• No results found

Utbildningsverksamhetens uppdrag är att se till att alla elever går ut grundskolans åk 9 med behörighet till gymnasiet samt betyg i alla ämnen. Ibland behöver elever

extraordinära anpassningar och stöd för att nå detta och som verksamheten i Nykvarns kommun inte har förutsättningar att ge. Vid dessa enstaka tillfällen söker kommunen platser i utbildningsverksamhet som har utökad kompetens och möjlighet att möta de komplexa behov som finns för individen.

Köp av extern verksamhet sker företrädesvis i Södertälje kommun. Det är dock beroende av tillgång till plats samt vilka olika behov eleven har, andra huvudmän kan därför också vara aktuella. Köp av extern verksamhet kan även ske i samverkan med socialtjänsten då behov uppstår för elever som skolan inte kan påverka.

Utbildningskontoret står för de skolkostnader som i och med det uppstår. Kostnader för sådan extern verksamhet kan komma relativt plötsligt och blir därmed svårplanerad vid budget.

Samtliga kostnader för köp av verksamhet går under utbildningschefens ansvar. För 2020 var den totala budgeten 60,15 miljoner för köp av verksamhet medan utfallet blev 74,6 miljoner, ca 14,4 miljoner mer än budgeterat. Den största avvikelsen syns på gymnasiekostnader som också är den enskilt största kostnaden i sig.

Kommunen startade upp en egen grundsärskola hösten 2020 och kostnaderna för köp av denna verksamhet kommer därmed att minskas över tid. Dock gav detta inte den

Verksamhe tsb erättelse 2020

förväntade effekten under 2020 som beräknats i budget. Detta då fler elever valde att gå kvar i externa verksamheter under hösten och flera av de yngre eleverna bedömdes ha ett alltför omfattande behov för att klara av att gå i den egna verksamheten.

I köp av förskoleplatser ingår placeringar hos den fristående förskolan Slottsparken samt enskilda placeringar i annan kommun i både kommunal och enskild verksamhet.

Förhoppningen är att kommunen kan erbjuda så bra verksamhet att fler av de som är externt placerade väljer kommunens egen verksamhet framöver.

När det gäller gymnasiekostnader följer utbildningskontoret hur Covid-19 påverkar gymnasieskolorna och elevernas möjligheter att fullfölja sina studier. Utbildningen bedrevs på distans under våren och överlag verkar det fungerat bra. Det är dock svårt att se vilka individuella svårigheter detta kan ha medfört för vissa elever. Bedömningen vid budgetarbetet var att det skulle vara färre antal elever som gick i gymnasiet under hösten 2020, detta visade sig felaktigt och det blev istället fler elever. Detta i

kombination med ett högre snittpris per elev, då fler elever valt att gå dyrare

utbildningar, medför den största anledningen till avvikelsen mot budget. Antal elever som behöver längre tid än 3 år för sina gymnasiestudier har befarats att öka vilket kan vara en anledning till det ökade antalet elever.

Trenden med ökande kostnader på vuxenutbildningen ligger kvar. Främst en ökning på SFI. Detta medför att vartefter de studerande blir klar på sina SFI nivåer söker de vidare i systemet. Kostnaderna ökar först på grundläggande nivåer, där

grundskoleämnen läses för att få vidare behörighet. Därefter ökar kostnaderna även för yrkesvux och yrkesutbildning.

Alla kommuninvånare som inte har slutfört grundskola och/eller gymnasiet har alltid rätt att få studera som vuxen. Detta är frivilligt och därav svårt att prognostisera i förväg. Historiskt sett så syns tydliga mönster i samband med lågkonjunkturer med en ökad efterfrågan av vuxenutbildning. Covid-19 och permitteringar från industri och övrigt näringsliv kan vara en bidragande ökning av ansökningar till vuxenutbildningen och därmed ökade kostnader som inte kunde förutses i budgetarbetet.

Verksamhet Utfall

Förskoleklass, Grundskola och

Fritidshem 5 351 6 898,9 5 500 -1 398,9

Grundsärskola inkl. fritidshem 3 953 3 859,8 2 300 -1 559,8

Gymnasiesärskola 876 1 286,4 900 -386,4

Gymnasium 49 104 52 558,1 46 450 -6 108,1

Vuxenutbildning 4 264 6 503 4 000 -2 503

Totalt köp av verksamhet 66 733 74 561,6 60 150 -14 411,6

Verksamhe tsb erättelse 2020

3.4.1 Gymnasium

Nykvarns kommun bedriver ingen egen gymnasieutbildning utan ingår i samverkan med Stockholms läns gymnasieutbildningar. Samtliga nationella program finns att söka inom Stockholms län. Kommunen samverkar även med gymnasieutbidningar i

grannkommunen Strängnäs. I Nykvarns kommun bedrivs en fristående gymnasieskola av Praktiska Sverige AB. Således har elever i Nykvarns kommun ett mycket stort utbildningsutbud att tillgå i sitt närområde. Kommunen har dock en del elever som söker andra utbildningar i Sverige främst för att de vill kombinera sina studier med sin idrott.

De elever som ej blivit behöriga till gymnasieskolans nationella program går inom ramen för Introduktionsprogrammen på olika gymnasieskolor i Södertälje, Strängnäs och till viss del inom fristående skolor i närområdet.

Totalt går 487 elever på 91 unika gymnasieskolor per den 31/12 2020. Av dessa går 470 elever på nationella program, 14 elever på introduktionsprogram och 3 elever i gymnasiesärskolan.

Generellt sett går det bra för eleverna oavsett utbildning eller skola. Sedan våren-20 har gymnasieskolorna bedrivit mycket av sin utbildning som fjärr – eller

distansundervisning. Alla gymnasieskolor har organiserat detta och genomfört utbildning, med eleverna i fokus, trots pandemin. Då alla gymnasieskolor mäter, redovisar och rapporterar resultat på olika sätt är det svårt att få en jämförbarhet i resultaten. Utbildningskontoret har ambitionen att halvårsvis genomföra

uppföljningsbesök på de gymnasieenheter där vi har fler än 10 elever för att säkerställa kvalitet i utbildningarna. Detta har i år inte kunnat uppnås fullt ut då kolorna haft fullt upp med anpassningar av utbildning för sina elever. Dock visar de kontakter som Utbildningskontoret tagit under denna period liknande utfall som undersökningar från landet, att utbildningar fungerar bra eller även bättre för de allra flesta elever. Dock finns en grupp elever som har svårt att ta till sig kunskap på distans och dessa har skolorna arbetat extra med. Elever i behov av särskilt stöd och elever med

funktionsnedsättningar samt många elever på Introduktionsprogrammen har haft mer undervisning fysiskt på plats i skolan. Likaså elever på yrkesprogram där praktiska moment måste genomföras.

Gymnasiekostnaderna är till viss del svåra att prognosticera. Siffror på hur många ungdomar som går i gymnasiet finns men de olika programmen har stora skillnader i pris. Så beroende på vad eleverna söker och kommer in på, ser snittkostnaderna olika ut från år till år. Antalet elever som behöver längre tid än 3 år för att nå sin

gymnasieexamen ökar vilket medför ökade kostnader inom ramen för gymnasieskolan.

Dock minskar det med stor sannolikhet kostnader inom andra områden som tex.

försörjningsstöd och vuxenutbildning om dessa ungdomar ändå blir klara med sin examen och således kan etablera sig på arbetsmarknaden betydligt snabbare. Den största risken att inte etablera sig på arbetsmarknaden och få egen försörjning är ej genomförd gymnasieutbildning.

Verksamhe tsb erättelse 2020

3.4.1.1 Utfall/År Gymnasieelever (15 okt)

Ökningen av antalet gymnasieelever beror på ett ökat antal elever men också på att fler elever tar längre tid på sig att nå sin gymnasieexamen.

3.4.2 Vuxenutbildning

Nykvarns kommun har ett väl fungerande samverkansavtal med Södertälje kommun gällande vuxenutbildningar på olika nivåer. Södertälje erbjuder ett stort utbud som tillgodoser de behov som finns i Nykvarn. Det erbjuds kurser på grundskolenivå och gymnasienivå samt svenska för invandrare (SFI). Allt ifrån enstaka kurser till hela yrkesprogram.

Nykvarn köper ibland in enstaka utbildningsplatser från andra kommuner främst i Stockholms län, när önskad utbildning inte erbjuds i Södertälje eller där andra orsaker kan finnas till exempel att personen jobbar i närheten.

Vuxenutbildningens kostnader är svåra att prognostisera. Vuxenutbildning är frivillig och medborgarna har alltid rätt att utbilda sig för att nå upp till motsvarande

gymnasieexamen med tillhörande särskild behörighet om de så önskar. En del saknar utbildning hela vägen från grundskola och uppåt. Dessa kan komma att gå i

vuxenutbildningssystemet i många år medan vissa enbart söker för att läsa upp en kort kurs för att nå sitt behörighetsmål.

I Nykvarn kan vi se en ökning på vuxenutbildningen. Dels på SFI då vi ser att

anhöriginflyttning sker. Vi ser att många klarat SFI och nu studerar på grundläggande utbildningar. Prognosen framöver är att dessa kommer studera även på gymnasialnivå innan de når en etablering på arbetsmarknaden. Framåt kommer därför

vuxenutbildningen troligtvis att öka, personerna går längre tid och de fylls på underifrån i systemet av nya deltagare.

Detta år har vi även sett en direkt ökning av främst korta, behörighetsgivande kurser.

Utbildningskontoret drar slutsatsen att det är en följd av att många medborgare

Verksamhe tsb erättelse 2020

permitterades från sina arbeten i våras och därför kompletterar sin utbildning för att stärka sig på arbetsmarknaden. Vi får troligtvis även nästa verksamhetsår se en total ökning på främst yrkesutbildningar då många kan se sig tvungna till omskolning.

3.4.3 Grundsärskola och gymnasiesärskola

En elev som har en kognitiv funktionsnedsättning har rätt att bli mottagen i grundsärskolans skolform. Eleven läser då enligt grundsärskolans läroplan. Det innebära att eleven antingen går integrerad i en grundskolan eller i en särskild grundsärskola.

En grundsärskola startade hösten 2020 i Furuborgsskolan och ni nuläget finns 6 elever i årskurs 1-6 inskrivna. De flesta av eleverna läser ämnen vilket innebär att det finns ett samarbete med övriga klasser och undervisande lärare på skolan. Nykvarns kommun köper även fortsättningsvis platser på grundsärskolor för de elever som inte är aktuella för särskolan på Furuborgsskolan. Dessa platser köps främst i Södertälje kommun, men även hos andra huvudmän. Det är alltid elevens behov som styr kommunens val av skola. När eleven slutar grundsärskolan så finns möjlighet att fortsätta i

gymnasiesärskola.

Bilaga 1

”Uppföljning av bilagor till detaljbudget 2020”

Bilaga Innehåll Uppföljning

Lokalplan I planen finns en analys av verksamheternas långsiktiga behov av lokaler. Planen omfattar behovet på kort (1-3 år) och lång sikt (4-10 år).

De behov som belystes i planen är

omhändertagna under året. Aktuella byggen och renoveringar för en god lokalanpassning har hållit tidplan. Analysen gällande

lokalbehovet inom grundskolan medförde att en paviljong på Björkestaskolan sades upp redan i november 2020. Förskolan har klarat lokalbehovet under året och ser fram emot att flytta in i nya Lillhaga förskola under 2021.

Den analys som gjordes vad gäller

befolkningsutvecklingen var i stort korrekt men har reviderats något i bilagan för detaljbudget 2021.

Konkurrensplan Planen visar vad av Utbildningsnämndens

verksamhet som bedöms vara möjliga att konkurrenspröva.

Skolskjuts och transporter är den del av verksamheten som är konkurrensutsatt och där en upphandling sker.

En ny konkurrensutsättning av skolskjutsar och transporter skall göras under 2021.

Handlingsplan för digitalisering

Planen visar prioriteringar för en kostnadseffektivisering och för en förbättring av verktyg.

En ny skolplattform är upphandlad.

Implementering för grundskolan startades i slutet av året och fortsätter in på vårterminen 2021. Förskolans del i plattformen

implementeras under 2021.

Skolplattformen ska synliggöra verksamheten, förankra skolans uppdrag och underlätta en smidig och förtroendeskapande dialog mellan hem och skola.

Flera system är uppsagda i samband med den nya plattformen.

Plan för

uppföljning och insyn av

verksamhet som bedrivs av privata utförare.

Planen beskriver när och hur nämnden skall följa upp privata utförare vilket för nämndens del handlar om skolskjuts och persontransporter.

Skolskjuts och transporter har under året följts upp i samarbete med utföraren.

Uppföljningar har gjorts genom direkta samtal när frågor har uppstått men också genom strukturerade planerings- och

uppföljningsmöten.

Upphandlingsplan En ny plan upprättas varje år och anger samtliga ärenden med omsättning över 100.000 kronor som är aktuella för upphandling.

2020 gjordes, i enlighet med planen, en större upphandling vilket avsåg ny skolplattform.

Statsbidrag Bilagan beskriver de

statsbidrag som kontoret har sökt och/eller planerar att söka.

De planerade ansökningarna och rekvireringarna har gjorts. När det gäller lärarlönelyftet så har hela det möjliga beloppet används.

Related documents