• No results found

Intervjusammanställning kommuner

Kommuner och personer som vi intervjuat nämns inte vid namn utan är numrerade och ersatta med ”jag”.

Yrke? Hur kommer Ni i kontakt med ISO 9000? Vad har Ni för erfarenhet av ISO

9000?

1 Jag är byggnadsinspektör på kommunen där jag jobbar med rådgivning till allmänheten i bygglovsfrågor. Jag håller även i byggsamråd där jag presenterar den kvalitetsansvarige – PBL (Den kvalitetsansvarige – PBL ser så att alla krav etc. uppfylls gentemot myndigheten, som i detta fall är Ystads kommun). Jag gör ibland stickkontroller på arbetsplatserna för att se så egenkontrollerna fungerar, vilket det oftast gör. Jag känner till och pratar för ISO 9000 men arbetar inte med systemet i det dagliga arbetet.

2 Jag är TF (tillförställd) avdelningschef på projektavdelningen kommunen. Jag är i grunden byggingenjör på gymnasienivå och har arbetat i ca 15 år som projektledare och är nu. Det är först på senare år som Jag kommit i kontakt med ISO 9000 men jobbar nu effektivt med det. Jag har tidigare varit med om att ta fram ett verksamhetsledningssystem som är delvis klart.

3 Jag är fastighetschef i kommunen och arbetar här med ombyggnad, nybyggnad och förvaltning på en intern avdelning, dvs. jag gör arbeten åt och kommer i kontakt med exempelvis rektorer och liknande myndighetspersoner, istället för eleverna etc. I de arbetsuppgifterna jag har idag kommer jag inte i kontakt med ISO 9000, men var på förra jobbet på väg att starta upp ISO 9000 så jag har viss erfarenhet av systemet, och har dessutom god erfarenhet av ISO 14000.

Hur jobbar Ni med kvalitet och kvalitetsplaner? Vilka rutiner har Ni då Ni arbetar

med kvalitet? Har Ni någon policy angående kvalitet då Ni anlitar byggföretag? (ex: måste ha ISO-cert?)

1 Arbetet med kvalitetsplaner går trögt på kommunen. Alla avdelningar har någon form av kvalitetsrutiner men kommunen har inget fullt uppbyggt kvalitetssystem. Ju mindre kvalitetssystem byggföretaget som anställs har desto mer ansvar har den kvalitetsansvarige – PBL. Känner inte jag personen ifråga kräver jag att se papper på att den kvalitetsansvarige kan sitt jobb. Dock har de flesta företag i byggbranschen någon form av kontroll. ISO 9000 certifierade är bara några av de större företagen, av ekonomiska och tidsmässiga skäl. Först på senare tid har man i de mindre företagen börjat användas någon form av kvalitetssystem.

2 Det står ej ordagrant i LoU om att det skulle vara diskriminerande med krav på certifieringssystem men det tolkas så. Kommunen kräver vid anbud att företagen ska redovisa sina kvalitetssystem på ungefär en A4-sida. Kvalitetsplan med egna kontrollplaner görs av företagen vid ”arbeten”, sedan kollar kommunen upp så att dessa följs.

3 På de byggen jag kommer i kontakt med idag ställs inte utförliga kvalitetskrav. I övrigt anser jag att vi är dåliga på att ställa krav på kvalitet. På de byggen som det ställs kvalitetskrav hos kommunen ställer de som krav att företagen ska ha ett kvalitetssystem som är meriterande med ett ISO-certifikat.

Senaste beställda bygge? (TE/GE?) Vilka kvalitetskrav har Ni på byggföretagen? Om man ser på de byggen Ni beställt de senaste 5 åren hur har kvalitetskraven på de byggena sett ut i genomsnitt? Olika krav beroende på storlek på bygge, och hur ser de kraven då ut?

1 Ej svarat pga jobbar inte med detta.

2 Det finns få certifierade byggföretag i kommunen vilket innebär att det är svårt att ställa krav på certifiering. Det enda certifierade företaget kommunen använder de sig flitigt av. På mindre projekt ställer kommunen inte lika stora krav pga av att de då oftast anställer mindre byggföretag. Det finns en klar förståelse hos kommunen för att små byggföretag inte kan certifiera sig pga stora kostnader i samband med certifieringen och även fortsatta löpande kostnader. Det tar även mycket tid då ett medelstort företag behöver en heltidsanställd person som handhåller de administrativa uppgifterna som finns hos ett certifierat företag.

3 Jag tror att den paragraf i PBL som säger att alla byggföretags kvalitetssystem ska följa ISO 9000 efterlevs. Det är svårt att säga hur kvalitetskraven sett ut de senaste åren då kommunen ofta inte ställer kvalitetskrav, se ovanstående svar.

Enligt Er erfarenhet, anser Ni att alla byggföretag bör certifiera sig för att underlätta samarbetet mellan beställare och leverantörer?

1 Nej, alla bör inte certifiera sig men alla bör arbeta efter samma system. Eventuellt kan det komma som ett krav från statligt håll att alla byggföretag ska vara certifierade. Då kan ISO 9000 anpassas till varje företag så att det är möjligt för alla att certifiera sig. Exempelvis behöver de allra minsta företagen inte uppfylla alla led i ISO 9000.

2 Om det hade varit billigare att certifiera sig och att vara certifierad så hade det varit en annan fråga men just nu är svaret nej. Finns små kvalitetssystem, lokala/nationella, som passar småföretagarna bättre.

3 Jag anser inte att alla byggföretag bör certifiera sig. Huvudsaken är att alla byggföretag har koll på sina handlingar och struktur i arbetet. Han tror inte att det behöver vara stor skillnad mellan ett ISO-certifierat företag och ett företag som inte är certifierat, men tror även att det i verkligheten verkligen är en stor skillnad i företagens kvalitetsarbete beroende på huruvida de är certifierade eller ej!

Vad anser Ni om ISO 9000? Hur stor tror Ni skillnaden är mellan ett ISO 9000- certifierat företag och ett ej certifierat företag? Anser Ni att effektiviteten hos ett ISO-certifierat byggföretag är bättre än hos ett byggföretag som inte är ISO-

certifierat?Ser Ni några brister med ISO-systemet?

1 Jag är mycket positiv till ISO 9000 men ser inte att det fungerar idag. Däremot jobbar hon för det eftersom hon tror att det i framtiden kommer bli ett mycket bra system. Jag ser inga likhetstecken mellan ett företag med certifiering och ett företag utan certifiering utan tror att företag kan ha fungerande och bra kvalitetssystem ändå. Systemet behöver jobbas in hos många personer i branschen. Men det är tungt att få små företag att se det positiva med kvalitetssystem. Jag jobbar hårt för att alla byggföretag ska tänka på sina kvalitetssystem. Bara att få in att alla ska dokumentera och göra checklistor är en positiv förändring. Men nu har nästan alla byggföretag i kommunen någon form av kvalitetsrutiner. Jag tror att då ISO-systemet är inarbetat hos personalen är effektiviteten större hos företaget.

2 Alla behöver arbeta vidare med ISO som är ett bra system men som kanske behöver bearbetas om mer till byggbranschen och bli billigare. ”En certifiering säkerställer inte bra kvalitetssystem.” Det är den mänskliga faktorn som spelar in. Beställarna behöver ta mer ansvar för att kvaliteten ska bli bra. Just nu håller AB 92 på att omarbetas och ett förslag är att garantitiden ska ökas från två till tio år vilket jag anser är bra, Beställarna har även tidigare varit dåliga på att hävda att entreprenören ska ta ansvar för fel på produkten.

3 Jag anser att grundtanken med ISO 9000 är bra, , men att den byråkratiserar en del av arbetet – på gott och ont. Anser även att systemet blir vad man gör det till, men att det kanske inte behövde vara så stort och tungt att vara certifierad!

Bilaga 5

Related documents