• No results found

Urval: Samtliga webbartiklar som innehåller något av orden ”villkorstrappa”,

”villkorstrappas”, ”villkorstrappan” och ”villkorstrappans” i tidningarna Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet, Aftonbladet och Expressen mellan datumen 2019-04-19 till 2020-04-19 har undersökts. Vår avgränsning blev därmed att inga tryckta publiceringar finns med i vår undersökning, medan alla webbpublicerade artiklar inklusive de bakom betalvägg finns med.

ID-variabler:

1. Datum

Vilket datum publicerades artikeln? Skrivs i formen (ÅÅMMDD).

2. Kodare

Vem utförde textanalysen? Byt ut namn mot siffror, exempelvis 1 för den ena och 2 för den andra, och markera vem som gjorde analysen.

3. Tidning

I vilken tidning publicerades artikeln? Markera 1 för Dagens Nyheter, 2 för Svenska Dagbladet, 3 för Aftonbladet eller 4 för Expressen.

4. Betalvägg

63

5. Nyhetssektion

I vilken del av tidningen återfinns artikeln? Markera 1 för sport eller 2 för övrig. I det här fallet måste tidningen ha en tydlig sportsektion, en sportflik eller sportbilaga. En ämnestagg räcker inte för att vara i sportdelen.

6. Artikeltyp

Vilken sorts artikel är det? Markera 1 för nyhetsartikel/reportage, 2 för opinion vilket ska innefatta ledare, debatt och krönika, 3 för insändare eller 4 för övrig. Artiklar som inte går under någon av de första tre kategorierna betecknas som övrig, exempelvis listor.

7. Omfång

Hur lång är artikeln? Markera 1 för upp till 2500 tecken, 2 för 2500 till 5000 tecken eller 3 för 5000 tecken och uppåt. Det som ingår i omfånget är rubrik, ingress, bildtext och brödtext. Exempelvis faktarutor och byline ingår inte i omfånget.

Variabler om bilder och aktörer/källor:

8. Bildvinkel

Vilket bildval har gjorts och vad ger bildvalet för effekt för läsaren? Markera 1 för

supporterpositiv bild, 2 för supporternegativ bild, 3 för neutral bild och 4 för ingen bild. En supporterpositiv bild innefattar jublande eller glada supportrar utan inslag av maskering eller pyroteknik. Bilder på läktarbanderoller med kritik mot polismyndigheten faller också under supporterpositiva bilder. En supporternegativ bild innehåller maskerade åskådare, pyroteknik, poliser i samband med fotbollsarrangemang eller ordningsstörningar. Bilder som innehåller olagligheter kopplat till fotbollsläktare eller fotbollsarrangemang faller alltid under kategorin supporternegativa bilder. En bild ska betecknas som neutral när den varken innehåller spår av variabelvärde 1 eller 2, samt när variabelvärde 1 och 2 blandas. Om både variabelvärde 1 och 2 finns med i bilden eller bilderna görs en samlad bedömning av bilden eller bildernas

vinklar, och därefter tas beslut om vilken kategori som passar bäst. När bilden eller bilderna innehåller lika mycket supporterpositivitet som supporternegativitet kategoriseras bilden som neutral. Därutöver kategoriseras även bilder på annat än det som ingår i variabelvärde 1 och 2 som neutrala, exempelvis bilder på säkerhetschefer eller gräsplaner.

64

9. Huvudaktör

Den aktör som uttalar sig mest i texten kodas. Markera 1 för polis (alla personer inom Polismyndigheten), 2 för supporter (enskild supporter eller supporterföreningar), 3 för idrottsförbund/union (exempelvis Riksidrottsförbundet, Svensk Elitfotboll eller Svenska Fotbollförbundet), 4 för klubbrepresentant (exempelvis sportchefer, klubbchefer, spelare eller styrelsemedlemmar i fotbollsklubbar), 5 för säkerhetsansvarig (bildar egen kategori eftersom klubbarnas säkerhetsansvarige fått stort utrymme i debatten om villkorstrappan), 6 för skribent (bara journalister, om skribenten infaller under något av de andra variabelvärdena bör de inte kategoriseras som skribent utan istället som deras roll, exempelvis om en

supportergrupp skriver en debattartikel ska den kategoriseras i variabelvärde 2), 7 för expert (sakkunniga inom exempelvis hälsa, psykologi eller polis), 8 för förtroendevalda (alla politiker från ungdomsförbundsnivå till regeringen) eller 9 för övriga (alla som inte kan kategoriseras in inom någon av de andra variabelvärdena, exempelvis någon slumpmässigt utvald som intervjuas på gatan). Vid gränsfall ska man titta på rubrik och ingress och se vilka som får uttala sig där. Den som uttalar sig så pass tidigt bör tolkas som huvudaktör.

10. Får supportrar komma till tals?

Markera 1 för ja eller 2 för nej. Markera 1 när det finns ett tydligt uttalande från supportrar i texten. Vid citering från exempelvis uttalanden från supportergruppers hemsidor betecknas det som variabelvärde 1. När text från supporterbanderoller på läktaren finns med betecknas det som variabelvärde 2.

11. Får myndigheter komma till tals?

Markera 1 för ja och 2 för nej. Markera 1 när det finns ett tydligt uttalande från en myndighet i texten. Vid citering från uttalanden från myndigheters hemsidor betecknas det som

variabelvärde 1. Vid citering från lagtexter betecknas det som variabelvärde 2.

12. Ifrågasätts polisens ståndpunkt av skribenten?

Markera 1 för ja, 2 för nej, eller 3 när de inte kom till tals. När polisen uttalar sig i texten och får synliga frågor kring sin ståndpunkt av skribenten bör det betecknas som variabelvärde 1. När polisen får stå oemotsagd bör det betecknas som variabelvärde 2. När polisen inte kom till tals i texten bör det betecknas som variabelvärde 3.

65

13. Ifrågasätts supporterns ståndpunkt av skribenten?

Markera 1 för ja, 2 för nej, eller 3 när de inte kom till tals. När en supporter uttalar sig i texten och får synliga frågor kring sin ståndpunkt av skribenten bör det betecknas som variabelvärde 1. När en supporter får stå oemotsagd bör det betecknas som variabelvärde 2. När ingen supporter kom till tals i texten bör det betecknas som variabelvärde 3.

Variabler om gestaltning och gestaltningstyper:

14. Gestaltning av polisen

Markera 1 för dominerande negativ, 2 för balanserad/neutral eller 3 dominerande positiv. Kodningen bör utgå ifrån vilken gestaltning som är dominerande. Vid dominerande negativ gestaltning, exempelvis när det bara är polisen som blir ifrågasatt av skribenten eller om skribenten tydligt indikerar att polisen agerat felaktigt bör det betecknas som variabelvärde 1. Vid ett tveksamt fall bör det betecknas som variabelvärde 2. Vid dominerande positiv

gestaltning är det tydligt att polisen framställs positivt, exempelvis att deras åtgärder framhävs på ett positivt sätt bör det betecknas som variabelvärde 3.

15. Gestaltning av fotbollssupportrar

Markera 1 för dominerande negativ, 2 för balanserad/neutral eller 3 dominerande positiv. Kodningen bör utgå ifrån vilken gestaltning som är dominerande. Vid dominerande negativ gestaltning, exempelvis när det bara är supportrar som blir ifrågasatta av skribenten eller om skribenten tydligt indikerar att supportrar agerat felaktigt bör det betecknas som

variabelvärde 1. Vid ett tveksamt fall bör det betecknas som variabelvärde 2. Vid

dominerande positiv gestaltning är det tydligt att supportrar framställs positivt, exempelvis att deras aktioner framhävs på ett positivt sätt bör det betecknas som variabelvärde 3.

16. Skribentens inställning till villkorstrappan

Markera 1 för positiv, 2 för neutral eller 3 för negativ. När skribenten är positivt inställd till villkorstrappan som metod och hyllar polisens insatser i samband med fotbollsarrangemang bör det betecknas som variabelvärde 1. När det inte tydligt går att utläsa någon särskild ståndpunkt eller inställning från skribenten bör det betecknas som variabelvärde 2. När skribenten visar spår av kritik mot villkorstrappan eller ensidigt ifrågasätter polisen och deras metoder men utan att ta hänsyn till supportrarnas roll bör det betecknas som variabelvärde 3.

66

17. Problemfokus

Markera 1 för polis, 2 för supportrar, 3 för lagar, 4 för klubb, 5 för pyroteknik, 6 för oenighet eller 7 för övrigt. Det som tydligt kan tolkas som grunden till problematiken som beskrivs i den enskilda texten tolkas som problemfokus. Om det exempelvis publiceras en text som handlar om att polisen inte har skött dialogen med klubbrepresentanter och att klubben därefter drabbats ekonomiskt av polisens publikrestriktioner hamnar problemfokuset på polisen och bör betecknas som variabelvärde 1. När supportrar/huliganers ordningsstörningar och våldsyttringar fokuseras och utgör huvuddelen av texten bör variabelvärde 2 betecknas. När polisens lagar i allmänhet och ordningslagar i synnerhet exempelvis villkorstrappan kritiseras som metod bör problemfokuset betecknas som variabelvärde 3. Om en text

exempelvis förklarar hur en klubb drabbats av publikneddragningar på sin arena och hur det i sin tur leder till att klubben får mindre intäkter hamnar problemfokuset i det fallet på klubben, variabelvärde 4. När huvudfokuset i texten ligger på det problematiska med användningen av pyroteknik och vilka risker det kan medföra bör problemfokuset betecknas som variabelvärde 5. När det huvudsakliga problemfokuset exempelvis ligger på att två parter eller aktörer inte kommer överens, eller har skilda åsikter inom en viss fråga, exempelvis hur villkortrappan bör implementeras bör problemfokuset betecknas som variabelvärde 6. När problemfokuset ligger på en aktör eller ett ämne som inte går att inkludera i något av de andra

variabelvärdena bör problemfokuset betecknas som variabelvärde 7.

18. Gestaltningstyp

Markera 1 för konfliktgestaltning, 2 för human interest-gestaltning, 3 för ekonomisk konsekvensgestaltning, 4 för moralgestaltning eller 5 för ansvarsgestaltning. Genom en grundlig analys av det totala innehållet av texten i fråga bör variabelvärdena 1–5 markeras efter dess definitioner grundade i Semetko & Valkenburg (2000) som går att läsa under punkt ”3.1.1 Gestaltningstyper” i den här uppsatsen.

67

Related documents