• No results found

Nedan presenteras hur informanterna svarat kring studiens sista frågeställning som behandlar hur jämställdhet prioriteras när det kommer i konflikt med annat.

Det jämställdhetsarbete som framhålls av den aktuella läroplanen för förskolan är inte en prioritering på respektive förskola. Informanterna diskuterar om huvudmän och hur direktiv från dessa inte har involverat ett jämställdhetsarbete eller ett arbete med den nya läroplanen gällande jämställdhet. Informanterna medger att de på grund av andra prioriteringar samt inrättningsdatumet för den nya revideringen inte är insatta i den aktuella läroplanen, åtminstone inte vad gäller de nya direktiven om ett aktivt

jämställdhetsarbete. Informanterna skjuter ifrån sig ansvaret om denna bortprioritering och menar att det är huvudmännens ansvar att forma olika fokusområden per termin eller läsår.

28

… jag kanske inte har läst så noga som man kanske ska göra om man säger så. Ah alltså, om man ska vara ärlig så har vi inte kört igång så jättemycket med det här nya… man har ju så mycket annat också som ska göras… sen handlar det om hur vi prioriterar, vilka frågor, för man kan ju inte göra allting… vi gör ju om arbetsplanen varje år och då har vi lite olika fokusområden beroende på läroplanen för man kan ju inte ta med allt från läroplanen. (Patrik)

Patrik menar att revideringen av läroplanen är ny och att han på grund av det inte hunnit läsa igenom den och därför inte heller hunnit arbeta med den samt att förskolan har andra prioriteringar. Jämställdhet är alltså inte ett fokusområde just nu. Håkan menar att arbetslaget har arbetat med läroplanen och att avdelningen själva skriver en arbetsplan men att jämställdhet inte har prioriterats.

Vi har ju hållit på med läroplanen men jämställdhetsarbete har jag faktiskt inte ens, jag har nog inte varit inne på det riktigt häller… det är så vi har dom resurser vi har man kan inte haka upp sig på hela tiden… det återkommer väl till det här vad man prioriterar… det finns ju en viss prioritering, kommunen brukar alltså ha prioriterande mål ibland men det blir vissa saker som vi fokuserar på mer… vår avdelning vi skriver ju egna arbetsplaner utifrån läroplanen så. (Håkan)

Endast en förskollärare menar att jämställdhetsarbetet inte prioriteras bort eftersom det är en del av förskolans helhetsperspektiv.

Nej, det tror jag inte, det känns inte så. Utan de är ett helhetstänk hela tiden. (Bosse)

En informant som har läst igenom den nya läroplanen i sin helhet menar att det åläggs mer ansvar på förskollärarna och förskolorna utan att det tillsätts resurser därefter. Sara menar att den nya revideringen påverkar arbetssituationen.

Det är klart det påverkar, det blir ännu mera ansvar som läggs på en. Du har förtydligade målen, ja, förskollärarens ansvarsuppgifter och uppdrag. Jag tycker de är lite konstigt hur man kan komma med ökade krav och sådär på oss och inte tillföra några resurser. Det är helt vansinnigt. Nej men alltså jag tycker det är för stora barngrupper helt enkelt, ja, och för lite reflektionstid, man behöver ju mer

29

reflektionstid i arbetslaget för att driva frågor framåt alltså jobba med saker. (Sara)

Informanterna menar även att deras barngrupper redan tillägnat sig värden om

jämställdhet och att barnen redan är empatiska och har en god gruppdynamik och därför inte är i ett behov av ett aktivt jämställdhetsarbete.

…det har inte varit en stor fråga vi har inte sett att vi måste liksom. Ja egentligen som det är nu är det ingen stor fråga här men alltså det förändras ju hela tiden, det går aldrig att säga att det är, såhär är det. Här svänger det ju snabbt, men med den grupp vi har nu så känns det som, det har blivit en liten fråga och det jag tror att där är det dom gruppen är som den är nu så att vi har byggt under flera år hamnat i ett läge nu där, det inte känns som en stor fråga… man kan tycka den barngrupp vi har i nu är den, ja det är nog den bästa, roligaste, lättsammaste jag har haft på jätte, jättelänge, duktig överhuvudtaget och då är det liksom inte bara duktiga att dom är intelligent utan dom är duktiga på att leka och är empatiska. (Håkan)

Nina beskriver hur ett jämställdhetsarbete finns med i och är en del av andra prioriterade fokusområden. Nina menar bland annat att trygghet och jämställdhet går hand i hand.

Just nu skulle jag väl inte säga att det är vårt största fokusområde, för den här terminen har vi fokusområdet ljud… men det är klart att alltså, att

jämställdhetsarbete fortgår ju hela tiden men det är inget som vi aktivt är vårat största fokusområde just nu…vår chef väljer ju vårat fokusområde och sen så har vi självklart gått igenom den nya läroplanen och vi jobbar ju med allting varje dag vi har ju det i våran egen arbetsplan, liksom normer och värden, men det vi har valt att fokusera på är trygghet… men sen som sagt så har vi våran arbetsplan där har vi ju alla liksom, överskrivet ur läroplanen utveckling och lärande normer och värden…jag tänker att det går ju alltså, det är så mycket som går in i

varandra så jag tänker i och med trygghet så får du ju in jämställdheten för att vi vill ju att alla barn ska känna sig trygg då är det ju oavsett vem man är vad man är och hur man är…det är därför jag menar på att jämställdhet är ju verkligen i dom punkterna även om det inte står jämställdhetsarbete… (Nina)

Vad som kan utläsas av informanternas utsagor beror icke-prioriteringen enligt dem själva inte på deras eget ansvar. Flera av informanterna uttrycker en brist på resurser

30

som exempelvis reflektionstid. Informanterna skjuter även över ansvaret till sina huvudmän då det menar att det inte funnits klara direktiv om jämställdhet som fokusområde. Vissa menar dock att jämställdhet är en del av ett helhetstänk trots att jämställdhet inte explicit är skrivet eller benämnt. Ovanstående kan tolkas som att jämställdhet är något som förskollärare tar för givet att det finns i verksamhetens helhet samt sker på en symbolisk nivå när det i själva verket prioriteras bort på den strukturella nivån av informanternas eget arbete och får stå tillbaka för att göra plats för annat som kan tyckas viktigare att arbeta med i dagsläget.

Related documents