• No results found

Kommundirektörens beredning:

Förbundsstyrelsen för Oasen boende- och vårdcenter (Oasen) har översänt budgetförslag för nästa verksamhetsår till medlemskommunerna för yttrande.

Yttrandet bör vara inlämnat den 13 oktober. ./. Bilaga Kst § 127/2020.

Det kan konstateras att jämfört med bokslut 2019 så ökar Oasens kostnader från totalt -5 616 841 euro till -6 050 302 euro. Kostnaderna är ändå till viss del sänkta jämfört med 2020 års budget om totalt -6 089 524 euro.

En sådan ökning av de totala kostnaderna från 2019 års bokslut är ändå inte i paritet med den ekonomiska situation den offentliga ekonomin befinner sig i.

I Ålands kommunförbunds budgetförslag för 2021 redogörs för det ekonomiska läget i den kommunala ekonomin:

”Svårigheten just nu (september 2020) är att förutse effekterna som pandemin har på samhällsekonomin och offentliga sektorns inkomster och utgifter.

Enbart utgående ifrån den inverkan som pandemin har haft på arbetslöshetsgraden i landskapet är det rimligt att anta att skatteintäkterna minskar i kännbar omfattning och kommunernas utgifter kan komma att öka. Offentliga sektorns påverkas med fördröjd verkan av upp- och nedgångar i samhällsekonomin, och den plötsliga ökningen av arbetslösheten och nedgången i efterfrågan som drabbat tjänsteproducerande företag kommer med stor sannolikhet att leda till att underskottet inom den offentliga sektorn ökar de närmaste åren.”

Oasens medlemskommuner kommer alltså sannolikt att drabbas av ett betydande skatteinkomstbortfall under kommande år, emedan Oasen får en stor del av sin finansiering direkt från medlemskommunerna. Flera medlemskommuner kommer att behöva spara kostnader och öka avgiftsintäkterna för att balansera ekonomin Det kan konstateras att det i vare sig i budgeten eller beredningen till förbundsstyrelsens behandling av förslag till budget finns, med undantag för vad kraftigt minskade personalkostnader skulle innebära, några konkreta alternativ eller förslag på inbesparingar. Även om det förtjänstfullt och övertygande redogörs för att det (på grunda av speciella omständigheter som rådde 2019) inte är möjligt att spara 5 % av det totala verksamhetsbidraget i 2021 års budget jämfört med bokslut 2019, så vore det ändå ändamålsenligt att en mer grundlig genomgång av förslag till inbesparingar och konsekvensanalyser bereds till förbundsfullmäktiges avgörande av förslag till budget 2021.

Det finns vid handen åtminstone ett några kostnadsposter och förslag till åtgärder för att sänka kostnaderna och öka intäkterna både kortsiktigt och långsiktigt: 1) spara in på personalkostnader genom att sänka korttidsvikariekostnaderna och införa tydliga ramar för korttidsvikariekostnader per enhet, 2) prioritera konkreta åtgärder för att minska på antalet sjukdagar, 3) minska budgetposten ”Övriga verksamhetskostnader” under ”Allmän förvaltning” till 2019 års nivå, och se över möjligheten att sälja tjänster till närregioner (t.ex. Åbo och Stockholm/Norrtälje/Uppsala)

För arbetsgivare är korta sjukskrivningar (9 dagar eller färre) inom framförallt inom vård och omsorg kostnadsdrivande då man ofta är i behov av vikarier. I budgetboken för Oasen borde man föra in nyckeltal om antalet sjukskrivningsdagar uppdelade enligt Fpa:s ersättnings intervaller och sedan budgetera för minskade sjukdagar så att budgetansvariga har ett tydligt mål att arbeta efter. Likaså bör man utarbeta konkreta åtgärder för att motarbeta kortare sjukskrivningar

Det saknas jämförelse mellan förslag till grundavgifter för kommunerna för 2021 och bokslut 2019 och budget 2020

Kommundirektörens förslag:

Kommunstyrelsen beslutar att avge följande yttrande till Oasen boende och vårdcenter gällande budgetförslag för 2021: Kommunstyrelsen omfattar ej budgetförslaget för 2021 och anser att ärendet i förbundsfullmäktige återremitteras till förbundsstyrelsen för framtagande av olika inbesparingsalternativ och konsekvensanalyser så att ett väl avvägt budgetförslag kan tillställas förbundsfullmäktige.

Kommunstyrelsen beslutar att till Geta kommuns ombud i förbundsfullmäktige meddela att hon föreslår återremiss av budgetförslaget till förbundsstyrelsen med anledning av ovannämnda grunder.

BESLUT:

Enligt förslag.

Oasens bemötande:

Oasen har noggrant följt den ekonomiska utvecklingen i landskapet. Vidare har Oasen tagit de inbesparingskrav som inkommit på yttersta allvar. Den föreslagna personaldimensioneringen i utsänt grundförslag utgår från tillämpningsguidens minimikriterier för Äldrelag (2020:9). Personaldimensioneringen ska garantera att de äldre får den omsorg och vård som är lagstadgad.

Nedan redogörs för konsekvenser om Oasen skulle minska sina kostnader med 5% i jämförelse med bokslut 2019. Oasens utgifter är i huvudsak

personalrelaterat. Vad gäller personalkostnader skulle därför en inbesparing på 5% i jämförelse med bokslut 2019 motsvara ca.11 befattningar/tjänster.

Minskning i den storleksordningen påverkar Oasens totala

verksamhetsförutsättningar och innebär således också en markant minskning på servicenivån. Med hög sannolikhet minskar Oasens attraktionskraft som

arbetsgivare i ett redan försvårat rekryteringsläge, omsättning av personal ökar vilket tenderar att eskalera personalkostnader. En kortsiktig minskning med 5%

kan därför långsiktigt bli kostnadsdrivande och kontraproduktivt för förbundet.

Utfallet av en sådan minskning leder till att kostnader förskjuts framåt utan någon faktiskt kostnadsminskande effekt över tid, men med en försämrad servicenivå.

Vad gäller de förslag som framkommer i utlåtandet avseende sjuktal och övriga åtgärder konstateras att Oasen har policy för att hantera sin sjukfrånvaro. Detta blir fortsatt den allra svåraste och prioriterade utmaningen inom vårdsektorn generellt. Vi arbetar tätt med företagshälsovården med frågan. Förbundsstyrelsen bevakar sjuktalen noggrant i samband med sin budgetuppföljning. Försvårande under 2020 är att vi befinner oss fortsättningsvis i en pandemi. Oasen tillämpar strikt ”låg tröskel” enligt myndigheternas anvisning. Coronarelaterad frånvaro beräknas per den 31.8.2020 till ca 400 dagar. Slutkostnaden för bland annat

coronarelaterad frånvaro kan vi ännu inte förutse. Allteftersom hösten fortskrider kommer även dessa dagar sannolikt att öka. Pandemin har tveklöst haft en

kostnadshöjande effekt. Förbundsledningen arbetar med utmaningen på daglig basis. Det är orealistiskt att kraftigt begränsa vikarieanskaffning under pandemin eftersom det riskerar att försätta patientsäkerheten i fara. I ett normalt

verksamhetsår är den typen av åtgärder mer realistiska. Högst sannolikt kommer Oasen även efter 1.1.2021 behöva tillämpa ”låg tröskel” med de kostnader som det medför. Vad som dock föreslås i liggande förslag är att vi minskar antalet vikarier genom att öka närvårdarpoolen. Oasens bedömning är att denna åtgärd sänker kostnaderna för vikarieanskaffning på totalen. Osens bedömning är att pooltjänster tryggar en väsentlig del av vikariebehovet i verksamheten. Detta är ett konkret och beprövat tillvägagångsätt och med goda resultat. Framgången avgörs också av det fortsatta epidemiologiska läget i landskapet vilket måste beaktas i medlemskommunerna.

Tidigare har personalkostnader som belastar grundavgiften, det vill säga personalkostnader för översköterska, avdelningsskötare samt kökschef

budgeterats och bokförts på de enskilda avdelningarna för att i ett senare skede manuellt fördelas som kostnad som belastar grundavgiften. I budget 2021 har ett nytt kostnadsställe skapats, personalkostnader vilka belastar grundavgiften.

Personalkostnaderna består av löne- och lönebikostnader för kökschef, översköterska, vårdkoordinator samt avdelningssköterskor för samtliga

avdelningar. Under 2020 har Oasen dessutom rekryterat vårdkoordinator som samt direktör som också belastar kostnadsstället. Att minska det till 2019 års nivå är därför inte realistiskt.

Vad gäller försäljning av platser till närregioner så förefaller det som en intressant idé, dock svårare genomförbart under rådande pandemi. Mer realistiskt under

2021 är att utveckla samarbetet ytterligare med Mariehamns stad och andra ickemedlemskommuner.

Related documents