• No results found

4.4 CGI Sverige AB

4.5.2 Intervju Företag

Intervju har skett med Företag X hållbarhetschef. Hållbarhetschefen har arbetat i sin nuvarande roll i 3 år, men har varit anställd inom företaget i totalt 12 år.

Hållbarhetschefen berättar att en anledning till varför Företag X inte hållbarhetsredovisade innan lagkravet om hållbarhetsredovisning för stora företag infördes var för att det var en riskminimeringsstrategi:

Vi har haft en policy eller en inriktning med att det är bättre att vi gör jättebra saker och är stolta över det internt, än att vi går ut externt och berättar om det och också öppnar upp för att bli granskade och kritiserade för saker som vi inte gör.

Hon fortsätter dock att säga att det är ett förlegat sätt att tänka kring risk, då det idag anses vara bättre att berätta vad man gör. Ytterligare en anledning till att företaget inte hållbarhetsredovisade innan är för att företaget är verksamma på en global marknad och från globalt håll finns det ett starkt kontrollbehov över vad som får kommuniceras utåt för att företaget ska ha ett enat budskap på marknaden. Företag X har arbetat med hållbarhet även innan lagkravet och tidigare kommunicerade de det till sina intressenter genom att en beskrivning av hållbarhetsarbetet ingått i offerterna. Även internt har de pratat mycket om vad företaget gör när det kommer till hållbarhet. När företaget skulle börja hållbarhetsredovisa så samlades alla kritiska funktioner som miljöansvarig, HR-chef, finanschef med flera och hade workshops om vilka områden företaget skulle fokusera på. De största utmaningarna företaget upplevt med införandet av lagkravet är att bibehålla synken med det globala hållbarhetsarbetet:

På många sätt så har vi ganska självständigt hållbarhetsarbete i varje land, som ett globalt stort företag, men kommunikationsmässigt så har vi inte alls samma självständighet utan där är det mycket mer styrt. Och utmaningar har varit att de här legala kraven har skiljt sig från hur vi rapporterar på global nivå. Till exempel har det varit mer fokus på risker och mer fokus på mänskliga rättigheter än hur vi kommunicerar globalt.

Hållbarhetschefen berättar att det framför allt är företagets globala strategi som ligger till grund för vilket innehåll som väljs ut och strategin har mycket fokus på innovation. Företaget har därför valt att fokusera på att lyfta fram olika exempel på hur de arbetar med innovation för att skapa hållbarhet. Företaget tar inte någon extern hjälp utifrån vid upprättandet av rapporten. Hållbarhetschefen ser ingen fördel med att använda extern hjälp mer än om man vill skapa en PR-story, då kan man behöva hjälp med kommunikation eller layout, men det är inte

av att anställa mer personal för att kunna börja hållbarhetsredovisa. En del personal har däremot fått gå en utbildning för att utöka sin kompetens. På frågan om företaget skulle ha börjat hållbarhetsredovisa om lagkravet inte hade införts svarar hållbarhetschefen:

Vi hade definitivt kommunicerat mer kring hållbarhet oavsett lagkravet, men eftersom vi har en global hållbarhetsrapport hade vi nog inte tagit fram en separat för Sverige annars, nej. Men allt innehåll i rapporten hade skett alldeles oavsett.

För att fånga upp kraven från intressenterna har en omfattande Environmental Social and Governance (ESG)-analys skett på global nivå som sedan brutits ner på landsnivå förklarar hållbarhetschefen. Företaget har kombinerat att hålla djupintervjuer med kunder, 60 000 av deras anställda har svarat på enkäter samt så har en AI-analys gjorts med fokus på hur man pratar kring hållbarhet. På det sättet engagerar företaget sina intressenter och det här specificeras i en matris i hållbarhetsrapporten. Vid den senaste uppdateringen av matrisen så hamnade klimat mycket högre upp. Hållbarhetschefen poängterar att i Sverige är klimatfrågan ännu mer central och att det finns en stark efterfrågan på ”climate action” från alla intressenter. Generellt är det ganska lite skillnader i vad olika intressenter efterfrågar, men vissa intressenter efterfrågar mer specifika områden i rapporten. För att vara mer transparenta så säger hållbarhetschefen att företaget är noga med att inte bara lyfta fram sina framgångar, utan de har även med sina utmaningar och visar på ett tydligt sätt hur de arbetar. Hon säger dock att det är något som företaget kan utveckla mer och bli ännu bättre på.

På frågan om företaget upplevt några konkurrensfördelar inom branschen sedan de började hållbarhetsrapportera svara hållbarhetschefen att det indirekt har gett dem konkurrensfördelar:

Själva hållbarhetsrapporten är ju inte någonting som ger konkurrensfördelar i sig, men det faktum att vi har det här lagkravet på oss har ju gjort att hållbarhet har hamnat i centrum på ett väldigt bra sätt, så det är någonstans där kedjeeffekterna har varit otroligt viktiga.

Hållbarhetschefen poängterar också att hållbarhet har blivit en huvuddifferentiering på marknaden och företaget känner att de vill vara marknadsledande inom hållbarhet, men att det är frikopplat från själva hållbarhetsrapporteringen. På frågan om de tittar på andra företag svarar hon:

Nja, inte så mycket skulle jag säga. Det gör vi faktiskt inte, men däremot så är vi på tårna med vad våra kunder säger och efterfrågar och vi märker ju en otroligt stor efterfrågan. En ökning av efterfrågan.

Hållbarhetschefen förklarar att det har gjort att Företag X ambitionsnivå också har växt när det kommer till hållbarhetsrapporteringen. Företaget är även ett av de IT-företag som är med i

Färdplan för ett Fossilfritt Sverige, där samarbete och kunskapsutbyte sker mellan företagen

kring hur branschen kan verka för att bli fossilfri.

Hållbarhetsrapporten används framför allt av externa intressenter, då det är många av företagets kunder som efterfrågar rapporten. Företaget använder inte hållbarhetsrapporten internt, däremot

skapar de andra typer av kommunikationsmaterial utifrån rapporten till de anställda. I dagsläget menar hållbarhetschefen att inte alla anställda har koll på företagets hållbarhetsarbete och rapportering, men att målsättningen är att samtliga anställda ska ha koll på det. Företaget arbetar aktivt med att öka medvetenheten kring företagets hållbarhetsarbete genom att bland annat visa filmer om de exempel som lyfts fram i hållbarhetsrapporten samt infographics om företagets målsättningar. Hållbarhetschefen anser att det här är ett lättare sätt för de anställda att ta till sig informationen än att enbart läsa rapporten. Rapporten finns dock tillgänglig för de som vill ta del av den.

Related documents