• No results found

8 Kvalitativ bedömning av åtgärdernas makroekonomiska effekt

8.2 Känslighetsanalys

I detta avsnitt görs en känslighetsanalys för att beräkna hur känslig kategoriseringen av de olika åtgärderna är för ändringar i antagandena om hur mycket en åtgärd påverkar en viss bransch. Detta gäller för alla åtgärder som bedöms ha en mer än försumbar-makroekonomisk effekt utom för åtgärden stanna hemma, eftersom den påverkar alla branscher i ekonomin lika. I stället görs där känslighetsanalys där två antaganden va-rieras: ersättningskoefficienten och andelen av ökad sjukfrånvaro som inte beror på att personer är sjuka i covid-19.

ALLMÄNNA RÅD OM ATT STANNA HEMMA VID SYMPTOM

Produktionsminskningen för åtgärden stanna hemma beräknas motsvara 2,7 procent av den totala produktionsnedgången i hela ekonomin det andra kvartalet 2020 jämfört med det första kvartalet 2020. Detta innebär att den negativa makroekonomiska effek-ten för denna åtgärd bedöms vara stor jämfört med de andra åtgärderna (se tabell 23).

Beräkningen baseras bland annat på ett antagande om hur stor del av sjukfrånvaron det andra kvartalet som inte beror på att personer är sjuka i covid-19 och på ett anta-gande om hur stor del av sjukfrånvaron som täcks upp av annan personal. Därför görs även en känslighetsanalys för hur mycket dessa parametrar behöver ändras för att den kvalitativa bedömningen av åtgärdens makroekonomiska effekt ska förändras.

α står för andelen av ökad sjukfrånvaro under andra kvartalet 2020 som inte beror på att personer är sjuka i covid-19. Produktionsbortfall från personer som är sjuka i co-vid-19 ska exkluderas från beräkningen då detta inte är en konsekvens av åtgärden. I beräkningen antas α vara 89 procent, baserat på andelen positiva resultat av samtliga tester för covid-19 under första halvåret 2020. Detta är osäkra uppskattningar. En ök-ning av parametern α påverkar inte den kvalitativa bedömök-ningen då åtgärdens makroe-konomiska effekt redan bedöms som stor. Känslighetsanalysen visar att α kan minska till ca 80 procent utan att den kvalitativa bedömningen påverkas.

ersättningskoefficient står för andelen korttidsfrånvaro som inte täcks upp av annan be-fintlig personal eller genom vikarier, det vill säga den del av korttidsfrånvaron som an-tas leda till produktionsbortfall. I beräkningen anan-tas denna parameter vara 25 procent vilket baseras på att det endast är vissa branscher inom tjänstesektorn som präglas av högre individuell expertis och som inte antas kunna täcka korttidsfrånvaro med annan personal. Även detta är ett osäkert antagande. Ju högre korttidsfrånvaro desto större risk att en större andel av branscherna får svårt att täcka all frånvaro vilket innebär att denna parameter ökar. Samtidigt är de branscher med högre individuell expertis de som i högre utsträckning kan arbeta hemifrån och därför inte tar ut korttidsfrånvaro vid uppvisande av milda symptom. Om denna parameter ökar påverkas inte den kvali-tativa bedömningen då åtgärdens makroekonomiska effekt redan bedöms som stor.

Känslighetsanalysen visar att denna parameter kan minska från 25 procent till drygt 20 procent utan att den kvalitativa bedömningen påverkas.

ANDRA ÅTGÄRDER

För alla branscher utom för hotell och restaurang så ändras inte kategoriseringen alls av att öka eller minska en åtgärds påverkan på en enskild bransch. Produktionsned-gången inom hotell och restaurang är däremot så pass stor att kategoriseringen ändras för flera av åtgärderna (se tabell 24).

Tabell 24 Åtgärdernas påverkan på produktionen inom hotell och restaurang om varje åtgärd antas förklara 5 procentenheter mindre respektive mer av

nedgången

Miljoner kronor i fasta priser, säsongsrensade värden.

Åtgärd - 5 procentenheter Bedömning + 5 procenenheter

Hemarbete 2 900 (stor) 3 600 (stor) 4 200 (stor)

Gruppstorlek 2 900 (stor) 3 600 (stor) 4 200 (stor)

Resor inom Sverige 1 600 (medelstor) 2 300 (medelstor) 3 000 (stor) Hålla avstånd 1 200 (liten) 1 800 (medelstor) 2 500 (medelstor) Inresor till Sverige 1 000 (liten) 1 700 (medelstor) 2 400 (medelstor)

Personer över 70 år 500 (liten) 1 200 (liten) 1 900 (medelstor) Distansundervisning <100 (liten) 700 (liten) 1 400 (medelstor) Restaurangbegräsningar 0 (ingen) 700 (liten) 1 300 (medelstor)

Anm. Tabellen visar hur kategoriseringen ändras för varje åtgärd när åtgärden antas påverka branschen hotell och restaurang 5 procentenheter mindre respektive 5 procentenheter mer. Åtgärderna utresor från Sverige och kollektivtrafik påverkar inte hotell och restaurang och är därför inte med i tabellen.

Källa: Konjunkturinstitutet.

Om förklaringsgraden av varje åtgärd som påverkar hotell och restaurang sänks med 5 procentenheter så ändras åtgärderna inresor till Sverige och hålla avstånd från medelstor till liten negativ makroekonomisk effekt. Om varje åtgärds påverkan på hotell och re-staurang istället höjs med 5 procentenheter så byter åtgärden resor inom Sverige kategori från medelstor till stor negativ makroekonomisk effekt, och åtgärderna personer över 70 år, distansundervisning och restaurangbegränsningar byter kategori från liten till medelstor negativ makroekonomisk effekt.

Ett annat sätt att redovisa hur känslig åtgärdens kategorisering är för ändringar i hur mycket den påverkar hotell och restaurang är genom att räkna ut hur många procen-tenheter mer eller mindre en åtgärd behöver påverka hotell och restaurang för att den ska byta kategori. Detta redovisas i tabell 25. Tabellen visar att åtgärderna resor inom Sverige och personer över 70 år är särskilt känsliga för de antaganden som gjorts. För dessa åtgärder krävs mindre än 2 procentenheters förändring för att den ska byta kate-gori.

Tabell 25 Procentenheter som en åtgärd behöver påverka branschen hotell och restaurang mer eller mindre för att byta kategori

Procentenheter

Åtgärd Minskning Åtgärd Ökning

Hemarbete -7

Gruppstorlek -7

Resor inom Sverige -7 Resor inom Sverige +1

Inresor till Sverige -3 Inresor till Sverige +6

Hålla avstånd -4 Hålla avstånd +5

Personer över 70 år +0

Distansundervisning +3

Restaurangbegränsningar +4

Anm. Om till exempel åtgärden hemarbete förklarar 13 istället för 20 procent av nedgången inom hotell och restaurang då kategoriseras åtgärden fortfarande som att ha stor påverkan. Åtgärderna utresor från Sverige och kollektivtrafik påverkar inte hotell och restaurang och är därför inte med i tabellen.

Källa: Konjunkturinstitutet.