• No results found

“Vad ställer vi för krav på de länder som de globala fonderna ingår i?”

4.2 Investerarens perspektiv

Tabell 5. Empirisk sammanfattande tabell av intervjuerna.

4.2 Investerarens perspektiv

Nedan visas resultatet av webbenkäten vilken besvarades av 70 personer, varav 40 st var kvinnor, 29 st var män och 1 st svarade annat/ville inte ange kön.

Av de personerna som besvarade webbenkäten var 61% mellan 21 år och 30 år gamla, men det totala åldersspannet låg mellan 21-78 år.

Tabell 6. Tabell över åldersspann Figur 9. Diagram över tabell 6.

Respondenterna hade som lägst gått klart gymnasieskolan, och lika många hade slutfört en högre utbildning i form av universitet/högskola eller KY/YH utbildning.

41

Tabell 7. Tabell över högst avslutad utbildning. Figur 10. Diagram över tabell 7.

För de flesta respondenter är hållbarhet viktigt och endast en har svarat att den inte beaktar hållbarhet i sin vardag. De övriga källsorterar, köper ekologiskt, åker kollektivt och anpassar sin kost.

Tabell 8. Tabell över när respondenterna beaktar Figur 11. Diagram över tabell 8.

hållbarhet i vardagen.

42 Totalt har 96% av respondenterna någon gång investerat i fonder eller aktier, och de övriga ombads besvara resterande frågor som om de tänker sig att de investerat för att minska bortfallet. Av samtliga respondenter var det hela 27,1% som aldrig hade hört talas om hållbara investeringar och 3 st personer visste inte heller att privatrådgivning existerade. Av resterande svar på sistnämnda frågan var det hälften som någon gång varit på en privatrådgivning på en bank. 44,3% av respondenterna gjorde ibland en noggrannare bakgrundsundersökning innan de väljer investeringsalternativ. Resterande 55,7% var relativt jämt fördelat över de som gjorde en noggrann bakgrundsundersökning och inte.

Tabell 10. Tabell över respondenternas huvudsakliga Figur 12. Diagram över tabell 10.

bank som de investerar i.

Av respondenterna använde 52,9% antingen Swedbank eller Avanza vid placering av pengar, och 32,8% använde någon av de övriga svenska storbankerna. Hela 50% har, som nämndes ovan, varit på privatrådgivning på sin bank för att få rådgivning om placeringar men 4,3% visste inte att möjligheten till privatrådgivning fanns.

43 De flesta investerade vanligtvis upp till 10% av sin nettoinkomst, men 27% investerade mellan 11-50% vilket är en betydande del av inkomsten. En person svarade att den investerade mer än 11-50% av sin nettoinkomst vilket redovisas i figur 16.

Tabell 12. Tabell över investerarnas upplevelse Figur 14. Diagram över tabell 12.

av hållbara investeringars avkastning.

De flesta av respondenterna var inte medvetna om hållbara investeringars avkastning, och endast 3 st (4,3%) upplevde att hållbara investeringar hade en högre avkastning än konventionella sådana. 11,4% trodde att hållbara investeringar hade lägre avkastning än övriga alternativ.

Tabell 13. Tabell över de risker investeraren Figur 15. Diagram över tabell 13.

helst undviker vid investering.

Vad gäller risker visade enkätundersökningen att de flesta respondenter helst skulle undvika ekonomiska risker i samband med investering. På delad andra och tredje plats kom sociala risker samt miljörisker.

Nedan diagram visar respondenternas upplevelse av kommunikation från banken där de kunde välja flera alternativ. Många hade en personlig bankkontakt eller fick information skickad till sig via brev eller mail. Hela 24,3% upplevde ingen kommunikation från banken.

44

Tabell 14. Tabell över bankens kommunikation. Figur 16. Diagram över tabell 14.

För att respondenterna i framtiden skulle börja investera mer i hållbara alternativ svarade de att det framför allt krävs att investeringen ska generera högre ekonomisk avkastning, samt mer information och transparens om vad investeringen innehåller. Ingen respondent svarade att de inte vill investera mer i hållbara alternativ.

Tabell 15. Tabell över bidragande faktorer Figur 17. Diagram över tabell 15.

till att investera mer hållbart.

För de flesta var en hög avkastning, långsiktighet och låg risk viktigast vid investeringar. 10% har även svarat att en hög Morningstar-rating var ett av de viktigaste kriterierna för dem. Aktiv uteslutning av skadliga bolag och branscher var viktigt för 31,4% och 22,9% ville med hjälp av investeringarna bidra till en hållbar utveckling.

Nedan visas ett jämförande diagram där respondenterna fick ange en siffra mellan 1-7 på en Likertskala, där 1 menas med att påståendet inte stämmer och 7 innebär att respondenten instämmer helt med påståendet. Totalt i enkäten besvarades fem frågor med en Likertskala som samtliga beaktade hållbarhet, vilka ställdes enligt nedan och benämns som fråga 1 till 5.

45 2. Hur viktigt är hållbarhet för dig vid val av investering i en fond/aktie?

3. Hur mycket anser du att din bank arbetar för en hållbar utveckling? 4. Anser du att banken tar ansvar för en hållbar utveckling?

5. Känner du att din bank informerar dig om hållbara investeringar?

Tabell 16. Stolpdiagram där de olika svaren på likert frågorna är sammanställda.

Respondenternas svar skiljde sig åt mycket då spridningen var relativt stor. Under fråga 1 där respondenterna fick svara på om hållbarhet var viktigt enligt dem var de högre siffrorna överrepresenterade vilket menas med att respondenterna höll med om påståendet. På resterande frågor var det däremot mer varierande men det neutrala alternativet (punkt 4) stack ut vad gäller högst svarsfrekvens. På sista frågan där respondenterna fick frågan om deras bank gav dem information om hållbara investeringar var dock de lägre alternativen övervägande.

Fråga 1. Hur viktigt anser du att hållbarhet är enligt dig?

46 Tabell 18. Tabell över centralmått och spridning för fråga 1.

För de flesta respondenterna var hållbarhet viktigt och hela 32.9% svarade att det var mycket viktigt. Det var bara 2,8% som i stort sett inte tyckte det va viktigt alls med hållbarhet och 11,4% var neutrala till det. Medelvärdet ligger på 5,67 vilket är en hög siffra på Likertskalan och betyder att de flesta värderar hållbarhet högt. Standardavvikelsen är 5,937 och innebär att spridningen av svaren är relativt högt.

Fråga 2. Hur viktigt är hållbarhet för dig vid val av investering i en fond/aktie?

Tabell 19. Frekvenstabell. Värdering av hållbarhet vid val av investering.

Tabell 20. Tabell över centralmått och spridning för fråga 2.

Under frågan om de beaktade hållbarhet vid investering var resultatet varierande. 37,1% ansåg att hållbarhet var viktigt för dem vid val av investering i en fond/aktie, och valde den femte punkten på Likertskalan. Medelvärdet är 4,16 och pekar på att de flesta hamnar kring det neutrala alternativet. Resterande svar var relativt jämt fördelade mellan övriga punkter och standardavvikelsen är 3,806. 31,4% har valt någon av de tre lägre punkterna och 54,2% har valt de högre alternativen där hållbarhet anses viktigt. 19 st (27,1%) hade aldrig hört talas om hållbara investeringar.

47 Fråga 3. Hur mycket anser du att din bank arbetar för en hållbar utveckling?

Tabell 21. Frekvenstabell. Bankens arbete för en hållbar utveckling.

Tabell 22. Tabell över centralmått och spridning för fråga 3.

Av respondenterna har 50% valt det neutrala alternativet på frågan om de upplever att banken arbetar för en hållbar utveckling vilket bekräftas av medelvärdet som ligger på 4,07. Spridningen är relativt hög men ingen har valt punkt 7 och upplever därmed inte att banken arbetar mycket för en hållbar utveckling. Det blev samma utfall på frågan nedan om respondenten anser att banken tar

ansvar för en hållbar utveckling.

Fråga 4. Anser du att banken tar ansvar för en hållbar utveckling?

48 Tabell 24. Tabell över centralmått och spridning för fråga 4.

Fråga 5. Känner du att din bank informerar dig om hållbara investeringar?

Tabell 25. Frekvenstabell. Information från banken om hållbara investeringar.

Tabell 26. Tabell över centralmått och spridning för fråga 5.

Ovan tabeller och diagram visar att en betydande del av respondenterna inte upplevde att banken informerar om hållbara investeringar och medelvärdet är 2,74. Endast 29,9% har valt punkt 4 eller högre på Likertskalan och upplever därmed att banken informerar dem om hållbara alternativ. Spridningen är alltså låg och standardavvikelsen är 1,090.

Nedan sammanställning redogör för centralmåtten samt spridningsmåttet standardavvikelse för de olika frågorna som respondenterna besvarat med Likertskala.

49 Tabell 27. Sammanfattande tabell över frågorna värderade med Likertskala.

Related documents