• No results found

Kommunikationsstrategi samt generella rekommendationer till

I detta kapitel beskrivs den kommunikationsstrategi som Transportstyrelsen har valt samt generella rekommendationer för kommuner som vill informera allmänheten.

Hur ska regelefterlevnaden av miljözonsbestämmelser säkerställas?

Bedömning

Transportstyrelsen bedömer att medborgarna effektivast informeras om miljözonsbestämmelser i samband med att de införs. Vi bedömer också att det då är kommunerna som bäst kan besvara konkreta frågor.

Eftersom uppdraget finansierades särskilt under 2018 och miljözoner för personbilar kan införas först 2020, har vi bedömt att vår insats begränsas till att ta fram svar till medborgare på allmänt hållna frågor, samt generella rekommendationer som kommuner kan använda i kommunikationsinsatser i samband med ett införande.

2.5.1 Gällande bestämmelser

Av 3 § 4 förordning (2008:1300) med instruktion för Transportstyrelsen framgår det att myndigheten särskilt ska ansvara för frågor som berör bland annat trafikregler. Detta medför att myndigheten ska besvara frågor om trafikreglering och även informera allmänhet, kommuner och andra myndigheter om trafikregler.

2.5.2 Skäl till bedömning

Transportstyrelsen fick finansiering för en informationsinsats under 2018, men de nya bestämmelserna om miljözoner kan tidigast införas 2020. En informationsinsats som görs så långt i förväg riskerar att bli verkningslös.

Dessutom bedömer vi att det huvudsakliga ansvaret för att informera om miljözoner ligger på kommunerna. I det här skedet har vi därför riktat in oss på att se över informationen på vår webbplats. Vi har också förberett

budskap samt frågor och svar som kan användas i en kommunikationsinsats, när vi ser att det är aktuellt med ett eller flera beslut om införande av miljö-zoner. Vi har även haft samråd med kommuner om deras behov av stöd för sin kommunikation. Samrådet har inte visat på något stort behov av stöd.

2.5.3 Transportstyrelsens rekommendationer

Följande avsnitt innehåller rekommendationer som riktar sig till de kom-muner som överväger att införa miljözoner.

Kommunen ska motivera införandet av miljözoner och göra avväganden mellan nyttan och de konsekvenser som reglerna får. Några frågeställningar som kommunen bör svara på är följande:

• Hur stort är problemet med luftkvalitet inom området?

• Var och när ska miljözonen införas?

• Varför anser kommunen att området för miljözonen är särskilt miljökänsligt?

Hur ska regelefterlevnaden av miljözonsbestämmelser säkerställas?

• Ska en eller flera zoner införas?

• Vilken och hur stor nytta ser kommunen med införandet av en miljözon?

• Finns det utsatta grupper som kommer att påverkas?

• Hur många trafikanter kommer att påverkas?

• Hur många boende inom området för miljözonen kommer att påverkas?

• Hur kommer näringslivet att påverkas?

• Hur ser förutsättningarna ut för att ha en god regelövervakning?

• Vad har kommunen för alternativ till att införa miljözoner? Varför är alternativen otillräckliga?

• Hur ser kommunens motivering ut för en eventuell notifiering av de lokala trafikföreskrifterna om miljözoner till EU-kommissionen via Kommerskollegiet?

Följande generella rekommendationer har tagits fram av EU-kommissionen och bör användas av kommuner i deras förarbete till införande av miljö-zoner. De syftar till att förse medlemsländerna med förslag på hur de kan gå till väga när de ska införa nya trafikregler som begränsar fordons rörlighet i städer. Rekommendationerna är inte bindande. (Europeiska kommissionen, 2017)

• Det är viktigt att kommunen tar fram en tydlig och omfattande kommunikationsstrategi i samband med ett införande av miljözoner.

Strategin bör omfatta flera informationskanaler eftersom det är svårt att identifiera de som kommer att beröras.

• Kommunikationen bör utgå ifrån sammanhanget och det geografiska området.

• Kommunen bör inte införa isolerade miljözoner utan inkludera bestämmelserna som en del av sin strategiska politik för kommunen.

• Kommunen behöver även visa vilka alternativa transportsätt, färdvägar och alternativa parkeringsplatser som finns. Att påvisa alternativ är en nyckelfaktor till att få ett förändrat trafikantbeteende.

• Informationsstrategin bör inte enbart fokuseras på de som bor eller är verksamma inom området för en miljözon. Strategin bör även omfatta de som bor i kringliggande kommuner eller i andra delar av

Hur ska regelefterlevnaden av miljözonsbestämmelser säkerställas?

landet. Detta medför att kommunen bör inkludera trafikanter som frekvent vistas i området i strategin. Kommunen behöver även inkludera de utländska trafikanter som kan komma att påverkas av bestämmelserna.

• Kommunen behöver säkerställa att informationen relaterad till miljö-zonerna är lättillgänglig och uppdaterad.

• Informationsstrategin behöver tydligt förklara varför bestämmels-erna om miljözoner införs och vilka positiva effekter som förväntas.

Det är även viktigt att kommunen på sikt visar de mätningar som har gjorts av de områden som skulle förbättras av införandet.

• Ytterligare en viktig del av informationsstrategin är att miljözons-bestämmelserna är utmärkta med vägmärken på ett tydligt sätt.

Utmärkningen ska även ge trafikanterna en alternativ färdväg och förvarna dem om de kommande bestämmelserna.

• Kommunen kan även ta fram en digital kommunikationsstrategi över vilka digitala kanaler som kan användas. I strategin kan man även se över vilka andra språk som informationen kan behöva översättas till.

2.5.4 Övriga åtgärder

Under samråd med kommuner och Polismyndigheten har det framkommit önskemål om att Transportstyrelsen borde ta fram rekommendationer eller motsvarade för att underlätta för kommunerna. Dessa rekommendationer ska beskriva vad som bör övervägas inför ett införande av miljözoner.

Allmänna råd som är utgivna av Transportstyrelsen skulle kunna vara ett snabbare tillvägagångssätt för att vägleda kommuner om reglering av miljözoner i stället för att kommuners lokala trafikföreskrifter skulle överklagas till Transportstyrelsen. För att ett överklagningsärende ska hanteras av oss behöver de lokala trafikbestämmelserna först och främst överklagas till den aktuella länsstyrelsen, och sedan behöver länsstyrelsens beslut överklagas till oss. Beroende på överklagandet, hur trafikregeln är utformad och hur regeln är införd, kan vårt beslut komma att vara mer eller mindre vägledande. Detta gör att detta tillvägagångssätt är långsamt och ger en praxis över tid.

Ett eventuellt införande av allmänna råd om miljözoner eller andra trafik-regler är något som Transportstyrelsen kommer att ta ställning till i den kommande verksamhetsplaneringen för 2020.

Hur ska regelefterlevnaden av miljözonsbestämmelser säkerställas?

3 Konsekvensutredning av förslag om ändringar i trafikförordningen

Detta kapitel handlar om den utredning som har legat till grund för det förslag som presenteras i rapporten.