• No results found

15.1. Punkterna 15.6–15.10 ska tillämpas vid samägarens redovisning av joint venture i koncernredovisningen. Punkt 15.11 ska tillämpas i

årsredovisningen för juridisk person.

Definitioner

15.2. Joint venture är ett avtalsbaserat samarbete där två eller flera parter gemensamt bedriver en ekonomisk verksamhet och har ett gemensamt bestämmande inflytande över verksamheten.

Joint venture kan ha formen av gemensamt styrda verksamheter, gemensamma tillgångar eller gemensamt styrda företag.

15.3. Gemensamt bestämmande inflytande föreligger när två eller flera parter i avtal reglerat att gemensamt utöva det bestämmande inflytandet över en ekonomisk verksamhet.

15.4. Samägare är delägare i ett joint venture.

15.5. Gemensamt styrt företag är ett joint venture som inbegriper bildandet av ett aktiebolag, handelsbolag eller någon annan form av företag i vilken varje samägare äger andelar.

Gemensamt styrda verksamheter

15.6. En samägare i en gemensamt styrd verksamhet ska, med utgångspunkt från samarbetsavtalet, redovisa sin andel av kostnaderna och sin andel av

intäkterna från försäljningen av varor och tjänster.

Gemensamma tillgångar

15.7. En samägare i en gemensamt ägd tillgång ska redovisa sin andel av a) tillgången,

b) skulderna som samägaren tillsammans med de andra samägarna gemensamt har ådragit sig,

c) intäkterna, och

d) kostnaderna som samägaren tillsammans med de andra samägarna gemensamt har ådragit sig.

Gemensamt styrda företag

15.8. En samägare som tillämpar kapitalandelsmetoden ska värdera sin andel i ett gemensamt styrt företag enligt kapitel 14.

15.9. En samägare som tillämpar anskaffningsvärdemetoden ska redovisa utdelningar och andra överföringar från ett innehav i ett gemensamt styrt företag som intäkt oavsett om överföringarna härrör från ackumulerade vinster i det gemensamt styrda företaget före eller efter förvärvstidpunkten.

Upplysningar

15.10. En samägare ska lämna upplysning om det sammanlagda beloppet av åtaganden avseende joint venture inklusive samägarens andel av det kapital som denne tillsammans med andra samägare åtagit sig att tillskjuta och samägarens andel av de investeringsåtaganden som joint venture självt har gjort.

Redovisning i juridisk person

15.11. Ett innehav i ett gemensamt styrt företag ska i årsredovisningen för juridisk person värderas till anskaffningsvärdet minskat med nedskrivningar och ökat med uppskrivningar. Även kapitaltillskott och återbetalningar av

kapitaltillskott ska påverka det redovisade värdet.

Kommentarer till Kapitel 15 – Joint venture

Tillämpningsområde

(punkt 15.1)

Kapitlet ska tillämpas vid samägarens redovisning av joint venture i

koncernredovisningen. Kapitlet innehåller också regler för hur andelar i joint venture ska redovisas i juridisk person.

Definitioner

(punkterna 15.2–15.5)

Ett joint venture är ett avtalsbaserat samarbete där två eller flera parter gemensamt bedriver en ekonomisk verksamhet och har ett gemensamt bestämmande inflytande över verksamheten. Joint venture kan ha formen av gemensamt styrda verksamheter, gemensamma tillgångar eller gemensamt styrda företag.

Ett gemensamt bestämmande inflytande föreligger när två eller flera parter i avtal reglerat att gemensamt utöva det bestämmande inflytandet över en ekonomisk verksamhet, det vill säga när det krävs enligt avtalet att parterna som delar det bestämmande inflytandet (samägare) måste ge sitt samtycke i fråga om finansiella och operativa beslut i verksamheten.

Samägare är delägare i ett joint venture.

Ett gemensamt styrt företag är ett joint venture som inbegriper bildandet av ett aktiebolag, handelsbolag eller någon annan form av företag i vilket varje samägare äger andelar. Det enda som skiljer gemensamt styrda företag från andra företag är ett avtal mellan samägarna som fastställer gemensamt bestämmande inflytande över företagets ekonomiska verksamhet.

Gemensamt styrda verksamheter

(punkt 15.6)

I vissa joint venture används samägarnas egna tillgångar och resurser i stället för att det bildas ett separat aktiebolag, handelsbolag eller annat företag. Varje samägare använder sina egna materiella anläggningstillgångar och har eget lager. Varje samägare ådrar sig sina egna kostnader och skulder samt ordnar sin egen

finansiering. Verksamheten i ett joint venture kan utföras av samägarnas anställda jämsides med samägarnas egna verksamheter. Av samarbetsavtalet framgår vanligtvis hur intäkterna från försäljningen av den gemensamma produktionen

fördelas mellan samägarna samt hur eventuella kostnader som samägarna gemensamt ådragit sig ska fördelas.

En samägare i en gemensamt styrd verksamhet ska redovisa

• de tillgångar som denne kontrollerar och de skulder som denne ådrar sig, och

• de kostnader som denne har och dennes andel av intäkterna från försäljningen av varor och tjänster.

Gemensamma tillgångar

(punkt 15.7)

Vissa joint venture innebär att samägarna gemensamt har ett bestämmande inflytande över och ofta gemensamt äger en eller flera tillgångar som parterna bidragit med eller köpt in för användning i den verksamhet som bedrivs i form av ett joint venture.

En samägare i en gemensamt ägd tillgång ska redovisa

• sin andel av tillgången, klassificerad i enlighet med tillgångens karaktär,

• de skulder som samägaren har ådragit sig,

• sin andel av de skulder som samägaren tillsammans med de andra samägarna gemensamt ådragit sig,

• intäkterna från försäljning eller användning av samägarens andel av

verksamhetens produktion samt samägarens andel av de kostnader som denne tillsammans med de andra samägarna gemensamt har ådragit sig, och

• de kostnader som samägaren själv har ådragit sig avseende sin andel i detta joint venture.

Gemensamt styrda företag

(punkterna 15.8 och 15.9)

Ett gemensamt styrt företag är ett joint venture som inbegriper bildandet av ett aktiebolag, handelsbolag eller någon annan form av företag i vilket varje samägare äger andelar. Det enda som skiljer gemensamt styrda företag från andra företag är ett avtal mellan samägarna som fastställer gemensamt bestämmande inflytande över företagets ekonomiska verksamhet.

Är ett gemensamt styrt företag enligt ÅRL ett intresseföretag ska andelarna, enligt 7 kap. 25 § första stycket ÅRL, redovisas antingen enligt kapitalandelsmetoden eller enligt klyvningsmetoden. Enligt 7 kap. 25 § tredje stycket samma lag får ett företag, om vissa villkor är uppfyllda, redovisa enligt anskaffningsvärdemetoden.

Även ett gemensamt styrt företag som inte är ett intresseföretag får redovisas enligt klyvningsmetoden (se 7 kap. 30 § första stycket ÅRL).

Klyvningsmetoden

Av 7 kap 30 § ÅRL framgår vad klyvningsmetoden innebär.

Kapitalandelsmetoden

En samägare som tillämpar kapitalandelsmetoden ska värdera sin andel i ett

gemensamt styrt företag enligt kapitel 14. Vad som där sägs om betydande inflytande gäller i stället gemensamt bestämmande inflytande.

Anskaffningsvärdemetoden

Enligt anskaffningsvärdemetoden värderas andelarna i ett gemensamt styrt företag till anskaffningsvärde ökat med uppskrivningar och tillskott samt minskat med nedskrivningar och återbetalningar (se 4 kap. 3 § ÅRL).

Ägarföretaget ska redovisa utdelningar och andra överföringar som intäkt oavsett om överföringarna härrör från ackumulerade vinster i det gemensamt styrda företaget före eller efter förvärvstidpunkten.

Transaktioner mellan en samägare och ett gemensamt styrt företag När en samägare överlåter en tillgång till ett gemensamt styrt företag ska redovisningen av vinst eller förlust från transaktionen återspegla transaktionens ekonomiska innebörd. Så länge tillgången innehas av det gemensamt styrda

företaget, och förutsatt att samägaren har överfört väsentliga risker och förmåner som är förknippade med att äga tillgången, ska samägare endast redovisa den del av vinsten eller förlusten från överlåtelsen som motsvarar de andra samägarnas andelar.

Indikerar överlåtelsen ett nedskrivningsbehov ska samägaren redovisa hela förlusten.

När en samägare förvärvar en tillgång från ett gemensamt styrt företag, ska

samägaren redovisa sin andel av den vinst eller förlust som uppkommer till följd av transaktionen först när samägaren själv har överlåtit tillgången till en oberoende part.

Indikerar överlåtelsen ett nedskrivningsbehov ska dock förlusten redovisas omedelbart.

Upplysningar

(punkt 15.10)

En samägare ska lämna följande upplysningar:

• Redovisningsprinciperna för innehav i gemensamt styrda företag.

• Det redovisade värdet på innehav i gemensamt styrda företag.

• Det sammanlagda beloppet av åtaganden avseende joint venture inklusive samägarens andel av det kapital som denne tillsammans med andra samägare åtagit sig att tillskjuta och samägarens andel av de investeringsåtaganden som joint venture självt har gjort.

För innehav i gemensamt styrda företag som redovisats enligt kapitalandelsmetoden ska samägaren lämna de upplysningar som krävs enligt kapitel 14.

Redovisning i juridisk person

(punkt 15.11)

När ett moderföretag upprättar årsredovisning ska företaget värdera innehavet i ett gemensamt styrt företag till anskaffningsvärdet minskat med nedskrivningar och ökat med uppskrivningar. Det redovisade värdet ska ökas med tillskott och minskas med återbetalningar av tillskott. Exempel på tillskott är aktieägartillskott.

Kapitel 16 – Upplysningar om förvaltningsfastigheter