvarar för företags- och projektstöd inom

landsbygdsprogrammet och handlägger nationella projektstöd. Enheten arbetar också med att genomföra Leader i hela Sverige, att stärka konkurrenskraften på

landsbygden och särskilda insatser för livsmedels- och hästföretagandet.

Miljöersättningsenheten ansvarar för miljöersättningar, kompensationsstöd, miljöinvesteringar och nationellt stöd till norra Sverige.

Samordningsenheten samordnar landsbygdsprogrammet och inom enheten finns också ett sekretariat för landsbygdsprogrammets övervakningskommitté och ett kansli för det nationella landsbygdsnätverket.

Kontroller på plats

Följande myndigheter handlägger ärenden och genomför kontroller på plats av EU-stödsärenden.

Population

Myndighet som handlägger och beslutar

om utbetalning

Kontroll på plats Utbetalningsfunktion

EGFJ EJ IAKS Utbetalningsfunktionen på Jordbruksverket

Utbetalningsfunktionen på Jordbruksverket

Utbetalningsfunktionen på Jordbruksverket EGFJ IAKS Länsstyrelserna Länsstyrelserna

EJFLU IAKS

Regeringen har genom förordning (2015:406) om stöd för

landsbygds-utvecklingsåtgärder och förordning (2014:1101) om EG:s direktstöd för jordbrukare fördelat uppgifter om att pröva frågor om stöd och genomförande av kontroll på plats, till länsstyrelserna (21 st), Sametinget, Skogsstyrelsen och Tillväxtverket.

Länsstyrelserna är regionala myndigheter. Sametinget, Skogsstyrelsen och Tillväxtverket är nationella myndigheter. Länsstyrelserna rapporterar till

Finansdepartementet och Sametinget, Skogsstyrelsen samt Tillväxtverket rapporterar till Näringsdepartementet.

4.3.1.2 Iakttagelser

IAKS

Vi granskade under 2016 organisationsstrukturen för förfarandet kontroller på plats.

För övriga förfaranden har vi valt att förlita oss på tidigare års granskningar.

Inga betydelsefulla iakttagelser eller rekommendationer.

EJ IAKS

Vi granskade under 2016 organisationsstrukturen för förfarandet administrativa kontroller. För övriga förfaranden har vi valt att förlita oss på tidigare års granskningar.

Inga betydelsefulla iakttagelser eller rekommendationer.

4.3.1.3 Bedömning

IAKS

Vi anser att betyget för detta kriterium är 4 för samtliga förfaranden.

EJ IAKS

Vi anser att betyget för detta kriterium är 4 för samtliga förfaranden.

4.3.2 Interna förhållanden: Krav avseende personalresurser