• No results found

4. Empiri

4.2 Intervjusammanställning

Intervjusammanställningen presenterar den kvalitativa data som samlats in under intervjuerna. De olika avsnitten är uppdelade i delområden baserade på de frågor som diskuterats.

4.2.1 Kommersiella fastigheter

De kommersiella fastighetsföretagen värderar levande stadsdelar som en viktig faktor för exploatering. Att stadsdelen “dör” efter kontorstider är något som avskräcker företagen. När det kommer till kommunikation anses det viktigt att det finns närhet till kommunala färdmedel och att bil inte blir tvång för arbetarna i stadsdelen. Västra hamnen har upprepade gånger i olika intervjuer benämnt som lite av ett skräckexempel där stadsdelen beskrivs som “Vacker, men kollektivtrafiken fungerar inte riktigt” enligt H. Leidstedt (Personlig kommunikation, 7 maj 2019) och “sovstadsaktig” av R. Roth (Personlig kommunikation, 26 april 2019). Att andra företag valt att exploatera i området ses både som positivt och negativt, förklarar de intervjuade företagen. Några vanliga argument är att fler fastigheter betyder ett större utbud vilket tenderar att sänka hyran. Något som däremot fått uppskattning när det kommer till de andra aktörerna i området är att de kunnat dra fördelar av vid exempelvis marknadsföring. Det finns även en

genomgående byggherredialog som diskuterats i majoriteten av intervjuerna. Denna dialog benämner samtliga företag som något positiv för stadsdelens framväxt.

4.2.2 Bostadssektorn

När det kommer till fastighetsföretagen som projekterat bostäder kan det snabbt upptäckas en symbiosisk effekt mellan dem och de kommersiella fastighetsföretagen. Med hjälp av en jämn blandning mellan bostäder, kontor och butiker skapas en levande stadsdel. Flertalet av de företag som producerat bostäder har byggt hyresrätter, antingen för att själva förvalta eller hyra in ett fastighetsförvaltande företag. Fastighetsföretagen vill även se att infrastrukturen är komplett så personer enkelt kan ta sig till och från de centrala delarna. Västra hamnen nämndes också i detta sammanhang som ett exempel där blandningen av kontor och bostäder varit ur balans. “Infrastrukturen är även inte den bästa” påpekade M. Gensmann (Personlig kommunikation, 14 maj 2019) och R. Roth nämnde “Om man går långt ut, långt norrut där är det ju inga kontor, där är ingenting” (Personlig kommunikation, 26 april 2019). Flertalet fastighetsföretag nämnde att de känner oro över en mättnad av efterfrågan och därmed framtida vakanser. Detta riskerar i sin tur leda till långsammare exploatering av Hyllie. Dock ser inget av företagen någon direkt fara just nu och vissa av dem har framtida projekt på gång.

4.2.3 Kommunikation

De kommunala kommunikationerna är vad som genomgående benämnts som en av de avgörande faktorerna för Hyllies framgång av samtliga företag. Hyllie har blivit en knutpunkt för öresundsregionen och en möjlighet att, med hjälp av öresundstågen, ta sig ut i resten av världen. Närheten till Köpenhamn har gjort att en del av företagen funnit internationella aktörer som sökt sig till Hyllie. Exempel på detta skulle vara R. Roth och J. Nevsten (Personlig kommunikation, 26 april & 8 maj 2019) som noterat att internationella hyresgäster som arbetat på IKEA, bosatt sig i fastigheten. Ett annat exempel är H. Leidstedt (Personlig kommunikation, 7 maj 2019) som berättade att Castellum har ett danskt företag, som största hyresgäst i sitt senaste projekt. Hyllie har i december 2018, även fått sin kollektivtrafik utökad med en ringlinje som stannar i Östervärn, Rosengård, Persborg, Triangeln, Malmö C och Svågertorp. Dock även utan den nya linjen är Hyllie redan speciellt i form av att det är sista hållplatsen i Sverige på väg till flygplatsen i Danmark. I intervjun med Roth fastigheter beskrev R. Roth (Personlig kommunikation, 26 april 2019) Hyllie station som “absolut sista hållplatsen för att komma ut i världen, så att säga”. Många av företagen anser detta som den stora skillnaden mellan Hyllie och andra populära områden som Västra hamnen där det finns en avsaknad av goda kommunikationsvägar till och från stadsdelen.

4.2.4 Byggherredialogen och konkurrens

Samarbete mellan byggherrar är inte alltid en självklarhet. Ett flertal företag har dock talat gott om agglomerationsfördelar som utbyte av kunskap, gemensam marknadsföring och möjligheterna för stordriftsfördelar som tillkommit av byggherredialog. Ett exempel som uppkommit flera gånger under intervjutillfällena är Hyllie.se, en hemsida där majoriteten av byggherrarna har möjligheten att marknadsföra sig. Under intervjuer har fastighetsföretagen nämnt att de arbetar väldigt nära med varandra då tomterna ligger precis inpå och att det ibland kan skapa svårigheter mellan dem. Frågan blev ställd om de kände att de kunde samarbeta med varandra vid inköp av material eller tjänster för att minska priset och Rikshem svarade nej, “detta är inget som vi får göra då detta kan uppfattas som att de samarbetar, vilket i sin tur är olagligt”. “Det är redan en stor konkurrens mellan alla fastighetsägare i Hyllie och när fastigheterna är färdigbyggda kommer utbudet vara väldigt stort och vi hoppas att på att vakanserna inte blir alltför stora” H. Leidstedt (Personlig kommunikation, 7 maj 2019).

4.2.5 Hyllies framtid

Det fanns en genomgående positiv anda hos samtliga företag, ur den aspekten att Hyllie skulle utvecklas till en stadsdel där många i framtiden vill bo. De tror på att de lägenheter och kontor som byggs nu kommer att hyras ut R. Roth & H. Leidstedt (Personlig kommunikation, 26 april & 7 maj 2019). De fastigheter som bebyggs med bostadsrätter är lite känsligare och det är något som kommer sakta ner produktionen i framtiden men inte något man kan se än menar R. Roth, (Personlig kommunikation, 26 april 2019). Alla ser att tågstationen kommer ha en stor påverkan på hur exploateringen i framtiden ser ut. Framtidens Hyllie kommer även växa ihop med omkringliggande stadsdelar menar H. Leidstedt (Personlig kommunikation, 7 maj 2019). Under flera intervjuer har frågan ställts angående deras nuvarande och framtida projekt. De företag som påbörjat ytterligare projekt har ambitionen att slutföra dem medans de företag vars projekt blivit klara, istället valt att vänta med att påbörja ytterligare projekt. Detta för att de ser risker med ökade vakanser. Enligt R. Roth (Personlig kommunikation, 26 april 2019) är även risken att bostadsmarknadens (bostadsrätter) antagligen kommer bli för många, att efterfrågan mättas då gruppen de bygger för inte är tillräckligt stor. Det finns helt enkelt inte tillräckligt med personer som har kapital menar R. Roth, (Personlig kommunikation, 26 april 2019). I en intervju med J. Nevsten (Personlig kommunikation, 8 maj 2019) nämndes att de hoppas på en sänkt takt i produktionen av fastigheter så att de med säkerhet kan hyra ut lägenheterna efter färdigställning. J. Nevsten önskar även att de gärna vill se att den gröna miljön som finns där

4.2.6 Vad som gör Hyllie speciellt

Vid intervjuerna så nämnde alla företagen att tågstationen har en positiv inverkan på Hyllie som framgångsrik stadsdel. Det finns en infrastruktur som gör att man lätt kan ta sig till Danmark, Köpenhamn och bussar som kan ta dig snabbt in till de centrala delarna i Malmö. “Det byggs även helt nya kontor i Hyllie som då kan uppfylla företags krav på fastigheterna när det kommer till miljö och material” sa H. Leidstedt (Personlig kommunikation, 7 maj 2019). Hyllie har inte bara kontor och bostäder. Det finns även köpcentrumet Emporia, Malmö Arena och andra butiker i området vilket gör att stadsdelen fortfarande är levande efter människor slutat jobbet. Hyllie ses som en stadsdel som “ligger väldigt bra till och det är en bra blandning av bostäder, kontor och butiker” sade R. Roth (Personlig kommunikation, 26 april 2019).

4.2.7 Riktlinjer vid exploatering

Beroende på vilken form av fastigheter företagen bygger (kommersiellt eller bostäder), kollar fastighetsföretagen på olika saker. Ett företag som inte riktigt tänkte som de andra företagen var MKB. Företaget ägs av kommunen men har även inom organisationen ett stort kapital. De vill bygga så mycket som möjligt på den marken de får tillgång till. “Det är dock svårt” påpekar Marcus “eftersom kommunen äger det mesta av marken och att kommunen styr var utbyggnadsförordnanden sker” M. Gensmann (Personlig kommunikation, 14 maj 2019). Kommunikation är, som nämnt, extremt viktigt för företagen. Att det finns en redan utvecklad infrastruktur är något som företagen tittar efter på vid val av område. De vill att befolkningen i området lätt ska kunna ta sig till och från området på ett smidigt sätt. Även att området har närhet till skolor, caféer och handel är viktigt. Castellum, Wihlborgs och Roth, varav ett av företagen R. Roth (Personlig kommunikation, 26 april 2019) bygger bostäder och de andra två bygger kommersiellt, nämnde att de inte bygger på spekulation. De kollar efter hyresgäster innan de påbörjar exploatering och om intressenter inte finns, påbörjar inte ett nytt projekt.

4.2.8 Hur Hyllie skiljer sig från Malmös övriga stadsdelar

M. Gensmann (Personlig kommunikation, 14 maj 2019) från MKB gjorde en jämförelse med Västra hamnen där han säger att det handlar om en ”attraktionskraft i sig självt där Västra Hamnen är mer populärt än Hyllie, men att Hyllie har kommunikationerna som inte Västra Hamnen riktigt har”. R. Roth (Personlig kommunikation, 26 april 2019) nämnde att det bara finns tre platser i Malmö som har en liknande närhet till tåg. Han jämför Hyllie med de andra

områden av liknande närhet (Malmö C och Triangeln) och anser att dessa områden är begränsade och inte kan exploateras speciellt mycket mer. Dock anser R. Roth (Personlig kommunikation, 26 april 2019) att Norra Hamnen har mark där det kan byggas fastigheter, men inte på samma skala som det har gjorts och kommer fortsätta göras i Hyllie. Sedan har företagen återigen under varje intervju påpekat att Hyllie just skiljer sig genom att de har en tågstation som gör att området får en annan utveckling.

Related documents