• No results found

6. Resultat

6.2.2 Kommunikation i det digitala samhället

Kommunikation i det digitala samhället kan förstås genom elevernas intresse av att figu-rera på sociala medier. Över hälften av studiens deltagande lärare vet att deras elever rör sig på sociala medier på fritiden (se avsnitt 6.1.6). Lärarna i dimensionen autentisk publik uppgav att de arbetar med autentiska mottagare genom att eleven skriver en text till en riktad mottagare samt att eleven skriver en text till allmänheten. Genom intervjuerna framkom lärarnas uppfattning kring elevernas behov av att använda och synas på sociala medier. Lärarna svarade bland annat på frågor om elever har ett behov av att uttrycka sig publikt och varför. En av lärarna i intervjuerna nämnde specifikt att hon tror att det beror på elevernas vana av att använda sociala medier på fritiden. Alla lärare i intervjuerna beskriver att det finns ett behov av uppmärksamhet hos eleverna som mynnar ut i att de söker efter bekräftelse och beröm. Lärarna använder följande ord.

LI3: Bekräftelse, beröm, viljan att själva dela med sig av sin verklighet och det de gör

LI1: De allra flesta har ett behov av att synas, det skapar en känsla av stolthet och bekräftelse.

Denna medvetenhet hos eleverna menar lärarna skapar en viss noggrannhet hos eleven i det arbete som den utför. Lärare 4 från intervjun nämner att det syns genom den extra ansträngning eleverna utför i sitt arbete.

Lärarna i intervjuerna anser att när ett arbete publiceras, digitalt och analogt, blir arbetet autentiskt vilket bidrar till att eleverna känner sig sedda. Det resulterar i att de känner stolthet och glädje över sitt arbete. Lärarna svarar följande om elevernas behov av beröm och uppmärksamhet.

LI1: Jag tror att alla barn vill ha beröm och uppmärksamhet för saker de har gjort bra. Ett väl genomfört arbete som visas upp och tas emot utanför skolan ger en känsla av stolthet och glädje

LI2: Alla behöver bli sedda. Genom bloggen tror jag att man kan känna att man får ta plats naturligt eftersom det är vårt arbetssätt i klassrummet.

LI4: Ja de ofta pratar om att de vill lägga upp och finner ett intresse i det. Det ger eleverna en stolthet.

28 Genom att många av lärarna i enkäten ansåg att ett arbete med autentiska mottagare ger motiverade och engagerade elever ställdes en fråga i intervjuformuläret som handlade om vem som var initiativtagare till att arbeta med autentiska mottagare, läraren eller eleverna.

En lärare började med att introducera autentiska mottagare genom brevvänner till elever-na vilket sedan skapade ett intresse hos eleverelever-na och en önskan om att fortsätta. För två lärare handlade introduktionen om lektionsplanering där lärarna styrde vilken lektion som skulle ägnas åt detta arbete oavsett innehåll. Den sista läraren påtalade att det främst var elevernas önskan att få dela med sig av sitt färdiga bearbetade arbete som ledde till att autentiska mottagare användes.

6.2.3 Multimodala texter

Resultat från både enkät och intervjuer visar att lärarna arbetar genom varierande medier för att nå autentiska mottagare. Lärarna i intervjuerna uppgav att de använder sig av e-post, bloggar, vykort, Instagram, egengjorda böcker, utställningar, filmer och ljudinspel-ningar. Dessa arbetsmetoder innefattar multimodala texter. En lärare, LI3 från intervjun nämner att hon arbetar med kombinationen av att skriva, måla och berätta och tycker att det är ”superviktigt” för att skapa meningsfulla skoluppgifter.

Både digitala och analoga medier används i arbetet med multimodala texter (se avsnitt 6.1.6). En av lärarna i intervjun beskrev hur filmer och bilder som de producerat på blog-gen hjälper de elever som har behov av att ta in information på flera olika sätt. Lärarna och eleverna använder det egenskapade materialet som ett komplement till undervis-ningens innehåll. Vidare förklarade en annan lärare hur hennes elever själva producerade filmer, bilder och texter på bloggen där hon agerade som stöttepelare. Denna lärare hade valt att använda multimodala texter via digitala medier för att uppnå läroplanens mål för elevernas möjlighet att öka sin digitala kompetens. En annan lärare använder multimodala texter för en varierad undervisning och nämner att det är enklare att individanpassa undervisningen genom multimodala texter. En lärare nämner hur arbetet kring nätetikett och källkritik framkommer som ett naturligt inslag i undervisningen genom att arbeta med multimodala texter via bloggar. Läraren uppgav att eleverna rörde sig på nätet på fritiden och därför var det viktigt att arbetet med nätetikett och källkritik behandlades i undervis-ningen. En annan lärare arbetade främst med autentiska mottagare genom digitala medel för att uppnå den digitala kompetens som dagens läroplan kräver. Den läraren hade valt en enkel utformning av bloggen för att eleverna själva ska kunna testa sig fram, utforska och utveckla sitt användande av digitala medel.

6.3 Motivation

31 lärare i studien angav att ett arbete med autentiska mottagare ökade motivationen hos eleverna. Lärarna i intervjun beskrev mer ingående kring motivationen som uppstår i arbetet med autentiska mottagare. En lärare beskrev att eleverna sa rakt ut att de tyckte att det var roligt. En annan lärare kunde se att det fanns mycket glädje och lycka hos eleverna när de arbetade med autentiska mottagare. Lärarna från intervjun uttrycker det genom följande ord.

29

LI1: Vissa säger rent ut att de tycker att det är roligt. På andra syns det för att de jobbar mer koncentrerat än tidigare. Med en autentisk mottagare blir det också lättare att motivera dem till att ändra och redigera sina texter. De ser en poäng i att förbättra sina arbeten.

LI3: Mycket glädje och lycka över att få frågor besvarade, böcker tillverkade och sålda, får reda på intressanta saker från andra miljöer.

Lärarna upplevde att eleverna blev stolta och glada när andra personer utanför klass-rummets väggar kommenterade deras arbeten. Lärarna såg denna motivation som ett arbetsverktyg för elevernas möjlighet att utvecklas inom olika områden. Områden som lärarna uppgav var bland annat skrivutveckling och digital kompetens. Skrivutvecklingen visade sig genom att eleverna fick goda språkliga kunskaper genom att anpassa språket till syfte och mottagare. Eleverna utvecklade handstil, meningsbyggnad och innehåll.

Eleverna visade en vilja att redigera sina texter och förbättra dem. Ett urval av lärarnas ord om elevens skrivutveckling i ett arbete med autentiska mottagare är följande.

LI3: Handstil, meningsbyggnad, berättande text, språk och kommunikation m.m.

LI2: De får goda språkliga kunskaper genom att anpassa språket till syfte och mottagare.

L19: Det ökar motivationen att skriva och gå tillbaka och ”rätta” sig själv.

30

Related documents