• No results found

Expert 1

Syn på pågående trendförflyttning och aktuellt inom mobilitet

Intervjupersonen menar att biltillverkare har omvärderat sin roll på marknaden. Företag såsom Volvo har bildat ett bolag, Volvo M, vars syfte är att leda trendförflyttningen. Utvecklingen av kundupplevelsen är avgörande och att hitta fungerande lösningar för att kunden ska kunna ha ett lika bra, eller bättre fungerande liv utan att äga en egen bil. Många ser elektrifieringen av branschen som nyckeln men enligt intervjupersonen är det endast ett steg i utvecklingen. Det viktigaste är att antalet bilar på vägarna och i städerna minskar. Idag är produktionen el till eldrivna fordon inget problem. Däremot finns problem i att distribuera el, vilket kommer bli än mer påtagligt i framtiden. Därav blir stadsplaneringen viktig.

Utmaningar och möjligheter med utvecklingen av mobilitetshubbar

Intervjupersonen menar att de stora utmaningarna är vad en mobilitetshubb är och hur den definieras då det beror på plats och omgivning. Därefter är affärsmodellen och rollfördelningen en utmaning. Det tar tid att påverka folks beteende vilket måste göras från både staden, fastighets- och bilbranschen. Vilket i kombination men en kontinuerlig utvärdering och justering av tjänsterna är viktigt för att öka kundupplevelsen. En annan utmaning är kommunens styrning och parkeringsnorm som måste förändras. En utvärdering av mobilitetstjänster har lett till en förändring av parkeringsnormen, men fler krävs.

Intervjupersonen ser möjligheter i att underlätta vardagen för kunden. Kundupplevelsen är väldigt viktigt och enligt intervjupersonen bör utvecklingen ske i nära samband med kunden för att lyckas skapa något som efterfrågas och är attraktivt. Tjänster som tidigare inte haft en koppling sammanfogas för att underlätta för kunden vilket skapar ett mervärde.

Hur fastighetsutvecklarna svarar upp för trendförflyttningen

Upplevelsen från intervjupersonen är att de gärna vill vara en del av utvecklingen men de vet inte hur ännu. Därför söker de sig till redan etablerade aktörer för att få hjälp. Viljan är stor och stora incitament finns men mycket ligger på politiker som inte har ändrat och anpassat sina policys för att underlätta för fastighetsutvecklarna.

Utmaningar och incitament för fastighetsutvecklaren

Utmaningarna ligger i att fastighetsutvecklaren inte hittat sin roll och hur de ska gå tillväga.

Intervjupersonen tror inte att det är fastighetsbranschen som behöver övertygas och hitta incitament utan snarare att kommuner och politiker behöver fakta för att lättare fatta beslut.

Expert 2

Syn på pågående trendförflyttning och aktuellt inom mobilitet

Just nu pågår tre trendskiften där eldrivna, uppkopplade och autonoma fordon ökar.

Elektrifieringen är en utveckling som sker snabbt för tillfället. De uppkopplade fordon skapar möjligheter genom att styra och leda bilar i samhället och erbjuder en effektiviserad transport.

De autonoma fordonen är inte aktuella än men är inte långt bort. Intervjupersonen menar att en trend i samhället är att fler inte längre vill äga sina bilar. Tidigare var det självklart att köpa en bil men människors perspektiv har ändrats. Intervjupersonen upplever att miljöfrågor inte är en prioritet på kommunal nivå utan att de fastnar i detaljfrågor. Kommuner vill inte göra uppoffringar men vill att en förändring sker.

Utmaningar och möjligheter med utvecklingen av mobilitetshubbar

Intervjupersonen menar att friheten, bekvämligheten och flexibiliteten av att resa med egen bil är en utmaning för att individer ska våga överge bilen. Människan vill i grunden känna en trygghet vid en förändring. En utmaning är att inse att kombinationen av mobilitetstjänster ska ersätta behovet av att äga en bil, samt att förtydliga kostnaden av det totala bilägandet. När kostnader sätts i perspektiv till en mobilitetstjänst med en engångskostnad upplever bilägaren att det är dyrare trots att det egentligen är tvärtom. En utmaning är också att många aktörer utvecklar på olika håll trots att vikten av samverkan är stor. Intervjupersonen tror att fler mindre och rena samarbeten är viktigt innan ramarna för mobilitetshubben är satta.

Den stora möjligheten är att fler människor får tillgång till mobilitet vilket blir en demokratisk fråga. Fler människor får då tillgång till ny teknik i mobilitetshubbarna, såsom elektriska bilar, vilket minskar utsläppen och bidrar till miljömålen. Mobilitetshubben minskar även bilkoncentrationen i områden och därmed fås ett bättre flöde i samhällsstrukturen. Det finns dessutom stora sociala värden som skapas i effektivitet, enkelhet och tillgänglighet. En samlokaliserad mobilitetshubb kan vara ett sätt att få ner kostnader och sätta struktur för framtiden. Det kan dessutom vara ett sätt att förbereda för framtida kundbehov.

Hur fastighetsutvecklarna svarar upp för trendförflyttningen

Flera fastighetsutvecklare är positiva men har svårt att släppa gamla strukturer. Vissa har försökt testa nya tjänster och affärsmodeller men intervjupersonen upplever att de är väldigt begränsade av parkeringsnormen. I planeringsprocessen faller de då tillbaka i gamla strukturer.

Det finns ett stort regelverk i fastighetsbranschen av vad som är acceptabelt och inte, vilket gör att fastighetsutvecklares vilja att hitta nya lösningar tryter. En förändring av parkeringsnormen krävs för fastighetsutvecklarens fortsatta utveckling av mobilitet.

Utmaningar och incitament för fastighetsutvecklaren

Historiskt sett utvecklades ofta fastigheterna separat. Intervjupersonen menar att dagens lagstiftning gör det svårt att frångå de historiska strukturerna för att skapa lösningar som fungerar för ett större område. Dessutom finns risken att kundbehoven inte förändras vilket intervjupersonen menar gör fastighetsutvecklarna osäkra då det ses som en viss investering.

Incitamenten intervjupersonen ser är att byggnationen av parkeringsplatser idag ses som en stor kostnadsbelastning och att bygga färre parkeringsplatser hade påverkat kalkylen mycket.

Intervjupersonen tror det finns ett kommunikations- eller attraktionsvärde som kan påverka fastighetsvärdet.

Expert 3

Syn på pågående trendförflyttning och aktuellt inom mobilitet

Enligt intervjupersonen är det en bransch med i princip bara möjligheter där digitaliseringen lagt grunden för framtidens mobilitet med fokus på; nya kundgrupper, fleets och städers utveckling. Den yngre generationen ser inte bilen som en statussymbol vilket skapar möjligheter för utvecklingen. Städerna har tidigare arbetat med förbud, men fler beslutsfattare att insett att aktörer inom mobilitet måste samarbeta då förbud inte gynnar samhället eller invånarna. Enligt intervjupersonen finns idag inget fungerade samarbete mellan aktörer med olika vinstintressen. Vidare anses teknikutvecklingen inte som ett problem utan tjänsternas rollfördelning, affärsmodell och regelverket. Intervjupersonen menar att parkeringsnormen och politikernas vilja att testa nya saker genom att frångå det historiska är de största utmaningarna i dagens mobilitetsutveckling. Därav krävs fler samarbeten och pilotprojekt.

Utmaningar och möjligheter med utvecklingen av mobilitetshubbar

Intervjupersonen menar att mobilitetshubben på pappret är en bra idé och att det finns stora möjligheter för mobilitetshubben att vara förlösande i framtidens mobilitetsutveckling. Vidare poängteras att det kräver ett branschöverskridande samarbete. Mobilitetshubben är en demokratisk lösning där alla boende får tillgång till mobilitet och inte enbart dem med hög betalningsförmåga. Utmaningarna ser intervjupersonen i att hitta en fungerande affärsmodell och rollfördelning. Vidare poängteras problematiken i hur ett vinstdrivet företag ska konkurrera på samma marknad, eller vara ett komplement till, statliga verksamheter som inte kräver samma avkastning. Kommunerna och politikerna måste förändra parkeringsnormen då den begränsar mobilitetsutvecklingen idag.

Hur fastighetsutvecklarna svarar upp för trendförflyttningen

Intervjupersonen menar att fastighetsutvecklare har ett stort ansvar att bidra till trendförflyttningen genom beteendeförändringen. Människor är mer villiga att förändra sitt beteende vid byte av bostad eller annan livsförändring. Intervjupersonens upplever att fastighetsutvecklare idag är begränsade av PBL och fast i gamla strukturer vilket i stort begränsar utvecklingen. Exempelvis måste ett visst antal kvm förråd byggas per lägenhet och alla byggnader måste försörja sig själv med el.

Utmaningar och incitament för fastighetsutvecklaren

En utmaning intervjupersonen ser är att fastighetsutvecklare upplever en osäkerhet i om de kan få sina lägenheter sålda då de ej erbjuder en parkeringsplats till varje boende. Vidare tror intervjupersonen att antalet individer som väljer bort projektet av den anledningen är liten i kontexten och därav är det inte ett problem. En annan utmaning är samarbetet och rollfördelningen mellan aktörer. Intervjupersonen menar att det behöver utformas utifrån respektive projekt och områdets specifika förutsättningarna. Vidare tros incitamenten vara att bygga färre parkeringsplatser, få nöjda kunder, vara en attraktiv fastighetsutvecklare och att minska sin klimatpåverkan.

Expert 4

Syn på pågående trendförflyttning och aktuellt inom mobilitet

Intervjupersonen poängterar att det pågår en förändring i våra trafik- och rörelsemönster.

Behovet av att äga en bil förändras och större vikt läggs vid fordonsslag och hur det drivs. För att det som nu planeras ska vara aktuellt om 100 år kan planeringen inte ske som tidigare, ett helhetsgrepp behöver tas som inkluderar mer mobilitet än bil- och cykelparkering. Trender som observerats är att mikromobiliteteten ökat och att individer inte vill äga sin bil idag.

Parkeringsplatser kommer inte vara attraktiva i framtiden och fastighetsutvecklare borde inte tvingas göra investeringar som inte är ekonomiskt hållbara.

Utmaningar och möjligheter med utvecklingen av mobilitetshubbar

En mobilitetshubb är aktuell då utbudet på parkeringsplatser idag inte möter efterfrågan. Det finns möjligheter att utveckla användarperspektivet i samverkan med andra aktörer som har insyn i mobilitetsutvecklingen. Intervjupersonen menar att drivkrafterna bakom utvecklingen är att hushålla med resurser samtidigt som det är ekonomiskt gynnsamt för alla inblandade aktörer. Det finns ett stort värde och en flexibilitet i de samnyttjande som skapas.

Den största utmaningen är att få aktörer att våga. Det är viktigt att få med sig de beslutande politikerna vilket ses som en utmaning. Främst då de är obekväma i att fatta beslut om nya lösningar. Ytterligare en utmaning är att bli konkret i vad som menas med en mobilitetshubb och hur aktörer och användare kommer påverkas. Eftersom det än inte finns data på kalkylens och områdets påverkan av en mobilitetshubb, har en viktig del varit att etablera reservplaner som säkerställa realiseringen. En fördel är att projektet utvecklas i etapper vilket möjliggör att initialt testa, utvärdera och förändra i nästa etapp.

Hur fastighetsutvecklarna svarar upp för trendförflyttningen

Upplevelsen är att fastighetsutvecklare engagerar sig i olika grad. Vissa har visat nyfikenhet men de flesta är osäkra på rollfördelningen och den ekonomiska påverkan vilket skapat en motstridighet initialt. Ett flertal är även osäkra på om bostäderna kommer kunna säljas eller hyras ut samt hur kunden kommer påverkas. De flesta inser att frågan om mobilitet berör fastighetsutvecklare och kommer vara viktigt i framtiden för att attrahera kunder.

Utmaningar och incitament för fastighetsutvecklaren

En utmaning är att överge de historiska och våga testa för att lära, trots att en viss osäkerhet skapas då det än inte finns tydliga bevis på effekt och eventuella konsekvenser. Vid utveckling av en ny stadsdel är det viktigt att ta ansvar och framtidssäkra byggnationen.

Intervjupersonen ser en möjlighet att som kortsiktig fastighetsutvecklare överlåta en attraktiv byggnad till bostadsrättsföreningen. Idag överproducerar fastighetsutvecklare kostsamma parkeringsplatser vilket blir en kostnad som tillfaller bostadsrättsföreningen och slutkunden.

Vidare menar intervjupersonen att en långsiktig fastighetsutvecklare har en möjlighet att utveckla något långsiktigt hållbart och flexibelt som möter de framtida behoven.

Expert 5

Syn på pågående trendförflyttning och aktuellt inom mobilitet

Intervjupersonen anser att trendförflyttningen är jättespännande. Det är viktigt att människor förändrar sina resvanor för att bidra till klimatet och en bättre framtid.

Intervjupersonen säger att det idag pågår ett förankringsarbete hos politikerna och fastighetsutvecklarna, parallellt med detaljplanearbetet. Den största utmaningen inom mobilitet är att få beslutfattare, både politiker men också inom fastighetsbolagen, att släppa det som historiskt fungerat och våga testa nya lösningar. Mobilitetsutvecklingen ska inte hindra människor från att bo, arbeta, besöka eller resa till en plats, snarare tvärtom.

Utmaningar och möjligheter med utvecklingen av mobilitetshubbar

Intervjupersonen menar att möjligheterna är stora då utvecklingen av mobilitetshubbar är grunden i att kunna samnyttja parkeringsplatser och en förutsättning för att visionen för mobiliteten i Forsåker ska kunna nås. Utmaningen är att säkerställa att mobilitetshubben fungerar över tid och ständigt utvecklas för att möta kundens behov.

Hur fastighetsutvecklarna svarar upp för trendförflyttningen

Intervjupersonen upplever att fastighetsutvecklarnas engagemang varierat men att inställningen den senaste tiden har förändrats till de positiva. Det tros främst beror på att frågan blivit mer aktuell och relevant i samhället. De inser att det är en viktig fråga men är fast i gamla strukturer.

Fastighetsutvecklare upplever även att de inte kommer få sina bostäder sålda utan att kunna erbjuda en parkeringsplats till alla.

Utmaningar och incitament för fastighetsutvecklaren

Intervjupersonen anser att det finns stora möjligheter i att behöva bygga färre parkeringsplatser och därav mindre kostsamma bostäder. Detta påverkar både kunden och fastighetsutvecklaren.

Den största utmaningen är att våga testa något nytt och släppa det gamla. Det krävs konkreta exempel för att illustrera och förklara pedagogiskt hur individen kommer påverkas. Information till kunderna kommer att vara avgörande. Är de inställda och informerade om situationen från start kommer det inte uppstå problem senare.

Expert 6

Syn på pågående trendförflyttning och aktuellt inom mobilitet

Trendförflyttningen i samhället ses som nödvändig men det går fortfarande för långsamt. Det finns en långt resa att göra då trafiken behöver minska och inte enbart elektrifieras.

Elektrifieringen innebär en lägre tröskel i branschen då i princip samma affärsmodeller användas. Intervjupersonen menar att det finns en skillnad i inställning till mobilitet nu gentemot för 10 år sedan. Då ansåg företag att de var hållbara och inte behöver förändra sig.

Idag behöver visionärer inte längre kämpa lika hårt för att få in mobila lösningar då det är mer etablerat. Det krävs en förändring av parkeringsnormen som begränsar utvecklingen. Enligt intervjupersonen är branschöverskridande samarbeten viktigt. Gothenburg Green City Zone är unikt då Volvo säger att bilen inte har en självklar plats i den framtida staden.

Utmaningar och möjligheter med utvecklingen av mobilitetshubbar

En möjlighet menar intervjupersonen är att trafik avtar i städerna vilket skulle påverka klimatet.

Mobilitetshubbar är ett verktyg i omställningen och är helt nödvändig.

En utmaning är att ändra individernas beteende vilket inte kommer ske enbart för att tjänsterna finns samlade på en plats. Intervjupersonen tror att närhet är viktigt och att det i en stad troligtvis är bättre med fler platser som tillgängliggör mobilitetstjänster. För en stadsdel kan större byggnader fungera i kombination med mindre. Placeringen av tjänsterna och erbjudandet mot kund behöver utvecklas med noggrannhet och i nära samarbete med användarna. Det är viktigt att mobilitetshubben inte utformas som ett parkeringshus där fordon staplas på varandra och blir oattraktiva och otrygga.

Hur fastighetsutvecklarna svarar upp för trendförflyttningen

Upplevelsen är att flertalet har engagerat sig men att deras roll är oviss vilket skapar en osäkerhet. Fastighetsutvecklarna visar att de vill och ser ett incitament i att främst förbättra sitt varumärke. Samhället har under en lång tid befunnit sig i en högkonjunktur men det kommer förändras. Investeringsmässigt är parkeringsplatser oattraktiva ytor och en ogynnsam både investering och markanvändning. Den alternativa markanvändningen skulle minska bidrar dessutom men både sociala och miljömässiga värden.

Utmaningar och incitament för fastighetsutvecklaren

Intervjupersonen ser inga risker för fastighetsutvecklare då riskerna balanseras av fördelarna.

Att vara tidig i utveckling innebär kontinuerliga justeringar utifrån efterfrågan vilket kan ses som en lärdom eller merarbete. Tidigare har kunden inte efterfrågat mobilitet men det håller på att förändras vilket innebär en konkurrensfördel för fastighetsutvecklaren. Det finns dessutom en konkurrensfördel gentemot kommunen. Kommunen ska ha ett allmänintresse och ska väga in hållbarhetsaspekter vilket gynnar fastighetsutvecklare som är innovativa. Det är dessutom billigare att investera tidigt än att göra det för sent.

Expert 7

Syn på pågående trendförflyttning och aktuellt inom mobilitet

Trendförflyttningen är en nödvändighet då världen kräver det och samhället behöver frångå de fossildrivna. Samtidigt måste elförsörjningen bli mer robust, de eldrivna fordonen behöver bli mer tillgängliga för användarna och synkas med efterfrågan. Idag finns en för stor tro på att tekniken ska få samhället att nå klimatmålen men det inte kommer att räcka, en beteendeförändring och minskat resande krävs. Framtidens mobilitet bör beaktas redan i planeringsskedet av en stadsdel eller fastighet då det är svårt och dyrt att förändra befintlig byggnation. Intervjupersonen menar att slutkunderna är förberedda på trendförflyttningen, svårigheterna är hur samarbetet och rollfördelningen ska ske.

Utmaningar och möjligheter med utvecklingen av mobilitetshubbar

Intervjupersonen ser mobilitetshubbar som en trend som möjliggjorts av digitaliseringen. Det är en del av den framtida, moderna stadsdelen och ett steg mot hållbara transporter.

Möjligheterna intervjupersonen ser är att förändra bilnormen och att erbjuda hållbar mobilitet till fler. Mobilitetshubbens roll i samhället kan utvecklas till en förlängning av stadslivet och skapa sociala värden utifrån en flexibel utformning.

Idag finns en stor utmaning i att förändra den starkt rotade sociala norm kopplat till bilägande.

Då syftet inte är att bilens behov inte ska ersättas med ett transportslag utan med flera, är det viktigt att verka nära kund och erbjuda tjänster på olika nivåer med konkurrenskraftiga erbjudanden. Därav blir den inbördes konkurrensen mellan transportslagen viktig. Det finns idag osäkerheter i mobilitetshubbens ägande, drift, innehåll och att utveckla en lämplig affärsmodell utifrån platsen och involverade aktörer. Intervjupersonen menar att bristen på övergångsavtal för byggnad och tjänst skapar en osäkerhet och är en utmaning. Det krävs kapital för nya tjänster att ha möjlighet att konkurrera mot den privata bilen.

Hur fastighetsutvecklarna svarar upp för trendförflyttningen

Intervjupersonens uppfattning är att vissa svarar med nyfikenhet men de flesta med rädsla och oro över deras roll. Engagemanget skiljer sig mellan fastighetsutvecklaren med ett långsiktigt och kortsiktigt perspektiv. De med ett långsiktigt perspektiv ser ett långsiktigt värde i utvecklingen och är villiga att testa, trots en osäker framtid. Vid ett kortsiktigt perspektiv upplevs de mer osäkra då det kortsiktiga ekonomiska värdet ännu inte är fastställt. Varje fastighetsutvecklare måste bestämma vilken mobilitet de vill erbjuda sina kunder. Oavsett perspektiv är det en viktig ingrediens för en fastighetsutvecklares attraktivitet.

Utmaningar och incitament för fastighetsutvecklaren

Intervjupersonen menar att det finns incitament för fastighetsutvecklare att vara attraktiv samt i att det skapas sociala värden. Utmaningen är att fastighetsutvecklare vill känna en trygghet och långsiktighet i sin investering. De vill säkerställa lönsamheten i en ny lösning jämfört med en traditionell lösning. De kostnader som mobilitetshubben medför behöver ställas mot redan kända kostnader för att konkretisera värdet, alternativt att värdera det sociala värdet som adderas. Exempelvis kan kostnaden för att tillhandahålla ett cykelrum som inte genererar en intäkt ställas mot att bygga parkeringsplatser som genererar en intäkt långsiktigt. Dilemmat är om den intäkten är tillräckligt stor för att motivera investeringen och överstiger de sociala och miljömässiga värden som gör fastighetsutvecklaren attraktiv och aktuell.

Övrigt

Forsåker står inför svårigheter gällande samarbete och samsyn kring vad mobilitet är samt hur det kommer porträtteras i området. Att kommunens trafikenhet och tekniska förvaltning inte är involverade i utvecklingen ses som en risk.

Expert 8

Syn på pågående trendförflyttning och aktuellt inom mobilitet

Intervjupersonen menar att pågående trendförflyttning mot ett mer mobilt samhälle sker snabbt baserat på två trender som båda påverkar transportsystemet: digitalisering och hållbarhet. För att klimatmålen ska uppnås till 2030 är det bråttom och det kommer inte räcka med enbart elektrifiering av transportsystemen. Intervjupersonen menar att elförsörjningen inte är tillräcklig och att det kommer ta tid att byta ut fordonsflottan. Biltrafiken måste minska med 20% och tillgänglighet bör prioriteras framför rörlighet. Det är tillgängligheten som är nyttan när städer planeras vilket medför att de onödiga transporterna måste minska.

Intervjupersonen menar att antalet fastighetsutvecklare som vill diskutera mobilitet har ökat

Intervjupersonen menar att antalet fastighetsutvecklare som vill diskutera mobilitet har ökat

Related documents