• No results found

4 Specifika a možnosti komunikace seniorů v různých životních prostředích

4.6 Komunikace seniorů ve virtuálním prostředí

4.6.1 Mobilní telefon

Začněme mobilním telefonem, který je většině starších lidí asi nejdostupnější.

Už jsme se o problémech spojených s naléháním na seniora a ovládáním telefonu zmiňovali v části Bariéry v elektronické komunikaci. Nyní se zaměříme na praktická řešení problému, který bychom mohli nazvat „vhodný mobil pro starší“.

131 VOJTÍŠKOVÁ, Zuzana. Neříkejte mi babi!. Týdeník Rozhlas : programový a kulturní týdeník.

Praha : Radioservis, 2009. Roč. 19, č. 6, rok 2009. ISSN 1213-2098. s. 22.

Doba, kdy se nepředpokládalo, že by senioři chtěli a mohli ovládat mobilní telefon, je minulostí; výrobci si uvědomili, že generace starších lidí také patří mezi jejich zákazníky. Historicky nejstarší je v ČR pravděpodobně Jablotron GDP-02 Grand, který se objevil na českém trhu již počátkem132 roku 2005, a to v černé a bílé barvě (viz Příloha 1). Na pohled se nijak výrazně neliší od tzv. „pevné linky“, což může zájemce zmást. Jde totiž o stolní mobilní telefon, který spojuje podobu a většinu ovládání normálního přístroje s možnostmi mobilu. Co mohou ocenit starší lidé, je klávesnice s písmeny, jež umožňuje psát SMS téměř jako na psacím stroji nebo počítači. Je umístěná nad klasickou číselnou klávesnicí. Další tlačítka jsou určena pro rychlou volbu, je možné na ně uložit nejčastěji používaná čísla nebo funkce. Displej je poměrně velký, třířádkový, písmo má velikost téměř 1 cm. Přístroj registruje posledních 10 odchozích, 10 příchozích a 10 zmeškaných hovorů a do jeho paměti může uživatel vložit až 200 jmen s čísly. Žádné další funkce jako kalkulačka, hry nebo internet jablonecký mobil pro starší nemá. Je zaměřen čistě prakticky – na volání a psaní SMS. Snaží se umožnit seniorům telefonovat s příbuznými a přáteli z mobilu na mobil, což bývá levnější, než z pevné linky. Přitom jim Jablotron nabízí přístroj, který je vzhledem a funkcemi velmi podobný tomu, co už znají a umějí ovládat.

Nevýhodou je, že klávesy přístroje nejsou podsvícené, jak jsme zvyklí u běžných mobilních telefonů. V šeru nebo ve tmě je tedy ovládání obtížné. Jeho rozměry a hmotnost nepodporují opravdové používání jako mobilní, tedy přenosný, telefon; Jablotron slouží spíše jako náhradník za pevnou linku. Baterie vydrží podle výrobce 24 hodin a nabíjejí se 12 hodin. Tato fakta mluví spíš proti pořízení Jablotronu. Měli bychom si ale uvědomit, že se v roce 2005 jednalo o ojedinělý projekt, jehož snahou bylo přiblížit mobilní telefon seniorům a usnadnit jim práci s tímto pro většinu novým zařízením.

Výrobci mobilních telefonů se snažili vyvíjet a zdokonalovat přístroje vhodné pro starší generaci i nadále. Hlavní požadavky zůstávaly stejné: jednoduchá obsluha a dostatečně velká tlačítka a displej, případně možnost snadného nouzového volání.

132 BERÁNEK, Jan. Jak funguje obří mobil z Jablonce. iDnes [online]. 2009 [cit. 2009-03-16].

Dostupné z internetu:

http://mobil.idnes.cz/telefony.asp?r=telefony&c=a050211_141037_telefony_eck.

125 Tyto požadavky se pokusil splnit Emporia Life133. Od 1. listopadu 2008 ho v České republice nabízí společnost Teléfonica O2. Emporia se liší od běžných mobilů na první pohled hlavně velikostí. Je větší než běžné telefony (výška 112 mm, šířka 55 mm, tloušťka 26 mm; viz Příloha 2), což umožní splnit nárok na větší tlačítka a displej. Aby se předešlo nechtěnému zmáčknutí, je mobil vysouvací. To znamená, že přední část telefonu s displejem a základními klávesami pro přijetí a ukončení hovoru kryje standardní klávesnici s číslicemi, jak ji známe z ostatních modelů. Zpřístupníme ji posunutím směrem dolů oproti přední části.

Telefon Emporia pamatuje na nenadálé nouzové situace, které se ve vyšším věku mohou přihodit častěji a snáze. Na zadní straně je velké červené SOS tlačítko, které po stisknutí vytočí až deset předem uložených čísel. Tak může starší člověk přivolat pomoc, i když by nebyl schopen použít normální telefon. Současně ale nehrozí, že by člověk zmáčkl tlačítko omylem, je totiž zapuštěné pod povrch mobilu, tedy nevyčnívá a nezavadíme o něj. Jestliže nejsou přednastavená žádná čísla, volá uživatel červeným tlačítkem linku 112. Současně se vždy spustí hlasitá siréna a po dovolání se zapne hlasitý odposlech. Při testování v redakci časopisu Mobility ovšem pracovníci zjistili, že odposlech funguje volanému. Aby senior slyšel, co druhá strana říká, musí mít telefon u ucha. To v nenadálých situacích není vždy možné.

Pravděpodobně měla tato funkce při odposlechu fungovat obráceně. Nicméně, život zachránit může.

Co je také užitečné, přestože to nesouvisí s telefonováním, je možnost používat svítilnu, která je umístěna v „hlavě“ přístroje a zapíná se jedním z tlačítek na horní straně.

Zkoušející odborníci velmi ocenili klávesnici (její dostatečnou velikost) a základní čtyři tlačítka: dvě pro pohyb v menu a dvě pro potvrzení či zrušení volby nebo přijetí či ukončení hovoru. Také přiměřeně velký displej a písmena na něm zajišťují bezproblémovost čtení a orientace v nabídce. Šíře funkcí, které Emporia Life svému uživateli nabízí, už znalce mobilních telefonů tolik nepotěšila, přesto je podle nich pro starší lidi dostačující. „Pouze“ 200 položek v adresáři a možnost přiřadit „jen“ jméno a číslo může ale většině seniorů naprosto vyhovovat, protože z tohoto důvodu telefon mají: aby tam měli jména a čísla na své příbuzné a přátele.

133 TOMEK, Pavel. Emporia Life. Mobility : mobilní technika jako životní styl. Brno : CPress Media, a.s., 2008. Roč. 10, č. 12, rok 2008. ISSN 1212-9879. s. 60-62.

Výhodou je, že mohou zvolit deset oblíbených kontaktů, které jsou zařazeny vždy na začátku seznamu, takže je nemusejí hledat podle abecedy. Kromě nejpodstatnějších funkcí – volání a SMS – lze použít Emporii také jako budík a k připomenutí např.

narozenin.

Nevýhodou tohoto telefonu pro starší je poměrně vysoká cena, téměř 4000 Kč. Za to si může člověk pořídit velmi dobře vybavený telefon s mnoha funkcemi. Tím, že byla Telefónica O2 jediným prodejcem na českém trhu, mohla si cenu určit sama, protože neměla konkurenci.

Celkově byl mobilní telefon pro seniory Emporia Life hodnocen kladně: to, co by mladším uživatelům chybělo, většina starších lidí nepostrádá; přístroj nemá

„zbytečné“ funkce a seniorům může velmi dobře posloužit pro flexibilní komunikaci s ostatními.

Vzhledem podobný Emporii je Aligator A300, jehož recenze se objevila na stránkách Mobilmanie134 v březnu 2009. Je jen o něco menší (výška 103 mm, šířka 49 mm, tloušťka 15 mm; viz Příloha 3), nevysouvací a má menší displej. Stejně jako Emporia má i Aligator nouzové tlačítko na zadní straně a nahoře svítilnu. Jako nadstandard lze vnímat rádio, které může uživatel poslouchat i bez sluchátek (s nimi to jde také). Vadou na kráse při poslechu rádia je nemožnost uložit si frekvenci oblíbené stanice do paměti.

Při celkovém srovnání Aligatoru a Emporie je mu vytýkán pouze zmíněný menší displej. Naopak oceněny jsou menší rozměry, které jsou přesto pro starší lidi přijatelné. Výrazným kladem je cena, která je oproti Emporii prakticky dvoutřetinová – okolo 2500 Kč. Zajímavostí je také SIM karta se službou „Kde je“, která umožňuje vyhledávání pozice telefonu na mapě a má sloužit k nalezení ztraceného seniora.