• No results found

Jören 1, Åkers styckebruk, detaljplan, beslut om samråd

In document XX, bygglov mur, förslag om avslag (Page 44-52)

Beslut

Miljö-och samhällsbyggnadsnämnden beslutar att

1. detaljplanen för Jören 1, Åkers styckebruk skickas ut på samråd.

2. en barnkonsekvensanalys inte krävs, då barnchecklistan visar att planens genomförande inte antas innebära negativ påverkan på barns livsmiljö.

Yrkanden

Magnus Brandel (S) yrkar yrkar bifall till liggande förslag till beslut.

Beslutsgång

Ordföranden finner att det bara finns ett förslag till beslut och att detta blir miljö- och samhällsbyggnadsnämndens beslut.

Beskrivning av ärendet

Detaljplanen syftar till att möjliggöra uppförande av flerbostadshus med möjlighet till centrumverksamheter i bottenvåningen. Planen syftar även till att skydda en allé av askar, som omfattas av det generella biotopskyddet.

Planförslaget har möjlighet till att ge torget en mer definierad form och förstärka torgytan. Planområdet är lokaliserat centralt i Åkers styckebruk och omfattas av fastigheterna Jören 1 samt Åkers styckebruk 1:465.

Planförslaget överensstämmer Översiktsplan 2014 för Strängnäs kommun genom att området ligger i centralt och i ett stationsnära läge.

I fördjupning av översiktsplanen för Åker från 2015 ligger planområdet inom

”utvecklingsområde som kräver kompletterande förankring och utredningar innan långsiktig mark- och vattenanvändning kan föreslås”.

Planen handläggs med förenklat standardförfarande enligt plan-och bygglagen 2010:900.

En barnchecklista har tagits fram för att undersöka om en barnkonsekvensanalys behöver upprättas. Barnchecklistan kommer fram till att en barnkonsekvensanalys till följd av planförslaget inte krävs.

MSN § 134 forts.

Ekonomiska konsekvenser för kommunen

Planarbetet finansieras genom planavtal med exploatören.

Övriga konsekvenser -

Barnkonsekvenser

En barnchecklista har utförts och planförslaget bedöms ha ringa påverkan på barns livsmiljö. Barnkonsekvensanalys behöver inte genomföras.

Konsekvenser för Riksintresse om kulturmiljövård

Samhällsbyggnadskontoret har tagit fram en konsekvensanalys innehållande volym- och utformningsstudier. Utifrån konsekvensanalysen gör samhällsbygg-nadskontoret bedömningen att planförslaget inte riskerar att skada riksintresset för kulturmiljövård (D20).

Uppföljning

Synpunkter efter samrådet kommer att sammanställas och bemötas i en samrådsredogörelse. Därefter behandlas detaljplanen av miljö-och samhällsbyggnadsnämnden inför beslut om granskning.

Beslutsunderlag

Tjänsteutlåtande, Beslut om samråd, 2020-09-14

Plankarta med bestämmelser, samrådshandling, 2020-09-21 Planbeskrivning, samrådshandling, 2020-09-21

Barnchecklista för detaljplan Jören 1, 2020-09-15 Geoteknisk utredning, 2019-09-25, ÄC-konsult AB Trafikbullerutredning, 2019-12-10, Efterklang AB

Översiktlig miljöteknisk markundersökning, 2017-08-15, Geosigma AB Utvärdering av miljökontroll 2014, 2015-04-20, Geosigma AB

Dagvattenutredning till detaljplan för Jören 1, Strängnäs, 2020-02-10, ÅF Infrastructure AB

Beslutet skickas till -

____________________

MSN § 135 Dnr MSN/2019:118-214

Strängnäs 3:21 m.fl., del av, ”Måsen”, Strängnäs, detalj-plan, beslut om antagande

Beslut

Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden föreslår kommunfullmäktige besluta att 1. anta detaljplanen för Strängnäs 3:21 m.fl., del av, ”Måsen” Strängnäs,

Strängnäs kommun.

Yrkanden

Margaretha Furustrand (L), Carin Norberg (M), Anncharlotte Nilsson (M), Mari Bohman (S), Anders Hellsing (S) och Hugo Rundberg (C) yrkar bifall till liggande förslag till beslut.

Beslutsgång

Ordföranden finner att det bara finns ett förslag till beslut och att detta blir miljö- och samhällsbyggnadsnämndens beslut.

Protokollsanteckning

Yvonne Knuutinen (V) lämnar följande protokollsanteckning:

Husen är för höga! Se granskningshandlingen: De närboendes synpunkter. Tydligt för samtliga närboende är att husen är för höga.

(V) föreslår att detaljplanen återremitteras och husen anpassas bättre till det befintliga områdets hushöjder.

Beskrivning av ärendet

Syftet med detaljplanen är att ändra befintlig detaljplan för kontor och

verksamheter till bostäder inom gamla Måsenområdet i Ulvhäll, Strängnäs stad.

Syftet med detaljplanen är även att skapa ett område där grönskan och närheten till grönområden och parker står i fokus. En del av den tätortsnära grönskan ska ske genom en öppen dagvattenlösning bestående av till exempel träd, växtbäddar, diken och växtbeklädda tak inom området. I planområdets nordöstra del växer ekar som är en viktig del av gamla Ulvhälls karaktär. Detaljplan ska säkerställa att ekarna sparas.

För att få en blandad stad med höga arkitektoniska värden ska bebyggelsen i området vara varierad i såväl höjd som utformning. Bebyggelsen i området ska kännas mänsklig i skala med en varierad bebyggelse. Våningsantalet ska anpassas

MSN § 135 forts.

till storleken på omgivande bebyggelse. Bostadshusen ska placeras och utformas så att det bildas en tydlig gatusida och en inramad gårdssida.

Planområdet, kvarteret Måsen, ligger i södra delen av Strängnäs inom stadsdelen Ulvhäll. Området avgränsas i väster av villabebyggelsen längs Orrspelsvägen, i norr av flerbostadshusen längs Finningevägen, i öster av Dammvägen och det öppna landskapet ut mot Ulvhälls herrgård och Mälaren. I söder tar Storängens industriområde vid.

Planområdet ligger cirka 900 meter sydöst om Strängnäs resecentrum. Området omfattar fastigheterna Spoven 1, Strängnäs 3:21:1, Ekbacken 2 och del av

Strängnäs 3:1. Planområdet omfattar cirka 6,5 hektar.

Detaljplanen handläggs med utökat planförfarande i enlighet med plan- och bygglagen 2010:900.

Detaljplanen har varit utsänd på samråd och utställd på granskning mellan 2018-12-10 till 2019-01-18 respektive 2020-06-05 till 2020-07-03. Remissinstanser, kända sakägare och närboende har givits möjlighet att lämna synpunkter på planförslaget. Inkomna synpunkter har sammanställts och koncentrerats i en samrådsredogörelse och ett granskningsutlåtande. Planhandlingarna har efter granskningsperiodens yttranden justerats.

Ekonomiska konsekvenser för kommunen

Detaljplanearbetet bekostas av beställaren enligt träffat planavtal.

Övriga konsekvenser

Detaljplanen bedöms medföra positiva sociala konsekvenser, se planbeskrivningen.

Detaljplanen bedöms ha positiva konsekvenser för barn och ungdomars aktivitet i området, se planbeskrivningen. En barnchecklista har genomförts som visar att planområdet har positiv påverkan på barn och unga inom och runt kvarteret Måsen. En barndialog genomfördes med elevrådet på Europaskolan Rogge i Strängnäs 2019-01-12. Vid tillfället för barndialogen gavs eleverna möjlighet att uttrycka sina tankar om det aktuella området. Se planbeskrivningen för att ta del av resultatet från barndialogen.

Uppföljning

Lagakraftvunnen detaljplan följs upp i bygglovsskedet.

MSN § 135 forts.

Beslutsunderlag

Tjänsteutlåtande, 2020-09-18

Plankarta med planbestämmelser, antagandehandling, dat. 2020-09-18

Planbeskrivning, antagandehandling, dat. 2020-09-18 (efter MSN sammanträde har en redaktionell ändring tillförts i planbeskrivningen, en flyghinderanalys, 2020-09-24, har genomförts, som visar att byggnadernas höjder inom

planområdet inte påverkar närliggande flygplatser)

Granskningsutlåtande, antagandehandling, dat. 2020-09-18 Samrådsredogörelse, antagandehandling, dat. 2020-05-15 Beslutet skickas till

KS/KF

Slutligt beslut till

Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden Samhällsbyggnadskontoret

____________________

MSN § 136 Dnr MSN/2019:408-214

Strängnäs 2:1, del av, m.fl., ”Södra Stadsskogen”, detalj-plan, förslag om antagande

Beslut

Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden föreslår kommunfullmäktige besluta att 1. anta detaljplanen för Strängnäs 2:1, del av, m.fl., ”Södra Stadsskogen”,

Strängnäs stad, Strängnäs kommun.

Yrkanden

Margaretha Furustrand (L) och Anders Hellsing (S) yrkar bifall till liggande förslag till beslut.

Beslutsgång

Ordföranden finner att det bara finns ett förslag till beslut och att detta blir miljö- och samhällsbyggnadsnämndens beslut.

Beskrivning av ärendet

Planens syfte är att möjliggöra bostadsbebyggelse, viss mån av centrumverksamhet samt anslutningar för att koppla samman två idag skilda enklaver av Strängnäs stad. Det finns ett kommunalt behov av särskilt boende för äldre och därför planläggs en del av planområdet för att tillgodose behovet. Detaljplanen möjliggör ny bebyggelse som ska utgöra ett väl avvägt möte med befintlig bebyggelse i söder.

Dessutom finns det ett behov av förskoleplatser i kommunen och därför planläggs en förskola inom detaljplanen. Planarbetet syftar även till att förbättra

tillgängligheten till naturområdet i väst samt förstärka gång- och cykelrörligheten genom området.

Planområdet innefattar också fastigheten Rördrommen 1, för vilken planen syftar till att undersöka möjligheten för ändrad användning från industri till

bostadsändamål. Den nya detaljplanen, för Södra Stadsskogen, ersätter detaljplan som gäller för Rördrommen 1 fastställd som stadsplan (04-STS-213) inklusive dess fastighetsindelningsbestämmelser, ursprungligen fastställda som tomtindelning (0486KI269).

Planarbetet föregås av detaljplaneprogrammet för Norra Finninge godkänt av plan- och byggnämnden (nuvarande Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden) 2007-10-17.

MSN § 136 forts.

Detaljplanen har varit utsänd på samråd och utställd på granskning mellan 2016-09-16 till 2016-10-10 respektive 2018-08-17 till 2018-09-14. Detaljplanen har även varit utsänd på en andra granskning mellan 2020-06-05 till 2020-06-26.

Remissinstanser, kända sakägare och närboende har givits möjlighet att lämna synpunkter på planförslaget. Inkomna synpunkter har sammanställts och koncentrerats i en samrådsredogörelse, ett granskningsutlåtande och i ett granskningsutlåtande nr 2. Planhandlingarna har efter granskningsperiodens yttranden justerats.

Ekonomiska konsekvenser för kommunen

Planarbetet finansieras av kommunens mark- och exploateringsenhet.

Övriga konsekvenser Barnkonsekvenser:

Detaljplanen bedöms ha positiva konsekvenser för barn och ungdomar.

Planområdet ligger nära strövområden och skogsområden i stadens utkant lämpade för spontan lek och utevistelse. Även om grönområden försvinner i och med planens genomförande kompenseras dessa något genom att nya kvaliteter tillförs. Det kuperade landskapet saknar idag öppna ytor förutom grusplanen intill Tryffelstråket. Genom att möjliggöra sådana ytor skapas möjlighet till spontan idrott och lek inom området utan att de kringliggande rekreativa värdena i Stadsskogen försvinner. Nya gångstråk genom området tillgodoser närboende tillgång till Stadsskogen.

En förskoleverksamhet är planlagd inom detaljplanen och bör bidra med en plats för barn och unga att vistas på för lek enligt Boverkets riktlinjer. Förskolan är planlagd med en placering som ska ha god tillgänglighet till större väg-och gatunät samt närhet till natur.

Uppföljning

Lagakraftvunnen detaljplan följs upp i bygglovsskedet.

Beslutsunderlag

Tjänsteutlåtande, 2020-09-21

Plankarta med planbestämmelser, antagandehandling, 2020-09-21 Planbeskrivning, antagandehandling, 2020-09-21

Granskningsutlåtande nr 2, antagandehandling, 2020-09-21 Granskningsutlåtande, antagandehandling, 2020-05-28 Samrådsredogörelse, antagandehandling, 2018-05-18

MSN § 136 forts.

Beslutet skickas till KS/KF

Slutligt beslut till

Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden Samhällsbyggnadskontoret

____________________

MSN § 137 Dnr MSN/2020:734-033

Val av ny ledamot i miljö- och samhällsbyggnadsnämndens

In document XX, bygglov mur, förslag om avslag (Page 44-52)

Related documents