• No results found

Inledande information

Tack för att Du valt att medverka! Intervjun kan när som helst avbrytas och alla svar sker frivilligt. Du som respondent är anonym och all information kommer hanteras av oss som utför studien med största möjliga konfidentialitet. Insamlad information kommer endast användas till att besvara syftet med studien. Syftet är att besvara hur revisionsbyråer i Big N tänker gällande personliga egenskaper hos individer vid rekrytering och på vilket sätt personliga egenskaper hos anställda har betydelse när de kombinerar individer vid sammansättning av revisionsteam.

Intervjun syftar till frågor angående rekrytering av revisorer. Frågor som behandlar befattningar syftar till de olika befattningar en revisionsmedarbetare kan ha, till exempel junior och senior.

Inledande frågor

1. Vad är din befattning och arbetsbakgrund?

2. Vilka är dina arbetsuppgifter?

3. Hur sker rekryteringen i din organisation (centralt, lokalt, beroende på, av vem)?

Allmänna frågor

4. Vilka befattningar finns och vilka befattningar rekryteras?

5. a) Hur tänker Ni angående personliga egenskaper hos de ni rekryterar?

(Ex om du har en person framför dig, vad söker du hos personen) 5. b) Varför tänker Ni på det?

6. a) Hur tar ni nuvarande anställda i beaktande när ni rekryterar?

6. b) Varför tar ni (inte) nuvarande anställda i beaktande?

7. a) Hur tar ni nuvarande arbetsteam i beaktande när ni rekryterar?

7. b) Varför tar ni (inte) nuvarande arbetsteam i beaktande?

8. a) Skiljer sig de personliga egenskaper Ni tar i beaktande åt beroende på om Ni rekryterar en oerfaren eller erfaren medarbetare?

8. b) Varför skiljer det sig (inte) åt?

9. Hur tänker ni kring mångfald? (Kön, ålder, kulturell bakgrund) Riktade frågor

10. Hur tänker ni kring personlighet?

11. Hur tror Du att olika personlighetsdrag mellan individer samspelar?

(exempel en individ som både är noggrann men samtidigt extrovert, eller en individ som är extrovert och samtidigt neurotisk)

12. Utifrån diskussionen vi fört nu, hur ser din organisation på personlighetsdrag?

13. Hur tänker ni kring kompetens? (Kompetens definieras som omsättningen av kunskap, färdighet och attityd. Kunskap och färdighet kan utvecklas med hjälp av erfarenhet.)

104 14. Hur tänker ni kring betyg?

15. Hur tänker ni om någon som inte har läst alla kurser inom utbildningskravet för auktorisation?

16. Hur tänker ni kring ålder?

17. Hur tänker ni kring könsfördelning?

18. Hur tänker ni kring kulturell bakgrund?

Befattningar

19. Hur tänker ni kring personlighet beroende på vilken befattning som rekryteras?

20. Hur tänker ni kring kompetens beroende på vilken befattning som rekryteras?

21. Hur tänker ni kring ålder beroende på vilken befattning som rekryteras?

22. Hur tänker ni kring kön beroende på vilken befattningar som rekryteras?

Teamroller

23. Nämn olika förmågor som ni söker?

24. Beskriv förmågan (den de nämnt) och varför det är en styrka?

25. Beskriv svaga sidor som kan vara kopplade till den här förmågan.

26. Hur ser ni på den svaga sidan i förhållande till den starka sidan?

27. Är det några förmågor som väger tyngre när ni anställer en oerfaren?

28. Är det några förmågor som väger tyngre när ni anställer en erfaren?

Fiktiva individer

Utifrån det vi hittills diskuterat, utvärdera dessa fem individer. (Individ 1-5) Individ 1

Här är en person som tycker om att nätverka och är engagerad i universitetets studentförening samt spelar i ett basketlag. Med sin vana att spela i lag har han eller hon naturlig förmåga att arbeta i grupp. Är duktig på att knyta kontakter med sina kollegor men förlänger gärna fikarasten med tio minuter extra. Gör sitt arbete med stor självsäkerhet, men ser ingen mening med att dubbelkolla vid tveksamheter. I de flesta fall är arbetet rätt gjort ändå.

Individ 2

Är pålitlig och har tagit stort ansvar för sina studier med VG i alla ämnen. Ses av andra som väldigt kunnig och duktig på att planera och skapa struktur i grupparbeten. Har arbetat på ett företag efter studierna, med omdömet stor kapacitet och förmåga att se detaljer. Kan argumentera för sin sak och är duktig på att övertyga andra. Kan dock ses som lite ovillig att ta emot förslag och idéer från andra trots att de kan bidra till något bättre.

Individ 3

Har spenderat två utbytesterminer, en i Kina och den andra i Spanien. Trivs i sociala sammanhang och är inte rädd för att ensam resa eller åka på evenemang. Hittar alltid

105 nya kontakter att umgås med och tycker om att arbeta i grupp. Kan ibland uppfattas av kollegor som pessimistisk då denne alltid påpekar hur andra länder löser uppgifter på ett bättre sätt. En vanlig fras är “men i… gjorde de såhär, varför gör inte vi så?”

Individ 4

Tycker om att arbeta i grupp och umgås gärna med kollegor. Har en naturlig förmåga att fånga upp andras idéer och få andra att känna sig sedda. Uppskattad av klienter eftersom de känner att de får uppmärksamhet och blir förstådda. En utmaning är när andra i gruppen har olika åsikter. Istället för att säga sin egen åsikt kan ibland en lösning han eller hon inte tror på vara den som väljs, för att alla ska bli nöjda.

Individ 5

Deltar gärna i sociala sammanhang och umgås gärna med kollegor. Driven av att prestera och att göra bra ifrån sig, vilket syns i betyg och omdömen från extrajobb.

Håller alltid det den lovar. Det kan därför leda till hektiska dagar där många löften ska hållas. Tycker att det är jobbigt att fatta beslut, speciellt sådana som påverkar andra och har svårt att släppa misstag denne gjort. Tar gärna på sig nya uppdrag i nya situationer även om det är nervöst och jobbigt till en början.

Frågor

29. Av de individer som vi pratat om nu är det inte så viktigt att du kommer ihåg vilken individ som var vem, men av dessa individer, finns det någon egenskap som du tycker är viktigare eller mindre viktig?

30. Finns det egenskaper som du inte tror fungerar tillsammans?

Avslutande frågor

31. Något du vill tillägga? Exempelvis personliga egenskaper som du kommit på under tiden, eller annat. Om ni kommer på något i efterhand så är det bara att höra av sig.

106