• No results found

Intervju med entreprenör (BHB Byggtjänst AB)

In document Lokal till bostad (Page 91-98)

Vatten, avlopp

Bilaga 3. Intervju med entreprenör (BHB Byggtjänst AB)

Intervju med entreprenör - Malmö, BHB Byggtjänst AB

Man pratar mycket om att byggkapaciteten är nådd i Sverige och att det saknas byggare? Det är det vi säger också, det är ett hinder att man inte finner kompeten arbetskraft Upplever du samma sak att få folk till ROT-projekt?

Ja, generellt är det väldigt svårt speciellt i malmö i och med att det byggs så pass mycket

De avtal ni har med MKB är det större upphandlingar eller har ni ramavtal?

De lokaler som byggts är upphandlingar av totalentreprenad men det finns enstaka som används utav utförande entrepenad, finns 10 områden med 15 man ständigt.

De ständiga avtalen arbetade de också med att göra om lokaler till bostäder?

Nej, hela ligger på entreprenad sidan och vi har gjort många lokaler till bostäder och det har fungerat bra.

Totalentreprenad får relativt färdiga handlingar och man kan inte styra så mycket utan man har en dialog med de och där man bygger. Handlingarna kom väldigt snabbt från mkb som och då har det blivit så att många av handlingarna inte varit alldeles tydliga och drf är det viktigt att ha en tydlig dialog med beställaren. Det och det har fungerat bra.

Arbetar ni någonsin med partnering avtal?

88 Vilken tycker ni funkar bättre eller sämre?

Partnering är det oftast att beställaren och entrepenaden har gjort mycket arbete sen tidigare och man gör inte det med en helt ny beställare utan man vill se det man köper.

Det bygger på ett gemensamt förtroende.

Hur fungerade samarbetet med beställare, vem hade ni kontakt med?

Vi hade olika, den mannen som hanterade och var överhuvud var shwan salim samt hade vi kontakt med ett par projektledare, det var bla. eget folk och konsulter, så det har fungerat.

Kommer ni fortsätta att arbeta med sådana lokal omvandlingar till bostäder? O ja, det kommer vi fortsätta med kontinuerligt

Gör ni detta för andra företag?

Nej det inte speciellt många som bygger om och använder detta koncept, MBK är de största och det är för att de fått en uppgift från politikerna.

Vi har förstått att det varit en väldigt tät tidsram att förhålla er till?

Det var väldigt tät och nu har det blivit ännu svårare eftersom det har blivit ännu längre

leveranstider, det har tex. att vissa fönsterföretag som inte kan levera eftersom. de har fullt upp pga. Det byggs så pass mycket.

Det som är bra med omvandling är att många av dessa lokaler är färdiga där man har yttres kal men det är också sak samma om leveranstiden är långa ex . beställa prefab betong då man använder sig utav utländska leverantörer.

Ni klarade fortfarande de mål ni satt?

Ja, men det var inte så stora projekt med investeringsumma på 2-10 miljoner och de mindre projekten är inte så intressanta för tillverkande. Om de kan sälja mer på större projekten eftersom man vill tjäna mer. De man ser som positivt är att stommarna är klara och det är inte större problem bara att det är längre leveranstid. En grej som de tagit med MKB till en viss del kan man påverka men inte allt för mycket.

Men av det ni påverkat har ni några lyckade lösningar

Bästa lösningen är att kunna improvisera. Detta för att många är gjorda på gamla handlingar där man gjort relationsritningar annars inte något så värst speciellt

Har ni arbetat tidagare med att göra om vindar o källare till bostäder?

89 göra det handikappanpassat. Med hissar osv. och med källare har du nackdelen just för i malmö har man extremt högt skyfall där många källare i malmö står över en meter i vatten.

Däremot en grej som man gjort mycket är att för 25 år sen så fick man inte hyra ut smålägenheter utan man gjorde om de miljonprogram som fanns med de tomma ytor som fanns där. Dessa har man byggt om till lägenheter där man gjort många tvättstugan till källaren, De blir inte heller allt för dyra.

Har du sett några andra typer av hustyper som funkat bra för omvandling, skillnad på sekelskift och miljonprogramm hus?

Enklast är att göra om miljonprogramhus och 40-50 tal går också bra.

Finns många lokaler som inte finns i flerbostadhus som gamla förskoler osv. hur förhåller ni er till dessa?

Förskolorna är oftast byggda i bostadshus där. Många av dessa var byggda som lägenheter men har senare blivit förskolor och sen tbx till lägenheter. Vi haft ett par projekt där vi gjort om dessa.

Det finns ett lagförslag som heter återbostadisering har ni hört om det vad tycker ni?

Ja, men inget jag stödjer till 100%. Finns en delnormer som finns idag som måste följas, tex. om du går till ett 40-tals hus finns det inte så många el utag för vårt digitala samhälle. Man behöver inte köra totalt standar men mycket måste följas idag och om man ska bygga i den gamla standarden. Var det svårt för eran organisation att förankra att man finna den här avvägning till vilken standard man skulle ha?

Nä vi hade många dialoger, och man kom snabbt fram till att allt ska vara så billigt som möjligt men det går inte helt och hållet, på pappret är det enkelt att säga men i slutändan blir det ofta att det blir tillägg.

Vet du något exempel på det?

Det var bla. att tex. riva gamla parkettgolv att slipa dem istället, det kunde ligga under plastmatta.

För några år sen gick det igenom ett annat lag förslag att små lägenheter på vind inte ska tillgänglighetsanpassas har ni gjort några sånna lägenheter?

Ja det har vi gjort,resultatet har blivit fina och billiga lägenheter

Jag tycker det är lite tokigt i lagstifningen. Om man har 50 lägneheter i bostad som alla är

tillgänglighetsanpassade och så bygger man 3-4st varför ska just de också vara det, ofta är de första lägenheter såsom ettor o tvåor.

Övriga kommentarer:

Man måste vara flexibel, jag tillhört den generationen och vill lämna ifrån mig, där vi även har fått beröm.

90

Bilaga 4. Nationell enkät

Procent Antal Ja 92,1% 58 Nej 7,9% 5 Svarande 63 Inget svar 0 Procent Antal Ja 66,1% 41 Nej 33,9% 21 Svarande 62 Inget svar 1

91 Procent Antal 0-10 67,3% 33 10-30 18,4% 9 30-50 12,2% 6 50-100 2% 1 100-200 0% 0 200-500 0% 0 Över 500 0% 0 Svarande 49 Inget svar 14

92 Procent Antal Ja 40% 24 Nej 60% 36 Svarande 60 Inget svar 3 Procent Antal Positivt 52,1% 25 Negativt 0% 0 Ingen uppfattning 47,9% 23 Svarande 48 Inget svar 15

93 Procent Antal Ja 24,6% 15 Nej 23% 14 Vet ej 52,5% 32 Svarande 61 Inget svar 2 Procent Antal Ja 13,1% 8 Nej 86,9% 53 Svarande 61 Inget svar 2

94

Proc

ent Antal

Vi inventerar systematiskt vårt bestånd i syfte att finna möjligheter till att skapa fler bostäder

61,8 %

34 Vi finner möjligheter att skapa fler bostäder i byggnader då de ska genomgå

annan renovering

38,2 %

21 Vi gör aldrig om lokaler till bostäder 12,7

% 7 Svarande 55 Inget svar 8 Proc ent Antal

Vi arbetar efter en etablerad process med upprepningsbara lösningar (strategi/koncept)

5,9% 3

Vi arbetar med enskilda projekt där lösningarna är unika för varje projekt 100% 51

Svarande 51

In document Lokal till bostad (Page 91-98)

Related documents