• No results found

14.1. Punkterna 14.2–14.6 ska tillämpas vid ägarföretagets redovisning av andelar i intresseföretag i koncernredovisningen. Andelar i gemensamt styrda företag ska redovisas enligt kapitel 15. Punkt 14.7 ska tillämpas i årsredovisningen för juridisk person.

Redovisning

Kapitalandelsmetoden

14.2. Ett företag som tillämpar kapitalandelsmetoden ska använda

intresseföretagets redovisningsinformation per ägarföretagets balansdag.

Finns inte sådan information, ska ägarföretaget använda den senast

tillgängliga redovisningsinformationen och justera beloppen för väsentliga transaktioner eller händelser som inträffat mellan dagen för den senast tillgängliga redovisningsinformationen och ägarföretagets balansdag.

14.3. Tillämpar ett intresseföretag andra redovisningsprinciper än ägarföretaget ska beloppen från intresseföretagets resultat- och balansräkning justeras för att i möjligaste mån överensstämma med ägarföretagets redovisningsprinciper.

14.4. Ett företag som tillämpar kapitalandelsmetoden ska, om dess andel av en förlust i ett intresseföretag motsvarar eller överstiger det redovisade värdet på andelarna i intresseföretaget, inte längre minska det redovisade värdet med sin andel av ytterligare förluster.

Är det redovisade värdet på andelarna noll ska ytterligare förluster redovisas som avsättning endast till den del ägarföretaget har en legal eller informell förpliktelse att täcka förlusterna eller om ägarföretaget gjort utbetalningar för intresseföretagets räkning.

Redovisar intresseföretaget kommande räkenskapsår vinst ska ägarföretaget redovisa sin andel av vinster först när dessa överstiger andelen av de förluster som inte har redovisats av ägarföretaget.

Anskaffningsvärdemetoden

14.5. Ett företag som tillämpar anskaffningsvärdemetoden ska värdera andelar i intresseföretag till anskaffningsvärdet ökat med uppskrivningar och tillskott samt minskat med nedskrivningar och återbetalningar.

14.6. Ett företag som tillämpar anskaffningsvärdemetoden ska redovisa utdelningar och andra överföringar från innehav i ett intresseföretag som intäkt oavsett om överföringarna härrör från ackumulerade vinster i intresseföretaget före eller efter förvärvstidpunkten.

Redovisning i juridisk person

14.7. Ett innehav i ett intresseföretag ska i årsredovisningen för juridisk person värderas till anskaffningsvärdet minskat med nedskrivningar och ökat med uppskrivningar. Även kapitaltillskott och återbetalningar av kapitaltillskott ska påverka det redovisade värdet.

Kommentarer till Kapitel 14 – Intresseföretag

Tillämpningsområde

(punkt 14.1)

Kapitlet ska tillämpas vid ägarföretagets redovisning av andelar i intresseföretag i koncernredovisningen. Andelar i gemensamt styrda företag ska däremot redovisas

enligt kapitel 15. Kapitlet innehåller också regler för hur andelar i intresseföretag ska redovisas i juridisk person.

Definitioner

Vad som är intresseföretag framgår av 1 kap. 5 § ÅRL. Ett ägarföretag har ett betydande inflytande om det kan delta i de beslut som rör ett företags driftsmässiga och finansiella styrning. Det förhållandet att ett annat företag innehar majoriteten eller en betydande andel i investeringsobjektet utesluter inte att ägarföretaget kan utöva betydande inflytande.

Redovisning

(punkterna 14.2–14.6)

Enligt 7 kap. 25 § ÅRL ska som huvudregel andelar i intresseföretag redovisas enligt kapitalandelsmetoden i koncernredovisningen. Enligt 7 kap. 25 § tredje stycket ÅRL får ett företag, om vissa villkor är uppfyllda, redovisa andelar i ett intresseföretag enligt anskaffningsvärdemetoden.

Kapitalandelsmetoden (punkterna 14.2–14.4)

Av 7 kap. 25–29 §§ ÅRL framgår vad som gäller vid tillämpning av kapitalandelsmetoden.

Nedskrivning

Kapitel 27 ska tillämpas vid nedskrivningsprövning av andelarna i ett intresseföretag.

Vid prövningen ska andelarna anses som en enda tillgång. Ingår goodwill i det redovisade värdet på andelarna ska den inte prövas separat, utan som en del av nedskrivningsprövningen för innehavet i dess helhet.

Balansdag

Vid tillämpning av kapitalandelsmetoden ska ägarföretaget använda

intresseföretagets redovisningsinformation per samma balansdag som ägarföretaget.

Finns inte sådan information ska ägarföretaget använda den senast tillgängliga redovisningsinformationen och justera beloppen för väsentliga transaktioner eller händelser som inträffat mellan dagen för den senast tillgängliga

redovisningsinformationen och ägarföretagets balansdag.

Redovisningsprinciper

Tillämpar ett intresseföretag andra redovisningsprinciper än ägarföretaget ska beloppen från intresseföretagets resultat- och balansräkning justeras för att i möjligaste mån överensstämma med ägarföretagets redovisningsprinciper.

Förlust som överstiger andelarnas redovisade värde

Om ett ägarföretags andel av förluster i ett intresseföretag motsvarar eller överstiger det redovisade värdet på andelarna i intresseföretaget, ska ägarföretaget inte längre minska det redovisade värdet med sin andel av ytterligare förluster. Är det

redovisade värdet på andelarna noll, ska ägarföretaget redovisa ytterligare förluster som avsättning (se kapitel 21) endast till den del ägarföretaget har legala eller informella förpliktelser att täcka förlusterna eller gjort utbetalningar för

intresseföretagets räkning. Om intresseföretaget kommande räkenskapsår redovisar vinst ska ägarföretaget redovisa sin andel av intresseföretagets vinster först när dessa överstiger andelen av de förluster som inte har redovisats av ägarföretaget.

Ägarföretaget har inte längre betydande inflytande

Ett ägarföretag får inte tillämpa kapitalandelsmetoden efter den tidpunkt då det inte längre har ett betydande inflytande över intresseföretaget.

Ägarföretaget ökar sitt inflytande

Blir ett intresseföretag ett dotterföretag ska en förvärvsanalys enligt kapitel 19 upprättas. Blir intresseföretaget ett gemensamt styrt företag ska andelarna omvärderas enligt kapitel 15. Uppkommer vinst eller förlust ska denna redovisas i resultaträkningen.

Ägarföretaget minskar sitt inflytande

Ett ägarföretag som inte längre har betydande inflytande över ett intresseföretag till följd av att hela eller en del av innehavet avyttras, ska i resultaträkningen redovisa skillnaden mellan erhållen likvid och det koncernmässigt redovisade värdet på de avyttrade andelarna. De återstående andelarna ska redovisas som finansiell tillgång enligt kapitel 11 och med andelarnas koncernmässigt redovisade värden vid den tidpunkt då företaget inte längre är ett intresseföretag som anskaffningsvärde.

Upphör ett ägarföretags betydande inflytande av andra skäl än att andelarna har avyttrats, är det redovisade värdet på andelarna den dagen då det betydande inflytandet upphörde deras nya anskaffningsvärde. Andelarna ska redovisas som finansiell tillgång enligt kapitel 11.

Anskaffningsvärdemetoden (punkterna 14.5 och 14.6)

Enligt anskaffningsvärdemetoden värderas andelar i intresseföretag till anskaffningsvärdet ökat med uppskrivningar och tillskott samt minskat med nedskrivningar och återbetalningar (se 4 kap. 3 § ÅRL).

Ägarföretaget ska redovisa utdelningar och andra överföringar som intäkt oavsett om överföringarna härrör från ackumulerade vinster i intresseföretaget före eller efter förvärvstidpunkten.

Upplysningar

Ett ägarföretag ska lämna följande upplysningar:

• Redovisningsprinciperna för andelar i intresseföretag.

• En specifikation enligt 5 kap. 3 § första stycket ÅRL.

Tillämpar ägarföretaget kapitalandelsmetoden ska upplysning lämnas om ägarföretagets andel i intresseföretagets resultat

Tillämpar ägarföretaget anskaffningsvärdemetoden ska upplysning lämnas om utdelningar och överföringar som redovisats som intäkt. Enligt 7 kap. 25 § fjärde stycket ÅRL ska upplysning lämnas om skälen till varför anskaffningsvärdemetoden har tillämpats.

Redovisning i juridisk person

(punkt 14.7)

När ett moderföretag upprättar årsredovisning ska företaget värdera innehavet i intresseföretaget till anskaffningsvärdet minskat med nedskrivningar och ökat med uppskrivningar. Det redovisade värdet ska ökas med tillskott och minskas med återbetalningar av tillskott. Exempel på tillskott är aktieägartillskott.

Kapitel 15 – Joint venture