• No results found

4 Empiri

4.2 Expertnätverket och Audio Laser-Kliniken

4.2.16 Intervju med privatläkare X

Denna intervju genomfördes per telefon tisdag den 10 maj 2005. Respondenten har begärt anonymitet.

Är relationerna goda mellan önh/hörselläkarna i Stockholmsområdet?

”Ja, men lite grann känns det som att de som är låsta till landsting kan vara, ja, lite avundsjuka. I början hade man fler kontakter, det har man kanske inte nu.”

Kan man säga att det finns ett motstånd mot privatläkare i den övriga kåren?

”Ja, från Landstingshållet finns det fortfarande en känsla av att det är avundsamt, i och med att vi är väldigt fria, som privata.”

Hur påverkar remisskravet patienternas möjligheter att få behandling?

”Jag har begärt att få remisstvång för att bromsa remissinflödet, men då har de nekat. Sedan bestämde de att det skulle vara det, för alla önh-läkare. Jag har avtal som audiolog, men de saknar kod för audiologin, så därför var jag tvungen att tas med i remisstvånget för önh.”

Ser du inga problem med att allmänläkare behandlar önh-symptom?

”Nja, i många fall tycker man att patienterna bör gå till specialister. Det finns många saker som man behandlar snabbare och mer adekvat hos specialisterna.

Är allmänläkarna tillräckligt kompetenta för att kunna behandla hörselsjukdomar?

”Risken är ju att patienten skickas fram och tillbaka utan att en diagnos ställs. Man drar sig från att skicka patienten till en specialist. Jag tycker inte att systemet är bra.

Patienten bör ha valmöjligheter, speciellt då specialistbesök inte kostar mer.”

Vad är skillnaderna i kostnad?

”Normalbesök på vårdcentral kostar 750 kronor, tror jag. Ett besök hos en privat önh-specialist kostar 570 kronor eller liknande. Dessutom tar behandlingen ofta längre tid hos allmänläkare. För mig är katastrofen vid ’sudden deafness’, där man missar att höja chansen för tillfrisknande. Man kan rädda hörseln om patienten kommer inom ett par dagar, medan allmänläkarna tittar och tror att det är magkatarr. Det händer inget, tiden flyger iväg och sedan kan man inte göra något åt det.”

Hur många får tillbaka hörseln?

”Grovt räknat är det en tredjedel som får tillbaka hörseln helt och hållet, en tredjedel som får tillbaka den delvis och en tredjedel som inte får någon förbättring.

Vad gäller tinnitus kan man korta ner lidandet betydligt om man börjar behandla med detsamma.”

Vilka behandlingsmetoder finns för tinnitus?

”Man måste utgå från orsaken till tinnitus. Det är inte så mycket i örat, utan mer i nerver – vad jag brukar kalla tinnitusnerver, som spelar in. Det är på grund av spänningar i nacke och käkar som kommer in väldigt mycket. Det kan vara

ljudinducerad tinnitus, att man så att säga fått träningsvärk i innerörat. Först måste man alltså analysera vad som orsakat öronsuset.”

75

Vilka behandlingsmetoder handlar det då om?

”Det beror på ursprunget. Det kan vara t ex spänningar i käkar och stress, då kan det behandlas av bettfysiolog. Beror det på spänningar i nacke eller ryggrad så kan det behandlas av sjukgymnast.”

Hur är det med musiker?

”Musiker har ofta hyperacusis, d v s ljudöverkänslighet.”

[...]

Finns det några snabba behandlingsmetoder för hyperacusis eller tinnitus?

”Det handlar om att sänka stresströskeln. Sedan är det väldigt mycket psykologi, att man t ex inte kan arbeta med det man tycker är givande, t ex musik. [...]”

Vad anser du att begreppet ”vetenskap och beprövad erfarenhet” står för?

”’Vetenskap’ innebär att det skall vara vetenskapligt bevisat, men vad som är sanning måste nog justeras när man vill få ytterligare kunskaper. ’Beprövad erfarenhet’ är att prova och se, det kan vara placeboeffekt, men det kan också användas.”

Kan det också vara så att det som inte är vetenskapligt ett år kan gälla nästa år?

”Javisst. Exempelvis akupunktur har förnekats länge i västvärlden, fast man visste att det fungerar. I västvärlden är det ofta så att det som är vetenskapligt bevisat är accepterat. Tidigare kunde man även bedriva verksamhet med hjälp av beprövad erfarenhet. Laserbehandling är i ett liknande skede. Det kanske inte är riktigt accepterat.”

Varför är det så?

”Det är ju väldigt mycket placeboeffekter, det är svårt att visa.”

Vad anser du om laserbehandling på exempelvis tinnitus?

”Man använder ju det till många muskelrelaterade besvär, och käkmusklerna är relevanta i samband med hörselbesvär. Hårcellerna i innerörat har actin och myocin och de kan stimuleras till exempelvis till förbättrad mikrocirkulation.”

Det verkar finnas ganska bred forskning på det här utomlands.

”Det tråkiga här är ju Mikael Bäckman. Han har haft taggarna utåt. Det här är ju etablerat exempelvis i Norge. Han har agerat så att han bränt sig för exempelvis Socialstyrelsen. Han gick ut lite oseriöst i början.”

Kan han själv ha skapat den här situationen?

”Jag har vänt honom ryggen på grund av hans sätt att agera.”

Kan inte behandlingsmetoden vara intressant för dina patienter?

”Självklart.”

Vissa professorer säger att de inte vill forska med honom. Vad tror du om det?

”Han ställer ultimatum och är inte tillräckligt ödmjuk. Han skulle kunna etablera sig på ett helt annat sätt.”

76

Kan det vara hans agerande i kombination med att han inte är läkare som skapar problem?

”Intressant påpekande. Visst, det finns sådana saker. Jag vet själv att det kan ta lång tid att komma fram. Jag har aldrig sagt att han har fel.”

Har du träffat patienter som blivit behandlade hos Mikael Bäckman och som har blivit förbättrade?

”Tidigare sa jag ’prova gärna’.”

Har du träffat någon patient som blivit bättre hos Mikael Bäckman?

”Jo, visst har jag träffat en och annan sådan patient.”

Har du fått någon feedback från dem?

”Inte från många. Jag vill inte prata negativt om Mikael Bäckman då han inte själv är med och kan försvara sig. Men jag har fått olika synpunkter från patienterna, både positiva och negativa. Han har nog misstolkat mig, jag har hållit mig ifrån hela saken.”

(Anonym privatläkare i nätverket)

77