• No results found

Intervjuer

In document Lek som verktyg för lärande (Page 29-35)

Genom bearbetning av begrepp använder Carrie leken som stöd för att barnen skall kunna uppfatta betydelsen av de olika begreppen. Hon använder sig själv som redskap genom att gestalta innebörden av dem. Barnen får även gestalta vissa av begreppen, genom att exempelvis låta som ett djur eller visa hur djuret ser ut. Carrie diskuterar mycket med barnen och de får vara med och svara på hennes frågor och när de pratar om kläder får barnen visa vilka kläder de har på sig.

4.1.6 Sammanfattning av observationerna

Genom observationerna har det visat sig att pedagogen använder leken i undervisningen på ett antal olika sätt. De mest förekommande var gestaltning av berättelser, sånger och rörelser, variation av röstlägen och bearbetning av begrepp. Barnen visar tydligt att de uppskattar de olika leksituationerna genom att de skrattar och deltar i alla undervisningsmetoder. I bearbetningen av begrepp av olika slag får barnen en tydlig förståelse för vad saker och ting är, genom att pedagogen på ett lekfullt sätt visar betydelsen av begreppen både genom gestaltning och på konkreta föremål. Många av de olika metoderna går hand i hand. När pedagogen använder sig av sång och rörelse behandlar de även begrepp av olika slag, samtidigt som när de använder sig utav variation av röstlägen leker de med sånger och rörelser.

4.2 Intervjuer

Här presenteras resultaten av intervjustudien där frågeställningen om vad pedagogerna anser om lek i undervisningen besvaras. Det kommer exempelvis att handla om leken som motivation för lärande, lekens betydelse samt pedagogens användande av lek i undervisningen.

4.2.2 Ge barnen möjlighet till att leka

barnen var ute på rast. Carrie förklarar leken som viktig för alla människor, då leken är ett sätt för barnen att utforska sin omvärld. Lek i undervisningen, för Carrie, är att exempelvis att dramatisera olika roller.

Carrie säger att barn är lekfulla och tycker det är roligt att leka, genom att barn leker blir de mer positiva och vill utforska sin omvärld. När barn leker, visar de att barnen mår bra och är friska. Hon förklarar att barnen bearbetar en rad olika saker när de leker, först och främst bearbetar de vad de har lärt sig. Barnen handskas även med olika känslor och kan bearbeta stress. Exempelvis ifall ett barn har det jobbigt hemma, kan leken vara ett verktyg för barnet att bearbeta detta. Leken är viktig för alla människor och får barnen inte tillräckligt med möjlighet till att leka, kan det sluta med att barnen börjar bete sig konstigt eller helt tappar intresset för att leka. Hon menar att pedagoger, föräldrar och barnvakter måste låta barnen vara barn genom att de får leka. Leken i förskolan är otroligt viktig för barnen, då hon vet att barnen behöver få komma till förskolan och leka. Det är leken som motiverar barnen att gå till förskolan, för att det finns leksaker där såsom bildäck, kapsyler och klossar. Det negativa med lek i undervisningen är att de inte har tillräckligt med tillgång till leksaker. Om Carrie går ut ur klassrummet en stund, är oftast barnen osams och bråkar om de få leksakerna som finns.

När barnen klarat sin arbetsuppgift låter hon alltid barnen få leka, då hon tycker att undervisningen skall bestå av cirka 70 % lek. Där 50 % är fri lek respektive 20 % som är styrd lek. När Carrie vill använda lek i undervisningen brukar hon välja att använda sig av dramatisering. Barnen får då prova på olika roller, det kan handla om att de får gestalta en familjeroll, exempelvis gestalta mammarollen. Samtidigt som barnen leker får de lära sig om hur det är att vara en mamma som lagar mat. Hon använder sig även av musik och rörelse, som är en del av den afrikanska kulturen. Där olika låtar och texter hjälper barnen att utvecklas socialt, där de får ta lärdom om vilka beteenden som är acceptabla respektive icke respektabla i det samhället barnen lever i. Sagoberättande och dans är

också aktiviteter som används i den lekfulla undervisningen, vilket barnen tycker mycket om.

Personligen tycker Carrie att leken är viktig för barnen, som barn ville hon leka mycket men gavs inga större möjligheter till det. Hennes barnvakt var sträng och hon fick absolut inte bli smutsig när hon lekte. Därför leker hon mycket med barnen i klassen och även med sitt eget barn. Hon berättar att man skall låta barnen leka och göra vad de vill när de leker, hon säger om sin dotter: “When she comes home dirty, I really enjoy. Because I really know that she have enjoy her day and she played.”

Carrie tycker att de vuxna i barns omgivning måste låta barnen vara barn, genom att ge dem möjlighet till att få leka. Vare sig det är föräldrar, pedagoger eller andra i barns omgivning, måste de vuxna låta barnen leka. Hon säger att leken är ett sätt för barnen att bearbeta det som de tidigare lärt sig, samt att de via leken kan bearbeta olika känslor och stress. Leken är även en motivationskälla för barnen att gå till förskolan, då hon vill att undervisningen skall bestå av cirka 70 % lek. Hon tycker att barnen utvecklas socialt genom att ha lek i undervisningen. Ett lekfullt lärande är för Carrie att använda sig av sång och rörelse, drama, dans och sagoberättande.

4.2.3 Lek skapar aktivitet och motivation

Intervjun tog cirka sex minuter, då vi satt utomhus när barnen hade rast. Från början ville inte Irene medverka i intervjun, men ångrade sig efter ett par dagar. Irene tycker att barn lär sig genom att härma andra, vilket ofta sker när man sjunger rörelsesånger. Hon förklarar leken som motiverande för barnen, då de genom leken blir motiverade och skapar lust att lära.

Irene säger att man som pedagog måste starta skoldagen med att sjunga och dansa, så att barnen blir motiverade och på så sätt fångar man barnens uppmärksamhet och lust att lära. Att använda lek i undervisningen öppnar barnens sinnen och gör dem aktiva. Samtidigt som att leken gör att

undervisningen på det sättet blir flexibel. Det viktigaste med lek i undervisningen är att barnen blir motiverade och aktiva, det är saker som Irene nämner ett flertal gånger. För att få barnen motiverade och aktiva tycker Irene att sång, dans och rörelser bör användas i undervisningen. Exempelvis sjunger de en sång som handlar om ett träd, då de samtidigt får härma pedagogen och låtsas vara ett träd. Hon menar att barn lär sig genom att imitera andra människor.

Irene säger att det är genom leken som pedagogen ges tillfälle att aktivera och motivera barnen, då detta gör att barnens uppmärksamhet fångas upp och barnets lust för att lära ökar. Hon tycker även att leken öppnar barnens sinne och den skapar även flexibilitet i undervisningen. Ett lekfullt lärande är för Irene att använda sig av dans, sång och rörelse. Hon påpekar att man måste inleda dagen med det, annars kommer barnen inte att bli aktiverat och motiverad.

4.2.4 Lek är en del av lärandet

Intervjun ägde rum i ett väntrum utanför rektorns kontor och tog cirka sex minuter. Vi blev avbrutna i början av intervjun, då hennes mobiltelefon ringde och hon pratade en stund innan vi kunde fortsätta. Path menar att leken är en del av lärandet, samt att leken hela tiden måste finnas med i undervisningen. Hon tycker även att det är viktigt att pedagogen är med barnen i deras lek, på deras nivå.

Barn lär sig genom att leka, exempelvis genom att sjunga, dansa, dramatisera och berätta sagor och historier. Lek är bra för barn, lek är en gåva vi fått av gud. Det är genom leken som pedagoger formar barnen. Då man som pedagog måste ha tålamod och stötta barnen i deras lek, men framförallt ge dem en möjlighet till att leka. Hon förklarar att man som pedagog måste vara på barnens nivå när vi leker med barnen, hon sa:

We react like them. We play with them, if they just jumping we are jumping with them. If they just running, we are running with them. If they crying, we are singing and cry

with them. At least you be in their shoes, at least so they can see, when teacher Martina can be like us, so they feel good.

Hon menar också att användandet av lek i undervisningen är något som skall vara kontinuerligt. Finns leken med kontinuerligt skapar den tillfälle för barnen att lära sig saker. Leken hjälper barnen att integreras och samspela med varandra. Leken gör barnen fysiskt starka och uppbyggnaden av muskler ökar. Den bidrar också till språkutveckling, då barnen kommunicerar och pratar med varandra undertiden de leker. Hur mycket man som pedagog skall använda sig av lek i undervisningen beror på hur gamla barnen är. Hon menar att de yngsta barnen behöver leka mer och många av dem går till skolan för att få leka. Även de äldre barnen behöver få ett lekfullt lärande, eftersom lek är en del utav lärandet. De behöver cirka 30-40 minuter lek, medan de yngre barnen kan behöva leka en hel dag, menar Path.

Path säger vid flera tillfällen att lek är en del av lärandet, att det hela tiden måste finnas i förskolan. Därför kan man inte ställa sig framför klassen och undervisa såsom man gör med vuxna människor. Utan det måste alltid finnas lek i undervisningen för att barnen skall trivas och må bra. Exempelvis ifall barnen skall lära sig siffror och språk, görs det genom att sjunga och göra rörelser. Då leker barnen samtidigt som de lär sig saker. Det negativa med barns lek är att det inte finns tillräckligt med pedagoger på skolgården under rasten, då barnen ofta slår sig eller börjar bråka med varandra.

Path tycker att leken hela tiden skall finnas med i undervisningen, oavsett hur gamla barnen är. Men beroende på åldern avgörs det hur mycket barnen skall ges tid att leka. Hon säger att barnen utvecklas fysiskt och språkligt genom att leka, men även att de lär sig samspela med varandra. Leken är ett verktyg för barnen att lära sig något, då sång och rörelse, drama och sagoberättande är exempel på aktiviteter där barnen lär sig något. Hon tycker det är viktigt att man som pedagog är med barnen i deras lek, genom att vara på deras nivå. Hon säger att leken är en gåva från gud och man alltid måste ge barnen möjlighet till att få leka, då leken gör att barnen trivs och mår bra.

Undervisningen måste ske på ett lekfullt sätt för att barns skall kunna lära sig något.

4.2.5 Känslan av självständighet

Doreen önskade att göra intervjun över en fika på ett café, och den tog cirka fem minuter. Doreen tycker att leken utvecklar barnen inom en rad olika områden och att leken är ett tillfälle då barnen ges tillfälle att klara av saker själva. Hon tycker att dramatisering är en undervisningsmetod som gör saker lättare att förstå. Men sång och rörelse är även undervisningsmetoder som barnen lär sig saker genom.

Genom leken skapas möjlighet för barnen att klara av saker själva, där barnen är en aktiv deltagare och pedagogen skall vara observerande. Leken bidrar, enligt Doreen, till att barnen utvecklas intellektuellt, socialt, emotionellt och språkligt. Barnen utvecklas också fysiskt, då de genom att leka utvecklar koordinationsförmågan och grov- och finmotoriken. Ifall barnen inte förstår vad pedagogen säger verbalt, menar Doreen att de använder sig av dramatisering. Exempelvis om vilka regler som gäller på skolan. Då de istället dramatiserar vad som händer om man kommer försent till skolan. Sång och rörelse är en annan del, då barnen bland annat kan lära sig om olika kulturer eller kanske om hur arbetet i hemmet går till.

En annan aspekt som Doreen tar upp är att tiden kan ställa till bekymmer för barns lek. De äldre barnen som är 5-6 år behöver ges tid till att leka, men även tid till att lära sig läsa och skriva. För de äldre barnen blir lektiden alltså begränsad, vilket Doreen tycker är negativt. Barnen som är mellan 3-4 år behöver inte lära sig läsa och skriva ännu och därför ges de möjlighet att leka mycket mera.

Doreen säger att lek är ett verktyg som pedagoger kan använda för att lära barnen något, då hon säger att det är genom drama, sång och rörelse som barn kan lära sig något på ett lekfullt sätt. Leken gör även barnen självständiga då de i leken försöker klara av saker själva. Hon tycker att leken gör att barnen utvecklas språkligt, fysiskt, kulturellt, intellektuellt, socialt och emotionellt.

4.2.6 Sammanfattning av intervjuer

Genom intervjuerna har det visat sig att pedagogerna tycker att leken är viktig för barns utveckling och lärande. Då barnen utvecklas inom en rad olika områden, exempelvis utvecklas barnen socialt då de under tiden de leker samspelar och kommunicerar med andra barn. Lek i undervisningen, är för de intervjuade, att använda sig av olika estetiska aktiviteter. Musik och dans är viktigt att ha med i undervisningen då det är en del av den afrikanska kulturen. Även dramatisering av sagor och vardagliga saker är en viktig del. Leken skapar välbefinnande hos barnen, leken är ett tillfälle för barnen att lära sig saker. Lek skall kontinuerligt finnas i undervisningen, då leken gör barnen aktiva och motiverade till att utforska sin omvärld. Samtliga barn skall ges möjlighet till att få leka, då förskolan ofta ses som en plats där barnen skall få leka. Barnens ålder är en faktor som bestämmer hur mycket tid barnen skall ges till att leka.

In document Lek som verktyg för lärande (Page 29-35)

Related documents