• No results found

Intervjuer

In document VILKEN KARAKTÄR VÄLJER DU? (Page 31-35)

5. Resultat

5.2 Intervjuer

Utifrån insamlingen och sortering av materialet från de åtta intervjuerna uppstod sex teman som antingen har en inverkan på karaktärsval eller kan kopplas till studiens frågeställningar. Dessa innefattar sårbar, komik, klädernas syfte, obehag/irritation, identifiering och önskemål. För att grundligt redogöra de nämnda aspekterna, kommer följande rubriker att beskriva dessa mer utförligt med hjälp av citat från intervjuerna.

5.2.1 Sårbar

Intervjuerna inleddes med att respondenterna fick ranka de sex karaktärerna från enkäten. Ett mönster som utmärktes bland nästintill samtliga respondenter var att de beskrev dem lättklädda karaktärerna som sårbara. Vissa respondenter uttryckte att mindre kläder på karaktärerna gör dem mer sårbara till naturen. Till exempel att de kan riva sig på en buske, bli solbrända i varma klimat eller inte kan skydda sig mot andra eventuella hot.

Att karaktärer knappt bar några kläder verkade även vara ologiskt för en del respondenter. Speciellt i äventyrsspel eller spel som involverar strider, ansåg somliga respondenter att det inte kändes realistiskt med att spela en lättklädd karaktär. Flera respondenter menar på att ifall karaktären exempelvis skulle ha på sig underkläder hade de realistiskt sätt omöjligt kunnat överleva i strider. Alltså, ansågs det mer logiskt att spela med en karaktär som har en krigsrustning i stridssammanhang, samt att kläder generellt ska passa den miljö och de uppdrag som finns i spelet.

“När de är påklädda så är det mer logiskt också, för en människa hade ju i verkligheten varit påklädd ifall hon ska skjuta på någon eller skada dem på något sätt. Då känns det mer realistiskt.” - Susanna

Lättkläddhet kopplades mestadels till sårbarhet och att vara inkapabel till att utföra uppdragen i spelen, speciellt i situationer som innefattar äventyr och strider. Flera

respondenter menar även på att de anpassar kläder beroende på sammanhanget eller uppdraget i spelet. Ifall ett speluppdrag skulle involvera festivitet eller andra situationer där strider inte förekommer gäller det att anpassa klädseln till det.

Angående kläder på karaktärerna förklarade Maja att hon väljer kläder som passar sammanhanget och går även in på att det inte finns någon logik med att spela karaktärer som är delvis nakna:

“Som sagt avklädda kvinnor eller avklädda män, när det är fighting-spel och de inte har någon krigsrustning och springer runt i underkläder, då känner jag: ‘vad är det för syfte med den här karaktären då?’. Jag hade istället valt någon med mer kläder bara för att jag tycker det ser bättre ut i sammanhanget.” - Maja

Linnea svarade liknande att även hon anpassar karaktärens kläder beroende på situationen och vad det är för typ av uppdrag man ska utföra i spelet:

“Oftast spelar jag mer äventyrsinriktade spel och det blir jättesvårt att känna att det verkligen är ett äventyrsbaserat spel om man i stort sett är helt naken, då förändras det för mig. Det finns ju klart tillfällen där man inte alls vill ha en krigsrustning i den typen av spel heller. Till exempel finns det uppdrag där man ska gå på fest och intervjua folk eller mingla med folk, då får man anpassa sin klädkod till det.” - Linnea

5.2.2 Komik

Somliga respondenter uppfattade lättklädda karaktärer som mer underhållande och humoristiska än att de framstod som sårbara. Markus förklarade att det var roligare att spela en karaktär som är minst lämpad för situationen, och tyckte därför att det var lockande att spela med den minst avklädda manliga karaktären, eftersom han upplevde att den kändes minst passande för sammanhanget. Ytterligare, ansåg han karaktärer vara mer komiska om dem inte passar in i spelets genre, alltså om spelet är dystert ville han utforma en karaktär som gestaltar motsatsen till den miljön.

Han beskrev även en egenskapad karaktär vars kropp täcktes av lysande hattar, vilket han ansåg vara väldigt komiskt. Han nämnde ytterligare att han föredrar att skapa karaktärer som ser roliga ut.

“Det här var ett sammanhang då jag fick väldigt mycket valfrihet, så jag täckte hela karaktären med hattar och gjorde den så kraftigt lysande som möjligt så att man knappt kan se omgivningen om det är mörk omgivning. Det tyckte jag var skitroligt. Det förklarar lite min infallsvinkel, att jag tycker om roliga karaktärer.” - Markus Vidare förklarade han att detta påverkar hans spelupplevelse, i och med att han spelar som en rolig karaktär blir spelupplevelsen mer underhållande.

Joel visade upp två absurda karaktärer som han själv hade skapat och var även han förtjust i att utforma bisarra utseenden på karaktärer. Han hade skapat karaktärerna så skumma som han kunde.

“[...] när man får skapa sina egna karaktärer försöker jag bara göra något freak of nature, missfoster.” - Joel

5.2.3 Klädernas syfte

Ett ytterligare genomgående mönster som syntes i intervjuerna var att ibland kunde karaktärernas kläder ha ett syfte.

Olle berättade att byte av kläder på karaktärer görs beroende på situation, eftersom kläderna har olika funktioner. Maja förklarade också att kläderna på hennes karaktär har ett syfte, därför finns det en anledning till att bära dem. Frida diskuterade att karaktärers kläder har olika förmågor och att hon brukar välja kläder som ger henne bästa möjliga effekt. Däremot, om hon ansåg att kläderna var fula kunde hon välja kläder som ger karaktären sämre effekt istället, om de var finare.

Vissa av respondenterna nämnde att det visuella hos karaktärerna oftast inte har någon betydelse i deras karaktärsval, utan Markus menade att förmågorna och funktionerna har större vikt än hur karaktären ser ut. Joel väljer också sina karaktärer beroende på vad de har för förmågor och bortser från deras utseende.

“Utseendet har oftast näst intill ingen vikt, om det finns en extern faktor som driver. Om det faktiskt finns en mekanisk vikt i spelet som går över karaktärsvalet så kommer jag alltid välja på grund av det utöver det visuella.” - Markus

“Det är inte jättemycket just på grund av hur de ser ut, utan mer att jag kollar vad de har för förmågor innan och om jag tror att det skulle vara roligt för mig att spela. [...] Så utseende för mig spelar inte så jättestor roll egentligen, när det gäller sånt.” - Joel Karaktärers kläder brukar även vara situationsanpassade eller baserade på vad karaktären har för roll i spelet. Linnea valde ett klädesplagg till sin karaktär som matchar dess roll, där kläderna både ska beskydda och samtidigt stödja karaktärens förmågor. Frida förklarade att hon också väljer kläder beroende på rådande situation och vilka förmågor hon vill använda för att bidra till bästa effekt för situationen.

“[...] det beror på situationen också tror jag. Olika karaktärer har oftast olika styrkor och där är det lite situationsbundet. Behöver jag just nu någon som är bra på att liksom göra alla friska eller behöver jag någon som bara kan slå på dem med ett gigantiskt svärd.” - Frida

5.2.4 Irritation och obehag

Respondenterna uttryckte ett obehag och en irritation kring lättklädda karaktärer, speciellt kvinnliga karaktärer. Susanna ansåg att det blev mindre sexistiskt, samt förnedrande om karaktärerna faktiskt hade kläder på sig. Hon antydde även att kvinnliga karaktärer sexualiserades mer och hon tog även upp ett exempel på ett spel som endast innehöll en kvinnlig karaktär med lite kläder på sig. Detta skapade en känsla av irritation hos henne. Frida ansåg att kvinnliga karaktärer i RPG (role-playing games, rollspel) bar väldigt lite kläder, vilket kunde irritera henne. Hon förklarade även att utformningen av förbestämda karaktärer är fasta, alltså finns det ingen möjlighet att ändra på dem.

“Dels att det känns mindre förnedrande när de har kläder på sig och mindre sexistiskt, och inte lika dumt helt enkelt.” - Susanna

Å andra sidan, förmedlade manliga respondenter mer ett obehag med lättklädda karaktärer. Joel tyckte att det kändes märkligt med att spela en karaktär som var lättklädd, och att det kändes mer obekvämt att spela lättklädda karaktärer om det är en kvinna. Adam berättade att han inte skulle välja karaktärer som är delvis nakna eftersom det kändes fel och sexualiserande.

“Det känns skumt att ränna runt med knappt några kläder på, för mig [...] och det blir ännu skummare då om det är en kvinna också.” – Joel

“[...] okej visst den här karaktären har inte på sig så mycket kläder för att man har precis börjat, men ifall det är nästan på ett sexuellt sätt så tycker jag inte om det så att säga, det känns fel för mig. [...] Om det är en karaktär som nästan är naken så föredrar jag att inte välja den, för det känns bara konstigt tycker jag.” - Adam

5.2.5 Identifiering

Majoriteten av respondenterna svarade att de ville kunna identifiera sig med sin karaktär eller att karaktärerna ska efterlikna dem själva, därav sågs ett gemensamt mönster mellan respondenterna, och ett tema för identifiering uppstod.

Inför intervjutillfällena uppmanade vi respondenterna att förbereda en karaktär som de spelar ofta eller har skapat själva. Tre av fyra kvinnliga respondenter visade upp karaktärer som kvinnor. Samtliga utvecklade att detta val berodde på att de ville identifiera sig med sina karaktärer.

“[...] oftast när jag skapar karaktärer så vill man på något sätt kunna se sig själv lite i karaktären. Jag tycker att det blir lättare att känna att man är engagerad i spelet om man inte är helt frånkopplad från karaktären” - Linnea

Frida förklarade att hon mestadels spelar manliga karaktärer eftersom inga kvinnliga huvudkaraktärer existerade i hennes favoritspel. Hon utvecklade att hon egentligen inte ville spela manliga karaktärer, och att hon föredrar att spela som en kvinna om ett sådant val finns. Däremot, när hon får mer fria tyglar att skapa sina egna karaktärer föredrog hon att den skulle efterlikna hennes utseende och klädstil.

Maja väljer främst kvinnliga karaktärer för hon vile identifiera sig med dem, däremot påstod hon även att kön egentligen inte har någon betydelse och att hon likaväl kunde valt att spela en man.

“[...] egentligen bryr jag mig inte om manligt och kvinnligt på så sätt, så jag hade kunnat spelat en man också.” - Maja

De manliga respondenterna ville också kunna identifiera sig med sina karaktärer och föredrog att spela som manliga karaktärer. Joel valde generellt karaktärer som efterliknar honom. Olle förklarade han har olika preferenser beroende på spelgenre, men att han vanligtvis skapar karaktärer som utseendemässigt liknar honom, med hårfärg och liknande.

5.2.6 Önskemål

Detta tema är kopplat till vår sista frågeställning angående hur speldesigners kan förbättra karaktärs- och speldesign. Temat berör respondenternas önskemål som möjligtvis skulle kunna förbättra deras spelupplevelse.

Maja nämnde ett spel som hon ansåg var väldigt bra eftersom spelet inte skiljer på manligt och kvinnligt, utan till exempel är kläderna könsneutrala och kan användas av samtliga karaktärer oavsett kön.

Ett önskemål eller snarare en begränsning i spelet som Markus tog upp, var att det inte fanns många valmöjligheter gällande karaktärsval och det uppfattades som en begränsad frihet. Exempelvis fanns det ett begränsat antal val för färger och former, vilket gjorde

karaktärsvalet mindre flexibelt. Däremot, ansåg han att det även kunde ses som en rolig utmaning, då man får vara kreativ med att para ihop de fåtal klädesplaggen och andra val som finns.

Joel var mer kritisk rådande färgerna på karaktärerna och miljön i spel, men mestadels på grund av att han är färgblind. Han gav specifikt exempel på en karaktär som försvårade handlingarna i spelet och påstod att han inte kunde se karaktärens förmågor på grund av att karaktärens färgsättning smältes ihop med bakgrunden. Däremot, lyckades Joel åtgärda detta problem genom att köpa ett så kallat skin (alternativa kläder och utseende) i spelet som ändrade kläderna och förmågornas originalfärger till en ny färg istället.

Sedan var det en respondent, Frida, som saknade fler kvinnliga karaktärer som är huvudkaraktären i spel, samt har lämpliga kläder som ska täcka och skydda hela karaktärens kropp.

“[...] det vore ju kul om det var mer spel där det är kvinnliga huvudkaraktärer som har på sig en rustning som täcker det viktigaste” - Frida

In document VILKEN KARAKTÄR VÄLJER DU? (Page 31-35)

Related documents