• No results found

Jämställdhetsperspektiv på myndighetens uppdrag och mål

När en verksamhet jämställdhetsintegreras innebär det framförallt att ett jämställdhetsperspektiv anläggs på verksamhetens kärnuppdrag. Därför presenteras nedan först myndighetens kärnuppdrag och därefter anläggs ett jämställdhetsperspektiv på uppdraget.

5.1 Myndighetens kärnuppdrag

Konstnärsnämndens instruktion/Förordning 2007:1199:

I Konstnärsnämndens nya instruktion med ändring i förordning senast ändrad 27 augusti 2015 står att myndigheten har till uppgift att främja konstnärers möjligheter att utveckla sitt konstnärskap och verka för konstnärlig utveckling genom att fördela statliga bidrag och ersättningar samt genom andra

främjande åtgärder.

Myndigheten ska även främja nyskapande kultur genom bidragsgivning och andra åtgärder.

Myndigheten ska vidare analysera och sprida kunskap om konstnärernas ekonomiska och sociala villkor samt löpande bevaka trygghetssystemens utformning och tillämpning i förhållande till konstnärlig verksamhet.

Myndigheten ska vidare i sin verksamhet integrera ett jämställdhets- och mångfaldsperspektiv samt ett internationellt och interkulturellt utbyte och samarbete.

Myndigheten ska samverka med berörda myndigheter, institutioner, det civila samhället och andra aktörer som bedriver verksamhet av betydelse för konstnärernas villkor.

7

Som en myndighet under kulturdepartementet ska Konstnärsnämnden också verka för att uppnå det kulturpolitiska målet som är att kulturen ska vara en dynamiskt, utmanande och obunden kraft med yttrandefriheten som grund. Alla ska ha möjlighet att delta i kulturlivet. Kreativitet, mångfald och konstnärlig kvalitet ska prägla samhällets utveckling.

För att uppnå målet ska kulturpolitiken:

• främja allas möjlighet till kulturupplevelser, bildning och till att utveckla sina skapande förmågor,

• främja kvalitet och konstnärlig förnyelse,

• främja ett levande kulturarv som bevaras, används och utvecklas,

• främja internationellt och interkulturellt utbyte och samverkan inom kulturområdet,

• särskilt uppmärksamma barns och ungas rätt till kultur

Konstnärsnämnden ska också bidra till att uppnå det jämställdhetspolitiska målet som är att kvinnor och män ska ha samma makt att forma samhället och sina egna liv.

De jämställdhetspolitiska delmålen är:

• en jämn fördelning av makt och inflytande

• ekonomisk jämställdhet

• en jämn fördelning av det obetalda hem och omsorgsarbetet

• mäns våld mot kvinnor ska upphöra

5.2 Jämställdhetsperspektiv på kärnuppdraget

I föregående avsnitt har Konstnärsnämndens kärnuppdrag beskrivits. Nedan anläggs ett jämställdhetsperspektiv på dessa uppdrag.

Konstnärsnämnden har till uppgift att främja konstnärers möjligheter att utveckla sitt konstnärskap och verka för konstnärlig utveckling genom att fördela statliga bidrag och ersättningar samt genom andra främjande åtgärder.

Jämställdhetspolitiskt mål: En jämn fördelning av makt och inflytande, Ekonomisk jämställdhet.

Effektmål: Konstnärer, oavsett kön, ska ha sammaförutsättningar för det konstnärliga skapandet.

Målet att främja möjligheten för kvalificerade konstnärer oavsett kön som lever och verkar i Sverige att ägna sig åt sitt konstnärliga arbete och vidareutveckla sitt konstnärskap uppnås genom att fördela stipendier och bidrag rättvist. Ett jämställdhets- och mångfaldsperspektiv är integrerat i stipendie- och bidragsfördelningen. Andra främjande åtgärder är att arbeta för att utveckla förutsättningarna för konstnärligt arbete genom analyser, utredningar, regeringsuppdrag, främja förutsättningarna för företagande, m.m.

Myndigheten ska främja nyskapande kultur i hela landet med utgångspunkt i de nationella kulturpolitiska målen.

Jämställdhetspolitiskt mål: En jämn fördelning av makt och inflytande, Ekonomisk jämställdhet.

Effektmål: Kvinnor och män ska ha samma möjligheter att bidra till konstnärlig förnyelse och utveckling i hela landet.

8

Målet är att genom den nya verksamheten Kulturbryggan kunna bidra till en jämn fördelning mellan kvinnor och män i hela landet av bidrag till förnyelse och utveckling inom kulturområdet. Målet är också att sprida myndighetens kunskaper och engagemang i frågor om residensverksamhet och internationellt kulturutbyte mellan konstnärer i hela landet.

Myndigheten ska analysera och sprida kunskap om konstnärernas ekonomiska och sociala villkor samt löpande bevaka trygghetssystemens utformning och tillämpning i förhållande till konstnärlig verksamhet.

Jämställdhetspolitiskt mål: Ekonomisk jämställdhet

Effektmål: Konstnärer, oavsett kön, sexuell läggning eller etnisk bakgrund, ska behandlas lika och ska ha samma möjligheter tillsocial trygghet och information om ekonomiska och sociala villkor för konstnärligt arbete och näringsidkande.

Målet att fördjupa och sprida information om konstnärers sociala och ekonomiska situation samt förutsättningar för konstnärligt skapande nås genom bevakning och analys, kunskapsspridning och genom en rådgivande funktion avseende frågor som rör de generella trygghetssystemen. Kunskapen om kvinnor och mäns olika förutsättningar ska, om det finns relevans, belysas i de studier och rapporter som myndigheten producerar. I de remissvar som myndigheten avger ska

jämställdhetsaspekter uppmärksammas.

Myndigheten ska i sin verksamhet integrera ett jämställdhets- och mångfaldsperspektiv samt ett internationellt och interkulturellt utbyte och samarbete.

Jämställdhetspolitiskt mål: En jämn fördelning av makt och inflytande, Ekonomisk jämställdhet.

Effektmål: Kvinnor och män ska ges samma förutsättningar för det konstnärliga skapandet i Sverige och i internationella sammanhang.

Målet är att Konstnärsnämndens arbete ska genomsyras i alla sina delar av ett jämställdhets- och mångfaldsperspektiv. Personal och ledamöter i arbetsgrupper och styrelse ska ha en bred kunskapsbas när det gäller jämställdhets- och mångfaldsfrågor. Även i frågor om internationell verksamhet och interkulturellt utbyte ska kvinnor och mäns förutsättningar uppmärksammas. I myndighetens internationella arbete på nordisk, EU- eller Unesco-nivå ska dessa perspektiv förmedlas.

Myndighetens internationella program med internationella utbyten för konstnärer inom bild och form, dans och musik som samarbetar med utländska institutioner i fråga om residens och annan

projektverksamhet har en viktig uppgift att förmedla jämställdhets- och mångfaldsperspektiven.

Myndigheten ska samverka med berörda myndigheter, institutioner, det civila samhället och andra aktörer som bedriver verksamhet av betydelse för konstnärernas villkor.

Jämställdhetspolitiskt mål: En jämn fördelning av makt och inflytande, Ekonomisk jämställdhet.

Effektmål: Genom samverkan med andra myndigheter, institutioner, det civila samhället och andra aktörer ska förutsättningarna förbättras för konstnärer att leva på sitt konstnärliga arbete oavsett kön.

Målet är att kvinnors och mäns skapande och ekonomiska förutsättningar ska vara kända för berörda myndigheter och andra aktörer inom fältet. Konstnärsnämndens uppgift är att ett

jämställdhetsperspektiv integreras i samverkansarbetet.

Myndigheten ska i alla sina delar ha ett jämställt bemötande. I budgetarbete och andra skrivningar som sätter ramar för verksamheten tillämpas ett jämställt synsätt.

9

Related documents