• No results found

INTERNATIONELLT UTVECKLINGSSAMARBETE

In document Årsredovisning 2007 (Page 38-42)

VÄXTHUSGASER I SVERIGE Utsläpp till 2006 och prognos till år 2020 för olika sektorer

INTERNATIONELLT UTVECKLINGSSAMARBETE

Naturvårdsverkets utvecklingssamarbete är inriktat på att stödja andra länders strävan att få en effektiv miljölagstiftning, bygga upp myndigheter som ansvarar för att miljöregler följs och att medverka till ett öppet samarbete mellan myndighe- ter, medborgare och företag.

Regeringens nya biståndspolitik har presenterats under hösten. Den inne- bär bland annat att biståndet koncentreras till färre länder, vilket kan påverka inriktningen framöver. Vi har för närvarande ett anslag för Västra Balkan på 40 miljoner kronor för perioden 2005–2009 och en budgetram för Östeuropa på 42,7 mnkr för perioden 2004–2007. Naturvårdsverket har på uppdrag av Sida utar- betat ett nytt program för samarbetet med Kina fram till 2010 med en budget på 24 mnkr. Inom ramen för regeringens särskilda miljösatsning har vi från Sida fått 36,1 mnkr i anslag för ett utökat program för projektverksamhet i utvecklingslän- der under perioden 2006–2008. Genom programmet får Naturvårdsverket ökade möjligheter att bidra till globala och regionala insatser i samarbete med multilate- rala organ som exempelvis UNDP, UNEP och UNECE.

I syfte att stärka de internationella projektens koppling till internationella mil- jökonventioner har vi under hösten låtit göra en studie av hur Naturvårdsverkets arbete med olika internationella miljökonventioner är organiserat.

Vi utvecklar också en internationell utbildning, Environmental Governance and management in the public sector. Utbildningen kommer att genomföras under tre år, med start 2008, och ingår i Sidas utbud av internationella utbildningar.

NATURVÅRDSVERKETS STÖD TILL MULTILATERALA ORGANISATIONER:

Vi har under året fattat beslut om stöd till ett antal program. Poverty and Envi- ronment Initiative (PEI), är ett partnerskap mellan UNDP och UNEP som syftar till att bistå utvecklingsländerna i Afrika och Asien i att integrera miljöhänsynen i de nationella utvecklings- och fattigdomsbekämpningsplanerna. Naturvårdsver- kets bidrag ska framför allt användas för att starta verksamheten i några länder i Asien.

ENVSEC (Environment and Security Initiative) är ett partnerskap mellan fem internationella organisationer (UNEP, UNDP, OSSE, UNECE och REC) som syftar till att stödja samarbetsländerna i att kartlägga, förebygga och åtgärda miljörisker.

Naturvårdsverkets bidrag till ENVSEC och PEI under 2007-2008 uppgår till totalt 15 mnkr, varav 7 mnkr under 2007 och 8 mnkr under 2008.

INSATSER I KINA OCH VIETNAM

Inom ramen för ett samförståndsavtal mellan Naturvårdsverket och det kinesiska miljöministeriet, SEPA, drivs två projekt i Kina med en budget om cirka 13 mnkr. Båda projekten har haft workshops och seminarier under året. De var inriktade på att stödja utvecklingen av en mer miljöanpassad produktion. Samförståndsav- talet förnyades under 2007 med Miljödepartementet som svensk part istället för Naturvårdsverket.

Naturvårdsverket har också under året antagit ett nytt samarbetsprogram med SEPA. Programmet inkluderar Kemikalieinspektionen och fokuserar på skydd av dricksvattenresurser och en förbättrad kemikaliehantering.

Programmet för miljö- och markförvaltning i Vietnam fortsatte under 2007, där Naturvårdsverket, Vietnams motsvarighet VEPA och miljöministeriet samarbe- tar. Vi bidrar med stöd till åtgärder i förorenade områden, stöd till bedömning av reningsteknik, farligt avfall och miljölagstiftning. En samarbetsöverenskommelse mellan Naturvårdsverket och VEPA undertecknades under hösten.

INSATSER I ÖSTEUROPA OCH RYSSLAND

2007 antog Naturvårdsverket det bilaterala arbetsprogrammet för Rysslands- samarbetet 2007–2008. Fokus riktas mot miljöskydd, vatten och naturvård, och inbegriper 20 pågående och planerade samarbetsprojekt, av vilka ett har beslutats under året.

I Ukraina har en insats inom vattenförvaltning beslutats och en tidigare akti- vitet inom integrerad tillståndsprövning fortsätter. Flera andra aktiviteter fortsät- ter, bland annat stöd till samarbetet mellan Ukraina och Moldavien kring floden Dnjestr.

I Vitryssland fortsätter stödet till avfallshantering samt informations- hanteringssystem i det gränsöverskridande vattensamarbetet kring floderna Dau- gava och Nemunas.

INSATSER I VÄSTRA BALKAN

Vi har under 2007 fortsatt att utveckla samarbetet med länderna på Västra Balkan (Albanien, Serbien och Makedonien).

Naturvårdsverkets samarbetsprojekt om miljökonsekvensbeskrivningar i Alba- nien har lett till en vägledning som har antagits av landets miljöministerium.

I Serbien har vi startat vårt hittills största projekt på Västra Balkan. Projektet syftar till att utbilda serbiska vattenadministratörer. De ska ta fram en förvalt- ningsplan som i princip följer grunderna i EU:s vattendirektiv. Projektet pågår under två år och budgeten är 6,6 mnkr.

Under 2007 har Naturvårdsverket slutfört en förstudie för att undersöka möjligheterna att etablera ett miljösamarbete med Makedonien. Två prioriterade områden har pekats ut (avfallshantering och EU-samordning) och två projektför- slag har lagts fram. Ett projekt har antagits.

Naturvårdsverket har också beslutat att genomföra ett regionalt projekt tillsam- mans med UNECE som syftar till att förbättra det gränsöverskridande vattensam- arbetet inom Västra Balkan.

Beslutade insatser 2005, totalt 22,9 mnkr Beslutade insatser 2006, totalt 33,2 mnkr Beslutade insatser 2007, totalt 36,6 mnkr NYA INSATSER PER INSATSOMRÅDE 2005–2007

Tusen kronor 0 5 000 10 000 15 000 20 000 Övrigt Vatten Kemikalier Utbildningsinsatser Miljöskydd Naturvård Miljöinformation Miljörätt

Projekten löper ofta över flera år. Utbetalning av projektmedel sker därför med viss fördröjning. Slutgiltig utbetalning görs först efter avslutade projekt och när projektredovisningen godkänts av Naturvårdsverket.

Beslutade insatser 2005, totalt 22,9 mnkr Beslutade insatser 2006, totalt 33,2 mnkr Beslutade insatser 2007, totalt 36,6 mnkr NYA INSATSER PER GEOGRAFISKT OMRÅDE 2005–2007

Tusen kronor 0 5 000 10 000 15 000 20 000 Globalt Kina Vietnam V. Balka n Regionalt Östeuropa Polen Litauen Ukraina Vitryssland Ryssland

Projekten löper ofta över flera år. Utbetalning av projektmedel sker därför med viss fördröjning. Slutgiltig utbetalning görs först efter avslutade projekt och när projektredovisningen godkänts av Naturvårdsverket.

EFTERBEHANDLING AV

In document Årsredovisning 2007 (Page 38-42)

Related documents