• No results found

Vilka kompetenser kommer vara viktiga i framtiden ur ett marknadsperspektiv?

6 Åtgärdsförslag och diskussion

6.3 Vilka kompetenser kommer vara viktiga i framtiden ur ett marknadsperspektiv?

6.3.1 Åtgärdsförslag frågeställning 3

Viktiga kompetenser för framtidens marknad kommer att vara marknadsföring och försäljningsteknik, IT, programmering och kunskap inom framtidens produktionsutrustning. Bibehållandet samt utvecklandet av de nuvarande kritiska kompetenserna offerberäkning, produktionsplanering, inköp av produktionsutrustning, produktutveckling, innovation och förbättringsarbete anses också som kritiska för framtiden. Dessa kombinerat med förändrings-specifika kompetenser som är svåra att förutse. Exempel på dessa kompetenser är beräkning av jobb med små ordervolymer.

6.3.2 Diskussion frågeställning 3

Framtiden ser ut att förändra vårt samhälle och som alltid påverkas även kunders behov efter det. Att bedöma hur marknaden kommer se ut i framtiden är alltid en gissningslek. Det som går att göra är att bedöma de tendenser vi ser idag för hur marknaden kommer att förändras. Framför allt går det spekulera kring politiska direktivs påverkan samt den växande digitaliseringen som just nu pågår.

EU har visat sina intentioner för hur framtidens fordon ska vara. De ska drivas av förnyelsebar energi och det ska vara hållbart att dels tillverka och äga dessa fordon. En del i detta är att ha fordon drivna av el. Elbilar består av mindre rörliga delar när det kommer till drivlinan. Ökningen av elbilar skulle leda till en minskad produktion av traditionella förbränningsmotorer och bilar med fyrhjulsdrivna bilar med kardaner och differentialer. Med andra ord skulle marknaden för svarvade produkter till fordonsindustrin minska drastiskt om detta scenario blir till verklighet. Den minskade marknaden gör att det egentligen bara finns två vägar för att bibehålla samma produktionsvolym hos företaget. Företaget måste antingen nischa in sig i nya marknader eller ta fler marknadsandelar av de som kommer finnas kvar.

Om företaget ska ta ett steg in på nya marknader finns det kompetenser som behövs adderas. Med tanke på att Gnosjö Automatsvarvning under en lång tid har haft en stabil kundkrets kan där också uppstå ett behov av att kunna sälja in sig på den nya marknaden. Även om de är väldigt duktiga på marknadsföring så kan det behövas förmedlas med hjälp av en eller flera säljare. Säljarens uppgifter blir att öppna dörren för företagets goda egenskaper inom marknadsföring, produktion och kundservice. Trots att företaget ofta syns i media, kan klivet in i en ny marknad vara svårt utan en person som åker till potentiella kunder som informerar aktivt om företaget.

Utöver det allmänna kompetensbehovet som säljare kan behovet av mer specifika kompetenser uppkomma. Detta beror lite på hur marknaden kan tänkas förändras samt vilka val Gnosjö automatsvarvning gör. Om det handlar om att en annan sorts teknik blir aktuell så kommer det uppstå ett kompetensbehov. Digitaliseringen eller industri 4.0 är ett vedertaget begrepp och framväxten blir alltmer tydlig. I och med digitaliseringen kan behov för nya kompetenser genereras. Det kan röra sig om kompetens inom IT-relaterade funktioner eller kunskap för analys av diverse avancerade simuleringar.

34

En stor fördel för Gnosjöautomat svarvning är att de redan i dagsläget arbetar på en väldigt stor marknad. Industri med maskiner är något som existerar nästan överallt. Ett tänkbart scenario skulle kunna vara att de tvingas börja producera och sälja andra produkter men till samma volym. Den befintliga maskinparken bestående av både Hydromater och CNC- svarvar skulle i sådana fall fortsatt kunna vara verksam. Givetvis kan det uppkomma ett behov av att modifiera utrustningen men den industriella kompetensen hos personerna kommer fortfarande att kunna användas.

I vissa marknader är flexibilitet ett högre krav. Mindre orderstorlekar och kundanpassade produkter kan vara orsaker till detta. Industrin har dessutom senaste åren visat på en trend av minskning i orderstorlek orsakat av bland annat strävan mot minskat slöseri, där lagerkostnader är ett exempel. Företaget har idag hög kompetens för beräkna kostnaden för att jobb när det kommer till stora volymer. Ska företaget in på marknader där dessa volymer är lägre krävs kompetensen för att kunna beräkna på jobb där orderstorleken är mindre. Utöver dessa kompetenser som kan behövas adderas vid ett sådant scenario har företaget stor kompetens för övriga delar i produktionen. Här handlar det om att behålla dessa kompetenser och utveckla dem under tidens gång.

En motsägande trend är situationen som uppstått gällande Corona-pandemin. Företag har i vissa fall haft problem gällande att få fram produkter i tid på grund av för små lager. Riskerna som pandemin har medfört att gjort företag mer benägna att vilja ha större säkerhetslagar och på grund av detta beställa större ordervolymer för att tillgodose deras efterfrågan. Är det en utveckling som blir bestående kan den kompetens som Gnosjö Automatsvarvning besitter bli än mer eftertraktad. Det kan därför bli vitalt att utveckla dessa kompetenser ytligare för att skapa sig konkurrenskraft.

Alternativ två är att ta den andel jobb som finns kvar inom fordonsindustrin. Med tanke på att det är hög konkurrens på denna marknad krävs det att den kompetens som man besitter idag behöver bli ännu bättre än vad den redan är. Det är tuff uppgift med tanke på den höga nivå som finns hos företaget idag men även eftersom många konkurrenter också håller en hög standard då det är hårda krav för denna marknad redan. Med fokus på total kostnad, leveranssäkerhet och kvalitet, kombinerat med nytt fokus på flexibilitet kan företaget öka deras konkurrensfördelar mot konkurrenter. För att synas behöver företaget fortsätta sitt fokus på god marknadsföring i media och fortsätta vara intressanta genom innovation, nytänkande och ny teknik. Detta eventuellt tillsammans med säljare om behovet skulle uppstå.

Sammanfattningsvis går det konstatera att framtidens marknad kan se ut på många olika vis och kompetensbehovet likaså. Det gör att det blir viktigt för ett företag att regelbundet analysera trender för marknaden de själva är aktiva i. Genomgående för scenarion för framtida marknader finns ett behov för marknadsföring. Att skaffa nya kunder är viktigt, både om ett företag vill öka sin försäljning på sin befintliga marknad eller om företag vill in på en ny. Kompetens inom marknadsföring och försäljning är därför kompetenser som kan vara av stor nytta oavsett hur framtidens marknads ser ut. Detsamma gäller kompetens för IT och den utveckling inom industri 4.0 som kommer att fortsätta. Utöver det handlar det även om att bibehålla de kompetenser som företaget besitter idag. Det går konstatera att företaget är experter inom deras specifika marknad och kombineras dessa med nya

35

kompetenser passande för framtidens marknadsförändringar samt att dagens kompetenser utvecklas roder det ingen tvekan om att företaget kommer ha god konkurrenskraft i framtiden. Detta behövs kompletteras med god översikt över marknadsförändringar och teknikskiften och flexibilitet för att kunna möta förändringar.

Related documents