• No results found

Intervju med Löfbergs AB

4. Empiri

4.1. Intervju med Löfbergs AB

4.1.1.Varför Löfbergs AB hållbarhetsredovisar

Enligt Hållbarhetsdirektören är den högsta ledningen på företaget passionerad kring miljöfrågor och anser en satsning på hållbarhet utgöra en del av företagets sociala ansvar. Därmed fattades ett grundläggande beslut att det är viktigt att företaget hållbarhetsredovisar. Löfbergs AB vill med hållbarhetsredovisningen effektivt signalera hur företaget arbetar med hållbarhetsrelaterade frågor och visa för företagets intressenter att hållbar utveckling tas på allvar.

Hållbarhetsdirektören uppger också att Löfbergs AB hållbarhetsredovisar för att de har etiska krav, standarder och riktlinjer att följa från stora företagskunder. Löfbergs AB uppmanas av dessa intressenter att hållbarhetsredovisa för att bekräfta att företaget respekterar och följer deras kriterier. Företagets etiska inställning till hållbarhet som börjar med ledningen innebär att företaget också hållbarhetsredovisar för att de värdesätter och arbetar efter FN:s Global Compact, vilket är ett system av internationella principer som riktas mot företag och avser arbetsrättsliga frågor, mänskliga rättigheter, samt miljö och korruption.

Kommunikationschefen berättar att Löfbergs AB hållbarhetsredovisar för att företaget vill informera både interna och externa intressenter om vad som gjorts under året som gått, vad företaget åstadkommit och vad det är som kvarstår med hållbarhetsarbetet. Efteråt uppger personen också att Löfbergs AB redovisar för att skapa trovärdighet kring företagets initiativ för en hållbar utveckling. Skulle företaget inte erbjuda en hållbarhetsredovisning skulle det enligt kommunikationschefen inte nyttja en värdeskapande funktion som finns hos hållbarhetsredovisningen och förmodligen tappa ett affärsmässigt värde som finns inom Löfbergs AB:s hållbarhetsarbete. Kommunikationschefen är inte försiktig med att uppge att företaget också hållbarhetsredovisar för att bygga på sitt varumärke, detta eftersom det i Löfbergs AB:s fall inte påstås ske genom ett missbruk av hållbarhetsredovisningen. Företaget tar hänsyn till hur information rättvist ska förmedlas genom att informera intressenter om områden där det fortfarande finns förbättringar att göra från företagets sida. Hållbarhetsdirektören påpekar med hänsyn till denna uppgivelse att företaget inte hållbarhetsredovisar för att marknadsföra sig kommersiellt. Löfbergs AB

hållbarhetsredovisar för att informera företagets intressenter om vad de anser är de mest väsentliga hållbarhetsfrågorna och har undvikt att använda framgångsrelaterad information i andra kanaler såsom reklam. Hållbarhetsredovisning ges ut för att snarare visa att företaget inte är klart med hållbar utveckling, vilket anses vara en etisk korrekt väg att gå.

Båda intervjurespondenter framhäver att hållbarhetsredovisningen läses och används primärt internt, av företagskunder och samarbetspartners före media och konsumenter som köper företagets produkter via detaljhandel. Löfbergs AB hållbarhetsredovisar enligt hållbarhetsdirektören och kommunikationschefen också för att anses legitima i de primära intressenternas ögon och bevara viktiga relationer med dessa. Företagets väsentlighetsanalys beskrivs på ett naturligt sätt placera hållbarhetsredovisningens fokus på de områden där Löfbergs AB har största möjliga påverkan på hållbar utveckling, vilket också avser de intressenter där företaget har sin största rådighet. Därmed placeras fokus på framför allt odlingar och vilka hållbarhetsrelaterade krav som ställs för dessa. Hållbarhetschefen förklarar att området också berör företagskunder mer specifikt än andra intressenter eftersom deras verksamhet kan värderas och påverkas utifrån hur väl Löfbergs AB sköter hållbarhetsarbetet. Därmed är det också den intressentgruppen som förväntas läsa hållbarhetsrapporten och företaget behöver hållbarhetsredovisa för. Detta betyder enligt kommunikationschefen inte att Löfbergs AB ej hållbarhetsredovisar för att informera vardagliga konsumenter, utan de anses fortfarande vara en viktig intressentgrupp som är välkommen att läsa hållbarhetsredovisningen och ge input till företaget. En ytterligare motivering som ges till att Löfbergs AB hållbarhetsredovisar för att tillgodose först och främst företagskunders behov är att företaget inte heller är börsnoterat, och således inte har aktieägare utöver ägarfamiljen.

Hållbarhetsdirektören och kommunikationschefen framhåller också att Löfbergs AB tar hänsyn till hållbarhetsredovisningens värdeskapande förmåga, och att hållbarhetsredovisning också utförs för att skapa ett värde för företaget. Värdeskapandet är ett kriterium vid beslutsfattande för hållbarhetsredovisning hos företaget. Löfbergs AB överväger vilka riktningar och beslut för hållbarhetsredovisning som tillför ett värde för företaget. Ett sådant exempel är företagets beslut att inte få sin hålbarhetsredovisning externgranskad av en revisionsbyrå. En sådan implementering anses enligt

hållbarhetsdirektören, med hänsyn till företagets storlek och karaktär, medföra höga kostnader för ett relativt litet värde som kan utvinnas.

4.1.2.Vilken funktion hållbarhetsredovisningen har

Löfbergs AB:s hållbarhetsredovisning agerar som ett kommunikationsverktyg med vilket företaget informerar interna och externa intressenter om det arbete som utförs av företaget mot en hållbar utveckling. Vad företaget utfört, uppnått och vad som fortfarande behöver göras. Hållbarhetsdirektören och Kommunikationschefen uppger också att företagets tillämpning av hållbarhetsredovisningen genom denna funktion också medför en rad andra nyttor vilka ger hållbarhetsredovisningen andra funktioner som är baserade på företagets önskemål.

Kommunikationschefen nämner specifikt att hållbarhetsredovisningen har en trovärdighetsfunktion. Den är bevisförande och hjälper Löfbergs AB att framstå som trovärdigt genom att visa företagets intressenter att företaget bemöter de hållbarhetsrelaterade utmaningar som identifierats. Hållbarhetsredovisningen är tecken på att företaget lever upp till den hållbarhetsprofil som eftersträvas både på en intern och på en extern nivå. Kommunikationschefen hänvisar vidare till denna funktion genom att berätta att företagets kommande hållbarhetsredovisning strikt kommer att fokusera på bevisföring i samband med den kommande hållbarhetslagen.

Företagets etiska inställning till socialt ansvar och hållbar utveckling ger i Löfbergs AB:s fall hållbarhetsredovisningen även en undervisande funktion. Redovisningen är tillgänglig för att öka kompetensen hos intressenter och gör så specifikt när det kommer till personal på företaget. Hållbarhetsredovisningen ger företaget en möjlighet att kommunicera betydelsen av miljömässiga och sociala frågor och utmaningar utifrån ett idealistiskt perspektiv, oberoende av ett kommersiellt intresse. Hållbarhetsdirektören påpekar att hållbarhetsredovisningen influeras av företagets etiska policy, och att företaget också satsar på att ta fram en alternativ variant av hållbarhetsredovisningen som ska vara mer kommunikativ. Denna ska fokusera mindre på ekonomiska nyckeltal och mer på att lyfta fram det som företaget anser är viktigast att bemöta inom hållbarhetsområdet. Den undervisande funktionen avser inte bara företagets inverkan på intressenter, utan fungerar också i en motsatt riktning. Kommunikationschefen förklarar att hållbarhetsredovisningen ger företaget en möjlighet att få nyttig feedback från intressenter angående hållbarhetsarbetet

som redovisas. Sådan återkoppling ger företaget en möjlighet att förbättra arbetsprocesser och anpassa verksamheten efter de krav som ställs från intressenter på både kort och lång sikt.

Den undervisande funktionen är också exempel på en intern funktion som företagets hållbarhetsredovisning påstås ha. Det finns flertal nyttor som hållbarhetsdirektören och kommunikationschefen beskriver som delar av hållbarhetsredovisningens interna funktion. Som tidigare nämnts läses och används hållbarhetsredovisningen på Löfbergs AB internt för att bättra anställdas kompetensnivå, men den påstås också underlätta datainsamling och uppföljning av hållbarhetsarbetet genom att ge en ökad klarhet om hur företaget behöver utforma arbetet.

Kommunikationschefen förklarar också att Löfbergs AB kommit att implementera kortsiktiga strategier utifrån kommunikation med och respons från intressenter angående hållbarhetsredovisningen. Att hållbarhetsredovisa har tidigt resulterat i ett utformande av långsiktiga miljöstrategier. En kontinuerlig kommunikation med intressenter, som också är relaterad till hållbarhetsredovisning, medför senare möjligheter till implementering av kortsiktiga strategier som underlättar företagets arbete att realisera de långsiktiga miljöstrategierna. Kortsiktiga strategier av detta slag uppges ha gjorts kring frågor om levnadslön, arbetsförhållanden och biologisk mångfald bland odlingar. Hållbarhetsdirektören uppger också rapportering om hur företaget arbetar med energiåtervinning och redovisning av skattebetalning som två exempel där strategier formats genom en kontinuerlig kommunikation med intressenter.

Enligt kommunikationschefen är varumärkesbyggande en annan viktig aspekt av företagets hållbarhetsredovisning. Hållbarhetsdirektören nämner att hållbarhetsredovisningen främst läses av och är riktad mot större företagskunder. Eftersom Löfbergs AB till stor del är beroende av dem, samt att denna intressentgrupp ställer hållbarhetskrav på företaget så är det enligt företaget viktigt att det betraktas som legitimt. Intervjurespondenterna nämner inte en legitimitetsfunktion specifikt, men beskriver en vilja att tillfredsställa intressenters behov, bevara viktiga relationer med dem, varumärkesbyggande, och ett mål att uppfattas som ett ledande företag inom hållbar utveckling. Hållbarhetsredovisningen beskrivs som ett verktyg att hjälpa företaget realisera dessa mål.

Gemensamt för alla funktioner som hållbarhetsredovisningen har för Löfbergs AB är att de också är menade att skapa ett värde. Därmed kan det sägas att hållbarhetsredovisningen också har en värdeskapande funktion. Kommunikationschefen påstår att företaget förmodligen skulle tappa värde om hållbarhetsredovisning inte utförs. Hållbarhetsdirektören nämner också att det vid beslutsfattande för hållbarhetsredovisningen görs en reflektion över vilket värde för företaget beslutet kan förväntas skapa.

Related documents