• No results found

5.2 Urval av undersökningsenheter

6.3.1 Karriär & Vägledarkompetensen

Medan frågan om nätverk behandlades kom det fram under fem av sex intervjuer att det finns ett större företag som håller i all möjlig kompetensutveckling för vägledare, Karriär & Vägledarkompetensen (2011). Det här var något som fem informanter hade starka åsikter om eftersom det krävs ett medlemskap som de anser att skolan bör finansiera. Dessutom tas det ut en avgift för varje aktivitet som bestäms att närvara vid. De skolor som väljer att inte bekosta medlemskapet får således inte ta del av den information och kompetensutveckling som erbjuds. Informanterna ansåg att information som rör deras yrkesutövning bör vara tillgänglig för alla vägledare, och inte borde gå genom ett privat företag som tar betalt för sina tjänster.

Jag kan berätta att jag nu precis i dagarna fick ett mail, där det var just det här nätverket (Gymnasie-SYV, vår anm.) för vägledare som tog upp att det finns ett monopol vad det gäller kompetensutbildningar och att man då måste vara medlem. Då har det varit mycket prat emellan ifall inte Staden eller utbildningsförvaltningen skulle kunna skaffa ett medlemskap till alla oss SYVare, i alla fall till oss på de kommunala skolorna. Person 4 Det är lite monopol på det, det är en person som privat har något företag där hon ensam erbjuder tjänster. Vi tycker kanske att vi vill ha lite andra möjligheter och då har vi öppnat upp en dialog med chefen för Vägledningscentrum. Det utmynnade nu i att hon, faktiskt på utbildningsdirektörens anmodan, fick i uppdrag att bilda en grupp som då ska verka för det här. Att det ska egentligen till sist på både kort och på lång sikt utmynna i att SYV i hela

Staden ska få ta del utav olika fortbildningar. Person 3

Företaget Karriär & Vägledarkompetensen erbjuder en mängd olika kurser och utvecklingsmöjligheter, medlemskapet som är frivilligt öppnar därför många dörrar. En av informanterna uttrycker sig som följande:

Det finns knappt utrymme för kompetensutveckling, och tyvärr finns det många intressanta föreläsningar/utbildningar, men de är otroligt dyra. [...] Ja det är en kostnad och en tidsfråga och när man har fått avslag några gånger så... tyvärr... sen har vi en kompetensutveckling,

Karriär & vägledarkompetensen, och just i Staden har vi nu stora diskussioner om det. Ja,

och då ska man betala per år 1800 kr, sen kostar utbildningarna en hel del – en del kan jag förstå att de kostar, men ett studiebesök på En högskola, att det ska behöva kosta, jag vet inte vad det kostar, men det kostar säkert en 400-500 kr. Man kan gå dit där när de har öppet hus och få den informationen. Person 2

33

Nu till exempel har det varit lite ramaskri, för är man då inte medlem så får man inte komma. [...] Och då tänker jag att ‘ja i dessa dagar när man pratar så mycket om monopol och inte’ [...] att det är ganska intressant hur en vägledare kan starta ett företag och sedan skaffa sig monopol på det och att Högskoleverket ska komma och informera om nyheter inom högskolan liksom och behörighet (genom Karriär & Vägledarkompetensen, vår anm.).[...] Det är ju en jättebra tanke ifrån början och väldigt schysst att ha en person som jobbar med det såklart. För det är ju kanske inget som jag hade kunnat anordna själv. Men jag kan också känna att ‘visst det är klart’ att den människan ifrån VHS till exempel säkert kostar en massa för att den tycker att den är schysst som tar sig ner till Staden och så vidare, men samtidigt kan jag tycka att det ligger ju i deras intresse att få ut informationen till oss vägledare.

Sammanfattningsvis uttrycks det missnöje kring Karriär & Vägledarkompetensen och dess utstående makthavande på marknaden. Skulden i sig läggs inte på företagets filosofi, utan däremot ifrågasätts varför organisationer, som exempelvis HSV, väljer att använda sig av det nämnda företaget för att sprida sin information.

För att alla vägledare ska kunna ta del av informationen finns tankar på att starta en (vad vi väljer att kalla) förmedlingsgrupp. En av informanterna har fått en förfrågan om att utveckla det här och ta ett större ansvar.

Efter att en telefonavstämning med en representant ifrån HSV skett konstaterades det att den information som de delar med sig av alltid är kostnadsfri. Under deras tidigare anordnade konferenser har det varit till ett självkostnadspris, då HSV är en myndighet (Högskoleverket, 2011). På Karriär & Vägledarkompetensens hemsida går det att utläsa:

I juni fattades beslut om ändrade tillträdesregler till högskolan med anledning av GY11. Högskoleverket har inte längre ekonomiska möjligheter att ha konferenser för att informera om nyheter och därför erbjuder K & V en konferens där deltagare erbjuds information om de senaste förändringarna (Karriär & Vägledarkompetensen 3, 2011).

Enligt representanten på HSV finns all ny information att tillgå på deras hemsida och de dementerar således ovan citat. Ansvaret för att informationen finns tillgänglig ligger hos HSV, men för de som vill ha ytterligare tillfälle att diskutera frågorna är det Karriär & Vägledarkompetensen som anordnar träffarna. Representanten berättade även att de har en lista med ca 2500 studie- och yrkesvägledares e-mailadresser som var tredje vecka delges med ett nyhetsbrev.

34

Det framkommer dock inte endast negativa åsikter kring Karriär & Vägledarkompetensens filosofi, utan en av informanterna som tagit del av aktiviteterna tidigare i sitt arbete uttrycker sig positivt.

De kom med en hel bunta med olika utbildningar varje termin och då betalade skolan det. [...] även så att man kom ut på olika branscher, fick se då hur de jobbar ute, man får rätt så lite av den biten. [...] Nej, men vi har inte den nu, den kostar mycket pengar. Ja, och genom den då så var jag ju i både Holland och i England, och fick träffa vägledare där, och det är intressant. Jag jobbar ju inte så sen, som de gjorde där. Utan det är ju mer att man vidgar perspektiven och det är intressant att se hur de jobbar där. Det har ju säkert varit mer, alltså sådana småutbildningar. Person 6

Related documents