• No results found

4   Resultat 22

4.3   Intervjuer 33

Detta kapitel presenteras resultatet av intervjuerna med kommunikatör på utbildningsföretaget Gleerups och kommunikatör på utbildningsföretaget Lin Education. I sista delen tematiseras likheter och olikheter från intervjuerna för att skapa en överblick.

4.3.1 Intervju med kommunikatör på läromedelsföretaget

Gleerups

Kommunikatör på Gleerups berättar att marknadsavdelningen arbetar aktivt med Facebook, Twitter och LinkedIn för att skapa interaktion med sin målgrupp. För att uppnå deltagande fokuserar marknadsavdelningen på innehållet eftersom innehållet anses vara det väsentligaste i inläggen. (Lindkvist, 2016) anser att relevanta och aktuella ämnen för målgruppen är av betydelse för att publiken överhuvudtaget ska vilja delta i sociala medier. Frekvent uppdatering och timing påverkar enligt Lindkvist (2016) i vilken utsträckning deltagande förekommer. Som exempel på timing nämns att tongivande personer emellanåt deltar i sociala medier, vilket har

35%  

32%   21%  

12%  

Inlägg  som  blivit  mest  

kommenterade  på    

Facebook  &  LinkedIn.  

Baserad  på  34  interaktioner.  

 

visat sig ha effekt på målgruppens engagemang. Lindkvist (2016) förklarar att de på senare tid strategiskt har arbetat med invitering av olika typer av aktörer till deras sociala kanaler, t.ex. genom gästbloggare eller reportage som utformats tillsammans med skolor. Båda dessa

strategier syftar till att bjuda in fler aktörer till företagets sociala kanalers arena. Vidare berättar Lindkvist (2016) att Facebook, LinkedIn och Twitter används på olika sätt, beroende på vilken information som ska spridas. Twitter anses vara en snabbare kommunikationskanal, där texten ofta är kortare och interaktionen snabbare. LinkedIn betraktas vara en kanal där företagets målgrupp befinner sig och den används i större utsträckning idag jämfört med tidigare. Detta beroende på kanalens stora utveckling från att ha varit ett renodlat yrkesnätverk till att bredda sina funktioner för att tillmötesgå målgruppen. En del inlägg t.ex. information om en mässa eller liknande brukar emellanåt endast publiceras på Facebook. Liknande beskriver Lindkvist (2016) att kommunikation i form av att svara och ge feedback på publikens deltagande bedöms som en avsevärd byggsten i relationsbygget mellan företag och kund. Mycket interaktion på sociala medier handlar om service. Lindkvist (2016) anser att det gemensamma för samtliga kanaler är att relationer skapas, byggs upp och underhålls. Lindkvist (2016) säger att funktionerna som samtliga kanaler erhåller inte utnyttjas fullt ut i dagsläget.

Sammanfattningsvis betonar Lindkvist (2016) att det är av större vikt vad som delas, än hur många följare kontot har eftersom innehållet i sociala medier är den främsta källan till högt deltagande.

4.3.2 Intervju med kommunikatör på läromedelsföretaget Lin

Education

Lindberg (2016) menar att det är viktigt för förtaget att finnas på sociala medier eftersom delar av deras målgrupp finns där. Då sociala medier bygger på att kunder skapar innehåll istället för företaget, är detta även ett effektivt sätta att sprida sitt budskap genom andra. Hon anser att den samlade kompetensen i företaget genererar i att Lin Education kan använda sociala mediers funktioner och verktyg till fullo. Lindberg (2016) beskriver att företaget arbetar på olika sätt i olika kanaler, exempelvis anser hon att Twitter är en lämplig kanal för korta meddelanden medan Facebook lämpar sig bättre för spridning av event och annat kampanjmaterial. Vidare berättar Lindberg (2016) att LinkedIn används för rekrytering medan Facebook har fungerat bra för företaget att dela interna och externa event. Skapandet av deltagande på sociala medier handlar enligt Lindberg (2016) om att dela inlägg som är intressanta för målgruppen. Lindberg (2016) menar att Lin Education arbetar mycket med skapande av videos som sedan delas i deras sociala kanaler. En del videos, främst de som varit informativa, har genererat i

deltagande medan videos som utgjorts av varumärksbyggande inte har varit lika uppskattade. Lindberg (2016) menar att det är av betydelse att följarna på respektive kanal intresserar sig för inläggen eftersom det i sin tur är dem som sprider materialet vidare. Lindberg (2016) nämner att en del inlägg utgörs av betald marknadsföring på Facebook, som exempelvis videos, därav anser hon att jämförelsen av inläggens deltagande kan vara svår att jämföra.

Lindberg (2016) berättade att endast 5 % av deras besökare på hemsidan kommer från sociala källor, vilket är en siffra som inte ändras på senaste åren. Lindberg (2016) förklarar även att dagens digitala samhälle kräver att företaget måste finnas på sociala medier i någon form. Lindberg (2016) menar även att en del av målgruppen skulle förloras om deras närvaro på sociala medier inte existerat. Lindberg (2016) anser att allt inte kan värderas och menar att många bäckar små kan generera i deltagande. Lindberg (2016) förtydligar genom att berätta att olika inlägg kan få olika spridning i olika kanaler. Lindberg (2016) menar att Facebook inte är den kanal som genererar nya kunder, utan stimulerar befintlig kund i första hand. Ju större bredd som finns på företagets digitala marknadsföring desto större möjlighet finns att fånga in olika segment inom aktuell målgrupp då de olika medierna tilltalar olika typer av aktörer och deras behov.

4.3.3 Likheter och olikheter i intervjuerna

Kommunikatörerna Lindberg (2016) och Lindkvist (2016) motiverade vid intervjuerna att respektive företagen aktivt arbetar med sociala medier. De belyste vikten av att finnas tillgänglig för sin målgrupp i olika sociala kanaler. Likaväl beskrevs att olika sociala kanaler användes för olika syften och målgrupp. Det viktigaste enligt båda kommunikatörer var inte antal följare, utan att fånga upp och arbeta med den målgrupp som fanns på respektive social kanal. Ett intressant och medvetet innehåll var betydelsefullt för att intressera målgruppen. Detta var av vikt eftersom det i sin tur är målgruppen som hjälper till att sprida inlägget vidare. Det som däremot skiljde sig åt var att Lindberg (2016) ansåg att verktygen i sociala medier används maximalt av Lin Education medan Lindkvist (2016) menade att det inte utnyttjades till fullo av Gleerups.

5 Diskussion

I detta kapitel diskuteras resultatet av uppsatsens undersökning i relation till tidigare forskning. Ämnen som behandlas är sociala kanaler, inläggs innehåll, antal följare och maximalt

utnyttjande av sociala kanalers potential för deltagande.

Related documents