• No results found

4 Specifika a možnosti komunikace seniorů v různých životních prostředích

4.6 Komunikace seniorů ve virtuálním prostředí

4.6.3 Internet

Prakticky všechny počítačové kurzy pro seniory jsou spojeny s výukou orientace na internetu a jeho využití. Důvodem je často připojení domácích počítačů ke světové síti; někdy si mohou starší lidé zjednodušeně myslet, že k ní má přístup každý počítač automaticky.

145 HOBZA, Otakar. Počítač 50+ : dárek pro babičku. eMag : technologický magazín [online]. 2008-04-23 [cit. 2009-03-19]. ISSN 1802-4238. Dostupné z internetu: http://www.emag.cz/pocitac-50-darek-pro-babicku/.

146 Chci počítač pro mou generaci! Počítač 50+ : Nejjednodušší cesta do digitálního světa. [online].

Microsoft, 2009. [cit. 2009-03-19] Dostupné z internetu:

http://download.microsoft.com/download/9/5/6/95641993-E5FD-4B0B-98BE-CF094B078368/PC50_brozura.pdf.

131 Popularita internetových kurzů roste s dostupností počítačů a významností elektronické komunikace. Starší lidé, kteří nechtějí zůstat stranou a mají zájem udržovat kontakt se společností, případně ještě rozšiřovat své obzory, rádi lekce PC a internetu navštíví, jestliže mají tu možnost. Významným důvodem pro ovládnutí práce s internetem je také zjednodušení života – internetové bankovnictví, snížení či zrušení poplatků za určité služby, nákup přes internet, apod.

Podle článku Senioři na síti147 je starších lidí, kteří se zajímají o internet a učí se s ním, jen pět ze sta. Když na nelehké cestě k novým vědomostem a dovednostem zažijí první úspěchy, velmi je to motivuje k dalšímu snažení a brzy jsou schopni se snadno vyrovnat mladším ročníkům. Někdo možná při těžkostech zapochybuje, že internet je moc rychlý, že to pro něj přece jen není.

Internetovou Školičkou pro seniory provozovanou v Praze 10 obecně prospěšnou společností Elpida plus prošlo za 5 let více než 10 tisíc posluchačů, což je docela vysoké číslo a svědčí o velkém zájmu. Velkou odměnou je pro starší lidi pocit, že zvládají to, co bylo (a někdy ještě stále je) považováno za něco „hlavně pro mladé“. Ve Školičce vysoko převažují ženy, přestože obecné mínění považuje za technicky nadanější spíš muže. S přibývajícím věkem bývají ale senioři pasivnější a starší ženy jsou čilejší, zajímají se o dění ve světě. Ideální je, když se z účastníka kurzu a později absolventa stane učitel. Prošel celým procesem osvojování všech novinek a velmi dobře ví, co mu dělalo problémy. Podle toho může upravit svou výuku, protože učí podle své zkušenosti. Sedmdesátiletá paní v článku148 uvádí, že starší lidé mají největší strach z toho, že něco pokazí nebo rozbijí. Většinou potřebují někoho, kdo akceptuje jejich tempo a má s nimi trpělivost. Podobně, jak již bylo uvedeno v předchozích kapitolách, např. vnoučata by mohla prarodiče snadno naučit pracovat s počítačem i internetem, ale často nemají tu potřebnou trpělivost.

Dospělé děti své starší rodiče většinou v jejich snažení o znalost elektronické komunikace podporují a obdivují, že se odhodlali učit se úplně nové věci. Sami senioři si často myslívají, že už se bez počítače a světové sítě obejdou. Jakmile ale objeví šíři možností, které internet poskytuje, mnohdy se stává, že je to doslova

„chytne“, zejména když se naučí vyhledávat si informace o svých koníčcích. Pak si

147 NEJEZCHLEBOVÁ, Lenka. Senioři na síti. Magazín Dnes + TV : týdenní barevná příloha MF Dnes. Praha : MaFra, 2009. č. 2. ISSN 1210-1168. s. 13-15.

148 tamtéž, s. 14.

snadno na elektronické spojení se světem zvyknou a neradi by se s ním loučili. Kdo si není obsluhou počítače a postupem při prohlížení webových stránek úplně jistý, většinou se do toho nepouští sám, ale pouze když je nějaký rádce nablízku.

Velkou výhodou internetu je pro seniory jak spojení se vzdálenými členy rodiny, tak příležitost navazovat nová přátelství a tím se bránit samotě. Absolventka Školičky říká, že s počítačem a internetem není nikdy sama, což je pravda.

Nerozhodnutým vrstevníkům vzkazuje, že mají-li zájem o dění kolem, není na poznávání internetu nikdy pozdě.

Zajímavý projekt hodný pozornosti vymysleli a uskutečnili v roce 2006 pedagogové a žáci Gymnázia Františka Palackého ve Valašském Meziříčí149. Nazvali ho jednoduše Internet pro seniory. Program nabízí starším lidem možnost seznámit a naučit se pracovat s počítačem, vyhledávat informace na síti a používat e-mail. Mohli bychom říci – klasická nabídka. Kurz je ovšem bezplatný (to každý nebývá) a vedou jej žáci Gymnázia. Každému seniorovi se věnuje jeden vyškolený žák, což je myslím ideální, protože mohou postupovat individuálním tempem. Lekce obsahují seznámení s vnější podobou počítače a součástmi sestavy, zacházení s výměnnými médii (disketa, CD, DVD,...), práci s textem, hledání a stahování z internetu, posílání e-mailů a také poučení o ochraně před viry a nevyžádanou poštou (spamem).

V tomto projektu se spojuje zaškolování seniorů do užívání počítače a celosvětové sítě, ale zároveň také interakce mladší generace se starší. Žáci jsou pyšní na to, že mohou někoho učit, co už sami umějí, a senioři se rádi setkají s ochotnými mladými lidmi a mohou změnit svůj obecný názor na tuto věkovou skupinu.

Snahu dát starším lidem příležitost k ovládnutí práce s počítačem, internetem a také mobilním telefonem a platební kartou má také projekt Senioři komunikují.

Provozuje ho Nadační fond manželů Livie a Václava Klausových. Podle informací na webových stránkách150 bylo v roce 2009 vyhlášeno výběrové řízení na poskytovatele kurzů v již třetím ročníku tohoto projektu.

Na závěr této podkapitoly uveďme několik webových stránek určených seniorům se stručnou charakteristikou:

149 Internet pro seniory. [online]. 2007 [cit. 2009-03-19]. Dostupné z internetu:

http://www.senior.gfpvm.cz/fotky.php.

150 Senioři komunikují. Nadační fond manželů Livie a Václava Klasových. [online]. 2008 [cit. 2009-03-19]. Dostupné z internetu: http://www.nadacnifondklausovych.cz/projekty-a-nadacni-prispevky/ii-cyklus-projektu-seniori-komunikuji-2008.asp.

133 www.zivot90.cz – občanské sdružení působící v Praze, Jihlavě, Zruči nad Sázavou a Hradci Králové, které nabízí aktivity i ošetřovatelské služby;

www.seniorum.cz - portál provozovaný o.s. Život 90, „nabízí aktuální informace z nejrůznějších oborů nejen všem seniorům a jejich blízkým, ale také všem, kteří se zajímají o aktivní život;151

www.senio.cz – podle vlastních slov „první český portál pro „věkem starší, duchem mladé“..., který chce předložit systém informací pro starší rozšířený o nabídku některých služeb.“152. Senioři zde prezentují svou tvorbu a nápady a mají příležitost komunikovat, vzdělávat se a bavit;

www.tretivek.cz – stránka nabízející informace o zdraví, kráse, vztazích, vzdělání, cestování, práci a penězích, zábavě a pečovatelských službách;

www.svetsenioru.cz – zabývá se bydlením, zdravím, koníčky, ale obsahuje i odkazy na jiné weby pro seniory;

www.seniorclub.cz (www.seniorklub.cz) – přináší užitečné rady z oblasti zákonů, běžného života a doporučení zajímavých společenských akcí pro seniory.