• No results found

Referent: Tryggvi Hallgrímsson

Workshoppen blev indledt af oplæg fra Anna Elí sa Hreiðarsdóttir, Aku-reyris Universitet og Þórdís Þórðardóttir, Islands Universitet.

Anna talte om mænd som børnehave pædagoger o g lagde u d med at påvise paradokser i vores samfund – h oldninger, der lægger hind ringer i vejen for at mænd vælger at blive pædagoger. Hvordan rekr utterer vi mænd til bør nehaverne, hvordan får vi dem til at blive? Anna på pegede, at mænd udgør blot 3,5 % af personale t i børnehaver, ikke blot som pæ-dagoger m en også som teknisk personale . Situatio nen er gansk e klar, mænd er kraftigt un derrepræsenteret – det er ikke godt. Der er meget frafald for mænd i erhvervet.

Anna viste os et billeder af børnehavepædagoger fra Akurey ri, der deltog i et seminar. Seks lærere, tr e kvinder og tre mænd, hvoraf de to holdt op kort tid efter. Hu n forklarede hvor ualmindeligt det er, a t mænd arbejder i børnehaver. Hun havde dog haft lejlighed til at arbejde sammen med mænd. Hun nævnte også en anden vigtig ting, der kræver en nærme-re diskussion, det er risikoen for mobning af mænd i børnehaverne. Mob-ningen påvirker hvor læn ge de bliver i jobbet, h vor hurtigt de falder fra. Hun påpeger, at det må tages op i læreruddannelsen, hvor man er nødt til at gøre forberede de studerende på et arbejde på en underligt kønsopdelt arbejdsplads. Både kvinder og mænd må forberedes.

Når det gæld er Þórdís' indledning så stillede hun det vigtige spør gs-mål, o m hvorvidt kønsvi denskab skal være obligatorisk del af lærerud-dannelsen. Landets love siger, at lig estillingsundervisning skal finde sted på samtlige uddannelsestrin. Derfor bur de der ikke være nogen tvivl om, at de studerende bør læse kønsvidenskab. En anden mulighed var at inte-grere ligestillingsundervis ning og køns videnskab i andre kurser. Þórdís gjorde opmærksom på et problem, der måske gælder især Island, at når der lægges vægt på mangfoldighed og menneskerettigheder, hvilket i og for sig er vigtigt, så risikerer det at flytte fokus fra kønnenes ligestilling.

Når læreruddannelsen nu skal forlæn ges til fem år, spørger Þórdís sig selv, om det vil gøre d et nemmere at presse køn svidenskab ind i lærerud-dannelsen. Og stiller både sig selv og os det spørgsmål: Hvorfor er kønsvi-denskab ikke en del af læreruddannelsen? Dels skyldes det vores stereotype forestillinger o m lærergerningen og skol earbejdet som et kvindedomæne, der gør det overflødigt at tage fat på ligestillingsområdet. Derudover er der

128 Ligestilling i skolen

selvfølgelig den frygt, vi genkender, frygten for feminismen som et begreb, dvs. den stereotype forestilling om feministen, der kæmper for ligestilling. Derfor kan det opfattes problematisk at indføre nog et i uddannelsen, der ikke er totalt objektivt men sn arere politisk i sin natur. Þó rdís beskrev holdningen blandt de lærerstuderende, der i grove træk går ud p å, at 80 % af de studerende går ind for, at kønsvidenskab bliver en del af uddannelsen mens 20 % ikke find er behov for det. De begrunder enten med at ligestil-ling ikke har noget med uddannelsen at gøre, eller den kedelige opfattelse, at ligestilling allerede er opnået. Det hører vi tit, os, der arbejder i Ligestil-lingscentret: Ligestilling er allerede opnået.

Þórdís lavede en uvidenskabelig men endog interessant undersøgelse, hvor hun foretog en ordoptælling i studieplanen på det pædagogiske fa-kultet på Islands Universitet. Hun ta lte ordet „ køn“ i forhol d til andre begreber. På læreruddannelsen forekommer ordet „køn“ hele fem gange i kursusbeskrivelserne, mens ordet kritik forekommer 34 gange. I pædago-gikum forek ommer køn seks gange i studieplanen mens „kritik“ fore-kommer 142 gange. Noget ty der på, at kønnet glimrer ved sit fravær i studieplanerne. Hvad skal man stille op? Þórdís påpeger, at der må arbej-des inden for uddannelsesinstitutionerne, men også der hvor der udformes policy på fakulteterne – her retter je g mit blik på Jón Torfi Jón asson – samt til møder i de forskellige afdelinger, og hvor der nu træffes beslut-ninger. Der er ty deligvis brug for at tage disse e mner op, ellers sker der ikke noget, og afslutningsvis vil jeg gentage, hvad der også blev nævnt i workshoppen: Loven om kvinders og mænds lige stilling og lige ret bli-ver brudt. L oven siger, at ligestillingsundervisning skal finde sted på samtlige uddannelsestrin – men dette er endnu ikke tilfældet. Tak.

Power Point-præsentationer: Anna Elísa Hreiðarsdóttir:

[http://formennska2009.jafnretti.is/D10/_Files/Anna_El%C3%ADsa.ppt]

Þórdís Þórðardóttir:

20. Kønsbundet studie- og

erhvervsvalg

Referent: Felix Bergsson

Vores workshop foregik på engelsk – mine notater er på engelsk – og derfor vælger jeg at tale på engelsk.

Vi diskuterede kønnet erhvervsvalg hvilket er et meget inter essant

emne. Vores oplægsholde re var Dr. Guðbjörg Vilhj álmsdóttir, docent i studie- og karrierevejledning på Islands Universitet, der talte om

systema-tiske kønsforskelle i o pfattelsen af erhverv, og Auður Magndís

Leiknisdóttir, projektleder på Islands Universitet, der talte om sk ole for piger. Det sidste er det oplæg, so m Kristjana Stella Blöndal op rindeligt skulle holde, men hun bl ev forhindret på grund af sy gdom. Op lægget bygger på en undersøgelse, som Kristjana udførte sammen med Jón Torfi Jónasson, så I kan rette eventuelle spørgsmål til ham bagefter.

Guðbjörg f ortalte o m hvo rdan erhverv svalget allerede starter i barn-dommen for at fortsætte helt ind i voksentilværelsen. Hun nævnte et me-get interessant punkt, at børn, allerede i 6–10 års alderen, ny der at fore-stille sig selv i traditionelle roller. De t starter meget tidligt. Hun t alte om kønnet undervisning, der bygger på et kønnet syn på henholdsvis mandli-ge og kvin delimandli-ge arbejdsopgaver – nomandli-get, der dukker op mandli-gentagn e ganmandli-ge under denne konference.

Hun talte også om hvordan værdier kan skræmme kvinder væk fra be-stemte jobs. Forskningen viser at kvi nder definerer succes som ligevægt og godt for hold til andre mennesker, mens mænd definerer succes på en noget mere materialistisk måde. Guðbjörg talte om hvordan vi opfatter os selv, hvad vi er og hvem vi er, noget der er helt ubev idst men som bliver presset ind i os. Presset ind i vores krop. Der er tydelig forskel på drenge og piger, kvinder og mænd, når det gælder opfattelsen af prestige i kvi n-dejobs. Der er ikke så stor forskel mellem land og by, eller m ellem al-dersgrupper. Så kønssystemet er i bund og grund et tidsspild.

Auður Magndís indledte med at konstatere, at piger klarer sig bedre i uddannelserne. Derfor er vi nødt til at se på, hvorfor systemet er bedre egnet til piger end drenge. Hun påpegede, at frafald fra sk olen er m ere almindelig i Island end i de øv rige OECD-lande. Men h vorfor forlader drenge skolen – o g hvorfor forlader pigerne skolen? Drenge falder fra, først og fremmest fordi de keder sig i skolen, det kan også skyldes øko-nomiske vanskeligheder eller , som det gælde r mange, så fal der de fra fordi de får et godt jobtilbud. Her taler vi om aldersgruppen 16+ og en

130 Ligestilling i skolen

meget lille del af drengene forlod deres studier pga. at de fik børn. Pi-gerne derimod fal dt fra, hovedsageligt for di de f ik b ørn. Den anden grund var økonomiske v anskeligheder, de n tred je at de keded e sig i skolen. Mest sjældent, eller blot blandt 2 % af pigerne, skyldtes det et godt jobtilbud.

Det der er så interessan t, når man gennemgår undersøgelsen, så er der ingen forskel på kønnene når det gælder deres positive holdning til skolen. Det er meget vigtigt at h ave for øje. Hvorfor er d et drengene, der dropper ud og ikke pigern e? Hvorfor er dreng enes andel så høj til trod s for at de gennemgående er po sitivt indstillede ov erfor skolen? Også i ly set af d et faktum, at drenge h ar højere selvv ærd end piger, selv om pigerne bliver i uddannelsessystemet. Udd annelse øger kvinders selv værd. Jo højere ud-dannelse des højere selvværd, men det gælder åbenbart ikke mænd.

Der var rigtig gode diskussioner i vores gruppe. Folk fandt det meget interessant, at der var så s tor andel af både drenge og piger, der faktisk kan lide skol en og lærerne. Guðbjör g talte o m den såkaldte flokeffekt, hvor kvinder vælger at blive sygeplejersker og lærere, hvor de er talrige i forvejen, mens mænd vælger mere varierede erhverv, hvor der er et større udvalg.

Vi diskuterede hvorf or k vindejobs og mandejobs bliver vur deret så forskelligt, hvilket giver sig udslag i at flere kvinder foretrækker typiske mandejobs end vice versa, dvs. at m ænd vælger traditionelle kvindejobs. Vi blev præsenteret for nogle gode ek sempler på d et arbejde, der bliver udført i skol erne og vi talte om de n rolle og det ansvar som lærere og personaler har for at være opm ærksom på forskellen og de fors kellige valg. Der blev talt om et i nteressant projekt i (by en) Hafnarfjörður, hvor den mandlige skolesygeplejerske er meget maskulin og hvor elektrikeren er en kvinde.

Der blev nævnt at piger får besked om , at de skal studere for at o pnå højere lønninger og at det motiverer dem til at studere videre. Men drenge oplever ikke det samme pres, fordi at d e godt kan få god løn selv om de afbryder deres studier. Det må påvirke deres opfattelse af uddannelse. Der blev stillet et spørgsmål o m hvorvidt det faktum , at de fleste er-hvervsvejledere i skolen er kvinder, be virker at piger bliver sty ret mod kvindejobs, men dertil svarede Guðbjör g, at intet belæg var for denne antagelse.

Power Point-præsentationer: Guðbjörg Vilhjálmsdóttir:

[http://formennska2009.jafnretti.is/D10/_Files/Gu%C3%B0bj%C3%B6rg .pptx]

Kristjana Stellan Blöndal:

[ http://formennska2009.jafnretti.is/D10/_Files/Kristjana_Stella-lSchool_for_girls.pptx]

21. Kønsopdelt uddannelse –