• No results found

8.1. Inledning

Forskningsresultatet har så här långt, i de två tidigare kapitlen, skapat de indi- katorer som tyder på att en stat väljer att gå in i ett militärt samarbete och därefter de faktorer som låg till grund för Botswanas beslut. I detta kapitel jämförs dessa resultat med varandra i en analys, för att värdera likheten eller skillnaden. I kapitlets analysdel sker analysen/jämförelsen vid respektive in- dikator från kap 6 Variabelanalys. Avslutningsvis sammanfattas resultaten av jämförelsen för att i nästa kapitel diskutera resultatet.

De tio indikatorerna är:

1. En lång och/eller svårbevakad gräns som är hotad eller omtvistad. 2. Otillräckliga resurser för strategiska mål.

3. Tidigare neutralitet misslyckats eller upplevts som otillräcklig. 4. En allians skulle inte hota det egna landets politiska system. 5. En allians skulle inte hota den egna identiteten.

Sida 56 av 72 7. Frånvaro av tillräckliga och stödjande samarbetsorgan.

8. Oönskat beroende av en eller flera stater.

9. Närvaro av hotande grannländer eller pågående dispyter.

10. En allians skulle underlätta strävan efter maktbalans i landets strate- giska intressesfär.

8.2. Analys

Botswanas gräns är på grund av dess längd och oländiga terräng svårbevakad. Dispyter har förekommit. Även om tvisterna på pappret nu är lösta så råder det ett fortsatt spänt läge vid norra gränsen mot Namibia. Gränserna har dock varit desamma sedan landet blev en brittisk koloni 1914. Gränsen kan inte an- ses som omtvistad efter avtalet om ön. Däremot har den flera gånger under 2000-talet kränkts av grannländerna. Detta härleds till Botswanas bristande förmåga att hävda sin territoriella integritet.

En svårbevakad och hotad gräns gör att indikator 1 uppfylls.

Landet har en hårt pressad försvarsmakt som förutom att bevaka gränsen mot grannländerna också är satta att skydda landets vilt mot tjuvjägare. Denna uppgift tar både resurser och skapar ett annat mindset. Den militära budgeten motsvarar den hos alla grannländer utom Sydafrika, som har en betydligt mycket större budget.

Målet att upprätthålla territoriell integritet kan inte upprätthållas – otillräck- liga resurser i förhållande till de omfattande målen gör att indikator 2 uppfylls.

Botswana har inte varit i större väpnade konflikter som hotat landets existens. Därför har landet aldrig varit tvunget att välja mellan allians eller neutralitet i en väpnad konflikt i sitt närområde. Landet har inga erfarenheter alls – varken positiva eller negativa – av egna allians- eller neutralitetsval. Denna indikator är därför inte applicerbar på Botswana.

Sida 57 av 72 Kina är mycket tydligt med att man inte vill störa de afrikanska ländernas in- hemska affärer eller system. Detta gäller inte bara i Botswana, utan i alla afri- kanska länder. En allians med just Kina skulle därför inte utgöra ett sådant hot. En allians med Kina innebär inget hot mot det egna landets politiska system och därför är indikator 4 uppfylld.

Ur Kinesiska White Papers kan man dra slutsatsen att Kina föredrar att afri- kanska problem ska lösas med afrikanska medel och metoder. Vidare är inte Kinas sätt och levnadsstil på export i samma grad som den amerikanska. Att alliera sig med Kina är därför mer riskfritt än allianser med västerländska län- der. Eric Hobsbawn (2007) argumenterar för att USA och västerländska rege- ringar däremot gärna lägger in krav på ändrat styre och ändrad syn på mänsk- liga rättigheter i sina krav på fortsatt samarbete – i alla fall om det inte helt hindrar sina egna intressen.

En allians med Kina innebär inget hot mot det egna landets kultur och politiska identitet och därför är indikator 5 uppfylld.

Vissa forskare hävdar att den botswanska militären har en lägre ställning än de i sina grannländer. Detta skulle enligt dem bero på att BDF inte är en befri- elsearmé i kombination med sina ”icke-militära” uppgifter som tjuvskyttjä- gare. Huruvida en allians med Kina skulle stödja eller ytterligare hota BDF känsla av respekt kan däremot inte bedömas på det underlag som finns i denna studie. Visserligen kan det Sino-afrikanska samarbetet öka de afrikanska län- dernas möjligheter att göra sin röst hörd i FN, där röstsamarbeten skapar ge- nomslagskraft. Botswana hade däremot en hög grad av internationell respekt redan innan alliansen. Detta främst på grund av sin stabilitet, sitt demokratiska system och låga korruption. Hur administrationen uppfattar att landet känner och hur beslutsfattarna har tagit hänsyn till denna känsla har på grund av rå- dande omständigheter fallit utanför denna studies räckvidd.

Känslan av internationell respekt och därmed indikator 6, kan därför inte bedö- mas.

Sida 58 av 72 De närvarande internationella samarbetsorganen inom säkerhet är i första hand SADC och AU. Ingen av dessa har särskilt högt förtroende i Botswana eller internationellt. Botswana har också varit öppet kritiska till dessa organisat- ioner. Slutsatsen är därför att det inte kan anses finnas några tillräckliga och stödjande samarbetsorgan.

De otillräckliga samarbetsorganen gör att indikator 7 kan anses vara uppfylld.

Botswana upplever ett oönskat beroende av framför allt sin grannstat i söder. Sydafrika är väldigt dominerande i regionen såväl politiskt som ekonomiskt och militärt. Botswana är dessutom näst intill helt beroende av transporter ge- nom Sydafrika för sin handel. Detta försöker man på flera sätt ta sig ur. Det oönskade beroendet av Sydafrika gör att indikator 8 uppfylls.

Landet har ansträngda relationer och pågående dispyter med såväl Namibia som Zimbabwe med flera kränkningar av gränsen som resultat. Bedömningen är däremot att dessa inte är av sådant allvar att de har varit en stark påver- kande faktor i detta sammanhang.

Den låga intensiteten i de väpnade dispyterna med sina grannländer gör att in- dikator 9 inte kan anses uppfylld.

Huruvida den verkliga anledningen som diskuterades bakom de stängda dör- rarna i regeringssammanträden var att haka på det uppåtgående landet Kina eller om man ville skapa en motvikt mot de redan etablerade starka makterna i området kan denna studie inte uttala sig om. Vad som däremot är tydligt är att det före Kinas militära intåg i Afrika redan finns en stor mängd starka mak- ter närvarande. Botswana är i en beroendeställning till Sydafrika. Vissa fors- kare skulle också hävda att stora delar av världen står i någon form av bero- ende till USA. En allians med Kina skulle naturligtvis fungera som en motpol och balansera mot dessa makter.

Alliansen med Kina skulle innebära en motvikt till de övriga makterna i regionen och underlätta strävan efter maktbalans, därför är indikator 10 uppfylld.

Sida 59 av 72

8.3. Sammanfattning analys/jämförelse

I det här kapitlet har respektive indikator bedömts utifrån empirin. Resultatet är att huvuddelen av indikatorerna kan anses som uppfyllda, medan två ej kan bedömas och en anses som ej uppfylld.

Indikator (förkortad) Resultat

1. Svårbevakad och hotad gräns Uppfylls 2. Otillräckliga resurser för strategiska mål Uppfylls

3. Tidigare neutralitet misslyckad Kan inte bedömas 4. Politiska systemet inte hotat Uppfylls

5. Identiteten inte hotad Uppfylls

6. Internationell respekt inte hotat Kan inte bedömas 7. Stödjande samarbetsorgan otillräckliga Uppfylls

8. Oönskat beroende av andra stater Uppfylls

9. Hotande grannländer Uppfylls ej

10. Strävan efter maktbalans Uppfylls

Figur 6 - Tabell över indikatorerna samt resultatet av jämförelsen

Även om vi kan konstatera att sju indikatorer uppfylls mot en som inte gör det och att vi har två icke bedömda kan vi inte använda resultatet sju mot ett en- bart kvantitativt, för några slutsatser. I nästa kapitel kommer de olika indika- torernas resultat diskuteras kategorivis.

Related documents