• No results found

Kassaflödesanalyser

In document intellecta presenterar 2oo5/o6 (Page 67-74)

kassaflödesanalyser

1011

Allmän information

Moderbolaget Intellecta AB (publ), org.nr 556056-5151, är ett renodlat förvaltningsbolag. Bolaget ska aktivt äga, förvalta och utveckla koncern-bolagen. Moderbolaget har sitt säte i Stockholm, Sverige. Adressen till huvudkontoret är Birger Jarlsg. 57 B, Box 19063, 104 32 Stockholm.

Moderföretaget är noterat på Stockholmsbörsen.

redovisningsprinciper

De viktigaste redovisningsprinciperna som tillämpats när denna koncern-redovisning upprättats anges nedan. Dessa principer har tillämpats konse-kvent för alla presenterade år, om inte annat angetts. Tillämpade principer för moderbolaget anges under särskild rubrik i de fall dessa skiljer sig från koncernens principer.

Överensstämmelse med normgivning och lag

Koncernredovisningen har upprättats i enlighet med International Financi-al Reporting Standards (IFRS) utgivna av InternationFinanci-al Accounting Stan-dards Board ( IASB) samt tolkningsuttalanden från International Financial Reporting Interpretations Committee (IFRIC) såsom de har godkänts av EG-kommissionen för tillämpning inom EU. Denna års- och koncernre-dovisning innehåller de första fullständiga finansiella rapporterna upprät-tade i enlighet med IFRS. Vidare har Redovisningsrådets rekommendation RR30:05 Kompletterande redovisningsregler för koncerner tillämpats. I samband med övergången från tidigare tillämpade redovisningsprinciper till en redovisning enligt IFRS har koncernen tillämpat IFRS 1 som är den standard som beskriver hur övergången till IFRS ska redovisas.

Moderbolaget Intellecta AB:s årsredovisning är upprättad enligt Redovis-ningsrådets rekommendation RR32:05 ”Redovisning för juridiska personer”

samt Årsredovisningslagen.

Förutsättningar vid upprättande av moderbolagets och koncernens finan-siella rapporter

Intellecta tillämpar anskaffningsvärdemetoden vid värdering av tillgångar och skulder. I moderbolaget redovisas inte finansiella tillgångar eller skulder till verkligt värde.

Moderbolagets funktionella valuta är svenska kronor som även utgör rap-porteringsvalutan för moderbolaget och för koncernen. Det innebär att de finansiella rapporterna presenteras i svenska kronor. Samtliga belopp, om inte annat anges, är avrundade till närmaste tusental. Tillgångar och skulder är redovisade till historiska anskaffningsvärden förutom vad beträffar finan-siella tillgångar som kan säljas.

Upplysning om sådana IFRS-standarder eller tolkningsuttalanden som ännu inte trätt i kraft och som företag inte tillämpat i årsredovisningen för räkenskapsåret 2005/2006.

Vid upprättandet av koncernredovisningen per 31 december 2006 har ett flertal standarder och tolkningar publicerats vilka ännu inte trätt i kraft.

Nedan följer en preliminär bedömning av den påverkan som införandet av dessa standarder och uttalanden kan få på Intellectas finansiella rapporter:

IAS 1 tillägg – Utformning av finansiella rapporter: Upplysningar om kapital Tillägget träder i kraft den 1 januari 2007. Detta tillägg bedöms i dagsläget innebära utökade tilläggsupplysningar avseende bl a definition av kapital, kapitalstruktur och policys för hantering av kapital.

IFRS 7 Finansiella instrument: Upplysningar

Standarden träder i kraft den 1 januari 2007. För Intellecta AB bedöms denna standard inte medföra behov av ytterligare upplysningar jämfört med vad som lämnas i denna årsredovisning.

IFRS 8 Operativa segment*

Standarden träder i kraft den 1 januari 2009 och gäller för räkenskapsår som påbörjas fr o m detta datum. Standarden behandlar indelningen av företagets verksamhet i olika segment. Enligt standarden ska företaget ta utgångspunkt i den interna rapporteringens struktur och bestämma rappor-teringsbara segment efter denna struktur. Intellecta kan i nuläget inte uttala sig om eventuella förändringar i den finansiella rapporteringen utifrån denna nya standard.

IFRIC 7 Tillämpning av inflationsjusteringsmetoden enligt IAS 29 Redovis-ning i höginflationsländer

Tolkningsuttalandet träder i kraft den 1 mars 2006 och gäller för räken-skapsår som påbörjas efter den 1 mars 2006. Koncernen har för närvarande inte verksamhet i några länder där övergång till höginflationsredovisning är aktuell.

IFRIC 8 Tillämpningsområde för IFRS 2

Tolkningsuttalandet träder i kraft den 1 maj 2006 och gäller för räkenskaps-år som påbörjas efter den 1 maj 2006. Enligt IFRIC 8 omfattar reglerna i IFRS 2 varor och tjänster som erhålls i utbyte mot eget kapitalinstrument även om dessa varor eller tjänster, helt eller delvis, inte specifikt kan iden-tifieras. Detta uttalande är inte tillämplig för koncernen då denna typ av transaktioner inte förekommer.

IFRIC 9 Omvärdering av inbäddade derivat

Tolkningsuttalandet träder i kraft den 1 juni 2006 och gäller för räken-skapsår som påbörjas efter den 1 juni 2006. Uttalandet utgör ett förtyd-ligande av IAS 39 avseende inbäddade derivat, främst vad gäller ändrad bedömning av inbäddade derivat till följd av att marknadsförutsättningar ändras. Detta tolkningsuttalande bedöms i nuläget inte ha någon effekt för Intellecta.

IFRIC 10 Delårsrapportering och nedskrivningar*

Tolkningsuttalandet träder i kraft den 1 november 2006 och gäller för räkenskapsår som börjar efter detta datum. I tolkningen slås fast att ned-skrivning i en tidigare delårsrapport inte kan återföras i en följande rapport för del- eller helår. Koncernen kommer att tillämpa IFRIC 10 från och med den 1 januari 2007 men detta förväntas inte ha någon inverkan på koncernens räkenskaper.

IFRIC 11 IFRS 2 Återköp av egna aktier och transaktioner mellan koncernbolag*

Tolkningsuttalandet träder i kraft den 1 mars 2007 och gäller för räken-skapsår som påbörjas efter detta datum. Tolkningen klargör hanteringen avseende klassificeringen av aktierelaterade ersättningar där bolaget åter-köper aktier för att reglera sitt åtagande samt redovisningen av optionspro-gram i dotterbolag som tillämpar IFRS. Koncernen kommer att tillämpa IFRIC 11 från och med den 1 januari 2008 men detta förväntas inte ha någon inverkan på koncernens räkenskaper.

IFRIC 12 Servicekoncessionsarrangemang*

Tolkningsuttalandet träder i kraft den 1 januari 2008 och gäller för räken-skapsår som påbörjas efter detta datum. Utlåtandet behandlar de arran-gemang där ett privat företag ska uppföra en infrastruktur för att tillhan-dahålla offentlig service för en specific tidsperiod. Företaget får betalt för denna service under avtalets löptid. Detta uttalande är inte tillämpligt för koncernen då denna typ av transaktioner inte förekommer.

* Dessa standarder/tolkningar är ej antagna av EU vid denna tidpunkt

Övergång till redovisning enligt IFRS

Övergången till redovisning enligt IFRS har för koncernen redovisats enligt IFRS 1 och beskrivs i not 39. Uppgifterna för jämförelseåret 2004/05 har omräknats utom vad avser IAS 39 Finansiella instrument då IAS 39 är undantaget från kravet på omräkning av jämförelseåret. Övergången till denna rekommendation har inte haft någon påverkan på koncernens finan-siella rapportering.

Användning av bedömningar

För att kunna upprätta redovisningen enligt god redovisningssed måste bedömningar och antaganden göras som påverkar redovisade tillgångs- och skuldposter respektive intäkts- och kostnadsposter samt övrig lämnad information. Det faktiska utfallet kan skilja sig från dessa bedömningar.

De områden där antaganden och bedömningar är av väsentlig betydelse för koncernen presenteras i not 41.

redovisningsprinciper

Koncernredovisning

Koncernbokslutet omfattar moderbolaget Intellecta AB och samtliga dot-terbolag i Sverige och utlandet. Dotdot-terbolag är alla de företag där koncer-nen har rätten att utforma finansiella och operativa strategier på ett sätt som vanligen följer med ett aktieinnehav uppgående till mer än hälften av rösträtterna i vilka moderbolaget, direkt eller indirekt, äger mer än 50 procent av aktierna.

Förvärvsmetoden

Koncernen tillämpar förvärvsmetoden för redovisning av förvärv av dot-terföretag. Detta innebär att anskaffningsvärdet på aktier i dotterbolag elimineras mot det egna kapitalet som fanns i respektive dotterbolag vid förvärvstillfället, inkluderande andel av eget kapital i obeskattade reserver.

Anskaffningskostnaden består av verkligt värde på tillgångar, som lämnas som ersättning till säljaren, övertagna skulder per överlåtelsedagen samt de kostnader som är direkt hänförbara till förvärvet.

För obeskattade reserver tillhöriga förvärvade bolag har beräknad skat-teskuld upptagits bland avsättningar enligt gällande skattesats i respektive land. Det egna kapitalet i det förvärvade bolaget bestäms utifrån det verkliga värdet av tillgångar och skulder vid förvärvstidpunkten. Metoden innebär att endast den del av det egna kapitalet i dotterbolagen som skapats efter förvärvstidpunkten ingår i koncernens eget kapital. Det överskott som utgörs av skillnaden mellan anskaffningsvärdet och det verkliga värdet avseende koncernens andel av identifierbara förvärvade nettotillgångar redovisas som goodwill. Om anskaffningskostnaden understiger verkligt värde för de förvärvade nettotillgångarna, redovisas mellanskillnaden direkt i resultaträkningen. Förvärvskostnader som är direkt hänförliga till för-värvet ingår som en del i förvärvskalkylen och därmed i fastställandet av goodwill. I koncernens resultaträkning ingår under året förvärvade bolag från och med förvärvstidpunkten. Under året avyttrade bolag utesluts från och med tidpunkt för avyttring.

Moderbolaget

Moderbolaget redovisar samtliga innehav i koncernföretag till anskaff-ningsvärde efter avdrag för eventuell ackumulerad nedskrivning.

Omräkning av utländsk valuta

Poster som ingår i de finansiella rapporter för de olika enheterna i kon-cernen är värderade i den valutan, som används i den ekonomiska miljö där respektive företag huvudsakligen är verksamt, den så kallade funktio-nella valutan. Dessa rapporter utgör grunden för koncernredovisningen.

Koncernredovisningen upprättas i svenska kronor, som är moderbolagets funktionella valuta och således både moderbolagets och koncernens rap-portvaluta.

Omräkning av utländska dotterbolag

Finansiella rapporter för samtliga koncernbolag med en annan funktionell valuta än rapportvalutan räknas om till koncernens rapportvaluta enligt följande:

• tillgångar och skulder i varje redovisad balansräkning räknas om till balansdagskursen per respektive balansdag,

• intäkter och kostnader i varje redovisad resultaträkning räknas om till genomsnittskursen för respektive år,

• alla valutakursdifferenser som uppstår redovisas som en separat post direkt i koncernens egna kapital.

Vid avyttring av en utlandsverksamhet redovisas dessa kursdifferenser i resultaträkningen som en del av realisationsresultatet.

Transaktioner och balansposter i utländsk valuta

Transaktioner i utländsk valuta omräknas till funktionell valuta enligt de valutakurser som gäller på transaktionsdagen. Monetära fordringar och skulder i utländsk valuta omvärderas till balansdagens kurser vid varje bok-slutstillfälle. Valutaresultat som uppkommer vid sådan omvärdering samt vid betalning av transaktionen redovisas i resultaträkningen. Vinster och förluster på rörelsens fordringar och skulder nettoredovisas och redovisas inom rörelseresultatet. Vinster och förluster på upplåning och finansiella placeringar redovisas som övriga finansiella poster.

Rapportering för segment

En rörelsegren är en del av verksamheten som tillhandahåller produkter som är utsatta för risker och möjligheter som skiljer sig från vad som gäller andra rörelsegrenar. Geografiska områden tillhandahåller produkter inom en speciell ekonomisk miljö som är utsatt för risker och möjligheter som skiljer sig från vad som gäller för andra ekonomiska miljöer. Rörelsegrenar klassificeras som primära segment och geografiska områden som sekundära.

Indelningen bygger på hur Intellecta är organiserat och hur koncernens verksamhet följs upp.

Intäktsredovisning

Koncernen producerar nästan uteslutande tjänster. Försäljningen av han-delsvaror är försumbar. Koncernens försäljningsintäkter redovisas på raden nettoomsättning i resultaträkningen. Intäkter innefattar det verkliga värdet av vad som erhållits, eller vad som kommer att erhållas, för sålda tjänster och varor i koncernens löpande verksamhet. Intäkterna redovisas exklusive moms, rabatter samt efter eliminering av koncernintern försäljning. Kon-cernen redovisar en intäkt när dess belopp kan mätas på ett tillförlitligt sätt samt att det är sannolikt att framtida ekonomiska fördelar kommer att tillfalla bolaget.

Försäljning av tjänster

Intäkter från tids- och materialbaserade avtal redovisas till avtalade priser allt eftersom arbetade timmar levereras och direkta kostnader uppstår. För försäljningsintäkter från fastprisavtal tillämpas successiv vinstavräkning.

Detta innebär att intäkter redovisas baserat på hur stor del av de tjänster som utförts utförs av de totala tjänster som skall utföras (färdigställan-degrad). Intellecta kan via orderhanterings- och tidsredovisningssystem beräkna färdigställandegraden på ett tillförlitligt sätt. Om några omstän-digheter uppstår som kan förändra den ursprungliga uppskattningen av intäkterna, kostnaderna eller färdigställandegraden, omprövas dessa. Detta kan resultera i att uppskattade intäkter och kostnader ökas eller minskas under den period när de omständigheter som föranledde ändringen kom till företagsledningens kännedom.

Försäljning av varor

Försäljning av varor redovisas som intäkt när koncernföretag anses ha leve-rerat varan till kund och då risken och fördelarna med varan har övergått i sin helhet.

Ränteintäkter

Ränteintäkter redovisas som intäkt fördelat över löptiden med tillämpning av effektivräntemetoden.

Kundfordringar

Kundfordringar redovisas inledningsvis till verkligt värde och därefter till upplupet anskaffningsvärde med tillämpning av effektivräntemetoden, minskat med eventuell reservering för värdeminskning. En reservering för värdeminskning av kundfordringar görs när det finns objektiva bevis för att koncernen inte kommer att kunna erhålla alla belopp som är förfallna enligt fordringarnas ursprungliga villkor. Reserveringens storlek utgörs av skillna-den mellan tillgångens redovisade värde och nuvärdet av bedömda diskon-terade framtida kassaflöden diskondiskon-terade med den ursprungliga effektiva räntan. Befarade och konstaterade kundförluster redovisas på raden övriga rörelsekostnader i resultaträkningen. Betalningar som erhålles i förskott redovisas under Övriga kortfristiga skulder.

Fordringar

Fordringar med förfallodag mer än tolv månader efter balansdagen redovisas som anläggningstillgångar, övriga som omsättningstillgångar.

Fordringar har efter individuell värdering upptagits till belopp varmed de beräknas inflyta.

redovisningsprinciper

121

Värdering av varulager

Varulagret har värderats med tillämpning av först-in-först-ut-principen, till det lägsta av anskaffningsvärdet och nettoförsäljningsvärdet på balans-dagen. Råvaror och köpta hel- och halvfabrikat har värderats till anskaff-ningsvärde. Pågående produktion har värderats till tillverkningskostnad med pålägg för skälig andel av indirekta kostnader. Avdrag har gjorts för eventuell inkurans. Nettoförsäljningsvärdet definieras som det uppskattade försäljningspriset med avdrag för uppskattade kostnader för färdigställande och försäljning av varan. Räntekostnader ingår inte i lagervärdena.

Skatter

Koncernens totala skatt utgörs av aktuell skatt och uppskjuten skatt.

Skatter redovisas i resultaträkningen utom då underliggande transaktion redovisas direkt mot eget kapital, varvid tillhörande skatteeffekter också redovisas i eget kapital. Aktuell skatt är skatt som ska betalas eller erhållas avseende aktuellt år. Hit hör även justering av aktuell skatt hänförlig till tidigare perioder. Uppskjuten skatt beräknas enligt balansräkningsmetoden med utgångspunkt i temporära skillnader mellan redovisade och skatte-mässiga värden på tillgångar och skulder. Beloppen beräknas baserade på hur de temporära skillnaderna förväntas bli utjämnade och med tillämp-ning av de skattesatser och skatteregler som är beslutade eller aviserade per balansdagen. Temporära skillnader beaktas ej i skillnader hänförliga till andelar i dotter- och intresseföretag som inte förväntas bli beskattade inom överskådlig framtid. Uppskjuten skattefordran redovisas när det förväntas att tillräckliga skattepliktiga resultat uppstår mot vilka den uppskjutna skattefordran kan utnyttjas. Värdering av uppskjutna skattefordringar sker på balansdagen och eventuellt tidigare icke värderad uppskjuten skatte-fordran redovisas när det förväntas att den kan utnyttjas och motsvarande reduceras när det kan förväntas att den helt eller delvis inte kan utnyttjas mot framtida skattepliktigt resultat. I juridisk person redovisas obeskat-tade reserver inklusive uppskjuten skatteskuld. I koncernredovisningen delas däremot obeskattade reserver upp på uppskjuten skatteskuld och eget kapital. Uppskjutna skattefordringar i avdragsgilla temporära skillnader och underskottsavdrag redovisas endast i den mån det är sannolikt att dessa kommer att medföra lägre skatteutbetalningar i framtiden.

Utdelning

Av styrelsen föreslagen utdelning reducerar inte eget kapital förrän utdel-ningen har fastslagits av årsstämman.

Koncernbidrag och aktieägartillskott

Koncernbidrag redovisas enligt dess ekonomiska innebörd. Det innebär att koncernbidrag som lämnas i syfte att minimera koncernens totala skatt redovisas direkt mot balanserade vinstmedel efter avdrag för dess aktuella skatteeffekt. Aktieägartillskott förs direkt mot eget kapital hos mottagaren och aktiveras i aktier och andelar hos givaren, i den mån nedskrivning ej erfordras.

Återköp av egna aktier

Återköp av egna aktier har förts direkt mot moderbolagets fria egna kapi-tal, inklusive de kostnader som återköpet medfört.

Leasing

Leasing klassificeras i koncernredovisningen antingen som finansiell eller operationell leasing. Finansiell leasing föreligger då de ekonomiska ris-kerna och förmånerna som är förknippade med ägandet i allt väsentligt är överfört till leasingtagaren. Om så ej är fallet så är det fråga om operatio-nell leasing. I korthet innebär finansiell leasing att gällande anläggningstill-gång redovisas som tillanläggningstill-gångspost i balansräkningen medan en motsvarande skuld (som kort- respektive långfristig) rörande minimileaseavgifterna tas upp. I resultaträkningen fördelas leasingkostnaden mellan avskrivningar och räntekostnader.

Operationell leasing innebär i korthet att någon tillgångs- eller motsva-rande skuldpost inte redovisas i balansräkningen. I resultaträkningen förde-las leasingavgiften över åren med utgångspunkt från nyttjandet, vilket kan skilja sig åt från vad som erlagts som leasingavgift under innevarande år.

För närvarande föreligger åtta finansiella leasingavtal. För en redogörelse av för koncernen väsentliga leasingavtal hänvisas till not 18.

Materiella anläggningstillgångar

Materiella anläggningstillgångar omfattar i huvudsak maskiner och andra tekniska anläggningar samt inventarier. Samtliga materiella anläggnings-tillgångar redovisas till anskaffningsvärde efter avdrag för ackumulerade avskrivningar och eventuella ackumulerade nedskrivningar. I anskaffnings-värdet ingår utgifter som direkt kan hänföras till förvärvet av tillgången.

Samtliga utgifter för pågående nyinvesteringar aktiveras. Tillkommande utgifter ökar tillgångens redovisade värde eller redovisas som en separat komponent endast då det är sannolikt att framtida ekonomiska förmåner förknippade med tillgången kommer att komma koncernen tillgodo och tillgångens anskaffningsvärde kan mätas på ett tillförlitligt sätt. Alla andra former av reparationer och underhåll redovisas som kostnader i resultaträk-ningen under den period de uppkommer.

Immateriella tillgångar Goodwill

Goodwill utgör det belopp som anskaffningskostnaden överstiger det verkliga värdet med på de nettotillgångar koncernen förvärvat i samband med ett företagsförvärv eller inkråmsförvärv. Goodwill som uppstått vid förvärv av dotterbolag redovisas som en immateriell tillgång i koncernens balansräkning.

Goodwill skrivs inte av, utan testas årligen för att identifiera eventuella ned-skrivningsbehov. Goodwill redovisas till anskaffningsvärde minskat med acku-mulerade nedskrivningar. Gjorda nedskrivningar på goodwill återförs inte.

Redovisat resultat från avyttring av koncernföretag inkluderar kvarvarande redovisat värde på den goodwill som är hänförlig till den avyttrade enhe-ten. Nedskrivningsbehov testas för kassagenererande enheter och goodwill har därför fördelats till de kassagenererande enheter som förväntas dra nytta av det förvärv vid vilket goodwillen uppstod.

Goodwill fördelas på kassagenererande enheter vid prövning av eventuellt nedskrivningsbehov. Nedskrivningsbehov föreligger bland annat när till-gångens marknadsvärde har minskat väsentligt och när tilltill-gångens avkast-ning och beräknade framtida kassaflöde bedöms ha försämrats.

Varumärkestillgång

Varumärkestillgång i enlighet med IFRS 3 Rörelseförvärv skrivs av under i förväg antagen avskrivningsplan beroende på det förvärvade bolagets marknadsposition. För närvarande omfattas detta förvärv av Rewir vars varumärkestillgång skrivs av under 5 år.

Balanserade utgifter för utvecklingsarbeten

Kostnader för utveckling av identifierbara och unika program som kontrol-leras av koncernen, och som är förknippade med sannolika ekonomiska fördelar under mer än ett år och som överstiger nedlagda kostnader, redo-visas som immateriell tillgång. Kostnader för utbildning och underhåll av programvaran kostnadsförs när de uppstår.

Avskrivningar

Avskrivningar på anläggningstillgångarnas anskaffningsvärden sker enligt plan och baseras på tillgångarnas beräknade nyttjandeperiod. Anlägg-ningarna klassificeras för beräkning av avskrivningar utifrån beräknad ekonomisk livslängd i följande kategorier: typ av anläggningstillgång samt bedömd ekonomisk livslängd uttryckt i år.

typ av bedömd ekonomisk

anläggningstillgångar livslängd, år

Immateriella tillgångar

Balanserade utgifter för utvecklingsarbeten 3

Varumärkestillgång 5

Materiella anläggningstillgångar

Datorutrustning 3

Övriga inventarier inklusive fordon 5–10

Maskiner och andra tekniska anläggningar 5–10

Investeringar i hyrda lokaler 3–10

Byggnader 20–40

Byggnadsinventarier 5

redovisningsprinciper

Ny- och återanskaffningar aktiveras, medan kostnader för underhåll och reparationer kostnadsförs löpande. Då tillgångar säljs eller utrangeras, bort-skrivs anskaffningskostnaden och därmed sammanhängande ackumulerade av- och nedskrivningar och eventuell vinst eller förlust resultatförs.

I enskilda juridiska personer redovisas skillnaden mellan avskrivningar enligt plan och bokförda avskrivningar redovisas i resultaträkningen bland bokslutsdispositioner. Ackumulerade avskrivningar utöver plan redovisas bland obeskattade reserver.

Nedskrivningar av ickefinansiella tillgångar

Tillgångar med obestämbar nyttjandeperiod (i koncernens fall goodwill)

Tillgångar med obestämbar nyttjandeperiod (i koncernens fall goodwill)

In document intellecta presenterar 2oo5/o6 (Page 67-74)

Related documents