• No results found

6. Resultat

6.2. Kompetens och fortbildning

6.2.1. Det personliga intresset för kompetensutveckling

På frågan om hur en arbetsförmedlare med stor kunskap inom utbildning, yrken och arbetsmarknad kan bidra i den arbetssökandes process berättar Tove att engagemanget är en viktig faktor både för den arbetssökande men också i rollen som arbetsförmedlare:

I jättestor utsträckning. Om man vill ska jag säga. För mycket hänger på ditt eget engagemang. Men har du den kunskapen om hur olika yrken eller hur branscherna ser ut och du har engagemanget så kan du göra jättestor skillnad. (Tove)

Eli säger att intresset är av väsentlighet för arbetet som arbetsförmedlare: ”Jag tror att man måste ha ett intresse. Jag tror du måste ha stort intresse och brinna för det man gör”. Även Alex och Dani berättar om vikten av att ha ett intresse för sitt arbete som arbetsförmedlare. Alex säger: ”... men det är viktigt att ha en allmän kunskap och ett intresse. Ett jätteintresse för det du gör”. Dani berättar även att intresset är en viktig

faktor i arbetet som arbetsförmedlare, hen säger: ”Jag tror det gäller att vara uppdaterad och vara intresserad av arbetsmarknaden”.

6.2.2. Kompetensutveckling - ett eget ansvar

Under intervjuerna ställdes frågor till informanterna som berörde hur de såg på möjligheten till kompetensutveckling och utbildning inom Arbetsförmedlingen. Samtliga informanter säger att det finns stora möjligheter till att få gå interna utbildningar och att det finns ett övergripande utbud. Dani berättar att det är tillsammans med sin chef som arbetsförmedlarna får till sig vilken utbildning som är lämplig.

Det finns en hel utbildningskatalog där man egentligen [...] eller ihop med chefen så tittar man egentligen på: vad är det du behöver för någonting för ditt arbete, att kunna utveckla dig. (Dani)

Samtidigt berättar Tove och Mika att det ligger ett stort ansvar på en själv i sin utveckling som arbetsförmedlare.

Man har jättestort ansvar för det. Man har jättestora möjligheter också. Jag har än så länge aldrig fått hört någon som fått nej om man sagt att det här skulle jag vilja… jag känner ett behov av detta i min roll, kan jag gå den utbildningen? (Tove)

Sedan här på Arbetsförmedlingen får man ju styra i det ganska mycket själv. Det känns ju väldigt... Alltså vi har jättemycket bra utbildningar som man kan anmäla sig till, både webbinarier men också längre utbildningar. Så att, om man har lite självinsikt, så vet man vad man behöver utvecklas med. (Mika)

Mika berättar vidare att det finns väldigt mycket möjligheter till utveckling och utbildning inom Arbetsförmedlingen, men att det samtidigt är ett eget ansvar. ”Det finns möjligheter, men man måste också vara aktiv själv och driva processen framåt med hjälp chefen naturligtvis”. Både Tove och Mika berättar att det är tillsammans med sin chef som man tittar på utbildningsmöjligheter, men att de även har ett eget ansvar i sin utveckling som arbetsförmedlare.

6.2.3. Områdeskunskapens påverkan på matchningen

Den kunskap om utbildningar, yrken och arbetsmarknad som informanterna tar till sig, hjälper dem i matchningsprocessen mellan arbetssökande och arbetsgivare. En av dem, Alex, säger att det går fortare att guida individerna rätt. Billie berättar att man pratar med den arbetssökande på ett annat sätt, eftersom de vet hur branschen som den arbetssökande är intresserad av, ser ut. Det bekräftar även Eli som berättar att de ställer mer utmanande frågor till den arbetssökande. Till exempel om den arbetssökande vet vilka förväntningar branschen har på den som söker jobb, vad det förväntas att den arbetssökande ska ha för utbildning, tidigare erfarenheter och vilka personliga egenskaper som är lämpliga.

Man vet var man har varandra, det är ju mycket lättare att föra saker framåt. Och är det så att den sökande saknar kunskap, ja då kan man ju själv bidra med att ’det är så här det fungerar i yrket, så här är villkoren, så här är liksom förhållandena, arbetstider och allt möjligt’. Så att det är oerhört värdefullt. (Billie)

Eli berättar att det handlar om att ge information till de arbetssökande som saknar den informationen. I de fall som den arbetssökande redan har kunskap om branschen så kan de bidra med inspiration. Eli berättar att hen arbetar lösningsfokuserat vilket innebär att hen uppmuntrar den arbetssökande till att fortsätta göra de sakerna som fungerar men att ändra det som inte gett resultat. Eli säger att:

Det jag alltid vill när jag har ett möte med någon, det är att hon ska få med sig någonting så att hon kan ta nästa steg i sin process, liksom. Dom äger sin process. Jag kan ge dem inspiration. (Eli)

Mika säger att de arbetssökande som möter arbetsförmedlare får med sig ny kunskap om olika områden där arbetsförmedlarna har kontakter. På så sätt blir mötet som ett slags lärande för den arbetssökande, där de får ny kännedom.

Alltså det blir ju ett lärande för personer som kommer till oss, som inte har kunskaper om hur det ser ut. Det går ju mer, mer åt att vi specialiserar oss inom olika områden, till exempel jag då mot restaurang där jag träffar många arbetsgivare. (Mika)

6.3.1. Digitaliseringens följder

En stor del av Förnyelseresan är digitaliseringen. Det ska bli lättare för arbetssökande att ha kontakt med Arbetsförmedlingen oavsett vart i Sverige den arbetssökande bor. Därför har arbetssökande idag möjlighet att skriva in sig själva på Arbetsförmedlingens hemsida. Dani berättar att när de arbetssökande skriver in sig så uppger de inom vilket område de är intresserade av att jobba och vad de har för kompetenser. Den informationen bildar ett meritunderlag som representerar den arbetssökande. Dani säger att det gäller att den arbetssökande skriver in rätt kompetenser eftersom en första matchning ofta sker per automatik. Arbetsförmedlarna måste alltså förlita sig på vad den arbetssökande har skrivit in i sin digitala profil för att matchningen ska bli bra.

Även om Förnyelseresan handlar mycket om att digitaliseringen ska göra Arbetsförmedlingen mer tillgänglig för arbetssökande, så ser informanterna en del risker. Alex är lite skeptisk till att det blir mer digitalt och berättar att vi inte får glömma av det personliga mötet, som är oerhört viktigt. Detta påpekar även Mika som säger:

Det är klart att vi ska vara digitala, det är inget snack om det. Men vi får inte tappa folk på vägen på grund av det, känner jag. Det finns människor i olika samhällsklasser som vi behöver ha koll på. (Mika)

Mika berättar vidare om de individer som mår dåligt och inte klarar av att träffa andra individer, alltid hittar en väg att komma undan.

Man skriver meddelanden och så vidare, och du tappar det som arbetsgivaren vill ha, nämligen det här viktiga mötet. Samtidigt som man pratar om mjuka värden, så finns ju risker för att det finns människor som gömmer sig bakom en dator. Och det är lite tråkigt, för att dem kommer inte komma någonstans den dagen det dags att möta en arbetsgivare. Så att risken, om jag ska liksom göra någon form av riskanalys, det är att man tappar de personerna som verkligen behöver hjälp. (Mika)

Risken att missa arbetssökande är även något som Dani berättar om, då de arbetssökande som inte har tillgång till digitaliseringen kan slinka igenom systemet. Samtidigt så finns fortfarande möjligheten att besöka ett fysiskt kontor hos Arbetsförmedlingen, även om dessa blir färre.

6.4. Sammanfattning

I empirin framkommer det att informanterna säger att de är stressade, och att arbetsförmedlingen är en arbetsplats med hög arbetsbelastning. Trots den höga arbetsbelastningen trivs informanterna och de säger att deras arbete är roligt. Det går att konstatera utifrån empirin två viktiga faktorer för att kunna göra ett bra jobb och utvecklas i sin yrkesroll som arbetsförmedlare: ett engagemang och intresse för arbetet. En del av den kompetensutveckling som arbetsförmedlarna ser som nödvändig i sitt arbete är områdeskunskap. Informanterna säger att med stor kunskap inom utbildning, yrken och arbetsmarknad kan de lättare hjälpa de arbetssökande att ta nästa steg i sin arbetssökarprocess. Digitaliseringen som kommit i och med Förnyelseresan gör det lättare att ha kontakt med Arbetsförmedlingen – digitalt. Det personliga mötet har minskat och arbetsförmedlarna uttrycker en oro för att missa de arbetssökande som är i större behov av stöd. En annan följd av digitaliseringen är att arbetsförmedlarna behöver förlita sig på den information som den arbetssökande själva anger i sin digitala profil.

Related documents