• No results found

Om ett upptäckt fel på lastbilen är för tidskrävande för att utföras på flödet eller om utrustning saknas måste den justeras vid sidan av flödet. I vissa fall måste lastbilen justeras direkt för att kunna fortsätta med nästa steg i processen och i vissa fall går det bra att göra det efteråt. I figur 4.6 visas var de olika justerfunktionerna befinner sig i förhållande till monteringsflödet.

Efterjustering Förjustering Eljustering

Plåt och lack Kontrollflöden Kallyta

Axel, kylv.

Fikarum Planerare Material

Rulltes

Rulltes Rulltes

Nulägesbeskrivning

Figur 4.6 Illustration av justerfunktionernas placering i förhållande till monteringsflödet.

När en lastbil ska efterjusteras lämnas häftet som följer lastbilen till en planerare, som sitter vid kontrollflödet i del fem. Häftet innehåller information om vad som ska justeras. Planeraren sorterar sedan dessa häften utifrån vilken typ av justering som ska göras. Denne styr sedan vilka lastbilar som ska justeras först, utifrån leveransdatum, genom att lägga ut häftena i lådor där justerare från olika verkstäder kan hämta dessa. Justeraren går sedan ut och letar upp lastbilen på den parkeringsplats som finns angivet i ett datasystem och kör in den i verkstaden.

Planeraren bevakar dessutom när beställt material kommer in till en lastbil. Detta görs manuellt genom att med jämna mellanrum slå in chassinumret i ett datasystem för att se om materialet finns tillgängligt i materialförrådet. Har materialet kommit läggs häftet i facket för lastbilar som ska justeras. Justeraren får själv hämta materialet i materialförrådet om det inte krävs en truck för att transportera det. När en lastbil har justerpunkter som ska utföras i olika verkstäder prioriteras plåt- och lackarbeten och görs först. Därefter prioriteras kylvätskejustering och sist mekanik- och elektronikjustering.

4.7.1 Tungjustering

Tungjustering innebär justering av tyngre karaktär, det vill säga exempelvis byte av växellåda eller axlar. De flesta lastbilar som kommer dit har spärrstatus.

Spärrstatus får en lastbil när den har ett fel som innebär att den inte kan köras för egen maskin eller att det skulle innebära en risk för personal eller egendom.

Mekanisk justering två platser

Axel- och kyl- vätskejustering

Justering innan

kontrollflöde (3A) Plåtjustering

Lackering

Tungjustering

Mekanisk justering, fyra platser

Eljustering

Nulägesbeskrivning

är en lastbil som ska ha två bakaxlar men på grund av en brist på flödet har endast en blivit monterad. Lastbilen kan då framföras med endast en bakaxel.

Lastbilen kommer oftast till tungjusteringen efter att först ha stått på en plan och väntat på tillgänglig tid i verkstaden. Ytterligare beskrivning av planerna finns i avsnitt 4.8. Ibland måste lastbilen vänta på att beställda delar ska anlända innan justeringen kan ske. Prioritering av vilken lastbil som ska repareras sker av justerarna själva efter tidigaste leveransdatum. Alla lastbilar som väntar på justering står uppskrivna på en tavla.

Oftast kommer lastbilar som ska tungjusteras ifrån del fyra. De har då blivit spärrade och urplockade ur flödet för att justeras för att möjliggöra provkörningen i rulltesten. I vissa fall får lastbilen spärrstatus i rulltesten när något allvarligt fel har upptäckts vid provkörningen.

Efter tungjustering provkörs oftast lastbilen. Detta ifall lastbilen plockats ur flödet innan rulltesten eller för att en detalj som har bytts ut måste kontrolleras. Om provkörningen inte har gjorts tidigare så har lastbilen inte heller genomgått kontrollflödet i del fem och kommer därför att sättas in i det efter provkörningen.

Eftersom det finns lite tillgänglig tid i rulltesterna så görs som tidigare sagts många av dessa provkörningar på den gamla provkörningsbanan. Detta får till följd att en lastbil som togs ur flödet innan provkörningen inte alltid får ett dokumenterat resultat från den datoriserade rulltesten.

4.7.2 Mekanik- och elektronikjustering innan besiktning

Efter att en lastbil har genomgått rulltesten kan den justeras innan den genomgår kontrollflödet i del fem. Internt har denna funktion beteckningen ”3A-justering”.

Denna verkstad är belägen bredvid kontrollflödena se figur 4.6. Anledningen till att lastbilen ibland ska justeras innan kontrollflödet är för att undvika behovet av en efterjustering. Efterjustering får till följd att lastbilen måste stå och vänta ute på en plan för att justeras istället för att direkt bli leveransklar efter kontrollflödet.

Företaget har även ett bonussystem som är baserat på antalet direkt ok, det vill säga lastbilar som inte har behövts efterjusteras eller plockats ur flödet. Denna justerfunktion räknas dock inte som justering utanför flödet i detta bonussystem.

Fel som åtgärdas i denna verkstad är enklare mekanik- och elektronikjustering som tar kortare tid än en timme. Bedömning av om justeringen är möjlig att genomföra under denna tid gör provföraren efter rulltesten. Denne ställer i så fall bilen utanför verkstaden och kör istället en annan tidigare justerad lastbil genom kontrollflödet, se vidare avsnitt 4.7.1.

4.7.3 Mekanik- och elektronikjustering efter besiktning

Mekanik- och elektronikjustering efter besiktningsflödet i del fem finns på tre olika ställen, se figur 4.6. Bredvid flödet i del fem finns bland annat en verkstad med fyra platser som främst gör mekanisk justering. Dessutom finns en hall som är specialiserad på elektronikjustering. Längre därifrån närmare del fyra och

Nulägesbeskrivning

tungjusteringen finns ytterligare två platser där mekanisk justering sker. Dessa platser kallas internt för ”dubbelslussen”. Tanken är att dessa två platser främst ska ägna sig åt tidskrävande och mer omfattande mekanisk justering.

4.7.4 Plåt- och lackjustering

Plåt- och lackjusteringen är också den belägen bredvid kontrollflödena i del fem, se figur 4.6. Alla plåt- och lackavvikelser går via denna funktion. Personen som arbetar här gör en bedömning om skadan kan åtgärdas genom plåtjustering, lackning eller både plåt- och lackjustering. Små lackskador åtgärdas vid denna funktion och större skador åtgärdas vid en speciell lackverkstad. I det fall en lackskada är av sådan karaktär att en plåtjustering är nödvändig åtgärdas detta först innan lastbilen skickas vidare till lackverkstaden som endast utför själva lackeringen. Ibland utförs mindre plåtarbeten direkt på flödet i del fem.

4.7.5 Axeljustering

Axeljustering måste ibland göras efter det att lastbilen har genomgått den axeljustering som finns i kontrollflödet i del fem. Det finns en speciell verkstad i vilken axelinställningar kan göras efter flödet, se figur 4.6. Behovet av att efterinställa axlarna uppstår när en mekanisk justering har skett som har påverkat den tidigare axelinställningen som har gjorts på flödet. Axelinställningen måste då göras om. Lastbilar som har en viss typ av ekerhjul måste alltid göra sin axelinställning där eftersom utrustning för dessa hjul saknas i det normala flödet.

4.7.6 Kylvätskejustering

Utrustningen för kylvätskejustering är belägen i samma verkstad som utrustningen för axelinställningen, se figur 4.6. Med kylvätskejustering menas all justering som har med lastbilens luftkonditionering att göra, till exempel läckagetest och påfyllnad av kylvätska.

Related documents