• No results found

3 Tidigare forskning

4.2 Intervju med fokusgrupp

Under intervjun med fokusgruppen deltog 4 respondenter. Fördelningen av könstillhörighet och ålder bland respondenterna i fokusgruppen går att utläsa i tabell 16.

Tabell 16. Könstillhörighet och åldersfördelning av respondenter vid intervju med fokusgrupp.

Respondent Könstillhörighet Ålder

R1 Man 21 år

R2 Kvinna 26 år

R3 Man 19 år

R4 Kvinna 22 år

Samtliga respondenter hävdade att de var mycket intresserade av film (R1, R2, R3, R4). Tre av de fyra respondenterna ansåg sig själva vara teknikkunniga (R2, R3, R4). En respondent ansåg sig inte vara teknikkunnig (R1). Samtliga avsnitt avslutas med en summerande tabell, se tabell 17, 18, 19 och 20.

4.2.1

Legala former av streaming

Samtliga respondenter har idag tillgång till ett konto på en laglig streamingtjänst (R1, R2, R3, R4). Av de fyra respondenterna är det endast en som själv betalar för sitt konto (R2). Den person som själv betalar för sitt konto är den äldsta respondenten och dessutom den enda respondent som har eget boende samt fast arbete (R2). De resterande tre respondenterna lånar andra personers inloggningar till streamingtjänster, oavsett om dessa personer är medvetna om detta eller inte. Anledningen till detta menar dessa tre respondenter är på grund av ekonomiska skäl. Respondenterna menar dock inte att de inte har råd utan att de snarare vill lägga dessa pengar på annat då det går att låna andra personers konton helt gratis. (R1, R3, R4)

”Den andra personen betalar, så jag slipper. Jag kom på nu att jag har inloggningen till min kompis pappas ViaPlay också, den använder jag ibland. Jag tror inte att han (kompisens pappa) är medveten om detta men jag bryr mig inte så länge jag kan använda den gratis och så länge han inte vet att det är jag som använder hans inloggning.”

(R3)

Respondenterna använder sig av olika legala streamingtjänster, samtliga respondenter använder sig av Netflix. De är genomgående kluvna till Netflix utbud av film och serier. (R1, R2, R3, R4) På frågan kring varför de använder sig av just Netflix menar en respondent på att det ”är den bästa streamingtjänsten men samtidigt en av de sämsta” (R3). Anledningen till detta är att Netflix har ett stort utbud men att utbudet inte innehar ett brett utbud av de filmer och serier

som respondenterna är intresserade av att se (R3, R2). Respondenten som själv betalar för sina abonnemang på legala streamingtjänster anser att priset på dessa tjänster är lagom i förhållande till utbud och menar på att hon hade kunnat betala mer för dem utan att hon hade reflekterat kring dem som högt. Denna respondent menar på att hon förstår att andra personer anser att film är en konstform och att konst ska vara fri för alla att ta del av. Hon poängterar också att det för henne är viktigt att konstnärerna bakom filmerna ska kunna leva på sitt skapande. Vidare menar denne respondent att hon generellt sett anser att det är de stora bolagen som redan har mycket pengar att röra sig med som tar mest betalt för sina produktioner och att det är de mindre filmbolagen, till exempel indiebolagen, som kanske behöver pengarna på ett annat vis då de annars inte kan leva på sitt skapande. (R2)

Tabell 17. Summering av respondenternas svar vid lagliga former av streaming.

Påstående Instämmer Instämmer inte

Jag har tillgång till ett konto på en legal streamingtjänst

4 av 4 (R1, R2, R3, R4) -

Jag betalar för mitt konto på den legala streamingtjänsten

1 av 4 (R2) 3 av 4 (R1, R2, R3, R4)

Priset för legala

streamingtjänster är lagom.

1 av 4 (R2) -

4.2.2

Illegala former av streaming

Samtliga respondenter streamar illegalt. (R1, R2. R3, R4) Anledningarna till detta är till viss del varierande mellan respondenterna. De menar på att den illegala streamingen kompletterar den legala streamingen och att de använder de illegala streamingtjänsterna för att se filmer och serier som inte finns på de legala streamingtjänsterna. (R2, R3, R4)

”Jag streamar illegalt för jag hatar när jag följer en serie som har sex säsonger men så finns endast två av dessa säsonger att streama lagligt. Jag orkar inte vänta och se ett avsnitt i veckan från Sverige när samtliga säsonger redan kommit ut i USA. Sen tar det alltid så lång tid innan serier kommer till Sverige, ofta ett år senare än från det datum de kommer ut i USA. Om man har tur, för det mesta kommer de inte alls till Sverige. Man måste typ ha tur för att kunna se de serier man vill här i Sverige.”

Samtliga respondenter anser att det är fel att streama illegalt trots att de själva gör det. De vittnar om att det finns en genomgående norm i deras umgängen där den illegala formen av streaming är accepterad och att majoriteten i deras umgängen också streamar illegalt. (R1, R2, R3, R4) Respondenterna vittnar också om att de bortser från de lagar som finns kring illegal streaming och att bekvämligheten i att streama illegalt överväger dessa lagar (R3, R4).

Tabell 18. Summering av respondenternas svar vid illegala former av streaming.

Påstående Instämmer Instämmer inte

Jag streamar illegalt 4 av 4 (R1, R2, R3, R4) -

Det är fel att streama illegalt 4 av 4 (R1, R2, R3, R4) -

Det finns en positiv inställning kring illegal streaming i min umgängeskrets

4 av 4 (R1, R2, R3, R4) -

Jag bryr mig inte om de lagar som finns kring illegal streaming

2 av 4 (R3, R4) -

4.2.3

Fildelning av film och serier

Tre av de fyra respondenterna fildelar film och serier. (R2, R3, R4) De respondenter som fildelar är inte rädda för att åka fast och menar på att det snarare är de som laddar upp filmer än de som laddar ner filmer som riskerar att åka fast. Vidare vittnar de om att det även här finns en genomgående positiv attityd till fildelning i deras umgängen (R2, R3, R4). En av

respondenterna talar om bekvämligheten i att ha film nedladdad då hon, när filmen är

nedladdad, inte är beroende av en internetuppkoppling. Denna respondent laddar ner film för att vara säker på att filmen är i en bra kvalitet och att den går att se när hon inte har tillgång till internet, bland annat när hon reser. Denne respondent menar dock på att hon aldrig skulle ladda om hon befann sig i ett land utanför Sverige. Hon tror att det är större risk att åka fast för fildelning i till exempel USA än i Sverige för att reglerna kring fildelning verkar hårdare och mer klara utomlands än i Sverige. (R2)

En av respondenterna säger att han aldrig fildelar. Han menar på att han är extremt rädd för att åka fast och att han därför hellre streamar illegalt, han tror att han har en minimal risk att åka fast vid illegalt streamande. Vidare hävdar denne respondent att han är oteknisk och faktiskt inte vet hur han laddar ner. Om det är något han verkligen vill ha nedladdat ber han en

USB-minne. De personer som laddar ner åt honom har aldrig invändningar mot det och anser att det är acceptabelt att ladda ner åt honom från sina egna datorer. (R1)

Tabell 19. Summering av respondenternas svar vid fildelning av film och serier.

Påstående Instämmer Instämmer inte

Jag fildelar film och serier 3 av 4 (R2, R3, R4) 1 av 4 (R1)

Jag är rädd för att åka fast när jag fildelar.

1 av 4 (R1) 3 av 4 (R2, R3, R4)

Det finns en positiv inställning kring fildelning i min

umgängeskrets

3 av 4 (R1, R2, R3, R4) -

4.2.4

Illegala former av legal streaming

Tre av de fyra respondenterna använder sig av tekniska verktyg för att kringgå geografiska begränsningar på legala streamingtjänster. (R2, R3, R4) Den respondent som inte använder sig av ett sådant verktyg är den respondent som inte fildelar. Denne respondent använder sig inte av dessa verktyg för att han inte vet hur han gör, anser sig vara för lat för att lära sig och tror inte att det hade varit någonting som han skulle använda sig av. Han använder sig av illegala streamingtjänster i en högre utsträckning än de legala streamingtjänsterna och anser att han där kan ta del av det material som han vill se. (R1)

De resterande tre respondenterna använder sig av illegala former av legal streaming och

reagerar starkt när det kommer på tal att streamingtjänster nu ska börja stänga av användare som använder sig av tekniska verktyg så som VPN för att kringgå de geografiska restriktionerna. (R2, R3, R4) De tre respondenterna som streamar genom illegala former av legal streaming anser att detta beteende är acceptabelt och berättigar sitt beteende med att om de betalar för att ta del av en tjänst så vill de kunna ta del av en tjänst fullt ut. (R2, R3, R4) Vidare anser de att de legala streamingtjänsternas beslut kring att stänga av användare som kringgår de geografiska begränsningarna kommer att påverka dessa tjänster negativt.

”Det känns som om jag då kanske börjar använda en annan tjänst. Till exempel Netflix är inte så bra om man bara har tillgång till den svenska versionen och inte den amerikanska. Det finns nästan inga bra filmer på den Svenska versionen. Jag kommer fortfarande vilja se de filmerna och istället välja illegala streamingtjänster eller att ladda

ner dem för att kunna se dem. Det innebär ju att de som skapar filmerna tappar intäkter. För folk betalar för att ha ett konto på Netflix, oavsett vilket innehåll de tar del av på Netflix. Streamar folk endast illegalt istället förlorar de ju all sin inkomst.”

(R4)

Vidare menar en respondent att användandet av VPN är ett utbrett fenomen i hans umgänge och att samtliga personer i hans umgänge använder sig av VPN för att kringgå geografiska

restriktioner. De som inte vet hur en gör blir upplärda av andra inom umgänget. (R3) Samtliga respondenter anser att det är acceptabelt att använda sig av VPN för att ta del av ett bredare utbud film och serier på internet (R1, R2, R3, R4). En respondent menar att hon förstår

anledningen till att utbudet på internet är uppdelat efter fysiska regioner och att det handlar om vilka avtal streamingtjänsterna ingår med producenterna. Hon tror dock att samtliga inblandade parter hade tjänat på att göra utbudet mer globalt. Hon menar på att det hade kunnat leda till en minskning kring användningen av olika former av illegala tillvägagångssätt för att se film och serier. Hon tror inte att streamingtjänsterna vill ha sitt innehåll uppdelat efter fysiska regioner men att det är producenterna bakom filmerna vill tjäna så mycket som möjligt och därför begränsar sitt innehåll. Hon menar att de kan ta betalt genom flera olika licenser istället för en övergripande. Vidare menar denne respondent också att folk är fort anklagar

streamingtjänsterna för att vara boven i dramat när de egentligen borde ifrågasätta producenterna. (R2)

De tre respondenter som använder sig av VPN för att kringgå geografiska restriktioner hos streamingtjänster hade kunnat tänka sig att betala ett högre pris för dessa tjänster om de hade fått tillgång till tjänsternas fulla utbud. Respondenterna har denna åsikt oavsett om de idag betalar för ett abonnemang på en streamingtjänst eller inte. (R2, R3, R4) En respondent hade inte kunnat tänka sig att betala mer för en tjänst för att få tillgång till dess fulla utbud och menar på att det han vill se ändå inte finns att tillgå på de legala streamingtjänsterna (R1).

Tabell 20. Summering av respondenternas svar vid fildelning av film och serier.

Påstående Instämmer Instämmer inte

Jag använder mig av tekniska verktyg för att kringgå geografiska begränsningar

3 av 4 (R2, R3, R4) 1 av 4 (R1)

Det är fel att streamingtjänster stänger av användare som kringgår geografiska

begränsningar.

Det är rätt att kringgå geografiska restriktioner

3 av 4 (R1, R2, R3, R4) -

Användandet av tekniska verktyg för att kringgå geografiska begränsningar är utbrett i mitt umgänge.

1 av 4 (R3) -

Jag kan tänka mig att betala ett högre pris för att få tillgång till allt material på en

streamingtjänst

3 av 4 (R2, R3, R4) 1 av 4 (R1)

Related documents