• No results found

5. Resultat

5.2 Intervjuer

Mitt syfte var vidare att studera hur elever, som ofta nyttjar studiecentret, upplever och beskriver lärmiljön där och vilka faktorer som de tyckte var viktiga för deras lärande där. Jag ville även studera hur lärande situeras för dem och vad de ägnar sin tid åt där. Jag började med att fråga eleverna hur ofta de nyttjade studiecentret för att bekräfta mitt urvalskriterium.

Alla sex respondenterna besökte studiecentret vanligtvis varje dag och några av dem var där flera gånger per dag. Fyra av eleverna hade många håltimmar i sitt schema där övriga klasskamrater var på kurser som dessa inte läste. Det var en av anledningarna till att de har möjlighet att tillbringa mycket tid i studiecentret.

5.2.1 Vad gör elever i skolans studiecentrum och hur mycket är skolrelaterat lärande?

Fyra elever ger en tydlig bild av att de är där för att arbeta, ”plugga” helt enkelt. De har alltid något i åtanke som de ska arbeta med när de går till studiecentret. För det mest får de gjort uppgifterna eller så blir de i alla fall påbörjade. De har fokus på att jobba när de är i

även grupparbeten. Det är på helt eget initiativ som man går till studiecentret. Det är både under håltimmar och under lektionstid då man har fått tid att disponera över själv, för ett större och mer omfattande arbete.

Två nämner att tillgängligheten till information är bra i studiecentret. Det finns tidningar, böcker, ett helt bibliotek och Internet. Man ägnar mycket tid åt att söka information. Så här beskriver en elev det hela.

Respondent 1: Ja, vad har jag gjort, jag var där för någon dag sedan och jag har sökt böcker där för något filosofiearbete. Jag har varit där och sökt information på datorn om någon

konstrecension. Så det är väldigt mycket sånt, man söker mycket.

Vidare beskriver de att de kopierar och skriver ut på kopiatorn, lånar böcker och tittar i fackböcker och specialtidningar. En säger att man oftast söker på nätet eller så har man med kursböckerna eller material från lärarna, denna elev upplever att man sällan använder böckerna där. Flera andra elever visar på en annan bild, de använder både facklitteratur och skönlitterära böcker i kombination med andra källor.

De beskriver sitt eget arbete med olika skoluppgifter, de har arbetat med tentamensuppgift i engelska, ”pluggat” spanska glosor och grammatik, letat efter recept för ett visst tema i receptböcker, letat på google till ett filosofiearbete, läst från Nk boken, jobbat med

grupparbete om staden och framtiden, tränat på power point presentation, arbeten i Sv osv.

Det verkar som att de bara ibland tar hjälp av läraren i studiecentret. De berättar att de tar hjälp av lärarna för det mesta när det gäller matematikuppgifter övriga arbeten anser de sig bättre klara av själva på egen hand. De framhåller matematiken som konkret exempel där man fått hjälp av just lärarna, två nämner också att man fått hjälp med sina skrivande uppgifter av lärarna. Några av eleverna säger att just deras matematiklärare har uppmanat dem att gå till studiecentret. Flera av eleverna har haft stor nytta av att matematiklärarna funnits i

studiecentret. De beskriver att det varit bra att få det individuellt förklarat för sig. Det framkommer också att matematikkurserna kräver att man inte ”sackar” efter och att man arbetar vid sidan av lektionerna för att hinna med i tempot och att det är stora klasser. Två nämner att de har kompisar som nyttjar just matematiklärarna och de tycker att det är jättebra att det finns lärare till hands ifall man skulle behöva hjälp trots att de inte så ofta nyttjar dem i de övriga ämnena som de känner att de klarar av bättre på egen hand.

Studiecentret verkar också fylla en funktion vid förberedelse av redovisning.

Respondent 2: Jag tycker det finns liksom allting där, ganska mycket bord, det finns alla, det finns böcker, allt sånt, sen har man ju dom här när man kan gå och träna på redovisning. Den har vi utnyttjat jättemånga gånger, det här det finns en dator och typ en kanon som vi har använt. Vi har liksom gått igenom vår PowerPoint. Det enda som är lite nackdelen med det är att man kan inte vara som så högljudd där, när man tränar, för det hörs ju ganska tydligt, det är enda nackdelen.

Två berättar att de använder studiecentret i första hand för att pausa från lektionerna och de använder tiden för att läsa böcker, upptäcka nya böcker eller läsa dagstidningen. Man

använder studiecentret till att pausa, ta rast men det framträder också en bild av att den har en social funktion enligt de två nedanstående elevsvaren på min fråga om de vet vad de ska göra när de kommer till studiecentret.

Respondent 3: Ja, då vet, då är jag inställd mest på arbete men också för att om jag ser någon bekant så kan jag förväxla några ord.

Respondent 4: … så kanske jag kommer hit för att lätta på sinnet ta bort vissa tankar.

Den verkar ge möjlighet till att hitta en ”frizon” från en mer problematisk plats att vara på.

5.2.2 Hur placerar de sig i lärmiljön?

På frågan om de går dit med andra eller om de går dit själva ger de en mer varierad bild. Alla går till studiecentret ofta själva men hälften av dem går även lika ofta dit tillsammans med kompisar. När man går tillsammans kan man sitta bredvid varandra som sällskap men det är ändå det egna arbetet man jobbar med.

Var elever placerar sig är beroende av vad de tänkt göra, om de kommer att behöva en dator eller ej. Det är mycket ofta arbete vid datorerna för nästa alla. Det pågår en ständig jakt att hitta datorer att arbeta med på skolan och i studiecentret finns de lättillgängliga men ofta händer det att de inte är lediga. En elev har en egen dator och använder nätverksuppkoppling för den i studiecentret.

De framträder också en uppfattning om den pedagogiska verkstaden bland eleverna. Genom att placera sig i den pedagogiska verkstaden så är det en markering till lärarna att man vill ha hjälp. Det bli en typ av markering att man är mottaglig för lärarhjälp om man placerar sig där säger någon.

Respondent 1: Där känns det lite mer seriöst så där brukar inte vi vara för det känns som om man ska få hjälp på något sätt.

Respondent 2: Jag vet inte riktigt, det är mest matten man behöver hjälp med. Om man sitter och jobbar med historia eller samhälls så är det bara att läsa och fatta, för mig i alla fall, så att det är mest matte jag behövt, jag tror inte jag använt någon annan del faktiskt.

Flera uppskattar att det ”tysta rummet” finns.

Respondent 2: Där har vi någon gång läst igenom våra retoriktal Intervjuare: För varandra då?

Respondent 2: Nej bara tyst så här för oss själva. För att få så här liksom superkoncentration.

Intervjuare: Var sitter du vanligtvis i rummet när du är där? Var känner du dig bekväm där i hela lokalen?

Respondent 5: Om jag inte jobbar på dator då brukar jag sitta i det där rummet bredvid, det där lilla tysta rummet där dom har en sån där bordslampa och det tycker jag är bra. Man kan lyssna på musik och jobba och annars om man jobbar i grupp då brukar man sitta i de där fyra borden som är placerad i mitten av rummet.

Den utåtriktade verksamheten ”aktivitetshörnan”, nämner en som något bra, att det arrangeras saker där är bara positivt.

5.2.3 Vilka faktorer i denna lärmiljö uppfattar de som viktiga för deras lärande?

Alla eleverna svarar med stor säkerhet ja, på frågan om de tycker att de lär sig något där men att beskriva vilket lärande som sker är svårare.

Intervjuare: Tycker du att du lär dig något här?

Respondent 2: Jo, men vad är svårare att precisera. Det är lite svårt alltså, jag lär mig väl inte mer än någon annanstans, det enda är väl att jag får det hära lugnet när jag går dit.

Respondent 6: Alltså för min del så har jag mycket otroligt stor nytta av det och min alltså om jag inte haft studiecentret då hade min mattekunskap inte varit lika bra! Och sen hade jag vet inte det är mycket roligare att gå till skolan också. Förut hade jag hål, jag visst att jag kunde plugga förut men det var inte lika stor grej att plugga på hålen men nu är det ju som att oj vad kul och gå till studiecentret, jag tycker det är jätteroligt. Det blir som en annan miljö som i själva skolan.

Respondent:5: Det är ju som en lektion när man är där. Det är ju inte som att sitta hemma alls och plugga det är ju tyst och man är i skolan och man gör det man ska typ i en halvtimme och sen går man så det är jättebra.

Respondent 2: Det är skönt liksom, där behöver man inte lyssna på någon. Där har man liksom sig själv, man måste liksom tvinga sig själv och förstå . När man sitter på en lektion är det ofta okoncentrerat och folk orkar inte man är hungrig man är trött man är less.

Det är både ett individuellt och ett socialt lärande kommer en fram till.

Intervjuare: Men just vad det är som sker där, vilket typ av lärande, är lite svårt att greppa för mig. Det sker ett lärande men är det flera olika sorters lärande?

Respondent 3: Jo det är nog flera olika sorters lärande både det sociala och det egna lärandet, om man bakar ihop det så får man just det, så får man det som studiecentret erbjuder, ja, då blir det en fin kaka!

Det är det individuella arbetet som tar vid i studiecentret men styrning av arbetsuppgifter och genomgångar sker i klassrummet. Eleverna uttrycker även att det finns ett större utrymme för socialiserande former än i ett klassrum och att man även ser ett socialt lärande där eftersom man kan mötas och prata med varandra på ett annat sätt.

5.2.4 Hur uppfattar eleverna, som går dit regelbundet, den erbjudna lärmiljön?

Det framkommer på flera håll att eleverna verkar behöva en lugn miljö för att kunna tänka och slutföra sina uppgifter och den miljön finner de i studiecentret.

Respondent 1: Det är mer självständigt i studiecentret.

Intervjuare: Självständigt kan du utveckla det?

Respondent 1: Det är väl, man får hjälp om man vill ha det men det känns väldigt mycket som att det liksom är upp till mig att göra det, ingen, jag kan lyssna på musik om jag vill, ingen flåsar mig i nacken och ingen ser.

Intervjuare: Så när du jobbar får du göra på ditt personliga vis?

Respondent 1: Ja

Intervjuare: I klassrummet, är det inte samma frihet eller?

Respondent 1: Nej, absolut inte.

Intervjuare: Hur är det där då?

Respondent 1: Där är det väl mer att läraren, det är mycket folk, det är nästan lite livligare där, för vi är en ganska stor klass oftast, vi är typ trettio elever och då blir det ju mer intryck.

Alla elever uppfattar att den stora skillnaden mellan klassrumsmiljön och studiecentrets lärmiljö är att till studiecentret går man på eget initiativ, det är mer otvunget, men till lektionerna måste man alltid gå oavsett om man är trött eller inte inställd på att arbeta. Alla elever framhåller också att det är tystare, lugnare och man kan koncentrera sig bättre i studiecentret. Det är inte lika livligt som i rasthall och i klassrum med många

störningsmoment.

Respondent 1: Men det är väl stor skillnad för det är ju formellt, hur ska jag säga, det är ganska, det är otvunget, man får göra vad man vill där men ändå så är det en skolmiljö.

Det verkar som att eleverna nyttjar studiecentret i en speciell fas av skolarbetet. De går till studiecentret för att bearbeta uppgiften när de fått klart för sig vilka ”ramar” som gäller.

Respondent 5: I klassrummet är det lättare att be om hjälp, läraren kanske förklarar för en men om man redan har fått den här uppgiften så är det kanske bättre att gå till studiecentret och jobba tycker jag, för i klassrummet så blir man ju så här störd av alla andra man pratar och man ja gör lite vad som helst och i studiecentret då gör man som ändå, dit har man gått på eget initiativ typ.

Respondent 5: Det är ju tystare man känner ju inte alla som är där och man går dit ensam och man går dit för att jobba, alla är ju där för att jobba så det är ju inte som störig stämning eller så.

Alla eleverna tycker att de kan nyttja hela dagen i skolan på ett bättre sätt och man får mer tid till fritid. De kan använda håltimmar till att arbeta med läxor som de annars hade behövt vänta med att påbörja tills de kom hem men också ta en nödvändig paus från skolarbetet och ägna sig åt läsning. En säger klart och tydligt att kunskaperna förbättrats med hjälp av

studiecentret. De upplever även att studiecentret bidrar till ökad trivsel.

Respondent 3: …då hade jag varit tvungen att använda mera fritid till att göra skolarbeten och skolläxor.

Respondent 4: Så jag måste annars vänta till dagens slut innan jag kommer hem, så här att jag måste påbörja, det är i alla fall någonting, så kollar jag senare när jag är hemma, då ökar det mer.

Intervjuare: Om det inte hade funnits där?

Respondent 2: Det hade varit lite tråkigt biblioteket är ju som centrum i hela skolan. Man är där i stort sett varje dag.

Detta citat visar på att ett samspel i studiecentret kan uppkomma mellan andra än sina klasskamrater.

Intervjuare: Brukar du någon gång ta hjälp av andra elever som sitter där eller blir man väldigt anonym eller hur känner du dig i studiecentret?

Respondent 6: Nä, alltså jag, jag brukar fråga vem som helst, förut var jag lite mer blyg och när jag gick i ettan typ, då vågade man inte fråga någon annan elev men nu bryr jag mig inte om det.

Alla uppfattar att lärmiljön i studiecentret är positiv. De lyfter fram den hemtrevliga

atmosfären där, att det är tillgängligt, alltid öppet. Att det är centralt placerat och att det finns en kunnig bibliotekarie där och lärare till hands.

Respondent 6: Den är underbar! Du vet alla är så positiva och dom vill hjälpa dom finns alltid där och jag vet inte, det är som bara och bibliotekarien också hon bar hon är ju också med och hjälper till och bara hela miljön och allting, alla ställer upp för alla det är som konstigt lärare har som oftast inte tid för de har ju sina lektioner och annars rättar dom prov eller någonting.

Respondent 1: Men det finns mycket böcker och jag tycker om att vara kring böcker, jag vet inte varför, det är ganska otvunget att vara där, folk är där för olika anledningar, och det är liksom alltid öppet och det är väldigt tillgängligt.

Intervjuare: Vad tycker du om hela miljön?

Respondent 4: ….nu skulle jag nog säga hemtrevligt.

När jag avslutar med att fråga vad de uppskattar allra mest i studiecentret om de skulle tvingas att välja ut någonting svarar de så här

Respondent 3: Uppskattar mest… ja, jag skulle nog säga den där pedagogiska verkstaden, bibliotekarien och alla lärare som finns där till hands.

Intervjuare: Så personalen är viktig?

Respondent 3: Jo, personalen absolut! Bibliotekarien, att det finns personal där och att det finns ett tyst studierum. Jo, ett tyst studierum och den där studion. Studion, att det är datorer, att man kan få helt tyst och personalen. Ja de är också viktiga och bidrar till lärandet så man alltid kan fråga dem om det uppstår något.

Respondent 2: Det är nog att man kan få hjälp att det finns liksom resurser för det. Mm, det tror jag.

Intervjuare: Det är viktigt fast du inte använder det så mycket nu?

Respondent 3: Jo, det är viktigt att veta att det finns där.

Respondent 5: Det skulle väl va det här lilla tysta studierummet då, för datorer finns det ju lite överallt lite här och var ändå.

Det framkommer ganska tydligt att majoriteten av eleverna tycker att det är personalen som är det viktigaste. Vetskapen om att de kan få hjälp på en gång om det skulle behövas både med stort som smått är värdefull. På andra plats kommer att man kan hitta tystnad här, en lugn plats där det är lätt att koncentrera sig.

5.2.5 Sammanfattning av intervjuer

Eleverna kommer till studiecentret i huvudsak för att ”plugga”. Någon kommer dit i första hand för att pausa från skolarbetet genom att läsa böcker eller tidningen. Alla går oftast dit själv men det är även vanligt att man går dit med andra för att göra grupparbeten. Hur de placerar sig varierar efter vad de ska göra. Två framhåller den pedagogiska verkstaden. En föredrar borden i grupprummen. En föredrar tysta rummet och två sitter ofta vid en dator. Alla tycker att det sker ett lärande där men vilket lärande är svårare att precisera. De bearbetar skoluppgifter, de söker mycket, både i böcker och med dator. Eleverna framhåller att

lärmiljön i studiecentret jämfört med klassrummet är att den är mer otvungen. Det är tyst och lugnt och man kan koncentrera sig bra här.

Alla går till studiecentret med en förutbestämd anledning. De upplever att genom att nyttja tiden under skoldagen i studiecentret så får de mer tid till fritid hemma. Man tar mest hjälp av matematiklärarna i den pedagogiska verkstaden och majoriteten av eleverna tycker att det bästa med hela konceptet är att det finns personal till hands. Med personal menar de både skolbibliotekarie och de schemalagda lärarna. Eleverna tycker att atmosfären som råder i studiecentret påverkar deras studiesituation positivt.

Related documents